پیامدهای سقوط حکومت بشار اسد؛ چشمانداز تحولات سوریه و تحرکات رژیم صهیونیستی
بلافاصله بعد از سرنگونی دولت بشار اسد و در دست گرفتن کنترل دمشق ازسوی گروههای مسلح، رژیم صهیونیستی تحرکات بیسابقه را علیه سوریه آغاز کرد.
آنچه در روزهای اخیر در سوریه روی داده از ابعاد مختلفی قابلملاحظه است و تاثیرهایی را بر منطقه خواهد داشت.
ارتباط رژیم صهیونیستی با تحولات روزهای اخیر در سوریه
در همین رابطه منصور براتی، کارشناس مسائل ژیم صهیونیستی در گفتوگو با میزان ضمن تشریح ابعاد تحولات روزهای اخیر در سوریه، گفت: درباره تحولات اخیر سوریه و ارتباط رژیم صهیونیستی با آن باید چند موضوع را از هم تفکیک کنیم؛ در کوتاهمدت سقوط حکومت بشار اسد و به قدرت رسیدن یک گروه جدید که احتمالا نمیتواند بر تمام مناطق سوریه یک حاکمیت موثر را اعمال کند، به نفع رژیم صهیونیستی است اما در بلندمدت باید ارزیابی صورت بگیرد که شرایط به چه سمتی پیش میرود.
براتی اظهار کرد: با این مقدمه باید به موضوع نگاه کنیم و ببینیم که در کوتاهمدت این رویدها چه نفعی برای رژیم صهیونیستی میتواند داشته باشد.
کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی، بیان کرد: در درجه اول آن چیزی که به نظر میرسد این است که رژیم صهیونیستی بر تحرکات و تحولات تحریرالشام چشم بسته که از استان ادلب حرکت خود را آغاز کردند، به سمت حلب رفتند و شروع به توسعه قلمرو خود کردند.
براتی تصریح کرد: به نظر میرسد این رویدادها با هماهنگی آمریکا و ترکیه روی داده و قرار شده که رژیم صهیونیستی واکنش خاصی را به افزایش قلمرو این گروهها نشان ندهد.
وی با مطرح کردن این سوال که چرا رژیم صهیونیستی ممکن است به توسعه قلمرو گروههای مسلح سوریه حساس باشد، عنوان کرد: برخی از گروههایی که ذیل تحریرالشام فعالیت میکنند، از جمله اخوانالمسلمین، پارهای عقاید ضدصهیونیستی هم دارند و مبارزه با رژیم صهیونیستی هم برای آنها مهم است.
منافع کوتاهمدت رژیم صهیونیستی در سوریه
براتی با بیان اینکه بنابراین ما یک هماهنگی برای آغاز حرکت تحریرالشام با اسرائیل به صورت تلویحی میبینیم، اظهار کرد: بهعنوان اولین موردی که این دستبهدست شدن قدرت در سوریه به نفع رژیم صهیونیستی است، این است که یک خلأ قدرت در سوریه شکل میگیرد و در واقع این خلأ قدرت باعث میشود که گروههای مختلف سوریه به درگیری با یکدیگر روی آورند و این درگیری باعث میشود که آنها اساسا نتوانند به مقابله با اسرائیل و یا آن منطقه جولان اشغالی فکر کنند.
براتی یادآور شد: از منظر اینکه خلأ قدرت باعث میشود گروههای سوری و گروههایی که قدرت را به دست میگیرند، نتوانند به جولان فکر کنند و رژیم صهیونیستی فرصت این را پیدا میکند که مناطق جدیدی را در جنوب سوریه اشغال کند و آن را به یک منطقه حائل برای محافظت از جولان اشغالی تبدیل کند، این وضعیت به نفع رژیم صهیونیستی است.
وی تصریح کرد: از این پس حکومت جدید سوریه به شرط آنکه بتواند سلطه موثری را بر بیشتر مناطق سوریه ایجاد کند، خیلی نمیتواند به جولان اشغالی که در سال ۱۹۶۷ اشغال شده فکر کند، بلکه باید به مناطقی مانند قنیطره و مناطقی که در حال اشغال شدن هستند فکر کند، ابتدا باید این مناطق را آزاد کند و سپس به دنبال مناطق دیگر باشد.
وی با اشاره به اینکه خلأ قدرت از این منظر در کوتاه مدت به نفع رژیم صهیونیستی است، بیان کرد: موضوع دیگری که در کوتاه مدت میتوان به نفع رژیم صهیونیستی باشد این است که سوریه کشوری بود که از نظر نزدیکی حکومت آن به محور مقاومت باعث میشد مسیرهایی که برای کمک به حزب الله لبنان صورت بگیرد اما در حال حاضر بخش مهمی از این مسیرها از دست محور مقاومت خارج میشود و این کاملا در راستای منافع رژیم صهیونیستی است.
روند معکوس برای رژیم صهیونیستی در بلندمدت
براتی با اشاره به اینکه وضعیت در بلندمدت برای رژیم صهیونیستی ممکن است معکوس شود، تصریح کرد: اگر تحریرالشام و بخشهای مختلف مخالف بتوانند یک حکومت یکدست را در سوریه ایجاد کنند و با یکدیگر همکاری داشته باشند و قواعدی را برای بازی سیاسی بین خود ایجاد کنند و آن را رعایت کنند، در این صورت بعد از مدتی میتوانند متوجه دشمنیهای قبلی خود با رژیم صهیونیستی شوند.
به گفته وی، آنها در این صورت بخشهای ایدئولوژی ضدصهیونیستی خود را میتوانند بیشتر بها دهند و به فکر آزاد کردن مناطقی باشند که در اشغال رژیم صهیونیستی قرار دارد.
کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی با بیان اینکه به قدرت رسیدن یک یا چند گروه باصطلاح اسلامگرا در سوریه اصلا به نفع رژیم صهیونیستی نیست، یادآور شد: این مسئله در بلندمدت به ضرر رژیم صهیونیستی است به شرط آنکه گروههای سوری بتوانند یک حکومت یکدست را ایجاد کنند.
براتی، اضافه کرد: اگر این حکومت شکل بگیرد و بتواند با ترکیه در مدیترانه شرقی ارتباط خوبی بگیرد و همکاریهای سطح بالایی را به وجود بیاورند، در منطقه مدیترانه شرقی ترکیه که رقیب رژیم صهیونیستی است، به شدت نفوذ و قدرتش زیاد میشود و این به ضرر رژیم صهیونیستی خواهد بود.
وی تاکید کرد: بنابراین این تحول در بلندمدت میتواند به ضرر رژیم صهیونیستی نیز باشد و به همین دلیل رژیم صهیونیستی نسبت به تحولات سوریه بسیار محتاط است و مایل نیست به گروههای مسلحی که قدرت را در دست میگیرند کمک مستقیمی ارائه کند و تنها ناظر باقی مانده است.
تحرکات رژیم صهیونیستی درپی فروپاشی حکومت بشار اسد به چه معناست؟
وی درباره تحرکات رژیم صهیونیستی در سوریه پس از سقوط حکومت بشار اسد، گفت: در سال ۱۹۷۴ و بعد از جنگ یومکیپور توافقی بین دو طرف بسته شد تحت عنوان اینکه سربازان ارتش سوریه باید در این منطقه (آستانه منطقه جولان) قرار بگیرند و کنترل آن منطقه را از طرف سوریه در اختیار داشته باشند و نظامیان رژیم صهیونیستی هم که در منطقه جولان بودند.
براتی، توضیح داد: وضعیت به این سمت رفت که دولت مرکزی مانع از هرگونه تحرک گروههای مقاومت به سمت این منطقه میشد و خود دولت سوریه هم براساس آن آتشبس اقدامی برای آزاد کردن جولان انجام ندهد.
آینده مبهم ارتباط میان گروههای مسلح سوریه با رژیم صهیونیستی
براتی با اشاره به اینکه خیلی مشخص نیست که آینده گروههای مسلح سوریه و رژیم صهیونیستی به چه صورتی خواهد بود، گفت: با توجه به اینکه گروههای اخوانی در میان گروههای تحریرالشام زیاد هستند، مدلهای رفتاری متفاوتی در انتظار است.
انتهای پیام/