راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته؛ پاسخ ایران به رویکرد شورای حکام در چارچوب حقوق مشروع
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین ساعتهای نشست جلسه پنجشنبه، یکم آذر ۱۴۰۳ تحت فشار آمریکا و تروئیکای اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) قطعنامهای غیراجماعی را علیه فعالیت صلحآمیز هستهای ایران تصویب کرد؛ این قطعنامه در حالی صادر شد که دولت چهاردهم براساس سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در تعامل سازنده با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در چارچوب حقوق و تکالیف مصرح ذیل معاهده عدم اشاعه و موافقتنامه جامع پادمان، ادامه و ارتقای همکاریها با آژانس را با هدف حلوفصل موضوعهای میان طرفین در دستور کار خود قرار داده است.
سفر اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران و دیدارهای وی با مقامهای عالی کشور ازجمله رئیسجمهور، وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی و همچنین بازدید از سایتهای هستهای نطنز و فردو در چارچوب همین رویکرد اصولی انجام شد تا زمینه برای تعامل بیشتر میان ایران و آژانس فراهم شود.
این رویکرد اصولی ایران پشت سد بدعهدی، زیادهخواهی و بیتوجهی تروئیکای اروپایی و آمریکا به تعهدهای قانونی مسدود شد تا فضای سازنده ایجادشده ازسوی ایران و آژانس با رویکردهای مخرب این کشورها به صدور قطعنامهای ناموجه و تقابلی درباره ایران منجر شود که مخالفتهای جدی را درپی داشت.
صدور قطعنامه یادشده در میانه تلاش ایران برای حفظ قطار تعامل و همکاری با آژانس روی ریل حرفهای و فنی، یک واقعیت از پیش موجود را برای چندمین بار ثابت کرد: اعتبار آژانس برای کشورهای غربی ارزشی ندارد و آنها به این نهاد نیز مانند دیگر سازمانهای بینالمللی بهعنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف نامشروع خود مینگرند.
در عین حال، جمهوری اسلامی ایران پیش از اقدام شورای حکام در تصویب قطعنامه، در سطوح مختلف تاکید کرده بود که به هرگونه اقدام تقابلی و سوءاستفاده از شورای حکام با هدف پیشبرد منافع نامشروع و سیاسی پاسخ میدهد.
مقامهای مختلف کشورمان در واکنش به اقدام مخرب و تقابلی شورای حکام در تصویب قطعنامه تاکید کردند که ضمن دادن پاسخ، همکاریهای فنی و پادمانی ایران با آژانس در چارچوب موافقتنامه پادمانی ادامه خواهد یافت.
براساس این بیانیه اقدامهای یادشده اهداف آشکار و مشروعی را دنبال میکنند: صیانت از منافع کشور و توسعه هرچه بیشتر صنعت صلحآمیز هستهای متناسب با نیازهای روزافزون ملی در چارچوب حقوق و تعهدهای ایران براساس موافقتنامه پادمان جامع.
بیانیه مشترک وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران همچنان آماده تعامل سازنده با جهات ذیربط بر مبنای اصول و موازین حقوقی بینالمللی است و سیاست اصولی صیانت از حقوق و منافع ملت بزرگ ایران و توسعه برنامه هستهای صلحآمیز و بومی با جدیت ادامه خواهد یافت.
وی با بیان اینکه پیش از این و در جریان سفر مدیرکل آژانس به ایران این مسئله به وی گفته شده بود، تصریح کرد: حتی در جریان بازدید وی از مجتمعهای غنیسازی که شاهد هزاران ماشین نصبشده و سانتریفیوژ آماده بودند، بهصراحت گفته شد همانطور که ایران به دنبال راه حلهای تعاملی است، به همان اندازه هم آماده است که روشهای دیگری را اتخاذ و دنبال کند.
کمالوندی همچنین با اشاره به اینکه محاسبه نادرست غربیها برای به عقب بردن صنعت هستهای ایران هر بار به شکست منجر میشود، گفت: در عین حال، آنها با این موضوع روبرو میشوند که هر بار تعداد کمتری از کشورها به چنین قطعنامههایی رای میدهند.
به گفته وی، رئیس سازمان انرژی اتمی بعد از صدور قطعنامه دستورهای لازم را برای پاسخگویی داده و روند از همان شب آغاز شد.
وی همچنین اعلام کرد: در ۴ یا ۶ ماه آینده با فعال شدن هزاران سانتریفیوژ جدید سرعت غنیسازی افزایش مییابد؛ در آن صورت طرفهای غربی با برنامهای به مراتب گستردهتر و پیشرفتهتر مواجه میشوند که قطعا خوشحال نخواهند شد؛ حق ایران است که برنامه صلحآمیز هستهای خود را توسعه دهد و سیاست و رویکرد فشار راه به جایی نمیبرد.
- بیشتر بخوانید:
- کمالوندی: فرصت برای تعامل و همکاری باقی است
- تحرکات تروئیکای اروپایی در وین؛ پیام قاطع از تهران
وی ضمن تقبیح رویکرد غیر واقعبینانه سیاسی و مخرب سه کشور اروپایی و آمریکا که منجر به صدور قطعنامهای ناموجه و غیراجماعی درمورد فعالیت صلحآمیز هستهای ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی شد، اعلام کرد: ادامه این قبیل تصمیمهای سیاسی و غیرسازنده باعث میشود کشورها برای حفظ امنیت ملی خود، بهسمت اقدامهای خارج از پروتکلهای آژانس سوق پیدا کنند.
محسن نذیری اصل، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین نیز ضمن انتقاد از اقدام غربیها در تصویب قطعنامه شورای حکام، تاکید کرد: اقدامهای ما در چارچوب حقوق مشروع و قانونی ما است و باید ببینیم چطور میتوان با توجه به تحولات اخیر با آژانس روبهجلو حرکت کرد.
نگاهی به روند روی داده طی روزهای گذشته در موضوع هستهای ایران، نشان میدهد که سیاست فشار غرب علیه صنعت صلحآمیز هستهای کشورمان راه به جایی نمیبرد و صرفا ضمن تحمیل هزینههایی به خود آنها، فرصتهای همکاری ایران و آژانس را به دلیل اتخاذ رویکردهای غیرعقلایی تخریب میکند.
ایران بهعنوان کشور دارای ظرفیت و توانمندی قابل توجه در زمینه صنعت صلحآمیز هستهای در مسیر حقوق مشروع خود حرکت کرده و همواره تاکید داشته است که آژانس باید بهعنوان یک سازمان حرفهای بینالمللی بدون فشار و تهدید وظیفه نظارتی و البته حمایتی خود را دنبال کند.
آشکار است که زمان آن فرا رسیده که کشورهای غربی با درک درست از شرایط بینالمللی و البته واقعیت صنعت هستهای ایران و حرکت شتابان آن در مسیر پیشرفت، تصمیمهای محاسبهشده و سنجیدهای اتخاذ کنند که ضمن تقویت تعامل ایران و آژانس، فضای تفاهم و تنشزدا را در این عرصه ارتقا دهند.
انتهای پیام/