صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

شیوه‌نامه تسهیل تامین مالی از طریق شرکت پروژه ابلاغ شد

۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۸:۴۰
کد خبر: ۴۸۰۷۷۲۷
دسته بندی‌: اقتصاد ، عمومی
شیوه‌نامه تسهیل تامین مالی از طریق شرکت پروژه مصوب شورای ملی تامین مالی، از سوی وزیر اقتصاد برای اجرا ابلاغ شد؛ براین‌ اساس بانک‌ها می‌توانند به‌عنوان متعهد پذیره‌نویس و یا متعهد خرید شرکت‌های پروژه امکان تامین مالی پروژه‌های مزبور از بازار سرمایه را تسهیل کنند.

به گزارش شادا، «شیوه‌نامه تسهیل تأمین مالی از طریق شرکت پروژه سهامی عام» در راستای تسهیل تأمین مالی پروژه‌های ناتمام کشور از بازار سرمایه به تصویب شورای ملی تأمین مالی از سوی و زیر امور اقتصادی و دارایی برای اجرا به بانک مرکزی و سازمان بورس و اوراق بهادار ابلاغ شد. با ابلاغ این شیوه‌نامه، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی می‌توانند به عنوان رکن متعهد پذیره‌نویس و متعهد خرید سهام در عرضه عمومی سهام شرکت پروژه (سهامی عام) ایفای نقش کنند لذا بخشی از مشکلات پذیره‌نویسی سهام شرکت پروژه (سهامی عام) در بازار سرمایه که می‌تواند به علت عدم پذیرش این دو رکن توسط نهاد‌های مالی باشد، مرتفع می‌شود.

قانون «تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها» که در اردیبهشت‌ماه امسال برای اجرا ابلاغ شد، تشکیل شورای ملی تأمین مالی به ریاست وزیر امور اقتصادی و دارایی را پیش‌بینی کرده و این شورا به دستور وزیر اقتصاد هر دو هفته یکبار نشست‌های خود را برگزار می‌کند.

ایجاد هماهنگی و هم‌افزایی بین نهاد‌های متولی تأمین مالی در بازار‌های پول، سرمایه و بیمه، توسعه الگو‌های سرمایه‌گذاری در طرح‌های تولیدی و زیربنایی، تقویت نظام سنجش اعتبار با تکمیل پایگاه‌داده‌های اعتباری کشور، توسعه و ترویج نهاد‌ها و ابزار‌های تضمین، توسعه دامنه وثایق قابل قبول نزد نهاد‌های وثیقه‌پذیر و تصویب دستورالعمل‌های لازم، تدوین و تصویب دستورالعمل انتشار وثیقه و اوراق تضمین بر پایه انواع دارایی‌های قابل توثیق و در نهایت تصویب سایر دستورالعمل‌های موردنیاز برای تحقق اهداف این ماده از وظایف تعریف شده برای این شورا است.

شیوه‌نامه تسهیل تأمین مالی از طریق شرکت پروژه سهامی عام یکی از مصوبات آبان‌ماه این شورا است که در روز‌های اخیر از سوی وزیر اقتصاد ابلاغ شد، براین‌اساس بانک‌ها می‌توانند به عنوان متعهد پذیره‌نویس و یا متعهد خرید شرکت‌های پروژه امکان تأمین مالی پروژه‌های مزبور از بازار سرمایه را تسهیل کنند؛ راهی که مسیر عبور بانک‌ها از بنگاهداری به بنگاه سازی را هموار می‌کند.

براین‌اساس به‌منظور اجرای بند (ب) ماده (۳) قانون بـرنـامـه هفتم پیشرفت، شرکت‌ها یا هلدینگ‌های پروژه سهامی عام که مجوز پذیره‌نویسی را از هیئت پذیرش و مجوز عرضه عمومی را از سازمان بورس دریافت کرده‌اند، پس از تصویب در شورای ملی از مزایای این شیوه‌نامه بهره‌مند می‌شوند.

کدام پروژه‌ها اولویت دارند؟

بر اساس این شیوه‌نامه پروژه‌هایی در اولویت تصویب در شورای ملی هستند که این پنج ویژگی را داشته باشند: صادرات محور (نسبت درآمد ارزی یا صرفه‌جویی ارزی به مصارف ارزی بزرگ‌تر از ۱.۵)، تکمیل‌کننده زنجیره ارزش تولیدات رقابت‌پذیر داخلی، طرح‌های دارای پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد، طرح‌های دارای بازه زمانی کمتر از یکسال تا بهره‌برداری از یک فاز پروژه (طرح) و ایجاد جریان وجه نقد و طرح‌های دارای شریک و سرمایه‌گذار خارجی (دارای مجوز معتبر هیئت سرمایه‌گذاری خارجی) این شیوه‌نامه تصریح دارد که سازمان بورس موظف است فهرستی از شرکت و هلدینگ‌های پروژه سهامی عام دارای مجوز عرضه عمومی از آن سازمان که متقاضی استفاده از مزایای این شیوه‌نامه هستند را به مرکز تسهیل تأمین مالی تولید وزارت امور اقتصادی و دارایی ارسال و مرکز بر اساس اولویت‌بندی فهرست دریافتی، جهت طرح در شورای ملی اقدام کند.

براین‌اساس بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی در اجرای ماده (۱۲) قانون می‌توانند به عنوان متعهد پذیره‌نویس شرکت‌ها یا هلدینگ پروژه سهامی عام بعد از تأیید شورای ملی تأمین مالی اقدام کنند.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تا پایان فروردین‌ماه هر سال نسبت به اعلام فهرست مؤسسات اعتباری مجاز به تعهد پذیره‌نویسی و تعهد خرید سهام موضوع ماده (۴) این شیوه‌نامه و سقف تعهد پذیره‌نویسی و تعهد خرید سهام توسط مؤسسات مزبور به شورای ملی تأمین مالی اقدام می‌کند. بر اساس تبصره این ماده، آن بخش از منابع بانکی که از محل واگذاری دارایی‌های مازاد، صرف تعهد پذیره‌نویسی و تعهد خرید سهام شرکت یا هلدینگ پروژه سهامی عام مطابق سازوکار این شیوه‌نامه می‌شود، از حدود مقرر در دستورالعمل سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار شورای پول و اعتبار با اصلاحات و الحاقات بعدی، مستثنی است.

طی سال‌های دوم تا پنجم قانون برنامه (۱۴۰۷-۱۴۰۴)، وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است منابع لازم برای اجرای سازوکار مورد اشاره در این شیوه‌نامه را به استناد بند (الف) ماده (۳) قانون برنامه در برنامه سالانه تأمین مالی رشد اقتصادی هدف، پیش‌بینی کند.

به دلیل اطمینان از تحقق بازده مورد انتظار سرمایه‌گذاران، شرکت‌هایی که مجوز پذیره‌نویسی سهام بر اساس دستورالعمل نحوه صدور مجوز عرضه عمومی شرکت پروژه (سهامی عام) را از سازمان بورس دریافت کرده‌اند؛ در صورت تصویب شورای ملی تا تاریخ مقرر توسط آن شورا از شمول قیمت‌گذاری توسط مراجع دولتی خارج می‌شوند.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *