صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

توجیه انفجار پیجرها در شبکه آمریکایی؛ ماجرای سفیدشویی یک جنایت

۰۴ دی ۱۴۰۳ - ۰۷:۴۵:۰۲
کد خبر: ۴۸۱۱۰۱۸
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
همکاری آمریکا با رژیم صهیونیستی در توجیه جنایت پیجر‌ها در لبنان، بخشی از همکاری چند دهه‌ای این ۲ بازیگر در فریب افکارعمومی و سفیدشویی جنایت‌هایی است که با نقض حقوق بین‌الملل و حقوق بشر در لبنان، فلسطین و دیگر کشورهای منطقه انجام می‌شوند.

پس از گذشته بیش از سه ماه از زمان انفجار هزاران پیجر و دستگاه واکی‌تاکی (وسیله قابل حمل که امواج رادیویی را به‌صورت دو طرفه مخابره می‌کند) ازسوی رژیم صهیونیستی در میانه سپتامبر ۲۰۲۴، دو مامور ارشد موساد که گفته می‌شود، به‌تازگی بازنشسته شده‌اند، ادعا کردند که هدایت چندساله این عملیات را برعهده داشتند.

این ۲ مامور ارشد موساد در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی آمریکایی سی‌بی‌اس، اظهاراتی را درباره نحوه ساخت دستگاه‌ها و رساندن آن‌ها به لبنان شرح داده‌اند.

اعتراف یادشده در قالب نمایشی در یکی از شبکه‌های آمریکایی با شرکت‌کنندگان نقاب‌پوش و هویتی نامعلوم با تاکید بر تهدید به تکرار جنایت با اهداف خاصی انجام شد.


روایت ادعایی ماموران موساد در این نمایش پر از جزئیاتی بود که هرگونه توجیه یا تردیدافکنی مورد استفاده رژیم صهیونیستی و متحدانش برای جنایت خواندن انفجار پیجر‌ها و واکی‌تاکی‌ها را بی‌اثر می‌کرد؛ گذشته از این، اسناد و شواهد موجود و شمار قربانیان و بازماندگان جنایت انفجار پیجر‌ها و واکی‌تاکی‌ها همگی نشان می‌دهند که ادعای مطرح‌شده ازسوی رژیم صهیونیستی درباره برنامه‌ریزی برای جلوگیری از آسیب دیدن غیرنظامیان که این ۲ مامور موساد نیز آن را تکرار کردند، صرفا تلاشی برای سفیدشویی یک جنایت است.

در ۱۷ و ۱۸ سپتامبر (۲۷ و ۲۸ شهریور ۱۴۰۳) لبنان شاهد انفجار پیجر‌ها و واکی‌تاکی‌هایی بودند که به‌صورت گسترده در اختیار مردم قرار داشتند؛ درپی انفجار‌های یادشده بیمارستان‌های لبنان پر از مجروحانی شدند که عمدتا غیرنظامی بودند.

این جنایت در نهایت به شهادت حدود ۳۰ غیرنظامی لبنانی ازجمله ۲ کودک منجر شد و ۳ هزار لبنانی را مجروح کرد.

 

کشتار و جنایتی که رژیم صهیونیستی در میانه سپتامبر از طریق پیجر‌ها در لبنان رقم زد، نه فقط به اهداف ادعایی خود دست نیافت و مقاومت را برای مبارزه با اشغالگری تشدید کرد، بلکه برگ دیگری به کارنامه سیاه جنایت‌کاری رژیم صهیونیستی افزود.

جنایت انفجار پیجر‌ها و واکی‌تاکی‌ها در لبنان به‌حدی آشکار و غیرقابل انکار بود که حتی برخی از مقام‌های سابق آمریکایی از آن به‌عنوان اقدامی تروریستی یاد کردند؛ کارشناسان و حقوقدانان نیز درپی وقوع این جنایت، با ارائه نظرها، تحلیل‌ها و گزارش‌های مبتنی بر اصول و قوانین بین‌المللی تاکید کردند که این اقدام برخلاف قوانین بین‌المللی و ناقض کنوانسیون‌های ژنو بوده است.

جانینا دیل، یکی از مدیران موسسه آکسفورد برای اخلاق، قانون و درگیری‌های مسلحانه، درباره اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در منفجر کردن پیجرها، گفت: ارتکاب صد‌ها مورد از آن حمله به‌طور همزمان، تقریبا غیرممکن است که با قوانین بین‌المللی مطابقت داشته باشد؛ تفاوت بین تعداد زیادی بمب کوچک که احتمالا صد‌ها یا هزاران نفر را می‌کشند، و یک بمب بزرگ که منفجر می‌شود و شاید صد‌ها نفر را می‌کشد، چیست؟ با انفجار همزمان صد‌ها بمب کوچک، مهاجم (رژیم صهیونیستی) از قبل نمی‌دانسته که آیا غیرنظامیانی در اطراف این حمله‌ها حضور دارند یا خیر.

مریان کازیمانولاو، کارشناس روابط بین‌الملل در دانشگاه کاتولیک آمریکا، درباره این اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی گفت: غیرنظامیان از حق حفاظت برخوردارند؛ ازسوی دیگر، اقدام‌های نظامی اسرائیل ازسوی اخلاق و قانون محدود شده است؛ تروریسم اشتباه است؛ کشتن غیرنظامیان در حمله‌های تروریستی غیراخلاقی و غیرقانونی است و جهان باید علیه تروریسم گرد هم بیاید.

ریچارد لاو، کارشناس اطلاعات و فضای مجازی هم با اشاره به حمله‌های پیجری رژیم صهیونیستی در لبنان، گفت: این حمله‌ها در کشور‌های مشخص، یعنی سوریه و لبنان رخ داد؛ بسیاری از قوانین عنوان می‌کنند که استفاده اسرائیل از مواد منفجره در پیجر‌ها غیرقانونی بوده است.

کارشناسان حقوق بین‌الملل در این باره تاکید کردند: حمله اسرائیل در لبنان که دستگاه‌های تلفن همراه/پیجر‌ها را منفجر کرد، نقض آشکار قوانین بین‌المللی بوده و سطح تنش را تشدید می‌کند؛ در این روش تقریبا هر انسانی ممکن است یک بمب ساعتی متحرک باشد و دیری نمی‌گذرد که بسیاری از بازیگران از این نوع حمله‌ها استفاده خواهند کرد.


برخی از کارشناسان نیز این پرسش را مطرح کردند: اگر حزب‌الله تلفن‌ها یا پیجر‌های اسرائیلی‌ها را منفجر می‌کرد و کودکان و ناظران کشته و مجروح می‌شدند، آنهایی که اکنون اسرائیل را تشویق می‌کنند، آن را اقدام تروریستی خوانده و محکوم می‌کردند؟ اقدام اسرائیل که جان غیرنظامیان را تحت تاثیر قرار داد، یک حمله تروریستی است.

براساس تعریف موجود از حمله‌های بدون تبعیض در ماده ۵۱ (۴) (a) پروتکل الحاقی شماره یک کنوانسیون ژنو، رژیم صهیونیستی با اقدام تروریستی خود در منفجر کردن پیجرها، عملا کنوانسیون ژنو را نقض کرده است.

محققان و کارشناسان تاکید دارند که با در نظر داشتن این واقعیت که رژیم صهیونیستی چند معاهده و پروتکل بین‌المللی را امضا کرده است، این رژیم را می‌توان به دلیل ارتکاب اقدام یادشده تحت قوانین بین‌المللی بشردوستانه به انجام اقدام غیرقانونی متهم کرد.

در عین حال، ماده ۷ (۲) پروتکل اصلاحی دوم کنوانسیون ژنو درباره برخی سلاح‌های متعارف است که در سال ۱۹۹۶ به یک قانون بین‌المللی با تمرکز بر استفاده از سلاح‌های متعارف اضافه شد؛ رژیم صهیونیستی و لبنان هر ۲ با آن موافقت کرده‌اند؛ این قانون استفاده از تله‌های انفجاری را ممنوع می‌کند که لاما فقیه، مدیر خاورمیانه و شمال آفریقا در دیده‌بان حقوق بشر، آن‌ها را به‌عنوان اشیایی که غیرنظامیان به احتمال زیاد جذب آن‌ها می‌شوند یا با استفاده عادی روزانه غیرنظامیان مرتبط هستند، تعریف می‌کند.

گروهی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل نیز انفجار‌های یادشده را نقض وحشتناک قوانین بین‌المللی خوانده و تاکید کردند: انفجار همزمان دستگاه‌های ارتباطی و عدم تمایز بین غیرنظامیان محافظت‌شده و افرادی که به‌طور بالقوه به دلیل مشارکت مستقیم در خصومت‌ها مورد حمله قرار می‌گیرند، قوانین بشردوستانه را نقض می‌کند.

جسیکا پیک، استاد حقوق بین‌الملل در دانشکده حقوق دانشگاه کالیفرنیا هم گفت: منفجر کردن پیجر‌ها در جیب مردم بدون اطلاع از اینکه آن‌ها در آن لحظه کجا هستند، یک حمله کاملا آشکار است و اینکه این حمله‌های بسیار آشکار، ناقض اصل تناسب بودند.

ازسوی دیگر، حقوق بین‌المللی عرفی نیز اعمال خشونت‌آمیز با هدف گسترش وحشت در میان غیرنظامیان را ممنوع می‌کند.

دیوان بین‌المللی دادگستری، کمیته حقوق بشر و دادگاه اروپایی حقوق بشر همگی تایید کرده‌اند که تعهد‌های معاهده‌های حقوق بشری اصولا در مورد رفتار یک بازیگر در خارج از قلمرو آن اعمال می‌شود.

از آنجا که حقوق بین‌الملل بشردوستانه (IHL) - مجموعه‌ای از قوانین مندرج در معاهده‌های جهانی برای محافظت از افراد نظامی در طول درگیری‌های مسلحانه - هدایت نشدن حمله به سمت هدف نظامی خاص را ممنوع می‌کند - شمار بالای قربانیان و مجروحان این حمله نشان می‌دهد که اساسا اصل تمایز در این حمله رعایت نشده است؛ ضمن اینکه پروتکل ۱۹۹۶ در مورد ممنوعیت‌ها یا محدودیت‌های استفاده از مین‌ها، تله‌های انفجاری و دیگر وسایل به‌عنوان یک معاهده سازمان ملل نیز نقض شده است.

با در نظر داشتن همه استدلال‌های یادشده که مبتنی بر قوانین بین‌المللی هستند، رژیم صهیونیستی از طریق انفجار پیجر‌ها و واکی‌تاکی‌ها در سوریه و لبنان مرتکب جنایت آشکار شده و رژیم صهیونیستی تمام قوانین ممنوعه در جنگ‌های امنیتی را زیر پا گذاشته است.

در عین حال، از آنجایی که حقوق بین‌الملل پیگرد قانونی افراد مسئول نقض قوانین بین المللی بشردوستانه را تعیین می‌کند، کسانی که این تصمیم را گرفته‌اند و این قتل بی رویه را انجام داده‌اند، باید در مقابل دادگاه بین‌المللی کیفری پاسخگو باشند.

حال باید دید آمریکا به‌عنوان حامی چند دهه‌ای رژیم صهیونیستی که طی بیش از یک سال گذشته از طریق تامین تسلیحات مرگ‌بار رژیم صهیونیستی و مانع‌تراشی در مسیر توقف جنایت‌های این رژیم در شورای امنیت، یکی از شرکای این جنایت‌ها بوده است، با اعتراف صریح و آشکار صهیونیست‌ها به انجام جنایت در لبنان اقدامی انجام می‌دهد یا خیر.

انتهای پیام/


برچسب ها: انفجار پیجرها

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *