گردشگری مواد مخدر؛ سودجویی کشورهای اروپایی از تجارت مرگ
خبرگزاری میزان – گردشگری مواد مخدر در سالهای اخیر به یکی از راههای کسب درآمد کشورهای اروپایی تبدیل شده و این کشورها بیتوجه به پیامدهای ناگوار این رویه برای شهروندان خود و دیگر کشورها، در همین چارچوب دست به قانونی کردن مصرف برخی از مواد مخدر زدهاند.
گردشگری مواد مخدر چیست؟
با بهبود و پیشرفت فناوریهای مربوط به حملونقل، گردشگری نیز بیش از هر زمانی محبوب شد و رونق یافت؛ شمار گردشگران در سال ۲۰۱۹ به حدود ۱.۴۶ میلیارد نفر رسید.
به موازات رونق گردشگری و توریسم، گردشگری مواد مخدر نیز برای برخی از کشورها بهعنوان منابع درآمدی تبدیل شدند.
گردشگری مواد مخدر به نوعی از گردشگری اطلاق میشود که طی آن افراد برای مصرف مواد مخدر به کشور یا شهری سفر میکنند که در آن ممنوعیتی برای مصرف این نوع مواد مخدر وجود ندارد یا مکانهایی برای مصرف آنها در نظر گرفته شده است؛ بهعنوان مثال، سفر اروپاییها به هلند که در آن مصرف مواد مخدر غیرقانونی نیست، گردشگری مواد مخدر محسوب میشود.
این نوع گردشگری لزوما مدت زمان طولانی به اندازه سفرهای معمولی را لازم ندارد؛ بهعنوان مثال، افرادی که از ایالت کانزاس آمریکا برای مصرف ماری جوانا به ایالت کلرادو این کشور سفر میکنند، در واقع بخشی از گردشگری مواد مخدر هستند.
صنعت گردشگری مواد مخدر
گردشگری مواد مخدر در سالهای اخیر در جهان رشد قابل توجهی داشته است و به همین دلیل از آن بهعنوان یک صنعت یاد میشود؛ با توجه به اینکه تجارت مواد مخدر سالانه بین ۴۲۶ تا ۶۵۲ میلیارد دلار سودآوری دارد، میتوان سهم صنعت گردشگری مواد مخدر را تخمین زد.
در حالی که در برخی از کشورها مانند کلمبیا و مکزیک به دلیل وجود سطوح بالایی از فقر به موازات فعالیت گسترده کارتلهای مواد مخدر به مقاصد گردشگری مواد مخدر تبدیل شدهاند، کشورهای اروپایی در سودای سود بیشتر از طریق جرمزدایی کردن مصرف مواد مخدر به جرگه مقاصد این نوع گردشگری پیوستهاند.
مهمترین مقاصد گردشگری مواد مخدر در اروپا کشور هلند، در قاره آمریکا تقریبا همه کشورها و در آسیا تایلند و لائوس هستند.
پیامدهای مرگبار گردشگری مواد مخدر
گردشگری مواد مخدر پیامدهای گستردهای دارد که مهمترین آنها مشکلات سلامتی برای مصرفکنندگان است؛ مرگ اصلیترین خطر این نوع گردشگری است.
براساس گزارشها، در بیشتر موارد افراط در مصرف ماری جوانا در گردشگری مواد مخدر روی میدهد.
کشورهای مقصد گردشگری مواد مخدر بیشترین آسیب را از سیاستهای مواد مخدر خود میبینند؛ پیامدهای ناخوشایند، هزینه و دردسرساز گردشگری مواد مخدر محدود به کشورهای مقصد نمیشود و میتواند به کشورهای همسایه سرایت کند.
کشورهای اروپایی برای دست یافتن به سود بیشتر همه پیامدهای گردشگری مواد مخدر را پذیرفتهاند؛ آنها با آگاهی از اثرات سوء این نوع گردشگری بر امنیت و البته تصویر خود در میان دیگر کشورها چشم به شراکت در سود هنگفت کارتالهای ثروتمند مواد مخدری دارند که این کشورها را به عرصه درگیری مسلحانه خشونتآمیز خود تبدیل کردهاند.
از جمله پیامدهای گردشگری مواد مخدر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گسترش فعالیت باندهای قاچاق مواد مخدر
- رشد سریع خشونتهای مرگبار
- کمک به جنبههای منفی گردشگری مواد مخدر مانند فقر، خشونت محلی و بیثباتی اجتماعی
- رشدسوءمصرف مواد مخدر در جوامع محلی
- رشد خشونتهای گروهی
- رشد بیماریهای مرتبط با مصرف مواد مخدر
منتقدان و کارشناسان از توریستهای کشته شده و قاچاق جنسی بهعنوان جنبههای تاریک رونق این نوع گردشگری یاد میکنند.
گردشگری مواد مخدر در اروپا
گردشگری مواد مخدر در اروپا در سالهای اخیر رونق قابل توجهی داشته است و همین امر سبب شده تا حتی کشورهای محافظهکاری مانند آلمان برای عقب نماندن از قافله سود بردن از این نوع گردشگری برای جرمزدایی از مصرف مواد مخدر اقدام کنند.
آلمان اکنون دارای یکی از آزادترین قوانین حشیش در اروپا است؛ مالت و لوکزامبورگ به ترتیب در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۳ مصرف مواد مخدر را قانونی کردند.
در عین حال، در اروپا، هلند به دلیل نگرش سادهانگارانه خود نسبت به مواد مخدر مشهور است.
جرمزدایی کردن از مواد مخدری مانند حشیش و ماری جوانا در برخی از کشورهای اروپایی رخ داده و برخی دیگر برای این کار خیز برداشتهاند.
وضعیت در مالت بسیار متفاوت است؛ این کشور جزیرهای در حال حاضر آزادترین قوانین را در کل اتحادیه اروپا در مورد کشت، مصرف و نگهداری حشیش دارد؛ در حالی که کشیدن حشیش در اماکن عمومی همچنان ممنوع است، خیابانهای مالت مملو از مغازههایی است که این ماده مخدر را با لوازم جانبی میفروشند.
بهطور مشابه در اسپانیا، استفاده شخصی از حشیش جرمزدایی شده است؛ بیش از هزار باشگاه مصرف حشیش از جمله در نقاط توریستی مانند بارسلونا، بسیار محبوب هستند.
پرتغال در میان کشورهای اروپایی الگوی آزادسازی مصرف مواد مخدر محسوب میشود؛ این کشور در سال ۲۰۰۱ مالکیت همه نوع مواد مخدر برای مصرف شخصی را جرمزدایی کرد.
گذشته از کشورهایی مانند پرتغال، اسپانیا، آلمان، مالت، هلند و لوکزامبورگ که مصرف مواد مخدر را جرمزدایی کردهاند، کشورهایی مانند بلژیک در مسیر قانونی کردن مصرف مواد مخدر گام برداشتهاند.
اصلیترین مقصد گردشگری مواد مخدر در اروپا کدام کشور است؟
در حال حاضر، هلند تقریبا مترادف گردشگری مواد مخدر بهویژه ماری جوانا است؛ دولت هلند با داشتن نگاه ویژه اقتصادی به این نوع گردشگری، داشتن کمتر از پنج گرم ماری جوانا را جرمزدایی و اجازه فعالیت کافههای مصرف این ماده مخدر را صادر کرده است.
بسیاری از مردم هلند از گردشگری مواد مخدر این کشور بهعنوان یک طاعون یاد میکنند.
انتهای پیام/