صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

گفت‌وگو|

همچنان عاشق موسیقی به سبک برنامه «گلها» هستم

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۲:۰۲
کد خبر: ۴۸۰۹۵۵۹
یک هنرمند قهر مردم با موسیقی سنتی را یک آسیب دانست.

محمدرضا تنها از شاگردان خلف گلپا و ایرج خواجه‌امیری سال هاست که عرصه فعالیتش خلاصه به آواز‌هایی شده که در قالب آهنگ‌های سنتی منتشر می‌کند، اما دل خوشی از شرایط کنونی موسیقی ایرانی ندارد.

وی معتقد است که آواز در ایران جایگاهی ندارد و سالهاست که مرده است.

تنها خود را جز نسل سوخته آواز بعداز استادان خود می‌داند و بر این بر است که موسیقی سنتی و خوانندگان این حوزه مورد بی مهری قرار گرفته اند.

محمدرضا تنها با آموزش‌هایی که نزد استادان بزرگ خوود دیده است، ادامه دهنده مسیر روشن آنها بوده و با حفظ اصالت آن موسیقی، به امضای شخصی و هنری خود در کارهایش پایبند است. وی که پیرو مکتب «گلها» ست، در سال‌های پیش از انقلاب به اجرای موسیقی زنده و ارکسترال با رهبری، آهنگسازی، نوازندگی و خوانندگی بزرگان موسیقی ایران اختصاص داشت.

محمدرضا تنها؛ خواننده سنتی خوان در گفت‌وگو با میزان درباره آشنایش با موسیقی سنتی گفت: من خوانندگی را از تعزیه خوانی در کودکی شروع کردم و این کار زیر نظر عمویم زنده یاد یحیی تنها بو که از بهترین تعزیه خوان‌های بنام کشور بودند. پس از آن نیز آواز اصیل را خدمت پدرعزیزم، استاد گلپایگانی، استاد ایرج، استاد فریدون حافظی و استاد شاپور رحیمی فرا گرفتم.

وی تحصیلات خود را در حوزه غیر موسیقی اعلام کرد وافزود: تحصیلات من ربطی به موسیقی ندارد، زیرا در رشته الکترونیک مدرک دانشگاهی خودم را دریافت کردم. البته در رشته موسیقی هم تحصیل کرده‌ام که بنا به دلایلی از دانشگاه انصراف دادم. چون آنجا هم موسیقی تک‌محصولی بود و صرفا از یک روش تقلید می‌شد. ضمن اینکه ویلون ایرانی هم می‌نواختم.

این هنرمند نقش موسیقی سنتی در فرهنگ و هویت ایرانی را مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد: موسیقی اصیل، بخشی از فرهنگ و هویت مردم این مرز و بوم است. این موسیقی بوده که در شرایط مختلف فرهنگی-اجتماعی و حتی سیاسی فرهنگسازی کرده است. به نظرم اگر مسیر و بستر درستی برای آن مهیا شود، همچنان می‌تواند در این زمینه پیشتاز باشد. 

تنها به سبک فعالیت‌های هنری خود اشاره و اظهار کرد: استادان اکبر گلپایگانی و ایرج خواجه امیری، چرا که سالیان سال از محضر این عزیزان بهره‌مند شده و استفاده کرده‌ام. ناگفته نماند تاثیرپذیری چیزی است و تقلید کردن و کپی کاری چیز دیگر! هرگز سعی نکرده‌ام مقلد باشم، بلکه تاثیر گرفته ام. در زندگی شخصی و ورزشی ام نیز استاد جمشید هاشم پور (جمشید آریا) بیشترین تاثیر را روی من داشته اند.

وی به فرآیند خلق یک اثر موسیقی سنتی اشاره و بیان کرد: از انتخاب شعر تا اجرا برای من که شخصا تهی کنندگی تمامی کارهایم را به عهده دارم، به این صورت است که خودم شعر را انتخاب می‌کنم و با علاقه و شناختی که به آهنگساز دارم، با همکاری و لحاظ کردن سلیقه و انتخاب شخصی ام تولید و ساخت آهنگ انجام می‌شود. اگر به آهنگی علاقه داشته باشم آن را می‌خوانم. در زمینه اجرای خوانندگی هم که سبک خودم را لحاظ می‌کنم تا امضای خودم حفظ شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا تلاش کرده‌اید موسیقی سنتی را با سبک‌های مدرن یا جدید ترکیب کنید؟ گفت: خیر! به نظرم نیازی به این کار نیست. علاقه‌ای هم به موسیقی تلفیقی ندارم و همچنان عاشق موسیقی به سبک برنامه «گلها» هستم. اگر اینطور شود دیگر نمی‌توان نام موسیقی اصیل و سنتی روی آن گذاشت. البته این نظر من است و شاید برخی از دوستان بخواهند تغییراتی را در شیوه خوانش خود اجرا کرده و سبکی جدید خلق کنند.

این هنرمند درباره پیام اصلی موسیقی خود برای مخاطبان افزود: اصولا هنر برای بر قراری هرچه بهتر با انسان هاست. موسیقی هم هنر است و من عله بر اینکه دوست دارم از این طریق با مخاطبان موسیقی اصیل ارتباط برقرار کنم، انتقال پیام مهربانی و صلح به مردم ایران و جهان است. هنر اگر برای صلح نباشد، نمی‌توان در رده هنر قرار بگیرد.

تنها، مسیر تاثیرگذاری موسیقی سنتی بر نسل جوان را مطرح و تصریح کرد: هر کاری در توان داشته‌ام انجام داده ام ولی واقعا یک دست صدا ندارد. سال‌ها است که مردم با موسیقی ایرانی قهرند و متاسفانه بزرگان موسیقی اصیل نادیده گرفته شده اند. این در حالی است که به عده‌ای از ناهنرمندان و بی هنران اعتبار و بها داده شده است. وظیفه متولیان و مسولان هنری است که به موازات تلاش‌هایی که ما می‌کنیم، مردم را با موسیقی سنتی آشتی بدهند.

وی در پاسخ به این سوال که اگر دوباره فرصت شروع داشتید، آیا همین مسیر را انتخاب می‌کردید؟ بیان کرد: نه یک بار، بلکه اگر صدبار دیگرهم فرصتی دست بدهد، باز هم همین مسیر را انتخاب کرده و بی تردید در آن فعالیت می‌کنم.

این هنرمند با اشاره به همکاری مشترک با بهنام خدارحمی و پروژه‌ای مشترک خود اظهار کرد: قطعه‌ای مشترک در همکاری با استاد بهنام خدارحمی عزیز تولید کرده‌ایم که آماده پخش است. این قطعه با عنوان «جمشید آریا» در مقام ادای دین به این استاد عزیز تولید شده است که حق بزرگی به گردن من دارند. ایشان الگوی من در زمینه ورزشی و اخلاق بوده و هستند و من خودم را بسیار مدیون ایشان می‌دانم.
استاد خدارحمی از آهنگسازان بنام و مطرح و کاربلدی هستند که همکاری با ایشان همواره برای من لذت بخش بوده و هست.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *