افزایش گزارشهای وقوع جنایت نسلکشی در غزه؛ دلایل سازمانهای حقوق بشری چیست؟
ارتکاب جنایت نسلکشی در غزه ازسوی رژیم صهیونیستی واقعیتی است که سازمانها، نهادها و گروههای حقوقی و حقوق بشری بینالمللی متعددی تاکنون آن را با مستندها و مدارک مختلف اعلام کرده و خواهان پایان یافتن آن شدهاند.
جنایت نسلکشی در غزه که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) آغاز شده و همچنان ادامه دارد تاکنون حدود ۴۵ هزار فلسطینی ساکن غزه را قربانی کرده است؛ آماری که بهزعم کارشناسان یک آمار حداقلی است.
متهمکنندگان رژیم صهیونیستی به نسلکشی در غزه کدامند؟
جنایت نسلکشی طبق کنوانسیون نسلکشی که رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۵۰، یک سال پس از به رسمیت شناختن این رژیم ازسوی سازمان ملل به تصویب رساند، جرمانگاری شده است؛ سازمان عفو بینالملل در ۵ دسامبر (۱۵ آذر) در گزارشی اعلام کرد: شواهد کافی برای این باور وجود دارد که رفتار اسرائیل در غزه پس از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ بهمنزله نسلکشی است.
سازمان عفو بینالملل نخستین سازمانی نیست که به این نتیجه میرسد که رژیم صهیونیستی مرتکب نسلکشی در غزه شده است.
الحق، مرکز حقوق بشر فلسطین و المیزان، مرکز حقوق بشر یک ماه پس از آغاز حمله رژیم صهیونیستی به غزه، در بیانیهای از قصد رژیم صهیونیستی برای نسلکشی در غزه خبر دادند؛ اظهارات مورد نظر این نهادها شامل سخنان یوآف گالانت، وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی بود که دیوان بینالمللی کیفری بهتازگی حکم بازداشت او را به اتهام ارتکاب جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی صادر کرد.
این ۲ نهاد با تمرکز بر لفاظیهای غیرانسانی مقامهای صهیونیست، زنگ هشدار را در مورد خطر آشکار نسلکشی فلسطینیها در غزه بهصدا درآوردند.
در عین حال، مرکز حقوق اساسی CCR یک نهاد حقوق بشری مستقر در آمریکا که از سال ۱۹۶۶ فعالیت میکند، اعلام کرد: اسرائیل در غزه نسلکشی میکند.
این نهاد ضمن انتقاد از رژیم صهیونیستی، اعلام کرد: دولت آمریکا حدود ۶۹ درصد از تسلیحاتی را که اسرائیل برای حمله به غزه استفاده میکند، تامین کرده است؛ این مهمات شامل بمبهای بزرگ و غیردقیق، جتهای جنگنده و انواع تسلیحات دیگر هستند که رنج نامتناسبی را به غیرنظامیان وارد میکند.
در گزارش مرکز حقوق اساسی آمده است: یک مورد قابل قبول و معتبر وجود دارد که اقدامهای آمریکا برای پیشبرد عملیات نظامی اسرائیل، محاصره و کارزار علیه مردم فلسطین در غزه به سطح همدستی میرسد.
فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت فلسطین، به این نتیجه رسیده است که رژیم صهیونیستی در حال نسل کشی علیه فلسطینیها در غزه است.
وی در گزارش ماه مارس خود با عنوان آناتومی یک نسلکشی، همچنین اعلام کرد که رژیم صهیونیستی در حال ارتکاب سه مورد از پنج عمل نسلکشی است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل همچنین یادآوری کرد: اسرائیل فراتر از امتناع از کمکهای حیاتی و غذا به فلسطینیها، از طریق تخریب نظاممند بیمارستانها و زمینهای کشاورزی، باعث نابودی مردم نیز میشود؛ نسلکشی فلسطینیها در غزه توسط اسرائیل، مرحله تشدیدکننده روند پاکسازی استعماری طولانی مدت شهرکنشینان است.
دیوان بین المللی دادگستری به عنوان عالیترین نهاد قضایی سازمان ملل در ۲۶ ژانویه (۶ بهمن) اعلام کرد که فلسطینیها در خطر نسلکشی هستند.
این موضع گیری نتیجه پروندهای بود که آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی به دلیل ارتکاب نسل کشی مطرح کرد و همچنان ادامه دارد.
دیوان بین المللی دادگستری در جلسههای ماه ژانویه حکمی الزام آور برای رژیم صهیونیستی صادر کرد تا از طریق افزایش کمکهای بشردوستانه، اقدامهای نسل کشی را متوقف کند.
رژیم صهیونیستی موظف است هر ماه به دیوان گزارش دهد چگونه از دستورها پیروی کرده است، ارزیابی مستمری که ممکن است سالها طول بکشد؛ این رژیم تاکنون از دستورهای دادگاه سرپیچی کرده و در عوض امدادگران و کارکنان دولتی در غزه را که در توزیع کمکهای بشردوستانه ضروری هستند، قتل عام میکند.
چه کشورهایی رژیم صهیونیستی را به نسلکشی متهم کردند؟
تاکنون ۱۴ کشور به پرونده نسلکشی آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی در دیوان بین المللی دادگستری ملحق شدهاند یا اعلام کردهاند که قصد دارند به آن بپیوندند.
این کشورها شامل بلژیک، بولیوی، شیلی، کلمبیا، کوبا، مصر، ایرلند، اسپانیا، لیبی، مالدیو، مکزیک، نیکاراگوئه و ترکیه هستند.
دلایل عفو بینالملل برای اعلام جنایت نسلکشی در غزه چیست؟
تاکنون سازمانها و گروههای حقوق بشری مختلفی با ارائه دلایل ثابت کردند که رژیم صهیونیستی در غزه مرتکب جنایت نسل شی شده است.
جدیدترین این گزارش ها، گزارش سازمان عفو بین الملل است؛ در این گزارش آمده است: نتیجهگیری درباره نسلکشی اسرائیل علیه فلسطینیها در غزه، براساس ماهها تحقیق عفو بینالملل، از جمله مصاحبههای گسترده با شاهدان، تحلیل شواهد بصری و دیجیتال، از جمله تصاویر ماهوارهای، و اظهارات مقامهای ارشد کابینه و ارتش اسرائیل است.
عفو بین الملل اعلام کرد: ارتش رژیم صهیونیستی دستکم ۳ مورد از ۵ عملی را که در کنوانسیون نسلکشی ۱۹۴۸ ممنوع شده، مرتکب شده است؛ این موارد شامل کشتار بیرویه غیرنظامیان، ایجاد صدمههای جدی جسمی یا روحی، و سخت کردن عمدی شرایط زندگی فلسطینیان در غزه است.
گزارش یادشده همچنین تصریح کرد: اسرائیل این اقدامها را برخلاف هشدارهای بیشمار درباره وضعیت فاجعهبار انسانی و تصمیمات قانونی الزامآور دیوان بینالمللی دادگستری ادامه داده است.
عفو بین الملل همچنین در گزارش خود آورده است: ادعاهای اسرائیل، آن را از تعهدهایش برای اتخاذ همه اقدامهای احتیاطی ممکن برای نجات غیرنظامیان و اجتناب از حملههای بیرویه یا نامتناسب مبرا نمیکند.
این نهاد حقوق بشری همچنین اعلام کرد که هیچ مدرکی درباره ادعاهای رژیم صهیونیستی مبنی بر انحراف کمکهای بشردوستانه ازسوی گروههای مقاومت در غزه پیدا نکرده که بتواند محدودیتهای شدید و عمدی اشغالگران برای ورود کمکهای بشردوستانه نجاتبخش به مناطق جنگزده را توجیه کند.
حمایت گروههای یهودی از گزارش آلبانیز درباره وقوع نسلکشی در غزه
گروههای یهودی در میانه حملههای بی امان سازمان یافته علیه فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر ویژه سازمان ملل در موضوع حقوق بشر در اراضی اشغالی، با اعلام بیانیهای حمایت خود را از گزارش وی دباره وقوع نسل کشی در غزه اعلام کردند.
۵۰ سازمان یهودی به تازگی با انتشار بیانیهای حمایت خود را از فرانچسکا آلبانیز اعلام کردند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل: حقایق و قانون زیر فشار تعصب قرار دارند
آلبانیز که تاکنون ۲ گزارش درباره وقوع نسل کشی در غزه ارائه کرده و در سخنرانیها و اظهارات خود مرتبا از تداوم این روند انتقاد گرده است، با انتشار پیامی سیاستمداران غربی را به دلیل انکار صریح نسل کشی در غزه خطاب قرار داده و نوشت: روزی انکار صریح نسل کشی اسرائیل در غزه توسط بسیاری از سیاستمداران غربی به عنوان یک مطالعه موردی در بدبینی سیاسی خواهد بود؛ در حالی که تعصب غالب است، حقایق و قانون نادیده گرفته میشوند.
وی درباره گزارش عفو بین الملل هم نوشت:عفو بینالملل به این نتیجه میرسد که اسرائیل جنایت نسلکشی در غزه را مرتکب شده و به ارتکاب آن ادامه میدهد؛ لازم به یادآوری است که سران سیاسی و دیگرانی که همچنان به حمایت از اسرائیل در ارتکاب نسل کشی ادامه میدهند، ممکن است در جنایتهای آن شریک باشند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در ادامه به گزارشهای مربوط به ارتکاب نسل کشی در غزه اشاره کرد و نوشت:
- تا اوایل نوامبر ۲۰۲۳ حدود ۳۴ کارشناس سازمان ملل، از جمله من، سه بار زنگ خطر نسل کشی را به صدا درآوردند.
- تا ژانویه، دیوان بین المللی دادگستری خطرهای قابل قبول آسیب جبران ناپذیر به حقوق فلسطینیها تحت کنوانسیون نسل کشی را شناسایی و اقدامهایی را توصیه کرد.
- بین ماه مارس تا نوامبر، چهار گزارش سازمان ملل ازجمله گزارش کمیته ویژه توضیح داد که اسرائیل چگونه نسلکشی میکند.
- صدها کارشناس حقوقی، مورخ و سازمانهای حقوق بشر، از جمله سه محقق مشهور اسرائیلی نیز اقدامهای اسرائیل در غزه را نسل کشی خواندند.
وی تاکید کرد: زمان آن فرا رسیده که کشورها نسل کشی را متوقف، از جنایتهای بیشتر جلوگیری و آنچه قبلا انجام شده را مجازات کنند.
دلایل وقوع نسلکشی در غزه
اثبات قصد ویژه برای نابودی کلی یا جزئی یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی چیزی است که نسل کشی را از دیگر جنایتهای بین المللی، مانند جنایت علیه بشریت یا جنایت جنگی متمایز میکند.
چارچوب قانونی برای تعریف و تفسیر جرم نسل کشی از کنوانسیون نسل کشی ۱۹۴۸ و همچنین رویه قضایی حقوق کیفری بین المللی پس از آن، به ویژه پروندههای موجود در دیوان بین المللی دادگستری (ICJ) و دادگاههای موقت رواندا، مشتق شده است. (ICTR) و یوگسلاوی سابق (ICTY).
تعیین وجود قصد نسل کشی برای ایجاد مسئولیت کیفری فردی و مسئولیت دولت در قبال جنایت بسیار مهم است.
وقوع نسل کشی در غزه عموما در سه مرحله ثابت میشود:
نخست، مشخص شود که فلسطینیها در غزه بخشی از یک گروه حفاظت شده تحت کنوانسیون نسل کشی، یعنی یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی هستند.
دوم، مشخص شود که سه مورد از پنج اقدام اساسی نسل کشی که در ماده دوم کنوانسیون تصریح شده است، انجام شده است؛ این اعمال عبارتند از: کشتن اعضای گروه؛ ایجاد آسیب جدی جسمی یا روحی به اعضای گروه؛ و دشوار کردن عمدی شرایط زندگی گروهی که به گونهای محاسبه شده است که به طور کلی یا جزئی تخریب فیزیکی آن را به همراه داشته باشد.
سوم، مشخص شود که آیا اسرائیل این اقدامها را با قصد خاصی برای نابودی فلسطینیها به عنوان یک گروه محافظت شده انجام داده است یا خیر.
شواهد غیرمستقیم برای اثبات وقوع نسل کشی در غزه، ازسوی رژیم صهیونیستی نیز شامل زمینه کلی که در آن اعمال ممنوع انجام شده است: وجود یک الگوی رفتاری؛ مقیاس و ماهیت ظاهرا نظاممند اعمال ممنوع؛ و مقیاس، ماهیت، وسعت و درجه تلفات و آسیب علیه گروه حفاظت شده.
زمینه تاریخی اشغال غیرقانونی اراضی فلسطین ازسوی رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۶۷ و سیستم آپارتاید اسرائیل که فلسطینیها را تحت سلطه نهادینه شده این رژیم قرار میدهد، همراه با ۱۷ سال محاصره غزه، به عنوان شواهد غیرمستقیم در پرونده غزه قابل استفاده هستند.
ضمن اینکه زمینه سیاسی کابینه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر با تکیه بر حمایت صهیونیستهای تندرو شامل بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی و ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی، که هر دو از سران جنبش شهرک نشینان راست افراطی هستند، قابل بررسی است.
در عین حال، با توجه به زمینههای تاریخی و سیاسی، الگوی کلی رفتار رژیم صهیونیستی در غزه، از جمله حملههای مرگبار و مخرب، میزان کشتار و جراحتهای وارده به فلسطینیها در نتیجه، تخریب اشیاء ضروری برای بقای غیرنظامیان فلسطینی و تحمیل شرایط زندگی توسط کابینه رژیم صهیونیستی برای نابودی فیزیکی فلسطینیها در غزه باید محاسبه شود.
شواهد مستقیم در اثبات وقوع نسل کشی در غزه ازسوی رژیم صهیونیستی عبارتند از: لفاظیهای غیرانسانی، نژادپرستانه و تحقیرآمیز مورد استفاده مقامهای رژیم صهیونیستی قبل از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و تشدید آن پس از آغاز جنگ علیه غزه.
شواهد شفاهی شامل صدها مورد اظهارات کابینه جنگ رژیم صهیونیستی و دیگر مقامهای صهیونیست میشود که به طور مستقیم مسئول اقدامهای رژیم صهیونیستی در غزه هستند.
شواهد کافی برای یافتن این موضوع وجود دارد که هدف رژیم صهیونیستی در غزه، نابودی فلسطینیها در غزه است و هیچ توضیح جایگزین معقولی وجود ندارد.
انتهای پیام/