صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

گزارش|

آسیب‌شناسی محرومیت تیم‌های لیگ برتر فوتبال ایران از حضور تماشاگران و راهکارهای جایگزین مجازات

۲۲ آذر ۱۴۰۳ - ۰۱:۳۱:۰۳
کد خبر: ۴۸۰۸۸۷۰
دسته بندی‌: ورزشی ، فوتبال
محروم کردن تیم‌های لیگ برتر فوتبال از حضور تماشاگران در ورزشگاه‌ها نه تنها راهکار موثری برای کنترل فضای هواداری استادیوم‌ها نبوده بلکه آسیب‌های فراوانی را روانه بدنه اهالی فوتبال کشور کرده است.

استادیوم‌های فوتبال ایران نه تنها میدانی برای رقابت بازیکنان، بلکه مکانی برای گردهمایی و شور و شوق هواداران‌ دو تیم هستند. با این حال، زمانی که کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال به دلیل رفتار‌های نادرست هواداران یا تخلفات دیگر، تیم‌ها را از حضور تماشاگران محروم می‌کنند، تأثیرات منفی زیادی بر باشگاه‌ها و حتی بر پیکره فوتبال به عنوان یک ورزش پرطرفدار و پولساز وارد می‌شود.

ضرورت دارد کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال، پیش از پاک کردن صورت مسئله به دنبال راهکاری موثر باشد، زیرا محرومیت‌های بلندمدت هم تأثیری بر فرهنگ هواداری فوتبال کشور ندارد و وضعیت بیش از پیش آشفته‌تر خواهد شد و لزوم اینکه یک بار برای همیشه این موضوع از دریچه علمی حل شود بیش از گذشته احساس می‌شود. آسیب‌های وارده بر تیم‌های لیگ برتری فوتبال به واسطه محروم کردن هوادارنشان از حضور در ورزشگاه‌ها، بیش از اینکه فایده داشته باشد، زیان‌ده است!

در شرایطی که کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ایران مجبور به اتخاذ تصمیماتی مانند منع حضور تماشاگران می‌شوند، ضروری است که نهاد‌های ذی‌ربط به دنبال راه‌حل‌های دیگری برای مدیریت و کاهش رفتار‌های نادرست هواداران باشند. این تصمیمات باید با دقت و توجه به تاثیرات گسترده آن‌ها بر جامعه فوتبال و هواداران گرفته شود و قالب روانشناختی این افراد، شناسایی و مورد بحث و تبادل نظر میان اساتید فرهنگی و جامعه‌شناسی ورزشی قرار بگیرد. در نهایت، بهبود فرهنگ هواداری و ارتقای استاندارد‌های امنیتی در استادیوم‌ها و افزایش دوربین‌ها و نظارت‌ها، می‌تواند به عنوان راهکاری پایدار برای کاهش چنین محرومیت‌هایی روی میز قرار گیرد.

محروم کردن تماشاگران از حضور در ورزشگاه‌ها چه اثرات منفی دارد؟

تأثیرات اقتصادی

یکی از واضح‌ترین تأثیرات، زیان‌های مالی است. فروش بلیط، بخشی مهم از درآمد باشگاه‌های فوتبال را تشکیل می‌دهد. زمانی که حضور تماشاگران ممنوع می‌شود، این منبع درآمد به شدت کاهش می‌یابد. علاوه بر این، درآمد حاصل از فروش محصولات جانبی نظیر غذا، نوشیدنی، و اقلام ورزشی نیز دچار افت می‌شود.

کاهش انگیزه و تمرکز بازیکنان

حضور هواداران به عنوان تشویق‌کننده‌های زنده و پرانرژی در زمین بازی، همواره انگیزه‌ای برای بازیکنان به شمار می‌آید. بازی در استادیوم خالی می‌تواند باعث کاهش انگیزه و تمرکز بازیکنان شود و بر کیفیت بازی تاثیر بگذارد.

تجربه تلخ هواداران

هواداران پرشور، قلب تپنده هر باشگاهی هستند. محرومیت از حضور در استادیوم، تجربه‌ای ناخوشایند است که می‌تواند به احساس بی‌تفاوتی یا ناراحتی در میان آنها منجر شود. این امر ممکن است در درازمدت به کاهش وفاداری هواداران بیانجامد.

افزایش استرس

بازی‌های بدون تماشاگر ممکن است استرس روانی و فشار بر بازیکنان را افزایش دهد، زیرا آنها به حمایت آنی هواداران خود عادت کرده‌اند اما به یک‌باره این حضور و شور هواداری را از دست می‌دهند و در حین بازی دچار چالش خواهند شد.

اثرات اجتماعی

استادیوم‌ها اغلب مکان‌هایی برای تعاملات اجتماعی میان افراد با پیشینه‌های مختلف‌اند. منع حضور تماشاگران می‌تواند فرصت‌های ایجاد همبستگی اجتماعی را کاهش دهد و تخلیه انرژی مازاد جوانان و اوقات فراغت آن‌ها در امورات دیگری پیگیری خواهد شد.

راهکار‌های جایگزین برای جلوگیری از جریمه محرومیت تماشاگران از حضور در ورزشگاه

برگزاری مسابقات با حضور محدود هواداران

با توجه به اقدامات امنیتی مناسب، می‌توان به تعداد محدودی از هواداران امکان حضور در ورزشگاه را داد. این کار می‌تواند تا حد زیادی از تاثیرات منفی روانی جلوگیری کند و تیم‌های فوتبال به یک‌باره با استادیوم خالی از هوادارانشان مواجه نشوند و فشار کمتری به تماشاگران تیم محروم وارد شود.

برنامه‌های آموزشی و فرهنگی برای هواداران

سرمایه‌گذاری در آموزش و فرهنگ‌سازی میان هواداران، به منظور ارتقاء رفتار‌های مسئولانه و همدلی در میان آنان، می‌تواند به کاهش رفتار‌های نادرست بیانجامد. موضوعی که هیچ وقت در فوتبال ایران جدی گرفته نشده و باشگاه‌های فوتبال صرفا اسم فرهنگی و ورزشی را در ابتدای نام تیمشان یدک می‌کشند در حالی که نشانه‌ای از آن وجود ندارد و با قانونمندتر کردن کانون‌های هواداری در تیم‌های سطوح و لیگ‌های مختلف ایران می‌توان از آسیب‌های اجتماعی بسیاری در ورزشگاه‌ها جلوگیری کرد.

ایجاد تجربه‌های مجازی

فراهم‌سازی تجربیات مجازی جذاب و تعاملی با استفاده از فناوری واقعیت مجازی یا پلتفرم‌های آنلاین، می‌تواند راهی نوین برای حفظ ارتباط هواداران با بازی باشد. موضوعی که باشگاه رئال مادرید با همکاری شرکت‌های غول دنیا به دنبال آن است و با عینک‌های مجازی، حضور هواداران را در استادیوم‌ها شبیه‌سازی می‌کند و برخی آموزش‌های لازم را پیش از ورود به استادیوم به آن‌ها ارائه می‌کند.

جریمه‌های مالی و امتیازی برای باشگاه‌ها

به جای منع کلی تماشاگران، میتوان جریمه‌های مالی یا کسر امتیاز از تیم اعمال کرد که به طور مستقیم تیم را مسئول رفتار‌های هواداران کند و مسئولان باشگاه‌ها نسبت به کنترل هواداران و بوقچی‌های داخل استادیوم احساس مسئولیت داشته باشند و کمتر شاهد زدوبندهای مختلف میان برخی هواداران یا مدیران برای سر دادن شعارهای عجیب در ورزشگاه‌ها باشیم.

شناسایی تیفوسی‌ها و هولیگان‌های دردسرساز و جدا کردن حساب آن‌ها با هواداران

ضرورت دارد کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال، با یک تیر همه را مورد هدف قرار ندهد و میان هواداران پرحاشیه و جنجالی یا به اصطلاح تیفوسی‌ها یا هولیگان‌هایی که نمادی از وندالیسم یا تخریب اماکن عمومی هستند با هواداران و تماشاگران عادی و بی‌حاشیه فوتبال، تفاوت قائل شود به جای محروم کردن تمام هواداران، با استفاده از دوربین و نظارت هر چه بیشتر و بهره‌گیری از هوش مصنوعی، متخلفین واقعی را شناسایی و مورد بازخواست و محرومیت‌های بلندمدت قرار دهد.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *