زمینههای اختلاف در سوریه؛ مداخلهجویان به دنبال بهرهبرداری از موقعیت
سقوط حکومت سوریه در روز ۸ دسامبر (۱۸ آذر) این کشور را وارد عرصه پرابهامی کرد که پیشبینی آن بسیار دشوار است.
مشخص نیست که گروههای مسلح درباره تشکیل دولت با یکدیگر به توافق برسند یا خیر.
ازسوی دیگر مداخلهجویانی مانند آمریکا و رژیم صهیونیستی که پیش از این برای سوریه برنامهریزی کرده بودند، اکنون درصدد هستند تا از موقعیت ایجاد شده در راستای منافع خود بیشترین استفاده را ببرند.
در همین رابطه سیدهادی سیدافقهی، کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با میزان به تشریح وضعیت کنونی در سوریه پرداخت.
ورود سوریه به برهه نامشخص
کارشناس مسائل منطقه گفت: سوریه در حال حاضر وارد یک تونل تاریک شده است و دلیل آن هم این است که گروه های متعدد با حمایت کشورهای مختلف که بعضا این کشورها تضاد منافع دارند، در این کشور فعال هستند.
وی بیان کرد: برخی از این کشورها حامی تکفیریها و اخوانیها هستند و عدهای دیگر بهشدت با اخوانیها اختلاف دارند.
تضادهای آشتیناپذیر میان گروههای مختلف در سوریه
سیدافقهی با بیان اینکه تضادها و اختلافهای دیگری هم در سوریه وجود دارد، تصریح کرد: نیروهای دموکراتیک سوریه و یا قسد تحت حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی هستند و از سوی دیگر گروههایی هستند که ترکیه آنها را سازماندهی کرده، آموزش داده، حمایتهای لجستیکی کرده و حتی در حال حاضر آنها را فرماندهی هم میکند.
وی با اشاره به اینکه گروههای مختلف در سوریه با یکدیگر تضادهای آشتیناپذیر دارند، عنوان کرد: مطلب دیگری که وجود دارد تزاحم منافع در داخل خود سوریه است.
سیدافقهی ادامه داد: اصل طرح در سوریه آمریکایی-صهیونیستی بود اما ترکیه هم میخواد از این وضعیت بهنفع خود استفاده کند، اما ترکیه به این حد بسنده نخواهد کرد چون ادعای ارضی در سوریه دارد و قصد دارد اراضی حلب را ضمیمه کند.
کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اشغالگری رژیم صهیونیستی در سوریه بیان کرد: رژیم صهیونیستی همه را پشت سر گذاشته و به سرعت مناطق حساس و راهبردی سوریه مانند جبلالشیخ، قنیطره و حتی جولان را اشغال میکند.
وی ادامه داد: رژیم صهیونیستی در جنوب سوریه به اشغالگری خود ادامه داده و حتی خود را به آبهای راهبردی یرموک که تامینکننده آب شرب بسیاری از مناطق خود دمشق است رسانده است.
سیدافقهی یادآور شد: ازسویی ترکیه میخواد بخشهایی از سوریه را جدا کند و از سوی دیگر رژیم صهیونیستی هم بدون کسب اجازه از کسی دست به اقدام زده و پیشروی میکند.
تعدد قومیتها؛ زمینه درگیری در سوریه
کارشناس مسائل بینالملل نکته دیگر را در مورد سوریه، تعدد قومیتها توصیف کرده و گفت: تعدد قومیتها، طوایف، ادیان و مذاهب نیز یک زمینه برای درگیریها و جنگ داخلی است.
کارشناس مسائل منطقه به اقدامهای اخیر گروههای مسلح سوریه و سرکردههای آنها، عنوان کرد: ابومحمد الجولانی اکنون تغییر ظاهر داده و دائما با مقامهای اروپایی مذاکره برای رفع تحریمها و به رسمیت شناختن حکومت خود میکند.
بهگفته وی، حتی از هماکنون تعدادی از گروهها با تحریرالشام اعلام جنگ کردهاند و آنها هم میخواهند بخشی از حکومت آینده را در دست گیرند.
سیدافقهی با اشاره به اینکه وضعیت در سوریه همچنان مبهم است، تاکید کرد: علیرغم وعده و وعیدهای داده شده ازسوی گروههای مسلح و حامیان آنها اما وضعیت بهگونه دیگری است و هرچه زمان بگذرد کاملا مشخص خواهد شد که این یک طرح آمریکایی-صهیونیستی در سوریه است.
کارشناس مسائل منطقه معتقد است که این گروهای مسلح که اکنون نام خود را دولت موقت گذاشتهاند، رسما چندین بار اعلام کردند که هیچ قصدی برای جنگ با رژیم صهیونیستی ندارند.
وی با اشاره به اینکه این دولت موقت میگوید که قصد دارد تنها به مسائل داخلی سوریه رسیدگی کند، بیان کرد: آنها نه سیادت میخواهند، نه کرامت نه استقلال، نه حفظ ذخایر و موارد دیگر.
رژیم صهیونیستی به دنبال اشغالگری گسترده در منطقه
سیدافقهی با اشاره به تجاوزهای اخیر رژیم صهیونیستی در سوریه، تصریح کرد: اگر بخواهیم به پاسخ صریح و بدون پیچوخم در این باره برسیم باید توجه کنیم که خود صهیونیستها در این باره چه میگویند.
وی عنوان کرد: بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی رژیم صهیونیستی، بهوضوح مدعی است که «یکی از وظایف راهبردی ما این است که اورشلیم را تا دمشق توسعه دهیم».
سیدافقهی با اشاره به طرح متوهمانه رژیم صهیونیستی مبنی بر نیل تا فرات، بیان کرد: برخی کشورها اگر بخواهند خود را تسلیم اشغالگری و ویرانگری رژیم صهیونیستی نکنند، باید خود را برای این اشغالگری رژیم صهیونیستی آماده کنند و این ملتها هستند که باید در این زمینه تصمیم بگیرند.
کارشناس مسائل منطقه با اشاره به ادامه راه مقاومت در منطقه گفت: محور مقاومت خود را برای مرحله آینده که مرحله دشوارتری خواهد بود آماده میکند.
انتهای پیام/