صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

محاکمه تاریخی پرونده پلیکو در فرانسه در میانه ثبت موج‌های هشداردهنده خشونت جنسی

۰۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۳:۵۴
کد خبر: ۴۸۰۰۵۷۸
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
فرانسه طی ۲ ماه گذشته درپی افشای بدترین پرونده خشونت جنسی و آغاز روند نخستین دادگاه تجاوز جنسی دسته‌جمعی با موجی از اعتراض‌ها مواجه شده است.

خبرگزاری میزان – برگزاری دادگاه جنجالی ژیزل پلیکو، زن قربانی خشونت جنسی در فرانسه در حالی ادامه دارد که این کشور شاهد اعتراض‌های سراسری به بحران خشونت و تجاوز جنسی است؛ در عین حال، اعتراض‌ها و انتقادها به موازات نگرانی‌ها در این کشور افزایش یافته است.

محاکمه متهمان پرونده پلیکو، پرده‌ای واقعی از بحران خشونت جنسی در فرانسه است؛ براساس مدارک و مستندات این پرونده، همسر پلیکو طی یک دوره ۹ ساله از ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ با خوراندن داروی تجاوز و آرامبخش، این زن را قربانی خشونت و تجاوز جنسی کرد.

افشای این پرونده ضمن برانگیختن خشم عمومی در فرانسه جرقه اعتراض‌های سراسری را در این کشور زد؛ این رویدادها نمود جدیدی از اعتراض به ناکامی و ناتوانی دولت فرانسه در حل‌فصل بحران فرهنگ ریشه‌دار خشونت جنسی است.

پلیکو ۷۰ ساله که خود خواستار برگزاری علنی دادگاه شده است، در جلسه این هفته محاکمه، تصریح کرد: احساس می‌کنم ویران شده‌ام، اما برای تغییر جامعه و افشای فرهنگ تجاوز مصمم هستم.

برگزاری این دادگاه تاریخی با حدود ۵۰ متهم و بیش از ۲۰۰ مورد تجاوز جنسی تا ۲۰ دسامبر (۳۰ آذر) ادامه دارد؛ دادگاهی که محاکمه‌ای دسته‌جمعی محسوب شده و بر ابعاد پنهان فرهنگ تجاوز جنسی در فرانسه نور انداخته و آن را آشکار می‌کنند.

بیشتر متهمان حاضر به پذیرش اتهام تجاوز جنسی در این پرونده نیستند؛ کارشناسان بر این باور هستند که عدم تمایل این متهمان برای اعتراف به تجاوز جنسی ناشی از فرهنگ خشونت جنسی ریشه‌دار در فرانسه است.

بیشتر متهمان درصورت مجرم شناخته شدن به دلیل تجاوز به عنف، احتمالا به مجازات حبس تا ۲۰ سال محکوم می‌شوند.

مقام‌های فرانسه اعلام کردند که در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۱۴ هزار مورد خشونت جنسی را ثبت کردند که بیش از ۲۵ هزار مورد آن تجاوز جنسی بوده است.

با وجود این، کارشناسان می‌گویند که بیشتر تجاوز‌های جنسی در فرانسه به دلیل فقدان شواهد ملموس گزارش نمی‌شوند: حدود ۸۰ درصد از زنان قربانی حاضر به طرح شکایت نیستند و ۸۰ درصد از زنان قربانی که شکایت کرده‌اند، شاهد توقف رسیدگی به پرونده‌های خود هستند.

دبیرکل کمیسیون ملی مشاوره حقوق بشر فرانسه با اشاره به ابعاد آزاردهنده فرهنگ خشونت جنسی در این کشور، گفت: دو سوم تجاوز‌های جنسی در فرانسه در خانه‌های شخصی رخ می‌دهند؛ وی با بیان اینکه در حالی که جنبش می‌تو Me Too در فرانسه فقط توانسته سلبریتی‌های این کشور را به دام بیندازد، پرونده ژیزل پلیکو نشان می‌دهد که فرد متجاوز می‌تواند هر کسی باشد؛ آن‌ها قاتل زنجیره‌ای نیستند، بلکه افرادی معمومی در جامعه هستند.

بررسی‌ها نشان می‌دهند که خشونت جنسی در فرانسه به مرز انفجار رسیده و موج‌های هشداردهنده‌ای از این نوع خشونت جامعه را به لرزه در می‌آورد.

براساس داده‌های جدید، فرانسه یکی از بزرگ‌ترین نرخ‌های افزایش خشونت جنسی را در سراسر اروپا ثبت کرده است؛ فرانسه از سال ۲۰۱۳، بعد از دانمارک دومین رشد را در میزان خشونت جنسی ثبت‌شده در آمار پلیس اروپا را نشان داده است.

این کشور در بازه زمانی یادشده، ۴ برابر بیشتر از ایتالیا و ۵.۵ برابر بیشتر از آلمان رشد نرخ خشونت جنسی را تجربه و ثبت کرده است.

براساس آمار دولتی در فرانسه، سالانه ۹۴ هزار زن در این کشور قربانی تعرض یا اقدام برای تعرض جنسی می‌شون؛ در همین حال، قربانیان تعرض جنسی در فرانسه باید علاوه بر آسیب‌های روانی و عاطفی ناشی از چنین حوادثی با سیستم اداری نامناسب و کلیشه‌های دیرپا که غالبا بر نگرش جامعه و ادارات از یک‌سو و رویه‌ها و احکام دادگاه‌ها از سوی دیگر تاثیر می‌گذارند، دست‌وپنجه نرم کنند.

یکی از چالش‌های مرگ‌باری که زنان فرانسوی در سال‌های اخیر با آن به شکلی گسترده مواجه شده‌اند، موضوع خشونت خانگی بوده است؛ شیوع کرونا سبب شد تا موضوع خشونت خانگی علیه زنان در فرانسه شاهد رشد قابل‌توجهی باشد؛ در سال ۲۰۲۱، حدود ۲۰۸ هزار زن فرانسوی قربانی خشونت خانگی شدند.

این نوع از خشونت علیه زنان در فرانسه در موارد متعددی به بهای جان آن‌ها تمام می‌شود.

ازسوی دیگر، فرانسه از سال ۲۰۰۶ با موج جدی از قتل زنان مواجه شده است، اما هنوز نتوانسته گام موثری برای مقابله با این بحران بردارد؛ به همین دلیل، شمار قربانیان پدیده قتل زنان در فرانسه در سال‌های اخیر در مسیر صعودی پیش می‌رود.

با وجود رشد قابل توجه این پدیده در فرانسه، قتل زنان همچنان جایی در قانون کیفری این کشور ندارد.

در حالی که مقام‌های فرانسوی تلاش می‌کنند رشد نرخ خشونت‌های جنسی در فرانسه را به آنچه آزادی بیان می‌خوانند، مرتبط بدانند، کارشناسان ضمن هشدارآمیز خواندن آمار‌های مربوط، خواهان تغییر فرهنگ خشونت جنسی، مسئولیت‌پذیر کردن جامعه به‌عنوان کل و تقویت راه‌های پیشگیری هستند.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *