صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

برده‌داری مدرن؛ توهینی آشکار به حقوق اساسی بشر

۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۲:۳۷
کد خبر: ۴۸۰۷۳۷۶
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
سود هنگفت جنایت‌های قاچاق و استثمار انسان سبب تداوم بحران برده‌داری مدرن به‌عنوان نقض اساسی حقوق بشر شده است.

دوم دسامبر، ۱۲ آبان به‌عنوان روز جهانی لغو برده‌داری تعیین شده است؛ این مناسبت یادآور تصویب کنوانسیون سازمان ملل برای مقابله با سرکوب قاچاق انسان و استثمار افراد در دوم دسامبر ۱۹۴۹ است؛ قطعنامه ۳۱۷ (IV) در دوم دسامبر ۱۹۴۹ برای مقابله با قاچاق انسان و جلوگیری از استثمار افراد تصویب شد.

هدف از تعیین چنین روزی، تمرکز بر ریشه‌کنی اشکال معاصر برده‌داری مانند قاچاق انسان، بهره‌کشی جنسی، بدترین شکل‌های کار کودکان و استخدام اجباری آن‌ها برای شرکت در درگیری‌های مسلحانه است.

براساس آمار‌ها در حال حاضر ۲۱ میلیون زن، مرد و کودک در سراسر جهان در دام برده‌داری گرفتار هستند.

آخرین برآورد‌های سازمان بین‌المللی کار (آژانس جهانی کار سازمان ملل) نشان می‌دهند که بردگی اجباری ۲۱ میلیون نفر در سراسر جهان ۱۵۰ میلیارد دلار سود غیرقانونی در تمام قاره‌ها ایجاد می‌کند.

برده‌داری مدرن چیست؟

برده‌داری مدرن در طول تاریخ به شکل‌های مختلف تکامل یافته و خود را نشان داده است؛ در حال حاضر، برخی از شکل‌های سنتی برده‌داری هنوز به همان صورت قدیمی خود باقی مانده‌اند، در حالی که برخی دیگر به شکل‌های جدید تبدیل شده‌اند.

نهاد‌های حقوق بشری سازمان ملل تداوم شکل‌های قدیمی برده‌داری را مستند کرده‌اند؛ این شکل‌های برده‌داری نتیجه تبعیض طولانی‌مدت علیه آسیب‌پذیرترین گروه‌ها در جوامع است.

شکل‌های مختلف برده‌داری کدامند؟

انواع مختلفی از برده‌داری وجود دارند که شامل کار اجباری، کار کودکان و قاچاق انسان می‌شوند؛ در کنار شکل‌های سنتی کار اجباری، مانند کار اجباری و اسارت بدهی، شکل‌های معاصر بیشتری از کار اجباری ازجمله کارگران مهاجر وجود دارد.

سازمان عفو بین‌الملل برده‌داری را در شش دسته ازجمله کار اجباری، برده‌داری جنسی، کار کودکان، کار اجباری و برده‌داری مبتنی بر تبار است.

در زیر به اصلی‌ترین شکل‌های برده‌داری مدرن اشاره شده است:

کار اجباری: در کنار شکل‌های سنتی کار اجباری، مانند کار اجباری و اسارت بدهی، اکنون شکل‌های معاصر بیشتری از کار اجباری وجود دارد: کار در بردگی خانگی، صنعت ساختمان، صنایع غذایی و پوشاک، بخش کشاورزی و در فحشا اجباری.

کار کودکان: در سطح جهان از هر ۱۰ کودک یک کودک کار می‌کند؛ این در تضاد با کنوانسیون حقوق کودک است که حق کودک برای حمایت در برابر استثمار اقتصادی و انجام هر کاری را که احتمالا خطرناک باشد یا در آموزش، سلامت یا رشد جسمی، ذهنی، معنوی، اخلاقی یا اجتماعی کودک تداخل داشته باشد یا برای او مضر باشد به رسمیت می‌شناسد.

قاچاق انسان: براساس پروتکل پیشگیری، سرکوب و مجازات قاچاق انسان، زنان و کودکان به شکلی ویژه در معرض خطر قاچاق قرار دارند؛ قاچاق انسان با هدف استثمار در شکل‌های بهره‌کشی‌های جنسی، کار اجباری، اعمال مشابه بردگی یا برداشتن اعضای بدن انجام می‌شود؛ رضایت شخصی که برای استثمار قاچاق شده، ادعایی بی‌ربط است و اگر فرد قاچاق‌شده کودک باشد حتی بدون توسل به زور جرم است.

گزارش سازمان ملل در مورد برده‌داری

براساس گزارش سازمان ملل، در سراسر جهان از هر ۱۰ کودک یک کودک کار می‌کند؛ سازمان ملل اعلام کرد که بیشتر کودکان کار در شرایط استثمار اقتصادی به‌سر می‌برند؛ ضمن اینکه قربانیان قاچاق انسان نیز به شکل‌های مختلف برده شدند.

براساس پروتکل پیشگیری، سرکوب و مجازات قاچاق انسان به‌ویژه زنان و کودکان، قاچاق انسان به معنای استخدام، انتقال، پناه دادن یا در اختیار گرفتن افراد با تهدید یا استفاده از زور یا دیگر شکل‌های اجبار است.

سازمان بین‌المللی کار (ILO)، در سال ۲۰۲۱ اعلام کرد که ۲۷.۶ میلیون نفر در سراسر جهان کار اجباری می‌کنند؛ از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱، این تعداد ۲.۷ میلیون نفر افزایش یافت که بیشتر به دلیل کار اجباری تحمیلی ازسوی بخش خصوصی بود.

هیچ منطقه‌ای از این مشکل مستثنی نیست: آسیا و اقیانوسیه با ۱۵.۱ میلیون نفر، اروپا و آسیای مرکزی با ۴.۱ میلیون نفر، آفریقا با ۳.۸ میلیون نفر، آمریکا با ۳.۶ میلیون و کشور‌های عربی با ۹۰۰ هزار نفر.

گزارش‌ها نشان می‌دهند که بیشترین کار اجباری حدود ۸۶ درصد در بخش خصوصی صورت می‌گیرد و بخش‌های اصلی در این مورد حوزه‌های صنعت، خدمات، کشاورزی و مشاغل خانگی هستند.

هند؛ رکوردار برده‌داری مدرن در سطح جهان

براساس شاخص جهانی برده‌داری در سال ۲۰۲۳، هند خانه بیش از ۱۱ میلیون برده است که بالاترین تعداد در هر کشوری است.

برده‌داری در هند به اشکال مختلف ازجمله کار اجباری، قاچاق انسان و بهره‌کشی از کودکان ظاهر می‌شود؛ این مشکل در ساختار‌های اجتماعی و اقتصادی هند ریشه‌دار است و میلیون‌ها فرد آسیب‌پذیر را قربانی می‌کند.

سود هنگفت برده‌داری مدرن

سود سالانه جهانی حاصل از کار اجباری ۲۳۶ میلیارد دلار برآورد شده است؛ این مبلغ نشان‌دهنده دستمزد‌هایی است که به‌طور آشکار از کارگران دزدیده شده است، به‌ویژه از کسانی که در حال حاضر برای حمایت از خانواده خود تلاش می‌کنند.

برای کارگران مهاجر، این به معنای ارسال پول کمتر به خانه است؛ علاوه بر این، دولت‌ها درآمد‌های مالیاتی خود را به دلیل ماهیت غیرقانونی این سود‌ها از دست می‌دهند؛ موضوعی که می‌تواند استثمار بیشتر و شبکه‌های جنایی را تقویت و حاکمیت قانون را تضعیف کند.

گوترش: برده‌داری مدرن توهینی به حقوق اساسی بشر است

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در پیامی به مناسبت دوم دسامبر اعلام کرد که برده‌داری مدرن توهینی به حقوق اساسی بشر است.

وی با اعلام آمار افراد گرفتار در دام برده‌داری، گفت: مجرمان افرادی را که به دلیل فقر، تبعیض و درگیری آسیب‌پذیر شده‌اند، شکار می‌کنند و از رنج بی‌اندازه انسانی سود می‌برند.

به گفته دبیرکل سازمان ملل این سوءاستفاده‌های ظالمانه در قرن بیست‌ویکم جایی ندارد و این امر توهینی به حقوق اساسی بشر است؛ وی تصریح کرد: برده‌داری مدرن توسعه را کند می‌کند، نابرابری‌ها را ریشه‌دار و توسعه اقتصادی پایدار را تضعیف می‌کند.

دبیرکل سازمان ملل همچنین از دولت‌های مختلف خواست تا ضمن حمایت از قربانیان برده‌داری مدرن، عاملان این نقض آشکار حقوق بشر را به دست عدالت بسپارند و کسب و کار‌ها در مسیر پاکسازی زنجیره تامین از شکل‌های استثمار بکوشند.

انتهای پیام/


برچسب ها: برده داری مدرن

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *