باید میدان کار را برای انگیزههای مختلف درحوزه اجتماعی و کاهش اسیبهای اجتماعی فراهم کنیم
به گزارش خبرنگار گروه جامعه تقی رستم وندی در جلسه شورای دفاتر امور اجتماعی استانداریها اظهار داشت:فعالیت در حوزه اجتماعی در ۳ سال اخیر در جهت کاهش آسیبهای اجتماعی است، اما کاهش آسیبهای اجتماعی بدون سلامت اجتماعی و توسعه اجتماعی امکان پذیر نیست.
وی در ادامه گفت:افراد فعال در حوزه اجتماعی انگیزشهای ملی، مذهبی، انسانی و انقلابی و روشنفکری دارند و ما باید از همه این انگیزشها برای کاهش اسیبهای اجتماعی استفاده کنیم و میدان را برای این گروهها و برای ادامه فعالیت آنها در کاهش اسیبهای اجتماعی باز کنیم.
وی در ادامه افزود:هر کدام از دفاتر امور اجتماعی باید دیده بان اجتماع خود باشند. همه دفاتر امور اجتماعی باید تحلیل اجتماعی داشته باشند و با فعالان اجتماعی استانهای خود ارتباط داشته باشند. فعالان امور اجتماعی باید اطلاعات جامعه خود را به ما برسانند چرا که شما آشنا به مسائل جامعه خود هستید.
رستم وندی با بیان اینکه باید در کنشگری اجتماعی هم برنامه ریزی باید وجود داشته باشد اضافه کرد:باید ظرفیتهای نهفته در وجود مردم را بشناسیم. چرا که در مناطق محروم ادمهایی زندگی میکنند که دارای استعداد هستند و باید سازکاری را ایجاد کنیم تا این استعدادها شناخته شده و شکوفا شود.
رییس امور اجتماعی کشور تصریح کرد:هم افزایی بین دستگاهها و ان جی اوها یکی دیگر از کارهایی که توسط دفاتر امور اجتناعی کشور باید انجام شود. به طور مثال چندی پیش وقتی با یکی از فعلان اجتناعی در متطقه هرندی صحبت میکردم اعلام کرد مردم در این منطقه از این موضوع شکایت دارند که چرا فقط ماکارانی و روغن توسط موسسات خیریه پخش میشود تا جایی که همه خانهها از این اقلام پرشده. این مشکل به دلیل عدم هم افزای بین دستگاهها و ان جی او هاست.
وی در ادامه افزود:در حوزه محرومیت زدایی و فقرزدایی دستگاههای زیادی کار میکنند، اما آیا تا به امروز همه نهادها و ان جیاوها برنامه ریزی مشترکی با هم داشته اند. در حال حاضر با گذشت ۴۰ سال از انقلاب فقرو محرومیت در کشور داریم.
معاون وزیر با بیان اینکه استفاده از پابند اکترونیکی برای مجرمان باعث کاهش آمارزندانیان میشود افزود: در حوزه زندانیان چه قدر تلاش کردیم، باید در این حوزه هم فعال باشیم تا مراجعه مردم به دستگاه قضایی و نیروی انتظامی و زندان کمتر شود.
رستم وندی با اعلام اینکه یکی از مشکلات برزگ جامعه ما استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی است افزود:با توجه به حوادثی که به دلیل مصرف مشروبات الکی در استانهای هرمزگان و خراسان شمالی رخ داد یعنی در مسئله مصرف الکل دچار بحران هستیم. کشور ما در حوزه مصرف مواد مخدر نیز پس از سه کشور روسیه، اوکراین و افغانستان مقام چهارمی را دارد و در مصرف تریاک مقام اول.
وی افزود:در پایشی که در سال ۹۳ انچام شضد ۲۸ درصد مصرف مواد مخدر در سنین پایین است.
رستم وندی گفت:چرا نمیتوانیم از حوزه جلوگیری از پرخاشگری و خشونت از ظرفیتهای موجود در کشور استفاده کنیم. سالانه بیش از ۸۰۰ هزار پرونده در سیستم قضایی کشور ثبت میشود که علت اصلی آنها خشونت و پرخاشگری بین افراد جامعه است. در این زمینه دفاتر امور اجتماعی استانها باید ورود پیدا کنند و با ایجاد کارگاههایی در این زمینه رفتار خشونت امیز و پرخاشگرانه را کنترل کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه وزیر آموزش و پرورش چندی پیش اعلام کرد مدارس ما مثل زندان میماند افزود:وقتی مدرسه برای دانش آموز مثل زندان است پس از یک فرد زندانی نباید انتظار داشته باشیم که به سمت مصرف مشروبات الکلی و یا مواد مخدر نروند.
رستموندی گفت: آسیبهای اجتماعی یک واژه کلی است که دارای مصادیق زیادی است. برای هر یک از آسیبهای اجتماعی در کشور معمولا یک دستگاه و یا نهادی متولی جمعآوری آمار، پایش و ارائه آن است. برای مثال در خصوص ازدواج و طلاق، متولی ارائه آمار سازمان ثبت احوال در کشور است به عبارت دیگر وقتی طلاق را به عنوان یک آسیب اجتماعی تلقی میکنیم، آمارها را از سازمان ثبت احوال میگیریم.
وی در ادامه تصریح کرد: مواردی مانند قتل، سرقت، از جمله مواردی هستند که ناجا همواره دقیقترین آمار را در اختیار دارد و در خصوص خودکشی نیز سازمان پزشکیقانونی مرجع آمار هستند. به هر حال هر دستگاه و نهادی وظیفه حرفهای و ماموریت ذاتی خود را در استخراج و پایش آمار انجام میدهد.
رییس سازمان امور اجتماعی کشور در بخش دیگری از صحبتهای خود، خاطر نشان کرد: از سه سال پیش وزارت کشور مرکز رصد اجتماعی دارد که در این مرکز رصد آمارهای مرتبط با همه دستگاهها در ذیل هر کدام از آسیبها جمعآوری میشود که این کار به طور سالانه است. امسال هم در پایان سال یک اطلس اجتماعی و شاید بتوان گفت: جامعترین اطلس اجتماعی کشور تدوین خواهد شد. یعنی وضعیت آسیبهای اجتماعی در این اطلس آمده است و نقشهها، آمارها، جداول به طور کامل و برای اولین بار منتشر خواهد شد.
وی اظهار کرد: این اطلس دارای سطوح دسترسی مختلفی است و در اختیار مدیران قرار میگیرد و بخشی از آن نیز انتشار عمومی خواهد یافت.