صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری: جشنواره بین‌المللی فارابی برای تکریم محقق‌ها است/ جشنواره‌ها نهاد‌هایی برای ترویج عمومی علم هستند

۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۹:۱۷
کد خبر: ۴۸۱۰۰۳۶
 وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: جشنواره بین المللی فارابی برای تشویق وتکریم محقق‌ها است، جشنواره‌ها نهاد‌هایی برای معرفی علم و ترویج عمومی علم هستند تا اصحاب علوم انسانی کارشان دیده و ارج نهاده شود و به تحقق و پژوهش‌ترغیب شوند.

به گزارش دبیرخانه ستاد اجرایی جشنواره فارابی، حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فارابی ویژه تحقیقات علوم انسانی و اسلامی که با حضور مسعود پزشکیان رئیس جمهور، غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان ادب و زبان فارسی، و جمعی از مدیران و محققان برجسته علوم انسانی سه شنبه ۲۷ آذرماه در سالن اجلاس سران کشور‌های اسلامی برگزار شد، ضمن خیر مقدم به مهمانان حاضر در این مراسم رئیس جمهور محترم و محققان و پژوهشگران سرافراز کشور، گفت: به دلیل تعطیلی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها توفیق حضور حداقل دو نفر از نظریه پردازان علوم انسانی را در این مراسم برای ایراد سخنرانی را نداشتیم و سعی می‌کنیم در جشنواره آینده از حضور این عزیزان استفاده کنیم. 

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: جشنواره بین المللی فارابی برای تشویق و تکریم محقق‌ها است، جشنواره‌ها نهاد‌هایی برای معرفی علم و ترویج عمومی علم هستند تا اصحاب علوم انسانی کارشان دیده و ارج نهاده شود و به تحقیق و پژوهش ترغیب شوند. ما در حوزه دانشگاه استادان را زیادی را دیده ایم، واقعیت این است که نباید انتظار داشت که این وظیفه را روی زمین بگذاریم و به محقق بگویم که به ما کاری نداشته باشند و راه خود را برود. بخش نامطلوبی از وضعیت عمومی کشور مشکلات معیشتی است، دانشجویان، طلاب و اساتید میل فراوان به تحقیق را دارند تا در علم متمرکز باشند. این معضل عمومی راهکار، وزاتخانه‌ای ندارد با این وجود جشنواره حمایت، ایده و فضای رقابتی ایجاد و سعی می‌کند تا نشاط را در تحقیقات علوم انسانی بیشتر کند، آقای رئیس جمهور توسعه عمیق همه جانبه، موزن، عادلانه و پایدار منوط به توسعه علمی است. در این میان جهت‌دهی تفسیر جهان آینده‌پژوهی بر فهم مسئله بر عهده علوم انسانی است.

سیمایی صراف خاطرنشان کرد: عدالت، آزادی، استقلال، حق تعیین سرنوشت جمهوریت، سازگاری، اخلاق جملگی از محصولات علوم انسانی هستند. بخش بزرگی از نظام مسائل ما نه قابل فهم و قابل حل نیستند و در گرو توجه به جریان آزاد علوم انسانی و البته باور به علم است. در کشور به این بارو نرسیدیم علوم انسانی زمینه ساز توسعه و حلال مشکلات است. به تعبیر « اردکانی» که می‌گویند علوم انسانی زمینه نان و آب را فراهم می‌کند. به تعبیر ایشان توسعه بدون علوم انسانی ناممکن است. اگر امروز بشر در آرامش است به غیر از جنایت‌های در خاورمیانه آرامش چند دهه اخیر بیشتر تعمین می‌شود محصول تلاش علوم انسانی است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: آقای رئیس جمهور، فارابی بزرگ تلاش کرد فلسفه را به سیاست نزدیک کند تا جامعه معنای سعادت خوشبختی را بچشد، امروز علوم انسانی برای بحران‌های علوم اجتماعی، آسیب اجتماعی برای تورم، پوشش، شکاف دولت برای قوانین دست و پاگیر و برای بورکراسی پیچیده مانع سرعت در تحولات و برای دولت فربه درمان دارد، اما آیا این اعتقاد بین مدیران ما وجود دارد؟ آیا مدیران تنها به متکی به تجربه خود هستند و تصمیمات بدون پشتوانه علمی اتخاذ می‌کنند. علوم انسانی به ما آموخته است برای توسعه پیشرفت نهاد ما توانمند شود و و روابط میان بین افراد جامعه با حکومت با کیفیت شود؟ لازمه این توانمندی تفاهم و وفاق است.

سیمایی صراف اظهار داشت: آقای رئیس جمهور محترم، جامعه در حال فقیر شدن نمی‌تواند به وفاق برسد کشور می‌تواند ثروتمند باشد، اما توان حل مسئله را از دست داده است توسعه نیافته است یکی از آموزه علوم انسانی فهم به موقع پایان یک سیاست است همان طور که قوانین پایانی دارد، سیاست‌ها هم پایان دارد در همه دنیا پایان سیاست‌ها سالانه صورت می‌گیرد حمکرانی پویا وقتی سیاست به او سیلی بزند به سیاست نادرست پایان می‌زند خوب است موسسات پژوهشی مامور شوند و با اجرا پژوهشی در مسائل از محیط زیست حجاب نمره دهند حد نصاب تعیین کند و اگر نمره کمتر بود سیاستگزارن و سیاستمداران در سیاست‌های خود تجدید نظر کنند بدانیم ناکامی سیاست، عار نیست اصرا بر سیاست ناکام، عاراست. همان طور که در آموزش اسلامی اصرار بر گناه صغیر گناه عار است اصرار سیاست ناکار عار است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: پژوهش علوم انسانی اکنون پایان بسیاری از سیاست‌ها را به ما اعلام می‌کند باید شنوا یباشیم و صدای رسا را بشنویم حکمرانی علم را بشنویم. ناگفته نماند که علوم انسانی از آسیب در امان نمانده است و رشته‌ها و پژوهش‌های علوم انسانی باید باید آسیب شناسی شود و متناسب سیاست‌گذاری شود نظام ارزیابی باعث شد علوم انسانی تلاش خود صرف خروجی کمی نه خروجی با کیفیت که محصول آیین‌نامه ارتقا به کیفیت پژوهش‌ها آسیب زده است به لحاظ کمی قوی هستیم، اما برخی پایان نامه‌ها غیر کاربردی هستند و از رویکرد مسئله محور دور هستند لذا اثربخشی کافی ندارد.

سیمایی صراف گفت: همه رشته‌های علوم انسانی یک دست نیست. علوم انسانی در انتخاب سیاست‌ها در ارزیابی و پایان اعلام پایان سیاست‌ها امام است، اما کشور محتاج تصمیمات و مردان بزرگ و فهم‌های بزرگ است. آقای رئیس جمهور اصحاب علوم انسانی از شما حمایت گسترده‌ای کردند و این امر نشانگر نشان باور این اصحاب به شما است، شما عالم و دین باور هستید هم دست علوم انسانی بفشارید به راهبرد‌های دانشگاه زخمی و نیازمند توجه و حمایت شما است.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم: علوم انسانی آینه جامعه است

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم گفت: علوم انسانی آینه جامعه است، پیشنهاد دهنده راه حل‌های عقلانی در جهت حل چالش‌های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است.

وحید شالچی معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در مراسم پانزدهمین جشنواره بین المللی فارابی که در سالن اجلاس سران کشور برگزار شد، گفت: علوم انسانی آینه جامعه است، نه تنها پیشنهاد دهنده راه حل‌های عقلانی در جهت حل چالش‌های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است بلکه جامعه از طریق علوم انسانی به مساله مهم چیستی و کیستی خود می‌رسد و معنای ایرانیت و انسانیت از خلال علوم انسانی ساخته می‌شود.

وی افزود: جشنواره بین المللی فارابی ویژه علوم انسانی و اسلامی، با اهدافی همچون شناسایی آثار و شخصیت‌های برتر داخلی و خارجی، معرفی نظریه‌های برجسته علوم انسانی و ترویج روش‌ها و طرح‌های جدید در انجام پژوهش‌های علوم انسانی و اسلامی، سیاستگذاری و تشویق الگو‌های موفق علمی، زمینه سازی برای ارتقای توسعه علوم انسانی بومی، حمایت از استعداد‌های جوان با هدف رهبری علمی و اجرایی؛ احیای میراث علمی و فرهنگی و تاریخی، ورود فعالانه علوم انسانی در فرآیند تصمیم سازی و سیاستگذاری‌های کشور، کاربردی شدن علوم انسانی موجود برای مسائل کشور برگزار می‌گردد.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در ادامه بیان کرد: اینک جشنواره فارابی پانزدهیمن دوره خود را با دریافت ۲ هزار ۵۸۵ اثر داخلی و بین المللی پشت سر می‌گذارد. در بخش داخلی این دوره از جشنواره تعداد ۲ هزار ۲۰۲ اثر دریافت شد. مجموع آثار و تحقیقات واصله در ۵ قالب «کتاب پژوهی»، «طرح پژوهشی»، «رساله ی»، «پایان نامه کارشناسی ارشد»، و «مقاله پژوهشی» و در شانزده گروه و کمیته علمی با حضور ۱۲۴ استاد برجسته مورد بررسی اولیه و اجمالی قرار گرفت و آثار و تحقیقاتی که شایسته داوری همه جانبه و تفصیلی بودند، برای داوران بیرونی ارسال شدند و نهایتا به تشخیص گروه‌های علمی و احراز ویژگی علمی و پژوهشی تصمیم گیری‌های پایانی، ۱۷ اثر و تحقیق دارای امتیاز بالاتر به عنوان اثار برتر در دور عرصه بزرگسال و جوان و در دو سطح برگزیده و شایسته تقدیر انتخاب شدند. 

وی افزود: در بخش ویژه پانزدهیمن دوره جشنواره ۹ تن از استادان به نام به عنوان شخصیت پیش گام علوم انسانی و اسلامی و شخصیت پیشتاز علوم انسانی اسلامی انتخاب شدند. همچنین در این دوره از جشنواره یک مترجم برتر از زبان عربی به فارسی انتخاب شدند. ضمن اینکه ۲ انجمن علمی برتر دانشگاهی و حوزوی برتر و دو نشریه علمی برتر دانشگاهی و حوزوی بنا بر پیشنهاد وزارت علوم و تحقیقات انتخاب شدند.

شالچی بیان کرد: در بخش جایزه توسعه فرهنگ قرآنی یک اثر برگزیده انتخاب شد، اما در بخش بین الملل این دوره با ۳۸۳ اثر دریافتی، ابتدا سوابق علمی و پژوهشی استادان و محققان خارجی مربوط به سه حوزه مطالعاتی ایران شناسی، اسلام شناسی و علم دینی دریافت شد، سپس با تشکیل شواری علمی بین الملل، سوابق مزبور به نحو دقیق مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت و نسبت به تعیین دو استاد و محقق خارجی برتر و یک اثر پژوهشی خارجی برتر اقدام شد.

وی عنوان کرد: برخی از معیار‌های انتخاب استادان و محققان خارجی برتر عبارتند از دارا بودن سوابق علمی قوی؛ نوآوری درخور و نظریه پردازی؛ تاثیرگذاری علمی، آموزشی و پژوهشی در فضای آکادمیک بین الملل؛ و تاثیرگذاری علمی در مجامع جهانی بود. همچنین با نظر شورای علمی بین الملل جشنواره، جایزه «صلح و دوستی» به یک استاد خارجی تعلق گرفت. برخی از معیار‌های این جایزه عبارتند از تلاش برای تبیین و استقرار صلح جهانی بر پایه عدالت؛ تلاش برای ترویج فضایل انسانی؛ گفتگو و همکاری بین ادیان و تقریب میان مذاهب اسلامی بود.

با حضور رییس جمهور؛ برگزیدگان پانزدهمین جشنواره بین المللی فارابی معرفی و تقدیر شدند

مراسم اختتامیه پانزدهمین دوره از جشنواره فارابی برگزار شد و برگزیدگان آن با حضور رئیس جمهور و وزیر علوم، تحقیقات و فناوری معرفی شدند.

برگزیدگان این جشنواره در بخش‌های گروه‌های علمی، شخصیت‌های پیشگام و پیشتاز علوم انسانی و اسلامی، محققان برتر بخش بین الملل، جایزه منشور توسعه فرهنگ قرآنی در حوزه پژوهش و آموزش عالی، تحقیق برتر خارجی، برگزیده جایزه صلح و دوستی و برگزیدگان سایر بخش‌ها معرفی شدند.

آثار، شخصیت‌ها و سایر موضوعات برتر بخش داخلی و بین المللی پانزدهمین جشنواره بین المللی فارابی به شرح زیر اعلام شدند:
برگزیدگان بخش داخلی پانزدهمین جشنواره فارابی

گروه اخلاق، ادیان و عرفان در بخش بزرگسال، حجت الاسلام و المسلمین قدیرعلی شمس برگزیده سوم با کتاب «فقه الاخلاق»
     
گروه تاریخ، جغرافیا و باستان‌شناسی در بخش بزرگسال، میثم لباف خانیکی، برگزیده دوم با کتاب «باستان‌شناسی ایران ساسانی»    
گروه تاریخ، جغرافیا و باستان‌شناسی در بخش جوان، حسنعلی جهانتیغ، برگزیده دوم با رساله ی «آینده نگری اثرگذاری شاخص‌های روستای خلاق بر پایداری سکونتگاه‌های روستایی (مطالعه موردی منطقه سیستان)»   

گروه حقوق در بخش بزرگسال، سیامک کریمی، برگزیده سوم با کتاب «نظام حقوقی حاکم بر اعمال یکجانبه دولت‌ها در حقوق بین الملل»

گروه حقوق در بخش جوان، حمیدرضا سعیدعرب برگزیده دوم با پابان نامه «حقوق خانواده و چالش تراجنسی‌ها با تاکید بر هویت جنسیتی»

گروه زبان، ادبیات و زبانشناسی در بخش بزرگسال، مهلا آرین پور شایسته تقدیر با رساله ی «سنجش و مقایسه مهارت‌های ارتباطی بیماران بزرگسال آسیب‌دیده مغزی نیمکره راست و چپ فارسی‌زبان بر پایه پروتکل ارزیابی مهارت‌های ارتباطی مونترال (ام. ای. سی.)»
گروه علوم اقتصادی، مدیریت و امور مالی در بخش بزرگسال، حسن سبحانی شایسته تقدیر با کتاب «ابهام‌زدایی از اقتصاد اسلامی»
گروه علوم تربیتی، روانشناسی، علوم رفتاری و تربیت بدنی    در بخش جوان، محمد حسین قربانی شایسته تقدیر با رساله ی «آینده نگاری نظام آموزش عالی علوم ورزشی»

گروه علوم سیاسی، روابط بین الملل و مطالعات منطقه‌ای در بخش بزرگسال، حجت الاسلام منصور میراحمدی برگزیده سوم با کتاب «سیاست و حکمرانی قرآنی»

گروه علوم قرآنی، تفسیر و حدیث در بخش بزرگسال، حجت الاسلام علی عربی آیسک شایسته تقدیر با کتاب «آسیب‌های ادعایی حاکمیت دینی، بررسی و نقد قرآنی روایی»

گروه فقه و اصول در بخش بزرگسال، بلال شاکری شایسته تقدیر با رساله ی «نظریه انقلاب نسبت و موقعیت آن در استنباط فقهی» 
گروه فلسفه، منطق و کلام در بخش بزرگسال حجت الاسلام و المسلمین محمد حسین زاده برگزیده سوم با کتاب «اراده آزاد؛ رهیافتی صدرایی»

گروه فلسفه، منطق و کلام در بخش جوان، برگزیده سوم مهدی خلیلی با رساله ی    Reality in perspectives   

گروه مطالعات انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره) در بخش بزرگسال، شایسته تقدیر ایمان حسین قزل ایاق با کتاب الکترونیکی «بازار تهران؛ تحولات سیاسی و انقلابی»   

گروه مطالعات انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره) در بخش جوان، میثم بلباسی برگزیده سوم با رساله «تحلیل الگوی رهبری سیاسی آیت الله خامنه‌ای از منظر جامعه شناسی احساسات»

گروه مطالعات هنر و زیبایی‌شناسی در بخش بزرگسال،     

آیدا کیانفر برگزیده سوم با رساله ی «فضا‌های خاکستری شهری: در جستجوی

مدل مفهومی فضا‌های گذار شهری در شهر تهران»

گروه مطالعات هنر و زیبایی‌شناسی در بخش جوان، سپهر سراجی شایسته تقدیر با رساله ی «گفتمان‌های «آهنگسازی» در موسیقی کلاسیک ایرانی در نسبت با مسئلۀ هویت در این موسیقی»
شخصیت‌های پیشگام علوم انسانی و اسلامی
۱ مرحوم پوراندخت سلطانی شیرازی در رشته علوم کتابداری و اطلاع رسانی
مرحوم جواد اژه‌ای در رشته روان شناسی
مرحوم اکبر عالمی در رشته سینما
مرحوم محسن ابوالقاسمی    در رشته زبان‌های باستانی
شخصیت‌های پیشتاز علوم انسانی و اسلامی
جمشید ممتاز    در رشته حقوق بین الملل و حقوق عمومی
فرامرز رفیع پور در رشته جامعه شناسی
یعقوب آژند در رشته تاریخ، هنر و ادبیات، فرهنگ ایران
مهدی نمازی زاده در رشته علوم ورزشی
استاد محمدحسین حشمت پور در رشته حکمت و فلسفه

سایر بخش‌ها

حسین استاد ولی، مترجم برتر (عربی به فارسی)
سیدیحیی صفوی همامی، نظریه‌پرداز برتر
مشاوره ایران، انجمن علمی برتر (دانشگاهی)
مطالعات اجتماعی،     انجمن علمی برتر (حوزوی) 
پژوهش‌های اقتصادی ایران، نشریه علمی برتر (دانشگاهی)
حکمت اسلامی، نشریه علمی برتر (حوزوی) 
جایزه منشور توسعه فرهنگ قرآنی در حوزه پژوهش و آموزش عالی

محسن فریادرس، برگزیده دوم بخش جوان با رساله ی «بررسی تحلیلی ابعاد مکتب مقاومتِ قرآنی در مواجهه با دشمنان خارجی؛ با تأکید بر آراء مفسران و اندیشمندان اسلامی»    

برگزیدگان بخش بین الملل 
شخصیت‌های پیشروی خارجی

پروفسور نعمت ییلدریم استاد زبان فارسی در دانشگاه آتاتورک از کشور ترکیه با ارائه آثار برجسته و خدمات علمی بسیار در جهت گسترش زبان فارسی در آناتولی

پروفسور غالیه قمبربکوا استاد ایران‏شناسی در دانشکده شرق‏شناسی دانشگاه فارابی از کشور قزاقستان با ارائه آثار برجسته و خدمات علمی بسیار در زمینه ایران‏شناسی، (معرفی‌شده توسط رایزنی فرهنگی ایران در قزاقستان)

تحقیق برتر خارجی 

اثر «ادریس بیلدیسی: دیوان‌سالار و مورخی از ایران تا روم» نوشته وورال گِنچ دانشیار تاریخ در دانشگاه بیتلیس ارن از کشور ترکیه، پرداختن به یکی از مهمترین دیوانسالاران و مورخان مسلمان ایرانی

برگزیده جایزه صلح و دوستی

روفسور دَن کوالیک استاد دانشکده حقوق از دانشگاه پیتسبورگ آمریکا، وکیل، فعال حقوق بشر و حقوق کارگران که در جنبش ضد اسرائیلی نهاد‌های دانشگاهی آمریکا نقشی برجسته ایفا کرد و به همین دلیل از دانشگاه اخراج شد.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *