مشکلات معلولان ذهنی و ضایعه نخاعی؛ از نبود بیمههای تکیملی و تا هزینههایی که ۳۵ درصد بیشتر از سایر افراد است
افراد دارای معلولیت حدود ۱۱ نفر میلیون و به عبارتی بیش از ۱۰ درصد از جمعیت کشور را تشکیل میدهند. در حالی که این افراد در زمینههای مختلف دارای استعداد و تواناهایی فراوانی هستند نیازهای ویژهای نیز دارند و لازم است برای شکوفایی استعدادهایشان و بهرهمندی جامعه از حضورشان به نیازهای ویژه و حقوق اجتماعی آنها توجه شود.
از سال ۱۹۹۲، ۳ دسامبر مصادف با ۱۳ آذر ماه از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی معلولان نامگذاری شد و در کشور ما از این روز یک هفته به نام هفته افراد دارای معلولیت نامگذاری شده است، هدف از تعیین این هفته ارتقای رشد اذهان عمومی درباره مسائل مربوط به معلولیتهای مختلف و افزایش آگاهیها در مورد جنبههای مختلف زندگی و حقوق افراد دارای معلولیت است.
سال آینده با نواقصی در اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت مواجه هستیم
کامران عاروان، مدیر جامعه معلولان ایران در گفتوگو با میزان به مناسبت هفته معلولان ضمن اشاره به اینکه در دولت قبل اقدامهای خوبی در رابطه با افراد دارای معلولیت در حال انجام بود و مصوباتی در رابطه با افراد دارای معلولیت به تصویب رسیده بود، گفت: در حال حاضر با تغییر دولت تا کارها مجدد به جریان بیفتد کمی طول میکشد، برخی از مسئولان جدید هنوز از مطالبات معلولان طلاعات دقیقی ندارند و کمی طول میکشد تا با این مسائل آشنا شوند.
وی با بیان اینکه بالغ بر ۶۰ دستگاه در قانون حمایت از افراد دارای معلولیت تکالیفی به عهده دارند، افزود: هنوز تعدادی از مسئولان نمیدادند که باید برای مناسبسازی و دسترسی افراد دارای معلولیت به مکانهای مختلف و همچنین فرهنگسازی در رابطه با افراد دارای معلولیت بودجه تعیین شود و از آنجایی که بودجه سال ۱۴۰۴ بسته شده است در سال آینده نیز با نواقصی در اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت مواجه خواهیم بود.
مدیر جامعه معلولان ایران گفت: امیدواریم دولت جدید هر چه زودتر به مسائل حوزه معلولان رسیدگی کند.
کمکهزینه پرداخت شده به معلولان ضایعه نخاعی کفاف زندگی پنج روز آنها را هم نمیدهد
ناهید یار محمدی، رئیس هیئت مدیره مرکز حمایت از معلولان ضایعات نخاعی ایران نیز در گفتوگو با میزان به مناسبت هفته معلولان درباره دغدغههای معلولان ضایعه نخاعی ضمن اشاره به اینکه حدود ۲۷ هزار معلول ضایعه نخاعی در کشور داریم که در بهزیستی ثبت شدهاند و حدود ۳ هزار نفر نیز در سازمان بهزیستی ثبت نشده است و به عبارتی حدود ۳۰ هزار معلول ضایعه نخاعی در سراسر کشور داریم، گفت: این نوع معلولیت از شدیدترین معلولیتها به حساب میآید و به سطح گردنی، سینهای و کمری تقسیم میشود، معلولان ضایعه نخاعی گردنی و سینهای جزء معلولان بسیار شدید محسوب میشوند.
وی با بیان اینکه یک فرد معلول ضایعه نخاعی فاقد حس و حرکت است و به همین دلیل درگیر هزینههای بسیار زیادی در زندگی است، افزود: هزینه یک فرد معلول ۳۵ درصد بیشتر از سایر افراد است و لازم است این افراد از یکسری لوازم بهداشتی مصرفی استفاده کنند که در دسترس نیست و بسیار گران است. همچنین از آنجایی که این افراد درد را حس نمیکنند متوجه فشارهای قسمتهای مختلف بدن نشده و دچار زخم بستر میشوند که درمانش هزینههای بسیاری دارند.
رئیس هیئت مدیره مرکز حمایت از معلولان ضایعات نخاعی ایران افزود: سازمان بهزیستی کمک هزینهای را برای خرید لوازم بهداشتی به معلولان پرداخت میکند که امسال افزایش ۲ برابری داشته به ۶۰۰ هزار تومان رسیده و این در حالیست که این مبلغ هزینه ۲ بسته پوشینه معلولان ضایعه نخاعی نیز نمیشود و کفاف ۵ روز زندگی یک معلول ضایعه را نیز نمیدهد. کمک هزینه حق پرستاری نیز امسال ۴۰ درصد افزایش داشته و به ۳ میلیون تومان رسیده است و این در حالیست که هزینه نگهداری یک معلول ۲۰ تا ۳۰ میلیون است، سازمان بهزیستی ۶ ماه مابه تفاوت این مبلغ را بدهکار است.
وی بیان کرد: طبق قانون معلولان مستمری یک معلول شدید و بسیار شدید که فاقد شغل و درآمد است باید مطابق باید حقوق شورای کار همان سال و مطابق با تورم باشد اما در حالی که حداقل حقوق یک کارگر ۱۰ میلیون تومان است مستمری معلولان یک میلیون است. همچنین معلولان در کشور ما از پوشش بیمهای خوبی برخوردار نیستند.
یار محمدی با بیان اینکه پیگیر این مسئله هستیم که یک کنواسیون ویژه افراد دارای معلولیت در مجلس شورای اسلامی داشته باشیم تا بتوانیم مشکلاتمان را در آنجا پیگیری کنیم، توضیح داد: از دولت چهاردهم انتظار داریم وعدهها در حد شعار باقی نماند.
رئیس هیئت مدیره مرکز حمایت از معلولان ضایعات نخاعی ایران ضمن اشاره به این نکته که یک فرد معلول باید توانایی داشته باشد و باید توانبخشی مناسبی برایش صورت گیرد تا بتواند اشتغال داشته باشد، گفت: در حالی که برای اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت ۱۹۲ همت بودجه نیاز است تنها ۱۳ همت برای این کار بودجه در اختیار است و نمایندگان باید در تعیین بودجه به فکر معلولان نیز باشند.
لزوم بازنگری در برخی از قوانین مرتبط با معلولان ذهنی و نگاه حمایتی و ویژه به این افراد
منیره سادات سیدی، مدیر انجمن حمایت از معلولان شهر ری نیز در گفتوگو با میزان به مناسب هفته معلولان درباره مشکلات جامعه معلولان به ویژه معلولان ذهنی و خانوادههایشان بیان کرد: در قوانین ما از معلولان ذهنی به عنوان مهجور یاد شده است، اما مهجور تمام مسائل مربوط به آنها را در بر نمیگیرد، میتوان معلول ذهنی را با کودکان و افرادی که هیچوقت رشد ذهنی کاملی را پیدا نمیکنند تا از خودشان دفاع کنند در نظر گرفت.
وی ضمن بیان اینکه برخی از قوانین برای معلولان ذهنی کامل نشده است به لزوم بازنگری در برخی از قوانین مرتبط با معلولان ذهنی و نگاه حمایتی و ویژه به این افراد تاکید کرد و گفت: قوانین برای معلولان ذهنی کم است، برخی از قوانین نیز در مورد این افراد مشکلاتی برای خانوادههای معلولان ذهنی به وجود آورده است از جمله اینکه بر طبق قانون قیمومت معلولان ذهنی بعد از پدر به مادر میرسد و زمانی که پدر در قید حیات است نیز قوانین دست و پا گیر وقتگیری وجود دارد که زمان زیادی را میگیرد و به مشکلات این خانوادهها اضافه میشود، همچنین مادارانی که همسرانشان را از دست دادند به دلیل قوانین دست و پا گیر با اداره سرپرستی دچار مشکلاتی هستند.
مدیر انجمن حمایت از معلولان شهر ری ضمن اشاره به اینکه معلولان ذهنی درمانگاههای مخصوصی که به صورت ویژهتر در آنجا درمان شوند و همچنین بیمههای تکیملی که بخشی از هزینههای آنها را کم کند را در اختیار ندارند، ادامه داد: در مورد نگهداری از این افراد حمایت های ویژهتری وجود ندارد و این در حالیست که نگهداری از این افراد بسیار سخت است. همچنین مادرانی که چند فرزند معلول ذهنی دارند حمایت ویژهتری ندارند و اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت از معلولان نیز با مشکلات فراوانی روبهرو است.
سیدی همچنین به نداشتن شبکه معلولان ذهنی اشاره کرد و افزود: تنها چند انجمن برای این معلولان داریم که لازم است بیشتر شود. همچنین مراکز کار و اشتغال به تناسب تعدادی که این افراد دارند به وجود نیامده است.
انتهای پیام/