رایزنیهای منطقهای و فرامنطقهای درباره غزه؛ مذاکرات در چه مرحلهای است و احتمال آتشبس چقدر است؟
بهتازگی دور جدید مذاکرات درباره غزه در عربستان برگزار شد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در این چارچوب به کشورهای منطقه از جمله عربستان سفر کرد.
در همین حال مذاکرات درباره آتشبس در غزه با حضور هیئت حماس در قاهره جریان دارد. ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا هم در مصر حضور دارد.
در این رابطه حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرگزاری میزان ضمن اشاره به رایزنیهای اخیر در کشورهای منطقه از جمله قطر، عربستان و مصر درباره آینده غزه و احتمال آتشبس در این منطقه، گفت: مقامهای قطری با حماس روابط نزدیکی داشته و اقدامات میانجیگرانه قطریها به دلیل نزدیکی اعتقادی با حماس انجام شده است.
بهشتیپور با بیان اینکه در قطر و ترکیه جریان اخوان المسلمین خیلی قوی هستند چراکه خود اردوغان هم اخوانی است، اظهار کرد: انتظار آمریکاییها و صهیونیستها از وساطتی که قطریها میکردند، این بود که قطر، حماس را وادار کند تا به خواستههایی که مدنظر اسرائیل است تن دهد چراکه رژیم صهیونیستی بهدنبال آزادسازی تمامی افرادی است که در غزه بازداشت شدهاند.
کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه اخیرا قطریها اعلام کردند که دیگر نمیتوانند در این موضوع وساطت کنند، چراکه جایگاهی برای آنها باقی نگذاشتهاند، بیان کرد: قطریها گفتهاند که طرفهای دیگر انتظار دارند دوحه به صورت یکجانبه تنها به طرف فلسطینی اعمال فشار کند بدون آنکه طرف اسرائیلی مواردی را که پذیرفته است، انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه در این فضا عربستان را وارد ماجرا کردهاند، اضافه کرد: عربستان به شدت با اخوانیها در تعارض است و از نظر سابقه با حماس ملاحظات بیشتری دارد، اما با توجه به نقشی که قرار است عربستان ایفا کند و خود را در مسائل سیاسی منطقه پیشگام نشان دهد، میخواهد این میانجیگری را انجام دهد.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه مشخص نیست که آیا حماس این موضوع را بپذیرد یا خیر، تاکید کرد: اینجا دیپلماسی پول پاسخگو نیست چراکه عربستان همواره به دنبال دیپلماسی پول است؛ به عنوان مثال ریاض از طریق دادن یک سری امتیازات برای بازسازی غزه و کمک کردن به بازسازی بهدنبال این است که حماس را قانع کند تا تمامی افراد بازداشت شده را آزاد کند، اما مقامهای غزه به خوبی میدانند که اگر تمام این افراد را آزاد کنند دیگر ابزاری ندارند تا اسرائیل را وادار کنند که خواستههای آنها را بپذیرد.
وی در بخشی دیگر با بیان اینکه عمده درخواستهای غزه آزادی فلسطینیهای دربند رژیم صهیونیستی و ایجاد شرایط برای ورود کمکهای بشردوستانه است، افزود: پشت صحنه نقشآفرینی عربستان هم میتواند این باشد که اگر موضوع غزه را حل کردند، عادیسازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی در دستور کار قرار بگیرد.
بهشتیپور طرح مذاکرات در ریاض را بخشی از یک طرح بزرگتر توصیف کرد و میگوید: اما بعید است که این اتفاق روی دهد، چراکه تندروهای صهیونیست به هیچ وجه خواهان تشکیل یک دولت فلسطینی نیستند و از سوی دیگر عربستان هم نمیتواند این موضوع را بپذیرد که تا زمانی که دولت مستقل فلسطینی تشکیلنشده اقدام به عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی کند؛ بنابراین این یک پارادوکس است.
کارشناس مسائل منطقه، ادامه داد: عربستان نمیتواند واسطه بیطرفی باشد چراکه خود با حماس مشکلاتی دارد؛ از طرفی اینکه مقامهای اسرائیل بپذیرند تا بعد از حلشدن موضوع غزه با عربستان عادیسازی کنند ممکن نیست چراکه تندروها در اراضی اشغالی به شدت با این امر مخالف هستند.
بهشتیپور در بخشی دیگر با اشاره به پیشنهاد جدید مصر برای آتشبس در غزه، گفت: مصریها هم به نوعی لابیگر هستند، اولا به شدت از حماس واهمه دارند و به هیچ وجه دنبال حقوق فلسطینیان و به ویژه حماس نیستند و از طرفی هم نمیخواهند به عنوان حامی رژیم صهیونیستی در جهان عرب معرفی شوند چراکه در حال حاضر هر طرفی که از رژیم صهیونیستی حمایت کند در میان افکار عمومی کشورهای عربی و جهان اسلام بیآبرو میشود، بنابراین مصریها میخواهند حد وسط را بگیرند.
انتهای پیام/