قاضی دادگاه منافقین: دادگاه در فرایند دادرسی برای تمام متهمان پرونده حق دفاع در نظر گرفته است
خبرگزاری میزان- بیست و دومین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ۱۰۴ نفر از اعضای سازمان مجاهدین خلق موسوم به منافقین و همچنین ماهیت این سازمان به عنوان یک شخصیت حقوقی، روز سهشنبه (پانزدهم آبانماه) در شعبه یازدهم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی حجتالاسلام والمسلمین امیررضا دهقانی و مستشاران دادگاه مرتضی تورک و امین ناصری، وزیری نماینده دادستان، خانواده شهدا و وکلای آنها و همچنین وکلای متهمان در مجتمع قضایی امام خمینی (ره) بهصورت علنی برگزار شد.
قاضی دهقانی در ابتدای جلسه دادگاه گفت: این دادگاه مبتنی بر قانون آیین دادرسی کیفری و با نظر به اسناد متقن قانونی و حقوقی به ویژه قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی که بسیاری از آنها منطبق بر فقه اسلام و اسناد حقوق بشری است و با رعایت تمامی حقوق دفاع متهمین و برای محاکمه عادلانه، حتی با فرض بیگناهی و حفظ حقوق دفاعی آنها اقدام به برگزاری دادگاه به صورت علنی داشته است. حق دفاع، حقی است که هر فردی که مورد تعقیب قرار میگیرد میتواند پیش از آن که حکم صادر شود از خود دفاع کند.
وی گفت: این دادگاه براساس رعایت حقوق دفاعی متهمین که بسیاری از آنها منطبق بر مبانی فقه اسلامی، اسناد بینالمللی، حقوق بشری و منطقهای است و مبتنی بر رعایت هنجارهای حقوق تشکیل شده، به بررسی ادله ارائه شده از سوی نماینده دادستان با تعیین وکلای تسخیری پرداخته است.
قاضی ادامه داد: اصل بیگناهی از جمله فروضی است که در همه نظامهای حقوقی پذیرفته شده و فصل مشترک همه نظامهای حقوقی است و منحصر به نظامهای حقوقی جدید نیست، بلکه متون بسیاری در نظامهای حقوقی اسلامی نیز دارد، هرچند امروزه بسیاری از کشورهایی که داعیه مبارزه با تروریسم را دارند با تصویب قوانین شکلی افتراقی آیین دادرسی اختصاصی برای جرایم تروریستی، حقوق دفاعی متهم را به نحوی که امروز در این دادگاه با اصولی که بیان میشود، رعایت نمیکنند.
وی ادامه داد: در این دادگاه در فرآیند دادرسی کیفری، دادستان با این ادعا که امنیت حاکم بر اجتماع و نظم عمومی -که شیرازه همبستگی اجتماعی است- نقض شده است، معتقد است اقدامات اتهامی متهمین که از جمله آنها اتهام به اقدامات تروریستی است نقض کرده است، تحت تعقیب قرار داده و کیفرخواست را پیشنهاد کرده است. این دادگاه در مقابل دادستانی که به دفاع از شیرازه همبستگی اجتماعی و نظم عمومی اقدام به طرح کیفرخواست کرده است در مرحله دادرسی حتی در قبال این اتهامات از بی طرفی دادگاه و استقلال آن که ناشی از تفکیک قواست به صراحت اعلان و بیان میکند.
وی افزود: نباید این نکته را از یاد برد که امروز به ویژه بعد از وقایعی که پس از یازدهم سپتامبر در دنیا رخ داد برخی از کشورها، پرچم مبارزه با تروریسم را در دنیا بلند کردند و در قبال آن قوانین شکلی اختصاصی را که به نظر برخی از حقوق دفاعی متهمین را محدود میکند تصویب کردند. اما جمهوری اسلامی ایران امروز با رعایت اصل اباحه و اصل فرض بیگناهی با تعیین وکلای تسخیری حتی در قبال چنین اتهاماتی مبتنی بر قواعد آیین دادرسی کیفری و رعایت تمام حقوق دفاعی متهم و هر آنچه که برای سختی در اثبات، هر متهمی در هر دادگاهی در ایران نیاز دارد رعایت کرده و بر اساس رعایت آن دادگاه جلسه اول خود را با تنفسهای طولانی متعدد برگزار کرده است.
وی گفت: بسیاری از اعضای این سازمان، متهمین و حتی افرادی که در گذشته احکامی را گرفتهاند، مورد عفوهای متعدد قرار گرفتهاند و از امکانات قانونی تخفیفها، تعویقها و هر آنچه که برای حق دفاعی خود لازم میدانند علیرغم اینکه دادگاه وکیل تسخیری تعیین کرده است میتوانند استفاده کند.
قاضی با بیان اینکه امروز به جامعه حقوقی کشور موقعیت خاصی را که این دادگاه در حال دادرسی است گوشزد میکنم، گفت: ما با متهمینی روبرو هستیم که علاوه بر امکان انتخاب وکیل، برای آنها وکیل تسخیری انتخاب شده و از تاریخ و نوع اتهامات به صورت واقعی مطلع شده، و برخی از متهمین به صورت رسمی بیانیههایی را خطاب به دادگاه یا ریاست دادگاه بیان کردند.
قاضی دادگاه منافقین ادامه داد: از جلسات چهاردهم یا پانزدهم، دادگاه به صورت رسمی در رسانههای متعلق به افراد متهم این پرونده به طور کامل بررسی شده و از سوی کارشناسان این افراد و مورد نقد قرار میگیرد. علیرغم تمام آنچه که به نظر میرسد متهم ردیف اول، دوم و سوم دسترسی کامل به جهت علنی بودن دادگاه به تمام محتویات دادگاه دارند، وکلای تسخیری متهمان نیز در جلسات دادگاه حضور دارند و این دادگاه در فرایند دادرسی مبتنی بر حقوق دفاعی مندرج در قانون آیین دادرسی در امور کیفری به ویژه حقوق دفاعی ناشی از فرض بیگناهی در حال دادرسی است.
وی اضافه کرد: اما در ادامه قبل از آنکه وکیل شکات در جایگاه قرار گیرد و به اظهارات خود بپردازد، یکی از سازمانهای مردم نهاد با استناد به ماده ۶۶ از قانون آیین دادرسی در امور کیفری دادگاههای عمومی و انقلاب ایران لایحهای را مبتنی بر این ماده قانونی تقدیم دادگاه کرده است.
در ادامه سید محمدجواد هاشمی نژاد دبیرکل سازمان مردم نهاد هابیلیان گفت: فرزند آیتالله سیدعبدالکریم هستم که در سال ۶۰ به شیوه انتحاری به دست منافقان به شهادت رسید. من کتابی دارم که متهم ردیف سوم این کتاب را نوشتند، در آن بیان میکنند ما در ایران ۵ نفر را که مقام آیتالله داشتند به شیوه مقدس انتحاری ترور کردیم. عکسهای قاتلان را به عنوان اعضای سازمان مجاهدین خلق گذاشتند.
وی ادامه داد: از سال ۸۴ تاکنون سازمان مردم نهادی را به ثبت رساندیم و موضوعاتی که درباره کشورمان از جنایت تروریستی رخ داده را دنبال میکنیم. کشور ما به ظلم درباره آنچه از جنایتهای تروریستی در کشور واقع شده متهم شده و در دنیا هیچ انعکاسی از عملیاتهای تروریستی که در کشور انجام شده نبوده، بماند که قاتلان و سازمانی که خود دست به اقدامات تروریستی و جنایت زدند در آمریکا و کشورهای اروپایی به طور رسمی دفتر دارند. این اقدامات در دنیا استثناست.
وی گفت: هیچ کجای دنیا اینگونه نیست که سازمانی دست به اقدامات تروریستی بزند و در کشورهای اروپایی دفتر رسمی داشته باشند و خود کشورهای میزبان نیز این سازمان را در مقاطعی از زمان به عنوان تروریست و تروریستهایی که در ایران قاتل مردم بودند، اسم آوردند، این درباره کشور ما استثنا شده است. دلیل اینکه موسسهمان را راه اندازی کردیم این بود که اسناد و مدارک این جنایتها را جمعآوری کنیم و در دنیا بازتاب دهیم. تا هم یکی دو نسل قبل بدانند که چه اتفاقاتی توسط این گروهکها در کشور رخ داد و هم در دنیا مشخص شود که ایران یکی از بزرگترین قربانیان تروریسم است.
وی گفت: بنده به عنوان فردی که بازمانده یکی از اقدامات تروریستی منافقان هستم به همراه گروهی از خانواده شهدا این موسسه را تاسیس کردیم و هرکسی که مورد جنایت تروریستی قرار بگیرد، عضو این موسسه است. من مدارک زیادی را جمعآوری کردم. اگر دادگاه روزی تشخیص داد تا بنده را به عنوان یکی از قربانیان این حادثه در دادگاه حضور داشته باشم اسناد و مدارک فراوانی در این رابطه دارم و از زمانی که تصمیم گرفتم در این ۱۹ سال راجع به سازمان تلاش داشته باشم مورد تهدید فراوان آنها واقع شدم.
وی گفت: در همین موسسه خانوادههای شهدا، اسناد مربوط به تعدادی از جنایتهای تروریستی در کشورمان را تهیه کردیم، ۱۷ هزار خانواده قربانی ترور به اضافه مدارک فراوانی که در کشورهای اروپایی که به موقع اگر دادگاه تشخیص دهند ارائه میکنیم.
وی نامه مکتوب خود را برای دادگاه بدین شرح قرائت کرد: ریاست شعبه یازدهم دادگاه کیفری یک استان تهران، اینجانب در راستای اجرای مفاد مندرج در ماده ۶۶ آیین دادرسی کیفری مصوب سال ۹۲ درخواست اعلام جرم علیه گروهک تروریستی منافقین در زمینه حمایت از حقوق شهروندی، زنان و کودکان قربانی اقدامات تروریستی مذکور را دارم. در این راستا ماده ۶۶ آیین دادرسی کیفری اعلام میدارد: سازمانهای مردم نهادی که اساسنامه آنها در زمینه حمایت از اطفال، نوجوانان و زنان و اشخاص بیمار و دارای ناتوانی جسمی و ذهنی، محیط زیست و بهداشت عمومی، میراث فرهنگی و حمایت از حقوق شهروندی است میتوانند نسبت به جرایم ارتکابی در زمینههای فوق اعلام جرم کنند و در تمام مراحل دادرسی شرکت کنند.
دبیرکل سازمان مردم نهاد هابیلیان گفت: گروهک تروریستی منافقین از تابستان سال ۱۳۶۰ و با اعلام علنی و آشکارِ ورود به فاز مسلحانه علیه جمهوری اسلامی ایران، اقدامات و فعالیتهای تروریستی خود با مشی مسلحانه را به صورت رسمی آغاز نمود.
سید محمد جواد هاشمی نژاد افزود: در این راستا نسبت به انجام اقدامات تروریستی از قبیل ترور شهروندان عادی، زنان و کودکان، بمب گذاری، سوزاندن و حتی انجام شکنجههای فجیع و وحشیانه همچون پوست کندن شهروندان ایرانی اقدام کرد.
وی گفت: این گروه از زمان تاسیس تا کنون بیش از ۱۲ هزار تن از شهروندان ایرانی را به صورت کور یا هدفمند و سازمان یافته ترور کرده است، ضمن اینکه آمار مجروحین اقدامات تروریستی بیش از دو برابر کشته شدگان است.
دبیرکل سازمان مردم نهاد هابیلیان بیان کرد: جنایات گروهک تروریستی منافقین نسبت به زنان و کودکان و شهروندان بی دفاع که برخی از آنها در این دادگاه نیز مطرح گردید مثل سوزاندن اطفال دو و سه ساله در آتش به اسمهای زهرا و مهناز نوربخش یا خفه کردن دختر بیگناه همچون زینب کومایی که به عنوان شهروندان عادی و غیرنظامی هستند اگر فجیعتر از اقدامات داعش نباشند، قُبح آنها کمتر از این اقدامات نیست.
سید محمد جواد هاشمی نژاد بیان کرد: همچنین زنان و کودکانی که در جریان اقدامات تروریستی منافقین به نحوی سرپرست خود را از دست داده اند دچار مشکلات بنیادی شده و امنیت و نظم اجتماعی و خانوادگی آنها دچار دستخوش شده است.
وی گفت: سازمان تروریستی مجاهدین خلق از ابتدای تشکیل تا کنون از ۱۲ هزار نفر سلب حیات نموده است؛ همانگونه که استحضار دارید حق حیات یکی از حقوق بنیادین بشری و حتی در مخاصمات مسلحانه است.
از همه مهمتر این گروه تروریستی با اهداف سیاسی و ماهیت تروریستی اش تا کنون امنیت مردم شریف ایران، عراق، فرانسه، آلبانی و بسیاری از کشورهای دیگر را سلب نموده است. با این توضیح که هدف اقدامات تروریستی، ایجاد رعب و وحشت در بین عموم مردم است و این مساوی با سلب امنیت مردم این کشورها است.
سید محمد جواد هاشمی نژاد گفت: ما سازمانهای مردم نهاد حد حمایتی نداریم، از نظر ما هر جا حیات و امنیت انسانی مردم جهان، مورد خدشه قرار گیرد ما باید به رسالت خود عمل نماییم و وارد شویم. جالب توجه است دولتهای غربی که داعیهی دفاع از حقوق بشر، دفاع از حقوق زنان و کودکان را داشته و سردمدار جنبشهای زن سالار در غرب هستند از حامیان اصلی گروهک تروریستی منافقین بوده و نسبت به حمایت از سران و اعضای گروهک مذکور در ابعاد مختلف سیاسی، دیپلماتیک، مالی و مسائل بسیار زیاد دیگر اقدام مینمایند.
دبیرکل سازمان مردم نهاد هابیلیان گفت: ما مدارک فراوانی از اقدامات منافقین علیه زنان حتی در داخل گروهک خودشان داریم؛ که این مدارک طبق اسناد بین المللی و نه تنها متعلق به جمهوری اسلامی است.
موارد فراوانی که نشان میدهد سازمان مجاهدین خلق به خاطر این که زنان را نسبت به آینده خود ناامید کنند و امید آنها را قطع کنند تا فکر فرار به ذهن آنها نرسد بیش از ۱۵۰ زن از اعضای کادر و کادر رهبری خود را عقیم و رحمهای آنها را خارج کردند و بسیاری از اقدامات وحشیانه و غیر انسانی دیگر.
سید محمد جواد هاشمی نژاد گفت: موسسه هابیلیان از زمان تاسیس همواره در راستای تبیین جنایات و اقدامات گروههای تروریستی از جمله گروهک تروریستی منافقین، حمایت از قربانیانِ اقدامات و فعالیتهای گروههای تروریستی و همچنین حمایت از حقوق شهروندی زنان و کودکان قربانی تروریست، فعالیت داشته است. در این راستا به عنوان یک سازمان مردم نهاد که در زمینه حمایت از حقوق شهروندی و توسعه آن فعالیت دارد خواستار اعلام جرم علیه گروهک تروریستی منافقین و همچنین سران و اعضای گروهک مذکور که نام آنها به عنوان متهم در کیفرخواستِ مطروحه میباشد است.
سید محمد جواد هاشمی نژاد دبیرکل سازمان مردم نهاد هابیلیان گفت: اگر در هر زمینهای راجع به محتواها و فعالیتهایی که سازمان منافقین داشته یا مدارکی که راجع به جنایات تروریستی هست یا اعترافاتی که آنها کردند خواستید ما به صورت مستند در طول ۱۹ سال گذشته اینها را جمع آوری کردیم و مدارکمان را هم سازمان ملل پذیرفته است، به گزارشگر حقوق بشر که امده بود که علیه ما اقدام کند این مدارک را دادم. به عنوان سند سازمان ملل ثبت کرد.
در ادامه امیر ملایی وکیل شکات گفت: در این راستا ابتدا به بررسی زوایای قانونی این اقدام تروریستی در حقوق داخلی و در ادامه به بررسی سایر ابعاد این اقدام تروریستی خواهم پرداخت. در ابتدای جلسه اجازه میخواهم از ریحانه دفتریان فرزند شهید سید عبدالحسین دفتریان از شهدای حادثه تروریستی انفجار دفتر نخستوزیری دعوت کنم تا در جایگاه قرار گیرد و نسبت به ایراد اظهارات و بیان شکایت خود اقدام کند.
در حال تکمیل...