میراث بردهداری غرب؛ آیا اروپا و آمریکا غرامت میپردازند؟
خبرگزاری میزان - بحث درمورد غرامت برای بردهداری و استعمار در حال افزایش بوده و کشورهای حوزه کارائیب و آفریقا از قدرتهای استعماری سابق میخواهند تا درمورد این موضوع اقدام کنند.
دستکم ۱۲.۵ میلیون آفریقایی از قرن ۱۵ تا ۱۹ ازسوی قدرتهای استعماری وقت ربوده شدند، ازسوی بازرگانان عمدتا اروپایی به زور منتقل و برای بردگی فروخته شدند.
حامیان طرح غرامت میگویند که میراث بردهداری باعث نابرابریهای نژادی ادامهدار شده است.
کشورهای حوزه کارائیب از کشورهای اروپایی خواستهاند که بهطور رسمی عذرخواهی کنند، غرامت پرداخت کردند؛ این کشورها برنامههای آموزشی، بهداشتی و فرهنگی را بهعنوان بخشی از طرح جبران خسارت بردهداری استعماری پیشنهاد کردهاند.
اتحادیه آفریقا نیز در حال توسعه طرح خود است.
انگلیس
این در حالی است که چارلز سوم، پادشاه انگلیس بهتازگی ضمن نادیده گرفتن درخواستها برای پرداختن مستقیم به غرامت بردهداری در اجلاس سران کشورهای مشترک المنافع، جنبههای دردناک گذشته کشورش را پذیرفته و گفت: هیچ یک از ما نمیتوانیم گذشته را تغییر دهیم، اما میتوانیم متعهد باشیم و درسهایی را از آن بیاموزیم.
چارلز سوم این اعتراف ضمنی را در نشست سران کشورهای مشترکالمنافع در کشور ساموآ در اقیانوس آرام با حضور سران ۵۶ کشور مشترکالمنافع مطرح کرد.
براساس اطلاعات ثبتشده، انگلیس حدود ۳.۲ میلیون نفر را برای بردگی ربود؛ انگلیس در میان کشورهای اروپایی پس از پرتغال اصلیترین نقش را در بردهداری ایفا کرده است.
تونیبلر، نخستوزیر پیشین انگلیس نیز در کنفرانس خبری سال ۲۰۰۷ با جان کوفور، رئیسجمهور پیشین غنا، گفته بود که از نقش کشورش در بردهداری متأسف است.
اما دولتهای متوالی انگلیس، مانند بسیاری از قدرتهای استعماری سابق، درخواست پرداخت غرامت را رد کردهاند.
برخی از حامیان این طرح امیدوار بودند که دولت جدید انگلیس آماده پرداخت غرامت باشد، اما کر استارمر، نخستوزیر این کشور گفته که مایل است بهجای اینکه «بحثهای طولانی و بیپایان درباره غرامتهای گذشته» داشته باشد، «به جلو نگاه کند».
پرتغال
پرتغال نزدیک به ۶ میلیون آفریقایی را ربوده بود.
درمورد نقش این کشور در بردهداری اطلاعات کمی ارائه شده است و دوره استعماری پرتغال اغلب بهعنوان منبع غرور ملی برای این کشور نشان داده میشود.
مارسلو ربلو دسوزا، رئیسجمهور پرتغال در سال ۲۰۲۳ گفت که کشورش باید بهخاطر بردهداری و استعمار عذرخواهی کند، اما از عذرخواهی کامل خودداری کرد.
او سال گذشته گفت که پرتغال مسئول جنایتهای ارتکابی در دوران بردهداری و دوران استعمار است و پیشنهاد کرد که نیاز به پرداخت غرامت وجود دارد که جرقه بحث ملی و انتقاد احزاب راست را برانگیخت.
اما دولت پرتغال اعلام کرد که هیچ روند جبرانی را آغاز نخواهد کرد.
هلند
ویلم الکساندر، پادشاه هلند و مارک روته، نخستوزیر سابق این کشور هر ۲ بهخاطر دخالت تاریخی هلند در بردهداری عذرخواهی کردند و روته اذعان کرد که دولت هلند از بردهداری سود برده است.
اما دولت این کشور غربی نیز پرداخت غرامت را رد کرده؛ در عوض ادعا میکند یک صندوق ۲۰۰ میلیون یورویی برای بهرهمندی نوادگان افراد ربودهشده ایجاد کرده است.
فعالان صرفا عذرخواهی دولت هلند را زیر سوال بردهاند، زیرا به موضوع غرامت پرداخته نشده است. هلند حدود نیم میلیون نفر را برای بردهداری ربوده بود
مستعمرههای هلند هنوز چندین جزیره کارائیب، از جمله آروبا و سینت مارتن را شامل میشود.
انتهای پیام/