استفاده از ظرفیت مساجد در ایجاد آتشی بین طرفیت پروندهها/ گفتوگو با صلحیار ایلامی که منجر به صلح و سازش در ۵۰ پرونده شهرستان بدره شد
خبرگزاری میزان - یکی از سیاست محوری قوه قضاییه کاهش جمعیت کیفری به ویژه جلوگیری از ورود زندانیان جرایم سبک و مالی به زندان بوده و مهمترین و سادهترین راهحل برای حل اختلافات حقوقی و کیفری ایجاد صلح و سازش میان شکات است. سازش بهعنوان یک راهکار مسالمتآمیز در حل اختلافات، از اتلاف وقت و صرف هزینه زیاد جلوگیری میکند.
در همین راستا ایجاد و ترویج صلح و سازش و حل و فصل اختلافات که در سند تحول و تعالی قوه قضاییه نیز مورد توجه ویژه قرار دارد توسط صلحیاران که ظرفیتهای مردمی و افتخاری هستند انجام میشود و آنها در حل و فصل پروندههای قضایی، به دادگستری و شوراهای حل اختلاف کمک میکنند. صلح یاران از میان ریش سفیدان، معتمدان و افراد با تجربه انتخاب میشوند و نقش میانجی گری در حل دعاوی مردم را برعهده دارند.
محمد باقر مرادی صلحیار شهرستان بدره استان ایلام متولد سال ۱۳۵۰ و دارای مدرک لیسانس حقوق است که از فرهنگیان بازنشسته شده و در حال حاضر با همکاری سایر دوستان خود موفق به سازش در پروندههای متعددی شده به همین منظور در ادامه درباره چگونگی فعالیت خود به عنوان یک صلحیار در گفتوگو با میزان، مطالبی را بیان کرد.
مرادی صلح یارشهرستان بدره استان ایلام گفت: از فرهنگیان بازنشسته هستم و با توجه به اینکه دارای مدرک تحصیلی رشته حقوق بودم در زمینه مسائل حقوقی و قضایی اطلاعات کافی داشتم بنابراین از سال ۱۳۹۸ به عنوان یکی از اعضا در شورای حل اختلاف شهرستان بدره استان ایلام که یکی از نهادهای زیر نظر قوه قضاییه است فعالیت خود را آغاز کردم و پس از اینکه ستاد صبر تشکیل شد عضو این ستاد شدم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه یکی از فرمایشات مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب بحث واگذاری کارها به مردم است به همین منظور قوه قضاییه به خوبی این کار را با بحث صلحیاران و واگذاری کار به مردم آغاز کرد. دستگاه قضا در این مسیر با توجه به جایگاه خاص بزرگان در دین اسلام از ظرفیت آنها برای حل و فصل بسیاری از موضوعات مربوط به خانوادهها و مسائل اجتماعی زندگی مردم استفاده کرد.
مرادی بیان کرد: در حال حاضر در زمینه ایجاد صلح و سازش میان طرفین دعوا، جلوگیری از ورود پروندههایی که قابلیت گذشت دارند، اخذ رضایت از شاکیان، آزادی زندانیان، جلوگیری از اطاله دادرسی و همچنین نجات محکومان به قصاص در شهرستان بدره اقدامات خوبی در حال انجام است. فعالیت ما مسجد محور بوده و این یکی دیگر از خوبیهای صلحیاری است چرا که حل و فصل مسائل عمومی و اجتماعی مردم در مسجد که از جایگاه خاص عمومی و اجتماعی برخوردار است انجام میشود جلسه با طرفین همچنین جلسات صلح یاران در مسجد برگزار میشود.
صلح و سازش در بسیاری از مسائل حقوقی و قضایی زیر سایه پویش ها و رویدادهای تاریخی درج شده در تقویم است
صلحیار شهرستان بدره استان ایلام گفت: فضای مسجد یک رابطه قلبی و اعتقادی ایجاد میکند و مردم در بسیاری از موضوعات به دلیل اعتقاداتی که دارند گذشت میکنند. بسیاری از پویشهایی که در حال حاضر وجود دارد مانند پویش «به عشق امام حسین (ع) میبخشم» و رویدادهای تاریخی که در تقویم است بسیاری از مسائل حقوقی و قضایی و مشکلاتی که در خانواده و اقوام به وجود میآید را به صلح و سازش ختم میکند.
وی افزود: صلحیاری یه کار فی سبیل الله است؛ وساطت کردن و حل و فصل کارهای مردم یک هنر است و بسیاری از مردم نمیتوانند در زمینه صلح و سازش میان طرفین با آنها ارتباط برقرار کرده و رضایتشان را جلب کنند لذا در دوره خدمت ۳۱ سال به آموزش و پرورش نیز در بسیاری از مسائل نقش میانجی گری در حل دعاوی را برعهده داشتم حتی در خانواده خودم مرجع بودم و به دلیل علاقهای که داشتم به بسیاری از مسائل اجتماعی ورود کردم بنابراین سعی کردم این رویه را گسترش داده و به سطح جامعه بکشانم چرا که این کارها زکات عمر است.
صلحیار شهرستان بدره استان ایلام گفت: بیشتر پروندههایی که برای ایجاد صلح و سازش به آنها ورود میکنیم مربوط به ارث، اختلافات ملکی، مسائل مالی و اختلافات زوجین است. زمانی که مراجعه کننده به ما رجوع میکند و موضوعی را مطرح میکند سعی میکنیم قبل از اینکه دادخواستی نوشته شود صلح و سازش را انجام دهیم اگر دادخواستی هم ثبت شد و به دادگستری یا شورای حل اختلاف ارجاع داده شد سپس با توجه به شرایطی که پرونده دارد به ستاد صبر ارجاع داده میشود و ستاد صبر نیز این پروندهها را به صلح یارانی که در آن حوزه قرار دارند ارجاع میدهد.
در هر مسجد سه نفر صلحیار حضور دارند
مرادی اظهار کرد: در حال حاضر نزدیک به ۳۲ روستا در این شهرستان وجود دارد که هر کدام از آنها یک مسجد دارند و در هر مسجد سه صلحیار حضور دارند بنابراین پروندههایی که ارجاع داده میشود را دستهبندی و با توجه به نفوذی که صلح یاران آن روستا دارند به آنها ارجاع میدهیم تا با طرفین پرونده جلساتی در مسجد برگزار شود حتی اگر در برخی از پروندهها نتوانیم کاری انجام دهیم و بدانیم فرد ذینفوذی وجود دارد که میتواند بر روی هر کدام از طرفین تاثیر بگذارد و باعث میشود که آنها به سازش نزدیک شوند از آن افراد نیز استفاده میکنیم.
وی ادامه داد: جلساتی که برای صلح و سازش برگزار میکنیم دارای یک هیئت ویژه ۶ نفره است که این هیئت ۶ نفر را بزرگان ذینفوذ که دارای توانایی بیشتری در صلح و سازش هستند تشکیل میدهند. در مسجد جامع شهرستان نیز سه گروه سه نفره از جوانان و خانمها وجود دارد که با توجه به نوع پرونده و اختلاف از آنها نیز استفاده میکنیم.
صلح و سازش در ۵۰ پرونده شهرستان بدره در ۶ ماهه نخست سال جاری توسط صلحیارارن
صلحیار شهرستان بدره استان ایلام گفت: در ۶ ماهه نخست سال جاری از ۸۰ پروندهای که به ما ارجاع داده شد نزدیک به ۵۰ پرونده را به صلح و سازش ختم کردهایم و با توجه به اینکه شهرستان بدره کوچیک است و تعداد پروندهها بسیار کم است میانگین پروندهای که در ماه به دادگستری استان رجوع میکند زیر ۱۰۰ پرونده است.
آموزش صلحیاران با توجه به شرایط سخت پروندهها و موضوعات پیچیده اختلافی بسیار مهم است
مرادی بیان کرد: در رابطه با بحث صلح یاران یکی از مهمترین موضوعاتی که باید مد نظر باشد و در قوه قضاییه پیگیری شود بحث آموزش صلح یاران است شرایط پروندهها روز به روز سختتر و موضوعات اختلافی روز به روز پیچیدهتر میشود با وجود فضای مجازی و الکترونیکی شدن زندگی و پروندههایی که مطرح است بسیاری از صلحیاران نسبت به موضوعات حقوقی آگاهی بسیار زیادی ندارم بنابراین آموزش بسیار مهم است لذا باید در همین مساجد به آنها آموزشهای لازم ارائه شود.
صلحیاران میخواهند که کارت شناسایی داشته باشند
صلحیار شهرستان بدره استان ایلام گفت: بحث پویشها و اطلاع رسانی این پویشها بسیار مهم است. دادگاه و قضات باید به صلح یاران بیشتر اهمیت دهند و برای نظرات آنها ارزش قائل شوند. بسیاری از صلحیاران میخواهند که کارت شناسایی داشته باشند ولی کارت شناسایی برای آنها صادر نمیشود بنابراین قوه قضاییه باید این موضوعات پایه را به طور سیستماتیک و استفاده از یک دبیرخانه قوی انجام دهد چرا که این افراد با هزینه خود در این راه فعالیت میکنند بنابراین لازم است که جایگاه و منزلت اجتماعی آنها حفظ شود.
انتهای پیام/