شیوه نامه احراز توبه
خبرگزاری میزان - شیوهنامه احراز توبه طی نامه شماره ۹۰۰۰/۱۷۵۷۷/۱۰۰ در تاریخ ۱۴۰۳/۰۴/۱۰ توسط رئیس قوه قضاییه ابلاغ شد. این شیوهنامه مشتمل بر ۹ ماده است.
مسئولیت حسن اجرای این شیوهنامه بر عهده دادستان کل کشور است.
متن شیوهنامه احراز توبه
در اجرای مواد (۱۱۴) تا (۱۱۹) قانون مجازات اسلامی مصوب (۱۳۹۲) و بند «ج» ماده (۲۴) آییننامه اجرایی سازمان زندانها و نظر به اینکه استفاده از تأسیس شرعی و قانونی توبه در مراجع قضایی که نقش بسزایی در اصلاح و تربیت مرتکبان جرم و پیشگیری از ارتکاب مجدد جرم دارد «شیوهنامه احراز توبه» به شرح مواد آتی است.
ماده ۱- توبه حالتی نفسانی است که متضمن توجه و بازگشت انسان به سوی خدا پس از ارتکاب رفتار مجرمانه میباشد به گونهای که مرتکب به زشتی رفتار خویش آگاه و ندامت و اصلاح در رفتار وی مشاهده و بر ترک آن رفتار در آینده مصمم شود و سعی خود را برای اصلاح و جبران خسارت بکار گیرد.
ماده ۲- در کلیه جرایمی که توبه مؤثر در مجازات است چنانچه متهم در هر مرحله از رسیدگی قضایی به محکوم ادعای توبه کند میتواند درخواست خود را همراه با قرائن و شواهد به مقام قضایی ارائه کند. همچنین رئیس موسسه کیفری در صورتی که قرائنی از توبه در متهم یا محکوم مشاهده کند، میتواند مراتب را مستنداً به گزارش مددکار اجتماعی و تایید شورای طبقه بندی به مقام قضایی اعلام کند.
ماده ۳- مقام قضایی مربوط در صورت صلاحدید میتواند متهم یا محکوم را جهت بررسی صحت ادعای توبه حسب مورد به واحد ارشاد و معاضدت قضایی با موسسه کیفری معرفی نماید. در صورتیکه مدعی توبه در موسسه کیفری باشد رئیس موسسه مطابق ماده (۲) عمل میکند.
ماده ۴- پس از ارجاع مقام قضایی واحد ارشاد و معاضدت قضایی و موسسه کیفری مطابق با ماده ۵ شیوهنامه نتیجه را حداکثر ظرف دو هفته به تفصیل به مقام قضایی مربوط اعلام میکند چنانچه اعلام نظر در مدت مقرر ممکن نباشد مراتب را به مقام قضایی اعلام و طبق نظر آن مرجع اقدام میکند.
ماده ۵ - مقام قضایی به منظور احراز توبه ندامت و اصلاح مرتکب مواردی از قبیل بندهای ذیل که غالباً حاکی از صحت ادعای توبه است را مورد توجه قرار میدهد.
الف- التزام عملی به انجام فرائض دینی؛
ب- جبران ضرر و زیان ناشی از جرم یا برقراری ترتیبات جبران یا تلاش برای تحصیل گذشت شاکی یا مدعی خصوصی؛
پ- اظهار ندامت و تعهد کتبی مبنی بر عدم ارتکاب جرم به ویژه چنانچه نامت خود را به نحوی اعلام نماید؛
ت- همکاری موثر مرتکب در کشف جرم یا معرفی شرکاء یا معاونین جرم؛
ث- تعهد به خودداری از ارتباط و معاشرت با اشخاص، شرور، شرکاء و معاونین جرم؛
ج - ارائه خدمات عامالمنفعه با مشارکت در امور خیر اقدام به درمان و ترک اعتیاد؛
ح- گزارش کتبی مددکار اجتماعی مبنی بر اصلاح رفتار مرتکبر؛
ماده ۶- مقام قضایی مربوط خارج از نوبت با ملاحظه مواردی نظیر پرونده شخصیت پرونده رفتاری و نظر نهادهای مذکور در ماده ۳ شیوهنامه به موضوع رسیدگی و در صورت احراز توبه قرائن و امارات مربوط را در تصمیم خود درج میکند.
ماده ۷- در جرایم حدی چنانچه توبه موثر در مجازات باشد و مرتکب بعد از قطعیت حکم، مدعی توبه باشد. مراتب توسط دادستان یا موسسه کیفری بررسی و در صورت وجود شواهد و قرائن بر توبه وی مراتب به دادگاه صادر کننده حکم اعلام میشود. چنانچه از نظر دادگاه توبه وی محرز، باشد مراتب به معاون قضایی قوه قضاییه اعلام و رونوشت به مرجع مجری حکم داده میشود. معاون قضایی نتیجه را جهت اخذ تصمیم مقتضی به رئیس قوه قضاییه اعلام میکند.
ماده ۸- مقام قضایی در اجرای ماده ۱۱۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ به مدعی توبه تفهیم میکند که چنانچه پس از اعمال مقررات راجع به توبه ثابت گردد که تظاهر به توبه کرده است. سقوط تخفیفهای در نظر گرفته شده ملغی و وی حسب مورد به مجازات حدی یا به حداکثر مجازات مجازات و تعزیری محکوم میشود.
ماده ۹- مسئولیت حسن اجرای این شیوهنامه بر عهده دادستان کل کشور است.
این شیوهنامه مشتمل بر ۹ ماده در تاریخ ۱۴۰۳/۴/۹ به تصویب رئیس قوه قضاییه رسید و از تاریخ ابلاغ لازمالاجراست.
انتهای پیام/