بررسی اقدامات وزارت دفاع دولت چهاردهم؛ از سفر وزیر به سوریه و ونزوئلا تا واکنش به تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی
دولت چهاردهم به ریاست مسعود پزشکیان ۷ مرداد ۱۴۰۳ در حالی آغاز به کار کرد که دولت قبل به دلیل شهادت آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور دولت سیزدهم در یک سانحه هوایی نتوانست دوره اول را به پایان برساند.
وزرای کابینه مسعود پزشکیان که همگی توانسته بودند رای اعتماد مجلس را بگیرند، از همان ابتدا دستور کار خود را بر پایه سیاستهای کلان کشور و برنامه هفتم قرار دادند، در این مجال به بررسی عملکرد امیرسرتیپ عزیز نصیرزاده وزیر دفاع دولت چهاردهم طی ۱۰۰ روز گذشته میپردازیم.
برای بررسی عملکرد وزیر دفاع باید بخشی از وعدههای مطرح شده توسط وی در جریان جلسات رای اعتماد را مرور کنیم.
آنچه وعده داده شد
امیر سرتیپ نصیرزاده در نشست علنی نوبت دوشنبه، ۲۹ مرداد ماه مجلس شورای اسلامی در جریان تشریح برنامهها و سوابق خود برای تصدی در وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با بیان اینکه عمق راهبردی جمهوری اسلامی ایران امروز نسبت به ۲ دهه گذشته تغییر شگرفی کرده و مسیر نویدبخشی را برای تولید و بازتولید قدرت جهت ایفای نقش در منطقه و فرا منطقه پیش روی کشور قرار داده است، گفته بود: همانگونه که دشمن تلاش میکند تا ائتلافها و همکاریهای متعدد را علیه کشور ما سامان دهد جمهوری اسلامی ایران نیز در محیط پویای پیش رو به ایجاد شبکه قدرتمند پرداخته و قابلیتهای انسانی و فناورانه خود را در راستای گسترش و تقویت جبهه مقاومت در بعد وسیعتر در جبهه انقلاب اسلامی و بلکه جبهه انقلابی استکبارستیزی سازمان دهی نماید.
به گفته وزیر دفاع کسب قابلیتهای راهبردی، روزآمد سازی تجهیزات و زیرساختها و افزایش آمادگی نیروهای مسلح و جبهه مقاومت نیازمند ابتکارعمل، نوآوری و تحولات متعددی در پشتیبانی دفاعی است.
شناخت محیط راهبردی و تحلیل وضعیت وزارت دفاع در قالب محیط داخلی و بیرونی از الزامات تنظیم برنامه ۴ ساله این وزارتخانه با رویکرد تحول آفرینی و پیشرفت همه جانبه در حوزههای دفاعی، نظامی و امنیتی از موارد دیگر مورد اشاره امیرنصیرزاده بود.
برنامه امیرنصیرزاده تابعی از شکلبندی امنیت منطقهای و نیازهای ایفای نقش ایران در سیاست جهانی و کار ویژه اصلی وزارت دفاع به عنوان نماد قدرت و اقتدار و صیانت از حاکمیت ملی حداکثرسازی تولید قدرت بود تا بر اساس مهمترین ماموریت وزارت دفاع این موضوع در ۲ نکته سخت و نرم متمرکز باشد که با به کارگیری مولفههای سخت افزاری، مغزافزاری و نرم افزاری محقق میشود.
وی هدف وزارت دفاع را بازدارندگی فعال عنوان کرده و گفته بود: اگر ما این بازدارندگی فعال را نداشتیم قطعا دشمن به کشور ما حمله کرده بود، بازدارندگی و قدرت است که مانع جسارت دشمن شده است. با توجه به سرعت زیاد تغییرات در محیطهای راهبردی جمهوری اسلامی ایران و افزایش سطح تهدیدات این وزارتخانه بنا دارد طی ۴ سال آینده تمامی فعالیتهای خود را در اولویت اول با تکیه بر توانمندیهای داخلی انجام دهد. توانمندیهای داخلی یعنی جوانان، نخبگان دانشگاهی، شرکتهای دانش بنیان و شرکتهای خصوصی نقطه امید ما هستند و اولویت ما بهره گیری از آنها است.
ایجاد همکاری با کشورهای منطقه، تقویت دیپلماسی دفاعی چندگانه، کنشگری چندجانبه، ارائه خدمات فرصتساز، جلب رضایت کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی، بهبود وضعیت معیشت کارکنان، تسریع در مولدسازی اراضی در تأمین معیشت کارکنان، شفافیت کامل، عدم تعارض با بخش خصوصی، برنامه آمایش سرزمینی و توسعه متوازن قابلیتها با ایجاد صنایع نوین، ارتقا کرامت آمیز معیشت نیروهای مسلح به کمک دولت و مجلس از دیگر برنامههای امیرسرتیپ نصیرزاده در حوزه دفاعی است.
ارتقا منزلت سطح دینی نیروهای انسانی ولایتمدار و از طرفی صیانت از امنیت سازمان با همکاری سازمانهای دیگر بخشی از برنامههای وی بود که در طول ۴ سال آینده امکان دستیابی به آن فراهم است.
وی امنیت را مهمترین موضوع دانسته و گفته بود: در امنیت ما خط قرمز وجود دارد، اگر بخواهند از خط قرمزمان عبور کنند آنها را نمیبخشیم، اما در این مسیر عقلانیت حاکم است، حتما این کار انجام میشود. در بخش دفاعی و امنیتی با دشمن مدارا نمیکنیم، شعار صنایع دفاع «در زمان صلح سلاح باید ساخت وگرنه سیل چو بگرفت، سد نشاید بست» است.
آنچه انجام شد
در روند فعالیت وزیر دفاع از آغاز دولت چهاردهم میتوان به موضوعاتی از قبیل رهگیری و مقابله موفق توسط سامانه یکپارچه پدافند هوایی کشور نسبت به اقدام تجاوزکارانه و تنشزای رژیم صهیونیستی در حمله به مراکز نظامی کشورمان اشاره کرد.
امیر سرتیپ نصیرزاده چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳ در حاشیه جلسه هیئت دولت و در جمع خبرنگاران درباره تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به کشورمان با بیان اینکه دشمن تلاش کرد به سامانههای پدافندی و آفندی ما آسیب بزند، اما موفقیت چندانی نداشت گفت: در روند تولید سامانه آفندی مثل موشک هیچ خللی ایجاد نشده است.
وی با اشاره به این نکته که رژیم صهیونیستی حتی یک تیر به بیابان ما بزند باز هم جسارت کرده به یک کشور کهن و قوی و برای ما قابل گذشت نیست و پاسخ داده خواهد شد گفت: متناسب با قوانین بین المللی پاسخ رژیم صهیونیستی را خواهیم داد.
وزیر دفاع ادعای رژیم صهیونیستی از بین بردن توان دفاعی را ادعایی بیخود دانست و گفت: درباره پاسخ ایران به این تجاوز، منشور حقوق بشر میگوید اگر کشوری فضای کشور دیگر را مورد تعرض قرار دهد آن کشور حق پاسخگویی دارد و ما در این مورد به فرمان مقام معظم رهبری نه تعلل میکنیم و نه شتابزده عمل میکنیم.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح همچنین یکشنبه ۲۰ آبان سال جاری در مراسم رونمایی از رصدخانه جغرافیایی (سامانه جامع اطلاعات جغرافیایی) اظهار کرد: این زیرساختی که امروز از آن رونمایی شد در جهت کارهای کشور و از جمله برای قانونگذاری در مجلس میتواند اطلاعات خوبی را در اختیار نمایندگان و مدیران اجرایی کشور قرار دهد.
وی با تاکید بر اهمیت اشراف اطلاعاتی عنوان کرد: ما در بخش نظامی اسم آن را مرکز فرماندهی و کنترل گذاشتهایم؛ داده اصلی این بخش اطلاعات است؛ سامانه جامع اطلاعات جغرافیایی میتواند نقش مرکز فرماندهی و کنترل برای بخشهای مختلف کشور ایفا کرده و اطلاعات را در اختیار مجلس قرار دهد؛ اطلاعات درباره سواحل، معادن، رودخانهها، دریاها و ... که در این سامانه جامع قرار گرفته در اختیار نمایندگان قرار میگیرد تا اگر بخواهند قانونی را تدوین کنند با اشراف اطلاعاتی بهتر این کار را به انجام رسانند.
وزیر دفاه همچنین اواخر آبان ضمن سفر به سوریه با رئيس جمهور و وزیر دفاع این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
تقویت ، تحکیم روابط و همکارهای دفاعی دوجانبه ، تاکید بر نقش محوری کشورهای منطقه در تامین امنیت ، ضرورت خروج نیروهای فرا منطقهای ، ادامه همکاری دو جانبه برای مقابله با اشکال مختلف تروریسم و همچنین بررسی تحولات میدانی منطقه و جبهه مقاومت از محورهای این سفر بود.
امیر نصیرزاده پس از سفر به سوریه بهمنظور شرکت در دهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ونزوئلا به کاراکاس رفت.
دیدار با رئیس جمهور و وزرای صنعت و معدن، نفت، اقتصاد و دفاع ونزوئلا و بررسی و ارائه راهکارهایی برای همافزایی و گسترش همکاریهای اقتصادی میان دو کشور از جمله اهداف این سفر بود.
رضایت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از وزارت دفاع
در رابطه با اقدامات وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، امیر حیات مقدم، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با میزان، با بیان اینکه وزارت دفاع عملکرد بسیار خوب و قابل قبولی دارد اظهار کرد: برنامههای زیادی در این وزارتخانه تعریف شده است. کشور ما امروز درگیر جنگ است و نیروهای دفاعی شبانهروزی و قرارگاهی کار میکنند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اعلام حمایت مجلس از اقدامات وزارت دفاع گفت: وزیر دفاع با رای اعتماد بالا مسئولیت این وزارتخانه را بر عهده گرفت و بعد از رای اعتماد نیز در جلسه کمیسیون امنیت ملی حاضر شد و به سوالات نمایندگان پاسخ داد.
وی گفت: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از وزارت دفاع راضی است و عملکرد قابل دفاعی دارد.
بودجه دفاعی باید از بودجه عمومی کشور جدا شود
همچنین فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در گفتوگو با میزان، درباره فعالیتهای ۱۰۰ روز گذشته وزارت دفاع در دولت چهاردهم بیان کرد: سیستم دفاعی و امنیتی کشور بر اساس یک استراتژی حرکت میکند یعنی فراتر از تصمیمات و روی کار آمدن هر دولتی است، اما دولت چهاردهم و دولت شهید رئیسی همکاری خوبی با مجلس در ابعاد مختلف امنیتی، سیاسی و حتی نظامی داشتند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: اولین سفر رئیس جمهور به سیستان و بلوچستان امنترین استان کشور دال بر این واقعیت است که رئیس جمهور اهمیت زیادی به این منطقه حساس دارد. در این سفر مشکلات دستگاههای نظامی چه در مرزها یا در حوزه تقویت بنیه دفاعی کشور مورد بررسی قرار گرفت.
وی ادامه داد: سفر رئیس جمهور به استان سیستان و بلوچستان با توجه به شرارتهایی که از ناحیه صهیونیستها مشاهده میکنیم اهمیت ویژهای دارد و موارد مطرح شده در حال حاضر در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس پیگیری میشود.
مالکی ادامه داد: با جلسهای که به همراه سردار باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح داشتیم اجماع بر این بود که با توجه به نیازهای موجود در حوزه دفاعی بودجه این حوزه از بودجه عمومی کشور در همان ابتدا باید جدا شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: باید به سمتی برویم که تفکیک بودجه عمومی کشور از بودجه دفاعی انجام و بر اساس آن موضوع پیگیری شود، که شاهد این نباشیم که در بین دستگاه امنیتی نگرانی و دغدغه بودجه وجود داشته باشد.
انتهای پیام/