صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

گفت‎وگو|

موج به رسمیت شناختن کشور فلسطین در جهان؛ آثار و پیامدها

۱۹ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۴۵:۰۱
کد خبر: ۴۷۷۵۴۹۳
تصمیم کشورهای جهان برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین، آثار بسیاری را برای ملت فلسطین به همراه خواهد داشت و یک تحول نه‌تنها در غرب آسیا بلکه در معادلات سیاسی جهان خواهد بود.

مجمع عمومی سازمان ملل به‎تازگی با به رسمیت شناختن شرایط فلسطین برای عضویت در سازمان ملل و توصیه به شورای امنیت به منظور «تجدیدنظر مساعد در موضوع»، از تلاش فلسطین برای عضویت کامل در سازمان ملل حمایت کرد.

رای مثبت مجمع عمومی سازمان ملل یک بررسی جهانی در مورد حمایت از تلاش فلسطین برای عضویت کامل در سازمان ملل بود؛ اقدامی که عملا یک کشور فلسطین را به رسمیت می‌شناسد، پس از اینکه ماه گذشته آمریکا آن را در شورای امنیت سازمان ملل وتو کرد.

مجمع عمومی سازمان ملل با ۱۴۳ رای موافق و ۹ رای مخالف -از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی- قطعنامه‌ای را تصویب کرد و ۲۵ کشور رای ممتع دادند.

این درحالی است که طی هفته‎های گذشته چندین کشور اروپایی نیز از تصمیم خود برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین خبر داده‌اند.

مروری بر تاریخ اشغال فلسطین

در همین رابطه سید هادی سید افقهی، کارشناس مسائل منطقه در گفت‌وگو با خبرگزاری میزان ضمن تشریح ابعاد این موضوع، می‎گوید: سازمان ملل خاک فلسطین را در سال ۱۹۴۷ به دو بخش تقسیم کرد؛ یک بخش از آن به رژیم صهیونیستی و بخش دیگر در اختیار فلسطینی‌ها قرار گرفت؛ در آن زمان سازمان ملل تکلیف پایتخت یعنی قدس اشغالی را به آینده واگذار کرد و گفت تا زمانی که تکلیف مشخص شود، پایتخت تحت نظارت بین‎‌المللی و به صورت بین‌المللی مدیریت می‌شود.

کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه در سال ۱۹۶۷ متاسفانه بار دیگر بخش‌هایی از خاک فلسطین اشغال شد، اظهار کرد: صحرای سینا، بلندی‌های جولان، کرانه باختری و قدس غربی به اشغال رژیم صهیونیستی درآمد؛ جنگ‌های زیادی رخ داد، اما در زمینه اشغال سرزمین فلسطین ۲ جنگ روی داد که اوج آن در جنگ ۱۹۶۷ و ۱۹۷۳ بود.

وی با بیان اینکه پس از امضای قرارداد معاهده کمپ دیوید، صهیونیست‌ها خیز‌های بلندی برای اشغال دیگر مناطق فلسطین برداشتند تا اینکه یاسر عرفات سعی کرد تا تلفات را به تبع امضای دو قرارداد یکی کمپ دیوید و دیگری وادی عربه به حداقل برساند، عنوان کرد: در اینجا یاسر عرفات دیگر تسلیم شد و با اسحاق رابین صهیونیست معاهده اسلو را امضا کرد؛ متاسفانه هیچ یک از بند‌های معاهده‌ها را صهیونیست‌ها اجرا نکردند؛ نه اسلو، نه وادی عربه و نه کمپ دیوید؛ بنابراین بحث دو دولت عملا از طرف جناح راست افراطی رژیم صهیونیستی از جمله خود نتانیاهو منتفی است.

کارشناس مسائل فلسطین، معتقد است که نقطه عطفی که ایجاد شد و قدری کشور‌های دنیا از جمله کشور‌های غربی را تکان داد و درباره وضعیت خود احساس وحشت کردند این بود که اعلام کردند راه حل دودولتی همان راه حلی است که می‌تواند منطقه را به صلح و آرامش برساند.

چالش‎‌های رژیم صهیونیستی درپی طوفان الاقصی

سید افقهی در بخشی دیگر با بیان اینکه طوفان الاقصی از هشتمین ماه خود گذشته است، گفت: چند اتفاق در حال روی دادن است و همه این رویداد‌ها هم چالشی و بحرانی هستند.

کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه اتفاق نخست را در درون هیئت حاکمه رژیم صهیونیستی و جامعه اشغال‎گر صهیونیست باید مشاهده کرد، اظهار کرد: شکاف‎ها در اراضی اشغالی روزبه‎روز عمیق‌تر می‌شود، چراکه فشار خانواده‌های افراد بازداشت‎شده برای آزادی آنها افزایش پیدا می‌کند؛ همچنین اختلاف در اراضی اشغالی درباره این موضوع که آیا جنگ ادامه پیدا کند و یا متوقف شود، افزایش یافته است.

وی با تاکید بر اینکه نتانیاهو برای جنگ غزه ۴ هدف را اعلام کرد اما تاکنون به هیچ‌یک از اهداف خود دست نیافته است، اضافه کرد: مبارزان مقاومت، نظامیان صهیونیست را به داخل تونل‌ها کشانده، تعدادی را به هلاکت رسانده و زخمی کردند و تعدادی دیگر را نیز به اسارت گرفتند.

به گفته وی، حماس در این عملیات به یک پیروزی شگفت‌انگیز دست یافت و این عملیات حماس یک شکست مفتضحانه برای رژیم صهیونیستی است.

سید افقهی در ادامه با بیان اینکه ساکنان شهرک‌های صهیونیست‌نشین در مناطق مختلف اراضی اشغالی از بازگشت به منزل‎های مسکونی خود خودداری می‌کنند و بنادر اراضی اشغالی مانند حیفا و ام الرشراش مداوم هدف حمله قرار می‌گیرند، تصریح کرد: تاکنون حدود هزاران صهیونیست با سرمایه‌های خود ار اراضی اشغالی فرار کرده‌اند.

کارشناس مسائل فلسطین در بخشی دیگر به وضعیت رفح اشاره کرد و گفت: رژیم صهیونیستی عملا حمله به رفح را آغاز کرده است اما مدام در حال خسارت دادن است؛ صهیونیست‎ها وارد محور فیلادلفی شده‎اند که این اقدام بر خلاف معاهده کمپ دیوید است و نوعی دهن‌کجی است.

سید افقهی در ادامه با اشاره به عملیات وعده صادق، اظهار کرد: بازدارندگی و ادعا‌های رژیم صهیونیستی در سطح منطقه بعد از ضربه وعده صادق فروپاشید و در سطح جهانی نیز تظاهرات گسترده‌ای که از قدیمی‌ترین و مهم‌ترین دانشگاه‌های آمریکا آغاز شد، بحران عجیبی برای جو بایدن ایجاد کرد.

کارشناس مسائل منطقه بحران دیگر برای رژیم صهیونیستی را اقدام دیوان کیفری بین‎المللی و دیوان دادگستری بین‌المللی توصیف کرد و گفت: ۲ مورد از عالی‌ترین دادگاه‌های جهانی حتی به فرض اینکه اقدام ظاهری انجام داده باشند، علیه این رژیم اقدام کرده‌اند.

پایان دنباله‌روی غرب از آمریکا

سید افقهی با اشاره به اینکه کشور‌های اروپایی باید پاسخگوی افکار عمومی و مردم خود نیز باشند، تاکید کرد: این کشور‌ها در منطقه غرب آسیا منافع دارند، وقتی از ۷۰ سال پیش تاکنون رژیم صهیونیستی تمامی قطعنامه‌های شورای امنیت علیه این رژیم را زیر پا گذاشته و آمریکا نیز حمایت کرده، این کشور‌ها دستکم در این برهه سیاسی دیگر نمی‌خواهند دنباله‌رو آمریکا باشند و تصمیم خود را گرفته‌اند.

کارشناس مسائل منطقه با یادآوری این موضوع که چند کشور در آمریکای لاتین هم این کار را کرده‌اند، گفت: کشور‌هایی مانند ونزوئلا، نیکاراگوئه و برزیل و کلمبیا رژیم صهیونیستی را تهدید کرده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه این فضا ایجاب می‌کند که جامعه جهانی و به‌ویژه کشور‌های غربی به فکر بیفتند، اضافه کرد: اگر رژیم صهیونیستی کاملا در این جنگ شکست خورد.

ابعاد به رسمیت شناخته شدن کشور فلسطین در سازمان ملل

سید افقهی در بخشی دیگر با بیان اینکه اکنون یک بعد قضیه کامل شده و ۱۴۳ کشور در مجمع عمومی سازمان ملل هم از آتش‌بس و هم از راه‌حل دو دولتی حمایت کرده‎اند، گفت: افکار عمومی جهان و پیروزی‌های داخل غزه و همچنین قطعنامه‎های شورای امنیت ابعادی دیگر از این موضوع هستند.

کارشناس مسائل فلسطین با اشاره به اینکه اکنون ضلع دیگر یعنی به رسمیت شناخته شدن کشور فلسطین این است که فشار جامعه جهانی تا حدی زیاد شود تا آمریکا مجبور شود دستکم رای ممتنع به این طرح دهد و اگر آمریکا رای ممتنع دهد به احتمال زیاد فرانسه و انگلیس نیز رای ممتنع خواهند داد و اگر بقیه اعضا رای مثبت دهند قطعا این طرح تصویب می‌شود، درباره تاثیر به رسمیت شناختن کشور فلسطین، عنوان کرد: فلسطین اکنون عضو ناظر است و اگر رسما به عضویت سازمان ملل درآید، تمام مسائل قضایی، حقوقی، سیاسی، امنیتی، مرزی و مسائل نظامی، همه این‌ها به نفع دولت فلسطین تمام می‌شود.

تحلیل‎گر مسائل بین‎الملل در پایان با تاکید بر اینکه به رسمیت شناخته شدن فلسطین ابتدا یک پیروزی راهبردی، حقوقی و دیپلماتیک و سیاسی خواهد بود، گفت: اکنون تمام جهان پرچم فلسطین را در دست دارند و این یک تحول نه‌تنها در سطح غرب آسیا بلکه در معادلات جهانی است که به سمت شکست سیاست‌های زورمدارانه و تک‌قطبی آمریکا پیش می‎رود.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *