صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

شمار شهدای خبرنگار غزه به ۱۹۲ نفر رسید؛ روایت جنگ رژیم صهیونیستی زیر فشار حمله، بازداشت، تهدید و سانسور

۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۰:۰۰
کد خبر: ۴۸۰۷۲۴۷
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
روایت جنایت‌های رژیم صهیونیستی علیه غزه و پس از آن لبنان برای اهالی رسانه با مخاطره های جدی و چالش های بحث برانگیزی مواجه است که در موارد متعددی به بهای جان آن ها تمام می شود.

جدیدترین اخبار از شمار شهدای خبرنگار غزه از زمان آغاز جنگ رژیم صهیونیستی علیه این باریکه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تاکنون، رقم ۱۹۲ شهید را نشان می‌دهند.

میسره احمد صلاح؛ جدیدترین قربانی الگوی جنایت رسانه‌ای رژیم صهیونیستی

میسره احمد صلاح، خبرنگار فلسطینی شبکه خبری قدس که یکشنبه، یازدهم آذر بر اثر حمله رژیم صهیونیستی به غزه جان خود را از دست داد، جدیدترین خبرنگار شهید این باریکه تحت محاصره و زیر فشار جنگ است.

دفتر رسانه‌ای دولت غزه، از جامعه بین‌المللی و سازمان‌های خبری خواست تا از ادامه کارزار قتل‌عام خبرنگاران فلسطینی در غزه ازسوی رژیم صهیونیستی جلوگیری کرده و این رژیم را در دادگاه‌های بین‌المللی به دلیل ارتکاب جنایت مستمر علیه خبرنگاران فلسطینی محاکمه کنند.

مجمع خبرنگاران فلسطینی نیز با انتشار بیانیه‌ای مطبوعاتی اعلام کرد: احمد صلاح در راه آزادی و دفاع از مردم فلسطین و رساندن صدای رنج آن‌ها به جهان آسمانی شد؛ این مجمع سکوت و ناتوانی جامعه بین‌المللی را در حمایت از اهالی رسانه فلسطینی برای انجام وظایف حرفه‌ای براساس قوانین بین‌المللی و منشورهای بشردوستانه محکوم کرد.

یک روز پیش از شهادت میسره احمد صلاح، نیز مدوح قنیطه، خبرنگار شبکه الاقصی بر اثر حمله کوادکوپتری رژیم صهیونیستی به حیاط بیمارستان باپتیست در جنوب شهر غزه، به شهادت رسیده بود.

براساس داده‌های منتشرشده ازسوی اداره رسانه‌های دولتی (GMO)، با شهادت احمد صلاح، تعداد خبرنگاران شهید غزه به ۱۹۲ نفر افزایش یافت؛ در عین حال، از زمان آغاز جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه تاکنون ۳۹۶ خبرنگار غزه مجروح و ۴۰ نفر دیگر بازداشت شده‌اند.

خبرنگاران فلسطینی در حالی به راویان جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه تبدیل شده‌اند که برای انجام وظایف حرفه‌ای خود باید علاوه بر کمبود تجهیزات با حمله، تهدید، بازداشت و سانسور مقابله کنند.

روایت جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه از اکتبر سال گذشته برای خبرنگاران فلسطینی در غزه و کرانه باختری با چالش‌ها و خطرهای گسترده در محیطی مخاطره‌آمیز تبدیل شده است.

کمیته بین‌المللی حفاظت از خبرنگاران CPJ علاوه بر مستندسازی آمار فزاینده خبرنگاران شهید و مجروح در فلسطین، حادثه‌های متعددی را از خشونت صهیونیست‌ها علیه خبرنگاران در غزه و کرانه باختری در میانه انجام کارهایشان رصد کرده است.

حادثه‌های یادشده شامل ۷۴ مورد بازداشت و تعداد زیادی حمله‌ فیزیکی، تهدید، حمله سایبری و سانسور است؛ براساس گزارش کمیته بین‌المللی حفاظت از خبرنگاران تا ۲۶ نوامبر سال جاری (۶ آذر) ۴۵ خبرنگار فلسطینی همچنان در بازداشت رژیم صهیونیستی بوده‌اند.

مقام‌های رژیم صهیونیستی برای توجیه خشونت گسترده اعمالی علیه اهالی رسانه فلسطینی به‌ویژه در غزه ادعا‌های بی‌اساسی را علیه آن‌ها مطرح می‌کنند؛ به‌عنوان مثال، بنی گانتز، عضو کابینه جنگی رژیم صهیونیستی ادعا کرد: باید با عکاسان فلسطینی به‌عنوان تروریست رفتار شود.

خانواده‌های خبرنگاران غزه؛ هدف بالقوه جنایت‌ رژیم صهیونیستی علیه رسانه‌ها

اگرچه ادعا‌های رژیم صهیونیستی علیه خبرنگاران فلسطینی به‌ویژه در غزه ازسوی رسانه‌های معتبر جهانی رد شده است، این رژیم همچنان به شکل هدفمند اهالی رسانه فلسطینی و خانواده‌های آن‌ها را هدف قرار می‌دهد.

یکی از برجسته‌ترین نمونه‌های این جنایت آشکار، حمله برنامه‌ریزی‌شده رژیم صهیونیستی به وائل الدحدوح، رئیس میز غزه شبکه الجزیره و خانواده‌اش است؛ ارتش رژیم صهیونیستی در ۲۵ اکتبر ۲۰۲۳ (۳ آبان ۱۴۰۲) با حمله هوایی به اردوگاه آوارگان النصیرات، خانواده الدحدوح را هدف قرار داد که بر اثر آن حمله همسر، پسر، دختر و نوه الدحدوح به شهادت رسیدند.

الحدوح در ۷ ژانویه ۲۰۲۴ (۱۷ دی ۱۴۰۲) پنجمین عضو خانواده خود را از دست داد؛ حمزه الدحدوح، پسر خبرنگار الجزیره بر اثر حمله رژیم صهیونیستی به خودروی حامل وی هنگام بازگشت از محل تصویربرداری از پیامد‌های حمله هوایی در رفح به شهادت رسید.

انجام رسالت در میانه کمبود تجهیزات

حمله‌های رژیم صهیونیستی علیه خبرنگاران و اهالی رسانه فلسطینی با هدف ممانعت از پوشش اخبار مربوط به جنایت‌های این رژیم در حالی رخ می‌دهد که این افراد فاقد تجهیزات حفاظت شخصی هستند؛ کمیته بین‌المللی حفاظت از خبرنگاران با تایید خبر درخواست اهالی رسانه فلسطینی برای دریافت تجهیزات حفاظتی، اعلام کرد: تحویل این تجهیزات به خبرنگاران در غزه دشوار است.

کارلوس مارتینز د لا سرنا، مدیر کمیته بین‌المللی حفاظت از خبرنگاران، گفت: خبرنگاران در غزه با خطر فزاینده‌ای روبرو هستند؛ همکاران آن‌ها در کرانه باختری و اراضی اشغالی نیز با تهدیدها، حمله‌ها و ارعاب بی‌سابقه‌ای برای جلوگیری از کار حیاتیشان در پوشش این درگیری مواجه هستند.

گسترش کارزار جنایت‌کارانه رژیم صهیونیستی علیه اهالی رسانه

رویکرد خشونت‌بار رژیم صهیونیستی علیه خبرنگاران و اهالی رسانه محدود به غزه و کرانه باختری نیست و به اراضی اشغالی و لبنان و گسترش یافته و حتی اهالی رسانه‌های خارجی را نیز شامل می‌شود.

نظامیان صهیونیست در موارد متعددی خبرنگاران و اهالی رسانه را هنگام پوشش خبر‌های مربوط به حمله به فلسطینی‌ها در قدس اشغالی و اعتراض در مقابل زندان‌های بدنام این رژیم که اسیران فلسطینی در آن‌ها نگهداری می‌شوند، بازرسی کرده، هدف ضرب‌وشتم قرار داده و بازداشت کردند.

البته شهرک‌نشینان صهیونیست نیز ازجمله عوامل تشدید خشونت علیه اهالی رسانه در اراضی اشغالی هستند.

براساس گزارش‌ها، خبرنگاران اسکای‌نیوز در حالی که جلیقه «پرس» بر تن داشتند، هنگام تهیه گزارش در مقابل زندان عوفر هدف ضرب‌وشتم قرار گرفته و زخمی شدند؛ خبرنگار و تصویربردار خبرگزاری ترکیه‌ای تی‌آر‌تی هابر، در هنگام پوشش دادن خبر حمله نظامیان صهیونیست به نمازگزاران در مسجدالاقصی هدف حمله قرار گرفتند؛ تیمی از خبرنگاران رادیو تلویزیون عمومی آلمان ARD نیز از خشونت شهرک‌نشینان صهیونیست و نظامیان رژیم صهیونیستی در کرانه باختری در امان نماندند.

در این میان خبرنگاران شبکه قطری الجزیره، به شکلی گسترده‌تر هدف کارزار خشونت علیه اهالی رسانه قرار گرفتند؛ حمله به خودرو‌های حامل خبرنگاران الجزیره در کرانه باختری مقدمه‌ای برای اقدام رژیم صهیونیستی جهت تعطیل کردن این شبکه خبری بود.

خشونت و جنایت علیه اهالی رسانه ازسوی رژیم صهیونیستی به شکل‌های مختلف در جریان است.

تهدید

در عین حال، اهالی رسانه‌ای که در اراضی اشغالی با فلسطینی‌ها و ساکنان غزه همدردی یا از ادامه جنگ علیه غزه انتقاد کرده‌اند، نیز به اهداف کارزار خشونت علیه اهالی رسانه تبدیل شدند.

تهدید خبرنگاران پوشش‌دهنده جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه همچنان از مسیر‌های مختلف شبکه‌های اجتماعی، ایمیل، ... ادامه دارد؛ زنان خبرنگار در غزه، از اصلی‌ترین اهداف این کارزار هستند.

حمله‌های سایبری

منابع مختلف به‌ویژه اتحادیه خبرنگاران فلسطینی از رشد حمله‌های سایبری علیه خبرنگاران خبر می‌دهند.

کارشناسان این حمله‌های سایبری را ناشی از نقش‌آفرینی اهالی رسانه در افشای جنایت‌های رژیم صهیونیستی خوانده و تاکید دارند که این یک کارزار هدفمند است.

به گفته این کارشناسان، تضعیف اعتبار کاری خبرنگاران فلسطینی هدفی است که رژیم صهیونیستی از حمله‌های سایبری به آن‌ها دنبال می‌کند.

براساس گزارش‌ها، خبرنگاران فلسطینی که جنگ غزه را روایت می‌کنند، در سکو‌های مختلف آنلاین هدف حمله‌های سایبری قرار گرفته‌اند؛ در عین حال، برخی از گزارش‌ها از حمله سایبری به خبرنگاران پوشش‌دهنده تحولات جنگ غزه در دیگر کشور‌ها خبر می‌دهند.

سانسور

ممنوعیت‌های اعمال‌شده ازسوی رژیم صهیونیستی برای فعالیت خبرگزاری‌های المیادین و الجزیره از مهم‌ترین نمونه‌های سانسور رسانه‌های پوشش‌دهنده جنگ‌های رژیم صهیونیستی علیه غزه و لبنان هستند.

رژیم صهیونیستی با طرح ادعای بی‌اساس ارتباط علیه این رسانه‌ها، در مسیر فعالیت آن‌ها مانع‌تراشی می‌کند.

آزارواذیت

کارزار آزارواذیت خبرنگاران پوشش‌دهنده جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه نیز در شکل‌های مختلف در جریان است.

حمله‌های شهرک‌نشینان صهیونیست، مصادره تجهیزات و بازداشت و بازجویی از خبرنگاران در کرانه باختری از آن جمله‌اند.

به‌راه انداختن کارزار‌های بی‌اعتبارسازی آنلاین و اتهام‌زنی نیز شیوه‌هایی هستند که صهیونیست‌ها برای آزارواذیت خبرنگاران پوشش‌دهنده جنگ غزه در دیگر مناطق و کشور‌ها استفاده می‌کنند.

آیا قوانین بین‌المللی از خبرنگاران فلسطینی حمایت می‌کند؟

طی دهه‌های گذشته، خبرنگاران زیادی قربانی حمله‌های مکرر نیرو‌های اشغالگر رژیم صهیونیستی به نوار غزه شده‌اند؛ در عین حال این موضوع نیز کاملا آشکار شده است که ارتش رژیم صهیونیستی به‌طور خاص تیم‌های رسانه‌ای را هدف قرار می‌دهند و عمدا ساختمان‌های رسانه‌ای را با کارکنان و زیرساخت‌های آن‌ها تخریب می‌کنند تا از انتشار گزارش‌های مربوط به جنایت‌های خود علیه مردم فلسطین جلوگیری کنند.

آمار مربوط به خبرنگاران شهید، مجروح و اسیر فلسطینی پرسش‌هایی را در مورد موضع حقوق بشردوستانه بین‌المللی در مورد نقض‌های صورت‌گرفته ازسوی رژیم صهیونیستی ایجاد می‌کنند؛ قوانینی که برای خبرنگاران اعمال می‌شود شامل عدم هدف‌گیری آن‌ها جهت قتل، مثله کردن، شکنجه یا گروگان گرفتن آن‌ها می‌شود؛ در عین حال، در طول عملیات نظامی نباید با آن‌ها رفتار خشن و تحقیرآمیز صورت بگیرد.

در عین حال، حقوق بین‌الملل بشردوستانه، قابل اجرا در موقعیت‌های جنگ و درگیری‌های مسلحانه، شامل ۲ بند مربوط به کسانی است که در زمینه‌های خبرنگاری و رسانه‌ها کار می‌کنند.

نخست، ماده ۴ کنوانسیون سوم ژنو شامل افرادی می‌شود که نیرو‌های مسلح را بدون اینکه بخشی واقعی از آن‌ها باشند همراهی می‌کنند، مانند غیرنظامیان در هواپیما‌های نظامی، خبرنگاران جنگی و دیگر افراد مشابه؛ دو، ماده ۷۹ نخستین پروتکل الحاقی که اقدام‌هایی را برای ایجاد حفاظت و اجازه دسترسی به خبرنگار دارای کارت شناسایی تاییدکننده وضعیت دارنده به‌عنوان خبرنگار، در نظر گرفته است.

واقعیت این است که خبرنگاران از حمایت عمومی اعطاشده به غیرنظامیان براساس کنوانسیون چهارم ژنو ۱۹۴۹ و دو پروتکل الحاقی به آن از سال ۱۹۷۷ برخوردار هستند؛ در مورد خبرنگارانی که در هنگام درگیری‌های مسلحانه یا در مناطق تنش‌زا به انجام وظایف پرخطر می‌پردازند، طبق ماده ۷۹ پروتکل اول ۱۹۷۷، آنها غیرنظامی محسوب می‌شوند.

ازسوی دیگر، قطعنامه ۲۲۲۲ شورای امنیت بر ضرورت حمایت از خبرنگاران، متخصصان رسانه‌ها و کارکنان مرتبط درگیر در ماموریت‌های حرفه‌ای خطرناک در مناطق درگیری مسلحانه که غیرنظامی تلقی می‌شوند، تاکید می‌کند؛ این قطعنامه همچنین یادآوری می‌کند که تجهیزات و تاسیسات رسانه‌ای، اهداف غیرنظامی هستند و در این راستا، آنها نباید هدف حمله یا تلافی‌جویی قرار گیرند.

با وجود اینکه نقش خبرنگاران در جنگ‌ها به‌طور قابل توجهی چالش برانگیزتر و خطرناک‌تر می‌شود، زحقوق بین‌الملل بشردوستانه از ارائه حمایت ویژه برای آن‌ها به‌عنوان افرادی که در هنگام پوشش درگیری‌های مسلحانه و جنگ‌ها وظایف مخاطره‌آمیز انجام می‌دهند، چشم‌پوشی کرده است.

کاملا آشکار است که خبرنگاران فلسطینی حتی از حداقل حمایت‌ها و حفاظت‌های مربوطه نیز برخوردار نیستند.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *