صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

گفت‌وگو|

سریال «آقای قاضی» دید مناسبی نسبت به فضای دادگاه‌ها در جامعه ایجاد کرده است

۰۹ دی ۱۴۰۳ - ۰۷:۰۴:۰۲
کد خبر: ۴۸۱۱۸۸۸
هادی طالع خرسند، مشاور حقوقی و مدرس دانشگاه، ضمن اشاره به رویکرد سریال «آقای قاضی»، نکاتی همچون دید واقعی نسبت به فضای دادگاه در جامعه، نوع برخورد قضات و آگاهی بخشی در کنار آرامش به طرفین پرونده را دز این سریال امری مهم و ارزنده و قابل تقدیر دانست.

مجموعه تلویزیونی «آقای قاضی» که تاکنون ۲ فصل از آن از شبکه دو سیما پخش شده است، یکی از پربیننده‌ترین مجموعه‌های نمایشی سال‌های اخیر تلویزیون محسوب می‌شود؛ تا جایی که به گفته رئیس سازمان صدا و سیما میانگین ۱۰ ساله مخاطبین شبکه دو را پشت‌ سر نهاده است.

هادی طالع خرسند مشاور حقوقی و مدرس دانشگاه در گفت‌وگو با میزان درباره سریال «آقای قاضی» گفت: این سریال توانست مردم را با فضای دادگاه‌ها آشنا کند و ساختار و روند رسیدگی به برخی از پرونده‌ها را به درستی برای مخاطب به تصویر بکشاند.

وی افزود: ادبیات حقوقی که در این سریال به کار رفته به درستی در نظر گرفته شده است و این نشان می‌دهد که مشاوره‌هایی که از قوه قضاییه گرفته شده، توانسته است در پیشبرد اهداف این سریال اثرگذار باشد.

خرسند به تاثیرات فرهنگ‌سازی در حوزه قضایی اشاره و بیان کرد: برخی از مردم واهمه و استرس خاصی برای حضور در دادگاه دارند، زیرا در این زمینه اطلاع‌رسانی درستی شکل نگرفته و همین امر هم سبب شده است که آنها تفکرات نادرستی نسبت به این فضا داشته باشند؛ سریال «آقای قاضی» توانست با ترسیم ابعاد و فضای درست دادگاه این ابهام و تفکر نادرست را از بین ببرد.

وی برخورد مناسب قضات را مورد بررسی قرار داد و افزود: به دلیل شغلم با برخی از قضات در ارتباط هستم. برخورد بسیاری از آنان و راهنمایی‌های آنها علاوه بر آرامش خاطر سبب می‌شود تا بهترین مسیر را برای خروج از مشکلات و یا استرس‌ها و دغدغه‌های زندگی انتخاب کنم.

خرسند در ادامه توضیح داد: از نظر روانشناسی برای برطرف کردن دغدغه‌های افراد گوش دادن به حرف آنها بهترین مسیر است؛ امری که در هنگام گفت‌وگو با قضات نیز می‌توان به آن دست یافت. برخی از پرونده‌ها هستند که به لحاظ قانونی شرایطی پیچیده دارند و اشتباهی که به علت‌ عدم اطلاع از حقوق و قوانین توسط فرد انجام شده سبب می‌شود آنها محکوم شوند. در این شرایط وقتی قضات محترمانه و با صبر و حوصله افراد را راهنمایی می‌کنند، آرامشی برای افراد ایجاد می‌کنند که از موفقیت در پرونده نیز گاهی بالاتر است. 

وی توجه قوه قضاییه در انتخاب قاضی را مورد توجه قرار داد و بیان کرد: باید از قوه قضاییه قدردانی کرد که قضات با تجربه و حتی قضات جوانی را که تازه به این عرصه پا گذاشتند، در مسیر حمایت و هدایت جامعه قرار داده تا از دغدغه‌های جامعه کاسته شود.

تبلیغات مناسب برای معرفی «آقای قاضی» شکل نگرفت

این استاد دانشگاه اشاره‌ای به مشکلات سریال «آقای قاضی» داشت و اظهار کرد: یک نکته در این سریال این است که برخی رفتار‌ها و تکیه کلام‌ها بسیار کلیشه‌ای هستند و در عالم واقع و در دادگاه شکل نمی‌گیرد. نکته دوم تبلیغات مناسب در مورد معرفی سریال «آقای قاضی» بود که از سوی صدا و سیما شکل نگرفت و مخاطبان دقیقاً نمی‌دانستند که این سریال چه زمانی و از کدام شبکه پخش می‌شود. اگرچه این سریال اکنون به پایان رسیده است، اما تکرار آن از شبکه‌های دیگر پخش می‌شود و من این سریال را در فضای مجازی دنبال کردم.

خرسند اشاره‌ای به رویکرد نقش شخص اول سریال «آقای قاضی» داشت و تاکید کرد: رفعت و مهربانی این قاضی از دنیای واقعی فاصله داشت، زیرا در فضای دادگاه گاهی ایجاب می‌کند تا یک قاضی با رفتاری متفاوت با هر کدام از حاضران برخورد کند و گاهی با تشر زدن بتواند به کشف حقیقت دست یابد بنابراین نباید همواره تصویری آرام و مهربان از قاضی را به تصویر کشید.

تعداد پرونده‌های ساخت و ساز‌های مشارکتی

وی اشاره‌ای به برخی از پرونده‌های پرتعداد در دستگاه قضا داشت و افزود: برخی از پرونده‌ها مانند پرونده‌های ساخت و ساز‌های مشارکتی جزو پرونده‌های پرتعداد هستند و نیاز است تا در مورد قوانین حقوقی این مقوله اطلاع‌رسانی بیشتری شکل بگیرد و این مهم به واسطه زبان هنر که بسیار پرکاربرد و قابل توجه است، انجام شود. تولید سریال‌هایی مانند «آقای قاضی» کاری ارزشمند است که می‌تواند سواد حقوقی جامعه را افزایش دهد.

این فعال حقوقی، تاثیرات افزایش اطلاعات حقوقی برای جامعه را مورد بررسی قرار داد و تصریح کرد: افزایش اطلاعات عمومی برای جامعه سبب می‌شود تا تعداد اطاله دادرسی‌ها کاهش پیدا کرده و تعداد پرونده‌هایی که به قوه قضاییه می‌رود کمتر شود، در عین حال فضای جامعه به سمت امید و اعتماد و همچنین خوشبینی حرکت کند و این مهم بر روند زندگی مردم تاثیرگذار است.

وی اشاره‌ای به کتاب‌های منتشر شده اخیر داشت و بیان کرد: کتاب «حقوق جزایی ثبتی» تالیف دکتر محمدرضا ساکی از قضات دادگستری که خوشنامی او و تبحرش در این زمینه سبب شده است تا تجربیات خود را به واسطه این کتاب در اختیار مخاطبان قرار دهد به تازگی منتشر شده است. کتاب «حقوق اراضی و منابع طبیعی» به قلم دکتر محمدرضا ساکی نیز از جمله کتاب‌های منتشر شده است. یکی از کتاب‌های مهم و کاربردی «کتاب حقوق کیفری پیشرفته» در دو جلد توسط دو قاضی توانمند قاضی تبریزی و جانگاه به عنوان آخرین کتاب‌هایی است که در انتشارات خرسندی منتشر شده و می‌توان نام برد.

خرسند مطالعه کتاب‌های حقوقی برای عامه مردم را امری مهم دانسته و افزود: افزایش این نوع کتاب‌ها قطعاً به بالا بردن اطلاعات حقوقی در جامعه کمک می‌کند و این موضوعی است که از سوی بسیاری از ناشران خصوصاً انتشارات خرسندی مورد بررسی و توجه قرار گرفته است اما فاصله مردم با کتاب از یک سو و ناآگاهی آنان از قوانین و حقوق سبب شده است تا شاهد نوعی گارد گرفتن مردم در مقابل آموزش مفاهیم اولیه حقوق باشیم. این مهم به واسطه برنامه‌های فرهنگی مانند سریال‌ «آقای قاضی» قابل حل بوده و اثرگذار است.

انتهای پیام/


برچسب ها: سریال آقای قاضی

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *