صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

چالش‌های سیاست خارجی آمریکا در ۲۰۲۵

۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۰:۰۱
کد خبر: ۴۸۱۲۶۶۸
رویکردهای ترامپ درقبال موضوع‌های مرتبط با سیاست خارجی، نشان‌دهنده چالش‌هایی برای او در دولت دوم است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا بارها در زمینه سیاست خارجی اظهارنظر‌های جنجالی را مطرح کرده است؛ از پاناما تا کانادا و گرینلند، جهان پیش از این متوجه شده که دولت دوم ترامپ در این زمینه چه خواهد کرد.

با شروع از خاورمیانه، ترامپ از پلتفرم رسانه اجتماعی خود برای صدور دستور‌ها پیش از ریاست‌جمهوری استفاده کرده است.

او در اوایل دسامبر گذشته (آذرماه) در بخشی از سخنانش ادعا‌هایی را درباره حماس مطرح کرد.

ترامپ در حال حاضر جزئیاتی درباره سیاست خود در قبال جنگ غزه ارائه نکرد، اما حماس ممکن است حتی کمتر از دولت فعلی آمریکا تمایل به مذاکره با مقام‌های دولت ترامپ داشته باشد.

در یک جنگ خارجی دیگر، انتخاب ترامپ تردید‌هایی را در مورد حمایت آینده آمریکا از اوکراین ایجاد کرده است.

ترامپ در طول مبارز‌ه‌های انتخاباتی ریاست‌جمهوری مدعی شده بود که اگر پیروز شود، حتی پیش از شروع به کار در کاخ سفید به جنگ پایان می‌دهد.

در روز کریسمس، روسیه حملاتی موشکی و پهپادی را به اوکراین آغاز کرد و در پاسخ، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، به پنتاگون دستور داد به ارسال تسلیحات به اوکراین ادامه دهد.

برخی از متحدان و شرکای آمریکا به‌تازگی از اظهانظرهای ترامپ غافلگیر شده‌اند که عمدتا در رسانه اجتماعی وی منتشر شده است.

پس از اینکه ترامپ، گفت: آمریکا احساس می‌کند مالکیت و کنترل گرینلند یک ضرورت مطلق است، نخست‌وزیر گرینلند هشدار داد که این جزیره برای فروش نیست.

رئیس‌جمهور پاناما نیز درخواست‌های مشابه ترامپ برای کنترل کانال پاناما را رد کرد.

کانادا و مکزیک نزدیک‌تر به آمریکا، همه حرف‌های ترامپ را درباره تعرفه‌ها زیر نظر دارند.

ماه گذشته، ترامپ در یک رشته پیام، همسایگان آمریکا را تهدید کرد که اگر خواسته‌های او در مورد امنیت مرز‌ها برآورده نکنند، ۲۵ درصد مالیات بر واردات آنها اعمال خواهد کرد.

ترامپ و بحران‌ها پیرامون جنگ غزه

برای سیاست خارجی آمریکا، دولت جدید ترامپ رویکرد این کشور را به جهان شکل خواهد داد؛ مانند همه رؤسای‎جمهور، دونالد ترامپ قدرت قابل‌توجهی برای تعیین سیاست خارجی خواهد داشت، اما همچنین باید تعیین کند که چگونه به رویداد‌هایی که غیرمنتظره یا خارج از کنترل واشنگتن هستند، واکنش نشان دهد.

جنگ غزه احتمالا در زمان تحلیف ترامپ همچنان ادامه خواهد داشت؛ رویکرد دولت ترامپ شامل حمایت مشتاقانه از رژیم صهیونیستی خواهد بود.

انتخاب‌های ترامپ برای مشاوران سیاست خارجی همگی به‎شدت حامی این رژیم هستند؛ به‎عنوان مثال، مارکو روبیو، نامزد وی برای وزارت خارجه، مدعی شده است که «اسرائیلی‌هایی که به درستی در سرزمین تاریخی خود زندگی می‌کنند، مانعی برای صلح نیستند، فلسطینی‌ها مانع صلح هستند.»

دولت ترامپ با این خطر مستمر مواجه خواهد شد که جنگ در غزه به ایجاد سایر درگیری‌های منطقه‌ای کمک می‌کند؛ حتی اگر آتش‌بس بین حزب‌الله و رژیم صهیونیستی تا زمان تحلیف ترامپ برقرار شود، خطر جنگ مجدد زیاد است.

دولت در حال خروج بایدن همچنین برای پاسخ به خطرهای در حال تحول ناشی از عملیات‌های ارتش یمن تلاش کرده است و ترامپ این چالش را به ارث خواهد برد.

ترامپ می‌تواند به جنگ اوکراین پایان دهد؟

رئیس‌جمهور منتخب آمریکا و مشاوران ارشدش پس از ورود به کاخ سفید با دو جنگ بزرگ -در اوکراین و غزه - مواجه خواهند شد که دولت در حال خروج آمریکا را به ستوه آورده است. 

وی بار‌ها مدعی شده است که می‌تواند بسیار سریع به جنگ روسیه و اوکراین پایان دهد و اکنون فرصتی برای تلاش به‌منظور انجام این کار خواهد داشت. 

ترامپ و برخی از مشاوران ارشد او نسبت به ارائه تسلیحات و کمک‌های آمریکا به اوکراین ابراز تردید یا مخالفت کرده‎اند؛ این احتمال وجود دارد که پس از بازگشت ترامپ به کاخ سفید، اوکراین با کاهش عمده کمک‌های آمریکا مواجه شود

رئیس‌جمهور منتخب آمریکا به‌تازگی کیت کلوگ را به‌عنوان فرستاده ویژه خود برای رسیدگی به جنگ منصوب کرد؛ کلوگ پیشنهاد کرده است که از تهدید قطع کمک‌های آتی به‎عنوان اهرمی برای وادار کردن اوکراین به مذاکره استفاده شود و در عین حال مشوق‌هایی مانند به تعویق انداختن عضویت اوکراین در ناتو و کاهش تحریم‌ها برای متقاعد کردن مسکو به مذاکره ارائه دهد.

چالش مرتبط با آن مدیریت روابط با متحدان اروپایی خواهد بود؛ عدم تعهد ترامپ به ناتو، همان‌طور که او در اولین دوره ریاست‌جمهوری خود بیان کرد، برای این سازمان که در دوره بایدن از اعضای جدید قدرت گرفت، اما با تهدید‌های متعدد تنش‌های داخلی و روسیه نیز مواجه است، چالشی ایجاد خواهد کرد.

طرفداران همکاری بیشتر اروپا در زمینه امنیت و خودمختاری از سوی آمریکا در امور دفاعی امیدوارند که تلاش‌های آنها در دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ شتاب بیشتری بگیرد.

چالش ترامپ در برابر چین

یکی از معدود زمینه‌های توافق دوحزبی در واشنگتن این است که چین بزرگ‌ترین تهدید درازمدت برای آمریکا است؛ طی سال‌ها، ترامپ درباره چین و شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، هم منفی و هم مثبت صحبت کرده است، اما مشاوران او عمدتا در قبال پکن تندرو هستند.

علاوه بر این، تشکیلات دفاعی آمریکا، چین را به‌عنوان «تهدید سریع» خود و بزرگ‌ترین چالش بالقوه برای قدرت و منافع آمریکا می‌بیند.

دولت ترامپ احتمالا چین را به‌عنوان یک رقیب و تهدید کلیدی می‌بیند و به دنبال انتقال منابع از خاورمیانه به سمت آسیای شرقی است؛ اگرچه همین امر در مورد چند رئیس‌جمهور گذشته با موفقیت محدود صادق بود.

مهم این است که دولت ترامپ چگونه جزئیات رویکرد خود را در قبال چین شکل می‌دهد؛ ترامپ وعده اعمال تعرفه‌های بسیار بالا را علیه پکن داده است، اما او مشاوران رسمی و غیررسمی دارد که مخالف آن هستند.

برخی از مشاوران او می‌خواهند از تایوان حمایت کنند، اما به نظر می‌رسد ترامپ کمتر تمایل دارد برای حفاظت از این جزیره خسارات نظامی قابل‌توجهی را متحمل شود.

او ممکن است ترجیح دهد درگیر جنگ اقتصادی به جای نظامی با پکن باشد؛ چین نقش بزرگی در سیاست خارجی آمریکا خواهد داشت، اما جزئیات در مورد چگونگی مدیریت این چالش ازسوی دولت ترامپ هنوز کاملا مشخص نیست.

چالش‌های پیش‌بینی نشده برای ترامپ در سال ۲۰۲۵

از آنجایی که دولت ترامپ نحوه پاسخگویی به چالش‌های جدیدی را که ممکن است در سال ۲۰۲۵ رخ دهد، تعیین می‌کند، این کار را به‌جای نهاد‌های چندجانبه، به‌صورت یک‌جانبه یا از طریق همکاری با کشور‌های خاص انجام خواهد داد.

در جای دیگر، مخالفت شدید ترامپ با مهاجرت غیرقانونی، روابط واشنگتن با آمریکای مرکزی و جنوبی را مشخص خواهد کرد.

رویکرد «اول آمریکا» ترامپ با ارسال دلار‌های مالیات‎دهندگان آمریکایی به خارج از کشور بدون بازگشت مشخص مخالف است، بنابراین کمک‌های آمریکا به کشور‌های در حال توسعه احتمالا کاهش می‌یابد، به‎ویژه در جایی که کمک‌های قبلی مبتنی بر مفاهیم قدرت نرم و ترویج ارزش‌های آمریکایی بود.

روابط با هند احتمالا تداوم خواهد داشت، زیرا ترامپ و نارندرا مودی، نخست وزیر هند، با یکدیگر کنار می‌آیند و مشاوران ترامپ، هند را به‌عنوان یک نگرانی عمده نمی‌بینند.

انتهای پیام/ 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *