افزایش درخواستها از لاهه برای تسریع تصمیمگیری درباره پروندههای فلسطین
جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه در حالی از ۴۰۰ روز گذشته است که دیوان بینالمللی دادگستری ICJ و دیوان بینالمللی کیفری ICC هنوز اقدام موثر، کافی و تاثیرگذاری برای توقف روند جنایت در این باریکه تحت محاصره انجام ندادهاند؛ این در حالی است که درخواستها برای برقراری آتشبس در غزه و توقف جنایتهای رژیم صهیونیستی افزایش یافته است.
درخواست نروژ از لاهه برای ارائه نظر مشورتی در پرونده ممنوعیت فعالیت آنروا
نروژ از دیوان بینالمللی دادگستری خواست تا نظر مشورتی خود را درباره اعلام ممنوعیت فعالیت آنروا، آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی، اعلام کند.
معاون وزیر خارجه نروژ رایزنیهای اولیه در سازمان ملل را انجام داده تا پیشنویس قطعنامه درخواست ارائه نظر مشورتی دیوان بینالمللی دادگستری برای حفاظت از موجودیت آنروا به مجمع عمومی سازمان ارائه شود.
براساس برنامهریزیهای انجامشده، پیشنویس یادشده در ماه آینده به رای گذاشته میشود و از حمایت گسترده سازمان ملل و تعداد قابل ملاحظهای از کشورهای عربی برخوردار است.
نخستوزیر نروژ هم در این باره، گفت: جامعه بینالمللی نمیتواند بپذیرد که سازمان ملل، سازمانهای بشردوستانه و دولتها همچنان در کمکرسانی به فلسطین با موانع نظاممند مواجه باشند.
وی تاکید کرد: از دیوان بینالمللی دادگستری میخواهیم که نظر مشورتی خود را درباره تعهدهای اسرائیل برای تسهیل کمکهای بشردوستانه سازمانهای بینالمللی ازجمله سازمان ملل و دولتها به مردم فلسطین ارائه کند.
وزیر خارجه نروژ هم اعلام کرد که قانون مصوب کنست پیامدهای شدیدی برای میلیونها غیرنظامی که اکنون در بدترین شرایط زندگی میکنند و برای ثبات کل منطقه غرب آسیا، درپی خواهد داشت.
کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) ماه گذشته با تصویب ۲ لایحه، ضمن ممنوع کردن فعالیت آنروا در اراضی اشغالی، تماس مقامهای این رژیم با آژانس سازمان ملل را در مسیر تسهیل ارسال کمک به غزه غیرقانونی اعلام کرد.
براساس قانون تصویبشده در کنست در ۲۸ اکتبر (هفتم آبان)، ممنوعیت آنروا ظرف سه ماه باید اجرایی شود.
این اقدام رژیم صهیونیستی که ازسوی کشورهای مختلف بهعنوان بخشی از کارزار بیاعتبارسازی سازمان ملل و نهادهای مرتبط با آن و اتهامزنی چند دههای به آنروا توصیف شد، با محکومیت گستردهای مواجه شده است.
دیوان بینالمللی دادگستری پیشتر دستورهای متوالی برای تسهیل و افزایش ورود کمکهای بشردوستانه به غزه ازسوی رژیم صهیونیستی بهعنوان بازیگر اشغالگر، صادر کرده است؛ درخواست نروژ در صورت برخورداری از حمایت مجمع عمومی سازمان ملل، بنبست حقوق میان رژیم صهیونیستی و دیوانهای بینالمللی را به مرحله جدیدی خواهد برد.
رویه قضایی پیشین نشان میدهد که بناهای سازمان ملل باید تحت ماده ۱۰۵ منشور سازمان ملل، حتی در صورت درگیری نظامی، غیرقابل تعرض تلقی شوند و رژیم صهیونیستی موافقت کرد که پس از سال ۲۰۰۸-۲۰۰۹ غرامتی به ارزش ۱۰.۴ میلیون دلار (۸.۲ میلیون پوند) به سازمان ملل بپردازد.
هیئت تحقیقی که ازسوی دبیرکل وقت سازمان ملل تشکیل شد، دریافت که حملههای مستقیم و عمدی رژیم صهیونیستی به اماکن آنروا در غزه به منزله نقض آشکار تعرضناپذیری اماکن سازمان ملل و عدم اعطای مصونیت به هرشکلی از تعرض به اموال و داراییهای این سازمان است.
این سابقه باعث شده است که کسانی که به نروژ مشاوره حقوقی میدهند، استدلال کنند که این کشور باید از مجمع عمومی که براساس مفاد حلوفصل اختلاف در کنوانسیون عمومی سازمان ملل عمل میکند، بخواهد که نظر مشورتی فوری از دیوان بینالمللی دادگستری در مورد اقدامهای رژیم صهیونیستی در رابطه با آنروا بدهد.
- بیشتر بخوانید:
- پیامدهای کارزار بیاعتبارسازی سازمان ملل
- رای دیوان دادگستری بینالمللی؛ مهر تاییدی بر اشغالگری رژیم صهیونیستی
شورای روابط آمریکایی اسلامی: دیوان بینالمللی کیفری به کار خود در پرونده اسرائیل ادامه دهد
شورای روابط آمریکایی اسلامی (CAIR)، بزرگترین سازمان حقوق مدنی و مدافع مسلمانان در آمریکا، اعلام کرد که دیوان بینالمللی کیفری باید تهدیدهای «غیرقانونی و غیرقابل قبول» سناتور جان تون، رئیس اکثریت جمهوریخواه سنا و دیگر مقامهای جمهوریخواه آمریکایی را برای تحریم دادگاه و دادستان ارشد به دلیل پیگیری احتمالی اتهام جنایت جنگی علیه سران رژیم صهیونیستی، نادیده بگیرد.
ادوارد احمد میچل، معاون مدیر ملی شورای روابط آمریکایی اسلامی در بیانیهای گفت: تهدید قضات و دادستانهای آمریکایی غیرقابل قبول است و تهدید قضات و دادستانهای بینالمللی نیز به همان اندازه غیرقابل قبول است.
وی تاکید کرد: مجموعه تقریبا یکسانی از پیامهای تهدیدآمیز که جمهوریخواهان سنا در روزهای گذشته علیه دیوان بینالمللی کیفری ارسال کردند، نشاندهنده بیاعتنایی کامل به حاکمیت قانون است؛ این سناتورها با تهدید به تحریم غیرقانونی دیوان بینالمللی کیفری در صورت رسیدگی به اتهامها علیه مقامهای اسرائیلی، سوگند خود را برای اجرای صادقانه قوانین کشور خود زیر پا گذاشتهاند.
این مقام شورای روابط آمریکایی اسلامی، گفت: به نظر میرسد رژیم صهیونیستی و حامیان آن در سنای آمریکا اطلاعاتی درباره اینکه چیزی از سوی دیوان بینالمللی کیفری در راه است، دریافت کردهاند و به همین دلیل ناامیدانه بهطور فزایندهای میخواهند، جلوی این اتفاق را بگیرند؛ دیوان بینالمللی کیفری باید این کارزار فشار وقیحانه را رد کند و بنیامین نتانیاهو و دیگر جنایتکاران جنگی در اسرائیل را بهخاطر جنایتهای خود پاسخگو کند.
کریم اسد احمدخان، دادستان ارشد دیوان بینالمللی کیفری در ماه مه (اردیبهشت سال جاری) از قضات این دیوان خواست تا حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو و یوآف گالانت، نخستوزیر و وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی را به دلیل ارتکاب جنایت جنگی علیه غزه صادر کند؛ وی در ماه جولای (تیر) درخواست خود را تکرار کرد.
تقویت احتمال صدور حکم وقوع نسلکشی ازسوی دیوان بینالمللی دادگستری
گمانهزنیها درباره صدور قریبالوقوع حکم دیوان بینالمللی کیفری درباره جنایتهای ارتکابی در غزه، تشدید شده است و کارشناسان حقوقی میگویند که دیوان بینالمللی دادگستری احتمالا به این نتیجه خواهد رسید که رژیم صهیونیستی در حال انجام نسلکشی در غزه است.
آنها تاکید دارند که اجرای دستورها و احکام دیوان بینالمللی دادگستری با چالشهایی همراه است؛ اگر دیوان بینالمللی دادگستری احکامی را صادر کند که اجرایی نشوند، کارزار بیاعتبارسازی این دیوان تشدید میشود.
استاد بازنشسته حقوق بینالملل در دانشگاه ایالتی اوهایو آمریکا در این باره گفت: فکر میکنم دیوان با توجه به آنچه در حال حاضر در غزه رخ میدهد، تصمیم خواهد گرفت که نسلکشی در غزه رخ داده است.
در حال حاضر، دیوان بینالمللی دادگستری در حال رسیدگی به ۲ پرونده مهم مربوط به مناقشه غزه است: یکی شکایت آفریقای جنوبی که رژیم صهیونیستی را به نسلکشی از طریق کشتار مستقیم و توقیف منابع ضروری متهم میکند و دیگری شکایت نیکاراگوئه که آلمان بهخاطر ارسال تسلیحات به اراضی اشغالی.
راههایی برای بهبود وضعیت دیوان بینالمللی کیفری
در حالی که کشورهای عضو، هم بهصورت جداگانه و هم از طریق ریاست مجمع، در دفاع از استقلال دیوان بینالمللی کیفری ابراز علاقه کردهاند، حمایت آنها از کار دیوان در برخی موقعیتها ناسازگار بوده است.
تضمین حمایت سیاسی، مالی و عملی مداوم از ماموریت جهانی دیوان بینالمللی کیفری، تداوم تلاشها برای تقویت عملکرد دیوان از طریق پیگیری روند بررسی کارشناس مستقل و ایجاد تغییر در اساسنامه رم میتواند شرایط سبب بهبود وضعیت این دیوان شود.
رسیدگی به تهدیدها و ممانعت از اجرای عدالت ازسوی دیوان بینالمللی کیفری که در رسیدگی به پرونده مربوط به فلسطین به اوج رسید، یک امر ضروری است.
ضمن اینکه حذف استانداردهای دوگانه در برخورد با جنایتها در اساسنامه رم باید در دستور کار قرار بگیرد.
انتهای پیام/