سهشنبههای نظارتی مجلس چگونه گذشت/ رسیدگی به گزارش کمیسیون انرژی درباره قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی
چهل و چهارمین نشست علنی مجلس شورای اسلامی، صبح امروز سهشنبه ۶ آذر ماه با حضور ۱۹۳ نفر از نمایندگان، به ریاست محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
به گفته روحالله متفکرآزاد، عضو هیأت رئیسه مجلس، دستور کار صحن امروز عبارتند بود از گزارش کمیسیون انرژی درباره قطعی برق در فصل سرد و تامین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور، گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی در مورد گزارش اجمالی رسیدگی به شکایات در حوزه زمین خواری در اراضی منابع طبیعی و کشاورزی، انتخاب نمایندگان عضو و ناظر در مجامع و شوراها انتخاب ۵ نفر از نمایندگان مجلس از هر یک کمیسیونهای دخلی کشور و شوراها ۳ نفر و اصل نودم قانون اساسی دو نفر به عنوان عضو در هئیت مرکزی نظارت بر امر انتخابات شوراها اسلامی کشور، ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات و وظایف انتخابات شوراهای کشور، گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی در مورد طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه تجارت و گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی در مورد طرح فهرست تصویب نامههای قانونی نامعتبر دوره فترت.
طبق معمول با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید جلسه به صورت رسمی آغاز شد.
در سهشنبههای نظارتی عباس علیآبادی وزیر نیرو برای پاسخگویی به سوال نمایندگان درباره قطعی برق در فصل سرد و تامین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور در مجلس حاضر شد.
عدم هماهنگی وزارتخانههای نفت و نیرو برای مدیریت صحیح ذخایر سوخت مایع نیروگاهی
در ابتدا احمد مرادی رئیس کمیته برق کمیسیون انرژی مجلس گزارش کمیسیون انرژی مجلس را در خصوص قطعی برق در فصل سرد و تامین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور قرائت کرد.
وی گفت: نیروگاهی حرارتی با مصرف حدود ۳۰ درصد از کل گاز کشور، یکی از مصرفکنندگان اصلی گاز طبیعی هستند که تولید ۹۲ درصد برق کشور به آنها وابسته است. به دلیلی افزایش مصرف گاز بخش خانگی در فصول سرد، تامین گاز نیروگاهها با محدودیت مواجه شده و مدیریت ناترازی گاز در این ایام از طریق مصرف سوخت جایگزین مایع در نیروگاهها صورت میگیرد؛ همچنین به دلیل تشدید ناترازی گاز به ویژه در سالهای اخیر، سهم استفاده از سوخت مایع در نیروگاههای در ماههای سرد افزایش یافته و به حدودی نصف کل سبد سوخت مصرفی میرسد. از این رو تامین پایدار برق در فصل سرد سال به میزان ناترازی گاز و همچنین میزان سوخت مایع ذخیره شده در مخازن نیروگاههای کشور در نیمه نخست سال وابسته است؛ لذا علاوه بر ناترازی برق در ماههای گرم که ناشی از افزایش تقاضای برق و محدودیت در ظرفیت تولید نیروگاهی کشور است، امکان کمبود عرضه برق و بروز خاموشی در ماههای سرد سال نیز به دلیل محدودیت در تامین سوخت نیروگاهها وجود دارد.
وزیر نیرو: ناترازی برق تا سال آینده برطرف میشود
عباس علیآبادی وزیر نیرو همچنین در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون انرژی در مورد قطعی برق در فصل سرد و تامین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور، به ارائه گزارشی در این خصوص پرداخت و گفت: روند مصرف برق در ایران با دنیا دارای تفاوت اساسی است و علیرغم اینکه از سال ۵۷ تا کنون رشد جمعیت جهان مشابه کشور ما بوده، اما رشد مصرف برق در جهان ۳.۴ برابر و در ایران ۲۳ برابر شده است.
وزیر نیرو در ادامه با بیان اینکه همچنین میانگین رشد مصرف پیک سالانه که طی ۱۰ سال گذشته حدود ۴.۷ درصد بوده با افزایش ۶ هزار و ۵۰۰ مگاوات به ۸.۷ درصد یعنی دو برابر رسیده، بیان داشت: از سوی دیگر، روند افزایش ظرفیت نیروگاهها نیز متناسب با رشد مصرف نبوده به طوری که در پیک مصرف سال جاری این کمبود تا مرز ۲۰ هزار ناترازی هم رسید. برای مدیریت شرایط ناترازی برق در ۹۰ روز حضورم در وزارت نیرو با همت همکاران، اقدام فوری و مهم داشتیم که ۱۴ پروژه اصلی آن عملیاتی شده است.
وی با اشاره به این پروژه ها، عنوان کرد: انجام به موقع تعمیرات نیروگاهی به صورت فشرده و آمادهسازی نیروگاهها و شبکههای انتقال و توزیع برق که روند شرایط آن مناسب بوده و تا کنون تعمیرات بیش از ۴۰ هزار نیروگاه به پایان رسیده که رکوردی برای کشور در این فصل به ثبت رسانده است. نیروگاههای ناتمامی در کشور داشتیم که تلاش کردیم آنها را تکمیل کنیم و تا کنون ۱۵۰۰ مگاوات بهره برداری شده و ۱۵۰۰ مگاوات تا پیک سال آینده به مدار تولید میآید. از شهریور امسال تا کنون حدود ۱۵۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر وارد مدار شده و بیش از ۳ هزار مگاوات دیگر نیز تا پیک سال آینده وارد مدار میشود.
علی آبادی ادامه داد: حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار کنتور هوشمند نیز قبل از پیک سال آینده نصب میشود که تا کنون ۷۰۰ هزار کنتور نصب شده و کمک شایانی به مدیریت مصرف به ویژه برای پرمصرفان خواهد داشت. با اقدامات اصلاحی در نیروگاههای موجود بیش از هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق اضافه میشود و مدیریتهای شبکه نیز به میزان هزار مگاوات برطرف میشود. اقدامات مؤثر دیگری از جمله مدیریت مصرف و تهیه پیوست فرهنگسازی از طریق رسانهها و فضای مجازی در دست اقدام است که مؤثر خواهد بود.
وزیر نیرو ضمن ارائه گزارشی از اقدامات وزارتخانه متبوع خود برای رفع ناترازیهای برق و کاهش خاموشیها، گفت: از ابتدای وزارتم تا کنون ۱۴ پروژه اساسی در حوزه برق را به اتمام رساندیم که باعث میشود تا سال آینده ناترازیهای برق برطرف شود.
وی اضافه کرد: مصرف مازوت در نیروگاهها با بهینهسازی سوخت آنها در دستور کار قرار گرفته است که از این طریق میتوان از ظرفیت نیروگاههای مازوت سوز نیز بدون ایجاد نگرانی برای شهروندان حداکثر استفاده کرد.
وزیر نفت: ذخایر نفت کوره در وضعیت مناسبی قرار دارد
محسن پاکنژاد وزیر نفت نیز در جریان بررسی گزارش کمیسیون انرژی در خصوص قطعی برق در فصل سرد و تامین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور، گفت: از کمیسیون انرژی بابت گزارش جامع تشکر میکنیم، زیرا مبتنی بر واقعیت است؛ وظیفه اصلی ما انجام اقدامات لازم برای استخراج نفت و گاز خام و پس از آن فرآوری و پالایش فرآوردههای موردنیاز کشور است و بخشی از این محصولات تولیدی صادر و بخشی نیز در بخشهای مصرف داخلی مورد استفاده قرار میگیرد.
وزیر نفت یادآور شد: خوشبختانه ذخایر نفت کوره در وضعیت مناسبی قرار دارد و در این رابطه برای تحویل به نیروگاهها هیچ مشکلی نداریم و در مورد نفت و گاز نیز حسب تجارب قبلی در سنوات گذشته در نیروگاهها در چنین روزهایی ذخایرمان باید حدود ۳ میلیارد لیتر باشد تا شرایط پایدار و مطمئنی را از نظر مصرف نیروگاهی در فصل سرد داشته باشیم، اما از ابتدای سال ۱۴۰۳ سطح این ذخایر در وضعیت مطلوبی نبود و حدود ۲۹۰ میلیون لیتر بوده که عدد بسیار پایینی برای ورود به سال ۱۴۰۳ بود و حدود ۸۲۰ میلیون لیتر نسبت به زمان مشابه در سال گذشته کمتر بوده است و فاصله زیادی تا ۳ میلیارد لیتر مورد نیاز و پایدار داشته است.
پاکنژاد افزود: برنامه ریزی برای سوآپ گاز به عنوان یکی از راهکارها برای افزایش سوخت نیروگاهها انجام شده و در حال نهایی شدن است و همچنین برنامه ریزی برای واردات نفت و گاز هم به نحو مطلوبی انجام شده و نسبت به سال گذشته به مراتب افزایش یافته است و در زمینه تولید گاز با وجود تعمیرات به تعویق افتاده پالایشگاهها و سکوهای گازی در شهریور، مهر و آبان با برنامه ریزی مجدد و شناسایی گلوگاههای تولیدی از جمله کوتاه کردن زمان تعمیرات و افزایش تولید برخی از چاهها با انجام اقدامات اصلاحی در دستورکار قرار گرفته است و بدانید که وزارت نفت و وزارت نیرو تمامی تلاش خودشان را برای پشت سر گذاشتن چالشها انجام میدهند.
قالیباف: ناترازی انرژی باعث زمین خوردن صنایع و دولت شد
قالیباف در نشست علنی در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون انرژی در خصوص قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور، خطاب به نخبگان کشور، نمایندگان مجلس و دولتیها با بیان اینکه برای حل ناترازی انرژی باید چاره اندیشی اساسی کنیم، گفت: در حال حاضر وزارت نیرو و نفت دو وظیفه در این خصوص دارند، نخست اینکه انرژی پایدار را برای مصرف تأمین کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به دومین وظیفه مهم وزارتخانههای نفت و نیرو در حوزه ناترازی انرژی، گفت: در وهله دوم باید بدانیم که نفت و گاز و فراوردهها در حوزه انرژی مهمترین پیشرانهای اقتصادی ما هستند و ما در این زمینه تولیدی انجام نمیدهیم چرا که آنها انفال خدادادی هستند و ما فقط باید به بهترین شکل ممکن از آن استفاده کنیم؛ از این رو وظیفه دوم این وزارتخانهها ایجاد ارزش افزوده و تضمین رشد اقتصادی کشور بوده و باید GDP (تولید ناخالص داخلی) را بالا ببرند.
وی در ادامه با بیان اینکه انرژی از فرصتهای بزرگ کشور است، اما ببینید که امروز در چه شرایطی قرار داریم، عنوان کرد: تابستان امسال بیش از ۱۵ هزار مگاوات ناترازی در مصرف انرژی داشتیم و گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در این خصوص نشان داد صنایع ما در تابستان امسال ۱.۵ درصد در تولید و در نتیجه در رشد اقتصادی خود افت داشتند که به معنای خسارت هم به تولیدکننده و هم به دولت است که نمیتواند از محل سود آنها مالیات دریافت کند لذا هم تولیدکننده و هم دولت زمین خورد.
مشکلات حوزه انرژی پیچیدهتر از سوزاندن یا نسوزاندن مازوت است
قالیباف در ادامه با بیان اینکه در حوزه گاز در زمستان ۱۴۰۲ حدود ۲۵۰ میلیون متر مکعب ناترازی انرژی پیدا کردیم که برای حل آن صنایع را تعطیل کردیم و افت فشار داشتیم، یادآور شد: این خسارت ما در حوزه داخلی است و خسارتهایی نیز در حوزه بین المللی دیده ایم. روزی بود که وقتی دشمنانمان، ما را تهدید میکردند ما میگفتیم نفت خود را به روی شما میبندیم و این اهرم تهدید ما بود، اما امروز کدام نفت را میبندیم و چه اهرمی داریم؟ حتی اگر تحریم هم نباشیم تکلیف ما در این حوزه روشن است لذا این خسارتی برای ما است که باید به آن توجه کنیم. این موضوع باید جزء سیاستگذاریهای کشور باشد و مجلس و دولتها نسبت به آن مسئول هستند.
سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی هنوز تشکیل نشده است
رئیس مجلس همچنین با اشاره به قانون مذکور برای بهینه سازی، عنوان کرد: بر اساس قانون، باید سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی برای مدیریت بهینه ناترازی انرژی در طرحهای بهینهسازی بخشهای مختلف عرضه و مصرف انرژی و تعیین قانون هدفمند کردن یارانه ها، زیر نظر رئیس جمهور تشکیل شود، اما این اقدام صورت نگرفته است لذا باید در جریان اجرای احکام قانون برنام هفتم به این سمت گام برداریم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با تأکید مجدد بر اینکه برنامه هفتم میثاق ملی دولت و مجلس است، عنوان کرد: هم اکنون در ماه نهم سال اول اجرای برنامه هفتم هستیم، اما وضعیت تحقق احکام آن مناسب نیست که البته به خاطر اتفاقات ۶ ماهه گذشته در دولت و کشور بوده، اما بعد از شهریور نمیتوانیم بهانه بیاوریم و بگوییم تقصیر ما نبوده است. ما باید دست به دست هم بدهیم و این موضوعات را باید در جلسات علنی صحن و همچنین در کمیسیونهای تخصصی مربوطه پیگیری کنیم.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه نظارت نباید از جنس مچگیری باشد، گفت: البته اگر قانون اجرا نشد حتما آن را پیگیری کرده و برخورد میکنیم، اما نگاه نخست ما به موضوع باید برای کمک و حل مشکلات باشد؛ اگر میخواهیم تورم حل شود، به رشد اقتصادی ۸ درصدی برسیم؛ اگر میخواهیم به ثبات اقتصادی رسیده، روی صحبت کردن با مردم را و دنیا و آخرتمان را داشته باشیم باید همینجا بایستیم و مشکل را حل کنیم.
انتهای پیام/