صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تالاب‌های ما در حال خشک شدن است/ چیزی حدود ۵۱ میلیارد مترمکعب آب را از زیرزمین خارج می‌کنیم

۰۴ دی ۱۳۹۷ - ۱۸:۰۰:۰۱
کد خبر: ۴۷۹۲۷۴
بزرگ‌ترین علت مشکلات محیط زیست ما، اقتصاد ناکارآمد و غیر پایدار و مصرف بیش از توان تولید و اقتصاد است.

به گزارش گروه جامعه ، عیسی کلانتری معاون رئیس‌جمهور در بیست و سومین همایش ملی منطقه‌ای انجمن متخصقان محیط زیست ایران و سیردهمین جشنواره توسعه سبز با عنوان "همایش ملی چالش‌ها، بحران‌ها و فرصت‌های محیط زیست ایران"، بزرگ‌ترین چالش محیط زیست و اصولاً کشور‌های نفتی را اقتصاد ناکارآمد، پول مفت نفت و مصرف بیش از توان تولیدی و اقتصادی عنوان کرد.

وی ضمن بیان این مطلب گفت: بررسی بخش‌های اقتصادی، نشان می‌دهد که با نابودی محیط زیست روبرو هستیم. متأسفانه در ارزش کالای تولیدی، هزینه محیط زیست را محاسبه نکردیم. همه بخش‌های تولیدی و اقتصادی دچار این مشکل هستند، در اقتصاد و توسعه غیر پایدار، محیط زیست کشور اولین قربانی است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در ظاهر، زایاترین اقتصاد ما کشاورزی است. ارزش کل محصولات ۴۰ میلیون دلار است، اما انرژی که در این بخش هزینه می‌شود، از برق گرفته تا فراورده‌های نفتی و سایر هزینه‌های این بخش، فراتر از ارزش کل محصول است. البته ضرر‌های زیست محیطی هم‌دست کمی ندارد. صنایع مادر ما نیز تولیداتشان نسبت به آسیب‌هایی که میزند به‌صرفه نیست. صنعت خودروسازی و نفت ما هم هنوز با تجهیزات ۵۰ سال پیش‌تولید می‌شود و این روزها، یکی از دغدغه‌های محیط زیست این است که با نفت کوره چه‌کار کنیم.

کلانتری با اشاره به برداشت بی‌رویه آب در کشور گفت: جنگل‌های ما به دلیل عدم حفاظت از آب رو به نابودی است. تالاب‌های ما در حال خشک شدن است. ما چیزی حدود ۵۱ میلیارد مترمکعب آب را از زیرزمین خارج می‌کنیم.

وی درباره فرسایش خاک نیز گفت: صد‌ها میلیون تن خاک را در طول سال تخریب می‌کنیم، اما صدای کسی درنمی‌آید. بیش از ۵۰ درصد فرسایش برای چرای بی‌رویه است. پوشش گیاهی ما از بین رفته فقط برای تولید ۱۴۰ هزار تن گوشت قرمز.

اگر می‌خواهیم محیط‌زیستمان را حفظ کنیم، در سیاست‌های کلان باید تجدیدنظر کرده و سیاست‌های غلط را اصلاح کنیم.

کنیم. هزینه‌های محیط زیست در تمام محاسبات اقتصادی صفر تلقی شده است. اگر محیط زیست را وارد اقتصاد کنیم بسیاری از صنایع ما تعطیل می‌شود؛ زیرا همه اشتغال‌ها بدون توجه به محیط زیست بوده است. اگر سیاست‌های کلان را اصلاح نکنیم هیچ‌چیزی برای نسل بعد باقی نخواهد ماند.

وی با دادن این خبر که امسال و سال آینده گردوغبار نداریم گفت: خوشبختانه به دلیل بارش‌هایی که شده به‌جز استان سیستان و بلوچستان، درجایی از کشور گردوغبار نخواهیم داشت، اما هوای آلوده شهر‌ها که حاصل صنعت نفت و خودروسازی است، همچنان ادامه دارد.

کلانتری درباره کنوانسیون پاریس تصریح کرد: عده‌ای بند‌های این کنوانسیون را به‌غلط عنوان می‌کنند و می‌گویند کشاورزی از بین رفته و توسعه کشور متوقف می‌شود. در معاهده پاریس تعهد دادیم که در شرایط تحریم چهار درصد و اگر تحریم برداشته شود، ۱۲ درصد کاهش کربن داشته باشیم. در قانون برنامه ششم اشاره‌شده که باید نزدیک ۲۰ درصد تولید کربن را کم کنیم. اگر دستورات رهبری در سال ۸۹ اجرایی شود، ۴۱ درصد باید کاهش تولید کربن داشته باشیم. همه این‌ها در حالی است که تعهد دولت برای اجلاس پاریس تنها چهار درصد است.

وی با اشاره به نقش سمن‌ها در کنترل شرایط گفت: سمن‌ها و کارشناسان وارد موضوعات ریزی می‌شوند که حتی حل شدنش مشکلات زیست محیطی را حل نمی‌کند. این شلوغ‌کاری‌ها برای گمراه کردن است.

کلانتری ادامه داد: محیط زیست به‌شدت و سرعت از بین می‌رود. حتی در عربستان شدت مصرف انرژی از ما کمتر است. غیر از روسیه ما بدترین مصرف‌کننده انرژی در جهان هستیم. با این هدر دادن منابع، از محیط زیست برای نسل‌های بعد نفت و آب و پوشش گیاهی باقی نمی‌ماند. درصورتی‌که یکی از اصول توسعه پایدار و ازجمله وظایف ما حفظ محیط زیست برای نسل بعد است.

وی تأکید کرد: تولید به هر قیمتی صحیح نیست. باید با دید کلان به سیاست‌های کشور نگریسته شود، وقتی کلان درست نیست، در موارد خرد، کاری از پیش نمی‌رود.

معاون رئیس‌جمهور ضمن تأکید بر این موضوع که ملت یک‌بارمصرف شدیم گفت: به‌آسانی محیط زیست را تخریب می‌کنیم. پیمانکار‌های آن‌چنانی برای کار‌هایی که نتیجه نمی‌دهد معرفی می‌شوند. نباید بازیچه پیمانکاران شویم. مجامع علمی بعد کلان را ازدست‌داده‌اند و به مسائل کم‌اهمیت‌تر می‌پردازند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اگر به چالش‌های زیست محیطی با قید اولویت بپردازیم، باید تجدیدنظر جدی و اساسی در همه موارد ازجمله سازمان محیط زیست داشته باشیم.

وی بابیان اینکه اقتصاد کلان بزرگ‌ترین چالش بوده و چالش بعدی طرح‌هایی است که رفتار زیست محیطی در آن رعایت نمی‌شود گفت: صنعت ما در اندک جا‌هایی پیوست زیست محیطی داشته که آن‌هم ناقص بوده است. البته ایراد بعدی این است که در سازمان محیط زیست هم هیچ استراتژی نبوده و سازمان خود را وارد جنگ توسعه نمی‌کرده است، فقط می‌خواسته با معلول آن مقابله کند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *