صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

ویکی‌پدیا؛ بستری برای تحریف واقعیت از سوی صهیونیست‌ها

۲۷ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۳:۳۸
کد خبر: ۴۷۷۸۲۵۱
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
صهیونیست‌ها از آغاز جنگ غزه تاکنون از انواع بستر‌ها و ابزار‌ها برای تحریف واقعیت و پنهان کردن جنایت‌های رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه استفاده کرده‌اند.

خبرگزاری میزان - جنگ ویرایشی شدیدی در ویکی‌پدیا در مورد صفحه‌ای که به حمله مرگ‌بار رژیم صهیونیستی به اردوگاه آوارگان النصیرات در صبح روز ۸ ژوئن (۱۹ خرداد) اختصاص داده شده بود، درگرفته است.

در این حمله خونین نزدیک به ۳۰۰ آواره فلسطینی به شهادت رسیده و بیش از ۷۰۰ نفر مجروح شدند؛ در آن روز بیمارستان شهدای الاقصی در مجاورت منطقه مورد حمله قرار گرفته مملو از شهدا و مجروحان بود.

اکنون، حمله رژیم صهیونیستی به کانون اختلاف‌های ویرایشی داغ در ویکی‌پدیا تبدیل شده و ویکی‌پدیا دسترسی ویرایش را به صفحه اختصاص داده شده به این حادثه، محدود کرده است.

این چیزی است که ما در مورد ایجاد صفحه ویکی‌پدیا و جنگ مارپیچ آنلاینی که به راه انداخته است می‌دانیم.

چه کسی صفحه ویکی‌پدیا را درباره النصیرات ایجاد کرده و چرا؟

حمله رژیم صهیونیستی به اردوگاه النصیرات به دلیل آنچه آزادی ۴ شهرک‌نشین زندانی در غزه عنوان شده، تیتر خبر‌های جهانی شد.

برای توضیح آنچه در طول حمله اتفاق افتاد، یک ویرایشگر ویکی‌پدیا که تنها با نام کاربری گالامور شناخته می‌شود، مقاله‌ای را به این حادثه اختصاص داد.

ویکی‌پدیا به ویرایشگران این امکان را می‌دهد که نام‌ها و کشور‌های مبدا خود را مخفی نگه دارند؛ با این حال، تضمین نمی‌کند که هویت یک ویرایشگر با ابزار‌های خارج از کنترل آن قابل کشف نباشد.

مقاله حمله به النصیرات پس از ایجاد، تنها در یک هفته ۶۲۷ بار از سوی ۱۰۳ کاربر ویرایش شد. این تعداد ویرایش میزان زیادی از تغییرها بوده که در یک مقاله در ویکی‌پدیا ایجاد شده است. 

برای مقایسه، صفحه ویکی‌پدیا درباره عملیات طوفان الاقصی هزار و ۷۰۵ بار از سوی ۳۶۸ نفر در طول ۸ ماه ویرایش شده است.

مدیران ویکی‌پدیا به سرعت صفحه را قفل کردند و تنها به چند ویرایشگر منتخب دسترسی پیدا کردند.

برای هر کس دیگری که سعی می‌کند به صفحه دسترسی پیدا کند تا تغییرهایی در آن ایجاد کند، یک اعلان ظاهر می‌شود که در آن بیان می‌کند «فقط کاربران و مدیران تایید شده می‌توانند آن را ویرایش کنند».

یک ویرایشگر ثبت شده پس از ۳۰ روز وجود حساب کاربری و پس از انجام دست‌کم ۵۰۰ ویرایش، به یک کاربر تایید شده توسعه یافته تبدیل می‌شود. 

گالامور، نویسنده مقاله النصیرات از ۲۵ دسامبر ۲۰۲۳ (۴ دی ۱۴۰۲) به‌عنوان ویرایشگر ویکی‌پدیا ثبت شده است. او هزار و ۱۸۶ ویرایش در مقاله‌های مختلف ویکی‌پدیا انجام داده، که عمدتا دارای مشخصات شخصیت‌های صهیونیست است.

به‌گفته ویکی‌پدیا، انجام بیش از هزار ویرایش، یک ویرایشگر را از نظر تعداد ویرایش در ۰.۱ درصد اول ویرایشگران ویکی‌پدیا قرار می‌دهد.

جنگ ویرایشی چیست؟ 

جنگ ویرایشی زمانی اتفاق می‌افتد که ۲ یا چند ویرایشگر به‌طور مداوم سهم یکدیگر را در یک مقاله تغییر می‌دهند و باعث چرخه تکراری بازگشت می‌شوند. این مورد شامل «ویرایش عمدی مخرب هر صفحه می‌شود. این ممکن است شامل حذف محتوا یا تغییر آن باشد تا عمدا مغرضانه، افتراآمیز، توهین‌آمیز یا تحقیرکننده شود.

جنگ‌های ویرایشی در صفحه‌های ویکی‌پدیا غیر معمول نیست. براساس خط مشی بی‌طرفی ظاهری ویکی‌پدیا، صفحه‌ها باید از نقطه نظر خنثی بدون سوگیری ویرایشی نوشته شوند.

جنجال درباره مقاله ویکی‌پدیا در مورد النصیرات چگونه شکل گرفت؟

این‌ها برخی از تغییر‌های کلیدی است که در ۵۰ ساعت اول انتشار مقاله در آن ایجاد شد:

۸ ژوئن (۱۹ خرداد) ساعت «۱۱:۱۷»: صفحه ویکی‌پدیا با عنوان عملیات النصیرات از سوی کاربر با نام گالامور راه‌اندازی شد. در این مقاله نام زندانی‌های آزاد شده ادعایی ذکر شده و وزارت بهداشت غزه گزارش داده است که «ده‌ها نفر کشته شده‌اند».

۸ ژوئن (۱۹ خرداد) «۱۴:۲۲»: یک کاربر ناشناس که فقط با یک آدرس IP شناسایی شده است، عنوان این مقاله را به «عملیات قتل‌عام النصیرات» تغییر داد. این کاربر همچنین برچسب «زبان مغرضانه» را به‌عنوان نظر اضافه می‌کند و توضیح می‌دهد که چرا این ویرایش انجام شده است.

۸ ژوئن ساعت «۱۵:۴۰»: کاربری با نام جی دیالا مقاله را تغییر می‌دهد و اعلام می‌کند که تعداد شهدا به دست‌کم ۲۱۰ فلسطینی رسیده و مقام‌های بهداشتی فلسطین را به‌عنوان منبع ذکر می‌کند. جی دیالا در ۲۹ ژوئن ۲۰۱۳ به‌عنوان ویرایشگر در ویکی‌پدیا ثبت شده و از آن زمان تاکنون هزار و ۹۵۷ ویرایش انجام داده است. تصویر نمایه کاربر شامل پرچم فلسطین است.

۸ ژوئن ساعت «۱۸:۵۴»: صفحه دوم ویکی‌پدیا در مورد حمله النصیرات از سوی کاربری به نام دیلانوت با عنوان «قتل‌عام اردوگاه پناهندگان النصیرات» راه‌اندازی شد و در جمله اول به آمار تلفات فلسطینی می‌پردازد.

۱۰ ژوئن (۲۱ خرداد) ساعت «۱۴:۱۶»: دیلانوت، نویسنده صفحه قتل‌عام اردوگاه پناهندگان النصیرات، در صفحه بحث «عملیات نجات النصیرات ۲۰۲۴» می‌نویسد که ذکر تلفات گسترده غیرنظامیان دوباره حذف شده است.

این مقاله خشم بسیاری از کاربران رسانه‌های اجتماعی را برانگیخت؛ زیرا با جستجوی کلمه‌های کلیدی «قتل‌عام النصیرات» در گوگل، تنها مقاله ویکی‌پدیا که عبارت «عملیات نجات» را در عنوان خود دارد، در صفحه نتایج برتر نشان داده می‌شد.

اما زمانی که این کاربران سعی کردند خودشان مقاله را ویرایش کنند، گفتند که قادر به ویرایش آن نیستند، زیرا ویکی‌پدیا دسترسی ویرایش به صفحه را محدود کرده است. این باعث خشم بیشتر شد. 

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *