شخصیت کاری امیرعبداللهیان از نگاه دیپلمات پیشین ایران؛ وزیر فقید حامی آزادی فلسطین بود
خبرگزاری میزان - وقوع سانحه برای بالگرد حامل آیتالله رئیسی، رئیسجمهور و همراهان وی شامل حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، آیتالله آل هاشم، امام جمعه تبریز، مالک رحمتی، استاندار آذربایجان شرقی در روز شنبه، ۳۰ اردیبهشت، به شهادت همه سرنشینان آن منجر شد.
امیرعبداللهیان که برای مراسم افتتاح یک سد در شمال غربی کشور رئیسجمهور را همراهی میکرد، شصتوششمین وزیر امور خارجه ایران بود که در دوران پرتحول بهویژه در منطقه غرب آسیا، سکان دستگاه سیاست خارجی کشور را در دست گرفت.
امیرعبداللهیان؛ یک دیپلمات انقلابی
در همین رابطه محسن پاکآیین، سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان و کارشناس مسائل بینالملل ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت رئیسجمهور و همچنین وزیر امور خارجه و دیگر همراهان آنها در گفتوگو با میزان میگوید: حسین امیرعبداللهیان از ابتدا به داشتن تدین و اعتقادهای قوی اسلامی مشهور بود؛ در همین حال، امیرعبداللهیان فردی انقلابی بود که میتوان او را بهعنوان یک دیپلمات انقلابی از ابتدا تاکنون شناخت.
پاکآیین با اشاره به اینکه امیرعبداللهیان فردی اهل قلم بود، اظهار کرد: او از همان زمان ورود به وزارت خارجه در دهه ۶۰، سرمقالههایی برای روزنامهها درباره سیاست خارجی و منافع ایران و همچنین با محوریت آزادی فلسطین مینوشت.
وی اضافه کرد: حسین امیرعبداللهیان مدارج وزارت امور خارجه را سریعا دنبال کرد؛ او مدتها معاون وزیر امور خارجه بود و بهطور ویژه در امور کشورهای عربی و غرب آسیا متخصص بود.
امیرعبداللهیان از حامیان اصلی آزادی فلسطین
پاکآیین همچنین درباره موضع امیرعبداللهیان در قبال مسئله فلسطین، گفت: او یکی از حامیان اصلی آزادی فلسطین بود که این مسیر را در تمام عمر خود با اقدامهای دیپلماتیک و با نوشتن یادداشت و مقاله دنبال کرد.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه امیرعبداللهیان از یاران نزدیک و مورد اعتماد شهید حاج قاسم سلیمانی بود، عنوان کرد: ایشان به سردار گفته بودند که «من سرباز شما هستم». این نشاندهنده علقه متقابل سردار سلیمانی و امیرعبداللهیان بود.
دیپلمات پیشین کشورمان، اضافه کرد: امیرعبداللهیان برای مدتی مسئول امور فلسطین بود و این دفتر را مدیریت میکرد؛ او در این مدت خدمات ارزندهای را برای محور مقاومت انجام داد.
پاکآیین با تاکید بر اینکه امیرعبداللهیان را باید یکی از حامیان اصلی، مشوقان و سیاستگذاران محور مقاومت دانست، گفت: تمام اعضای محور مقاومت، اعم از حزبالله لبنان، حشدالشعبی عراق، مبارزان یمن و مبارزان سوریه برای امیرعبداللهیان احترام بسیار زیادی قائل بودند.
امیرعبداللهیان صبورانه و هوشمندانه عمل میکرد
سفیر پیشین ایران درباره رویکرد امیرعبداللهیان در زمان مدیریت وزارت امور خارجه، گفت: او در حوزه مدیریت وزارت امور خارجه بسیار صبورانه و هوشمندانه عمل میکردند؛ دیپلماسی نگاه به همسایگان و نگاه به شرق از مورادی بود که همیشه مدنظر ایشان بود.
به گفته وی، امیرعبداللهیان در حوزه قفقاز، همیشه بهدنبال استقرار صلح و امنیت در منطقه بود؛ امیرعبداللهیان اقدامات مهمی را در این زمینه دنبال کرد که نهایتا به افتتاح سد قیزقلعهسی رسید که بعد از این موضوع به شهادت رسید.
وزارت امیرعبداللهیان از بینقصترین دورههای سیاست خارجی از زمان انقلاب اسلامی است
پاکآیین همچنین درباره هماهنگی مناسب میان میدان و دیپلماسی در زمان وزارت امیرعبداللهیان، گفت: در دوره وزارت امیرعبداللهیان هماهنگی بسیار خوب و مفیدی میان میدان و دیپلماسی حاکم بود؛ آثار این موضوع را هم در غرب آسیا و در محور مقاومت و هم در تحولات قفقار و هم در باقی نقاط جهان شاهد بودیم.
این کارشناس مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: امیرعبداللهیان دیپلماتی بود که به هماهنگی کامل با میدان اعتقاد داشت و این موضوع باعث شده بود که سیاست خارجی ایران فعال شود؛ به همین دلیل است که امروز میتوان دوره وزارت امیرعبداللهیان را یکی از بینقصترین دورههای عرصه سیاستهای خارجی از زمان انقلاب اسلامی دانست.
پاکآیین، میگوید که عملکرد شهید حسین امیرعبداللهیان در همه پروندههایی که برعهده داشت، مثبت بوده است.
وی با بیان اینکه امیرعبداللهیان موضوع برجام را با عزت و با اعتقاد به اصول دنبال کرد، افزود: او در مقابل زیادهخواهیهای آمریکا ایستاد و از منافع جمهوری اسلامی ایران دفاع کرد.
کارشناس مسائل منطقه، اضافه کرد که شهید امیرعبداللهیان در زمینه همکاری با کشورهای شرق، بهویژه چین و روسیه بسیار ثابتقدم بود؛ او در موضوع تقویت روابط با همسایگان و رفع اختلافها با کشورهایی مانند عربستان، جمهوری آذربایجان و امارات پیشگام بود و نقش بسیار نقش موثری در کاهش اختلافها و افزایش اشتراکهای ایران با همسایگان داشت.
پاکآیین، میگوید که امیرعبداللهیان در حوزههای دورتر، مانند آفریقا و آمریکای لاتین اعتقاد به تقویت روابط داشت و ارتباط نزدیکی را با این کشورها ایجاد کرد.
وی تاکید کرد: امیرعبداللهیان یک وزیر امور خارجه انقلابی، منطقی و اخلاقمحور بود که هم با اخلاقیت و هم با احترام کارها را پیش میبرد.
امیرعبداللهیان از نظرهای نخبگان استفاده میکرد
سفیر پیشین ایران با اشاره به اینکه امیرعبداللهیان حتی با مخالفان خود سلوک داشت، بیان کرد: او از کسانی بود که هیچگاه دولتهای قبلی را مورد انتقاد قرار نداد و همواره با معاونان دولتهای قبلی جلسههای متعددی داشت.
به گفته وی، امیرعبداللهیان از نظرهای آنها و نخبگان استفاده میکرد. چندین گروه نخبگی در زمان او تاسیس شده بود.
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان و کارشناس مسائل بینالملل در پایان، گفت: این حادثه ضایعه بزرگی است و امیدواریم که آیتالله رئیسی و حسین امیرعبداللهیان با امام رضا (ع) محشور شوند؛ امیدواریم که همه دیپلماتهای انقلابی وزارت امور خارجه راه امیرعبداللهیان را دنبال کنند.
انتهای پیام/