یوروویژن؛ جشنواره صداها برای خاموش کردن فریاد عدالتخواهی فلسطین
خبرگزاری میزان – شصتوهشتمین دوره رقابتهای یوروویژن بهعنوان یکی از بزرگترین رویدادهای موسیقیایی جهان در حالی در مه ۲۰۲۴ (اردیبهشت جاری) در شهر مالمو سوئد آغاز شد که جهان در تبوتاب اعتراضها در حمایت از فلسطین قرار دارد، زیرا جنگ رژیم صهیونیستی علیه این منطقه وارد هشتمین ماه خود شده و حدود ۳۵ هزار قربانی برجای گذاشته است.
رویداد یادشده در سال جاری با بحثهای جدی در همین رابطه مواجه شد؛ مخالفان جنگ غزه و حامیان فلسطین با برپایی تجمعها و انتشار بیانیههایی، خواستار حذف رژیم صهیونیستی از این رویداد بودند.
اعتراضها به حضور خواننده رژیم صهیونیستی با شعری سیاسی که در حمایت از نسلکشی این رژیم در غزه تهیه شده، از همان ابتدا با واکنشهای مخالفتآمیزی مواجه شد و حتی نخستین اجرای او واکنش تند تماشاگران را در پی داشت.
در حالی که حامیان فلسطین و منتقدان و معترضان به جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه خواستار اخراج ادن گولان، خواننده صهیونیستی از این رویداد بودند، اتحادیه رادیو و تلویزیونهای اروپا EBU بهعنوان برگزارکننده اصلی یروروویژن این درخواست را رد و به درخواست تغییر نام ترانه نماینده رژیم صهیونیستی بسنده کرد.
ترانهای که خواننده صهیونیست برای شرکت در این رویداد انتخاب کرده بود، باران اکتبر نام داشت که به حمله رژیم صهیونیستی به غزه اشاره دارد؛ جنگی اکنون در هشتمین ماه خود قرار دارد.
البته این تنها چالش یوروویژن تحت تاثیر جنگ غزه نبود؛ چفیه دور مچ دست اریک ساعد، نوازنده فلسطینیالاصل در هنگام اجرا با مخالفت شدید برگزارکنندگان مواجه شد؛ سخنگوی اتحادیه رادیو و تلویزیونهای اروپا با اتخاذ رویکردی دوگانه مدعی شد که اریک ساعد ماهیت غیرسیاسی یوروویژن را به خطر انداخته است.
ساعد در واکنش به این موضعگیری، اعلام کرد: این چفیه را پدرم در کودکی به من داد تا هیچگاه اصالت خود را فراموش نکنم؛ نمیدانستم روزی میرسد که به آن نماد سیاسی میگویند؛ از نظر من این موضعگیری نوعی نژادپرستی است.
یوروویژن چیست؟
یوروویژن یکی از رویدادهای موسیقیایی جهان است که اتحادیه رادیو و تلویزونهای اروپا آن را برگزار میکند.
نخستین دوره یوروویژن که هدف اولیه آن برگزاری یک رویداد بینالمللی برای تقویت تفاهم جهانی در پی جنگ جهانی دوم بود، در سال ۱۹۵۶ در سوئیس برگزار شد.
یوروویژن در تاریخ خود همواره عرصهای برای دسیسه دولتمردان غربی بوده است و ریشه این موضوع به هدف اولیه برگزاری این رویداد بازمیگردد.
این رویداد همیشه در اروپای شرقی، معنای خاصی داشته است و آنها در دوران جنگ سرد، تلاشهایی برای ایجاد، یک یوروویژن رقیب انجام دادند.
رویکردهای سیاسی برگزارکنندگان یوروویژن در سالهای اخیر ارتباط مستقیمی با درگیریهای نظامی داشته است؛ این موضوع سبب شده تا عرصه این رویداد به درگیریهای آشکار میان هنرمندان هم تبدیل شود.
اعتراضهای جدی به حضور رژیم صهیونیستی در یوروویژن اکنون این رویداد و برگزارکنندگان آن را با چالشی مهم مواجه کرده است که باید ورای شعارهای موجود به آن پاسخ بدهند؛ چه کسی مجاز به شرکت در این رویداد است؟ نمایش چه چیزهایی مجاز است؟
این پرسشها باید به شکل قوانین پاسخ داده شوند.
درست است که کسی انتظار ندارد یوروویژن درگیریهای نظامی و سیاسی در سراسر جهان را حلوفصل کند، اما این انتظار واقعبینانه است که ادعای غیرسیاسی بودن یوروویژن باید با تصمیمهای آنها همخوانی داشته باشد.
استانداردهای دوگانه یوروویژن
برگزارکنندگان رویداد موسیقیایی جهانی یوروویژن در حالی مدعی ماهیت غیرسیاسی این رویداد هستند که نگاهی به دورههای مختلف برگزار شده نشان میدهد که آنچه رخ داده، خلاف این ادعا است و لحظات سیاسی این رویداد بسیار زیاد بودهاند.
این یک واقعیت است که یوروویژن در موضوعها و در بازههای زمانی مختلف نتوانسته است، غیرسیاسی بماند؛ ضمن اینکه هیئت داوران از همان ابتدای برگزاری این رویداد پنهان نمیکردند که به کدام کشور شرکتکننده علاقه دارند و از کدام کشور متنفر هستند و انتخاب برندگان ربطی به کیفیت آهنگ نداشت.
بهعنوان نمونه، یوروویژن در سال ۲۰۲۱ بلاروس را به دلیل آنچه نقض حقوق بشر خواند از حضور در رقابت حذف کرد و در مسابقات امسال نیز پرچم فلسطین را ممنوع کرد؛ در موارد متعددی نیز مطالبات و شعارهای صریح مخاطبان و هنرمندان با جریمههایی مواجه شد..
این در حالی است که کشورهای دارای کارنامه سیاه حقوق بشری فقط به دلیل قرار گرفتن در دستهبندی «کشورهای دوست غرب» با هیچ محدودیتی برای حضور در این رویداد مواجه نشدهاند و حتی بهعنوان میزبان برگزاری این رویداد انتخاب شدهاند.
با اطمینان میتوان گفت که در تاریخ هفت دههای یوروویژن هیچگاه شعار سه بخشی سازماندهندگان این رویداد با عنوان متحد با موسیقی اجرایی نشد، زیرا همواره تحت تاثیر جریانهای ژئوپلتیکی قرار داشته است.
سابقه بیتوجهی یوروویژن به نقض حقوق بشر از سوی رژیم صهیونیستی
یوروویژن یکی از رویدادهای هنری مهم جهان است که تاریخی از رسواییهای مختلف را در کارنامه دارد؛ ضمن اینکه بیتوجهی این رویداد به حقوق بشر و نادیده گرفتن مسائل مرتبط همواره این رویداد را در کانون انتقادها از سوی گروهها، سازمان و نهادهای حقوق بشری قرار داده است.
پیشنهاد و فراخوان تحریم یوروویژن ۲۰۱۹ به دلیل برگزاری این رویداد در اراضی اشغالی با حمایت بیش از ۶۰ گروه و سازمان حقوق بشری مواجه شد؛ آنها تاکید داشتند که این رویداد میبایست به دلیل نقض نظاممند حقوق بشر فلسطینیها از سوی رژیم صهیونیستی تحریم شود، زیرا برگزاری آن در اراضی اشغالی با هدف سفیدشویی جنایتهای رژیم صهیونیستی برنامهریزی شده است.
برخی از این معترضان از بیبیسی خواسته بودند که پوشش این رویداد را تحریم کند، زیرا این شبکه خبری نیز از رعایت و توجه حقوق بشر مستثنی نیست؛ بیبیسی با این ادعا که یوروویژن یک رویداد سیاسی نیست، از پذیرش این فراخوان سر باز زد.
یوروویژن؛ رویدادی برای خاموش کردن صدای فلسطین
موسیقی این توانایی را دارد که از مرزها و موانع زبانی عبور کند، افراد را با پیشینهها و فرهنگهای مختلف متحد کند، قدرت برانگیختن فکر، الهام بخشیدن به تغییر و جلب توجه را دارد، ...، اما یورویژن بهعنوان رویدادی موسیقایی تبدیل به عرصهای برای ایجاد سروصدا جهت خاموش کردن صدای عدالتخواهی فلسطینیها تبدیل شده است.
برگزارکنندگان این رویداد با اتخاذ استانداردهایی دوگانه ضمن تسهیل حضور و شنیده شدن صدای نمایندگان رژیم صهیونیستی بهعنوان رژیم ناقض حقوق بشر، محدودیتهایی را برای صداهای حامی فلسطین ایجاد میکنند.
اعتراض به شرکت رژیم صهیونیستی در یوروویژن ۲۰۲۴
اعتراض به حضور رژیم صهیونیستی در یوروویژن سابقهای طولانی دارد؛ این اعتراضها از دهه ۱۹۷۰ آغاز شد و عمری پنج دههای دارد.
تشدید اعتراضها به حضور رژیم صهیونیستی در یوروویژن ۲۰۲۴ از آنجا ناشی میشود که جنگ اخیر این رژیم علیه غزه به دلیل گستردگی و عمق جنایتها به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است.
براساس اعلام پلیس مالمو، بیش از ۱۰ هزار نفر، روز پنجشنبه، در اعتراض به حضور خواننده صهیونیستی در رویداد یوروویژن شرکت کردند؛ گرتا تونبرگ، فعال زیستمحیطی نیز از جمله افراد شرکتکننده در این اعتراض بود.
در عین حال، بررسیها نشان میدهند که شهر مالمو به دو بخش حامیان فلسطین و حامیان رژیم صهیونیستی تبدیل شده است؛ یکی از دلایل این امر وجود جمعیت بزرگی از مسلمانان و فلسطینیتبارها در این شهر است.
انتهای پیام/