خروج غربیها از آفریقا؛ متخصصان نظامی روسیه وارد نیجر شدند
خبرگزاری میزان - ناظران صلح و امنیت در منطقه ساحل در ۱۶ مارس (۲۶ اسفند ۱۴۰۲) از اعلام ناگهانی آمادو آبدرامانه، سخنگوی نظامی نیجر مبنی بر اینکه دولت نیجر توافقنامه نظامی خود با آمریکا را با اثرگذاری فوری فسخ کرده است، متعجب شدند.
آبدرامانه استدلال کرد که این توافقنامه تحمیلی بر کشور بوده و قوانین قانون اساسی و دموکراتیک و به عبارت دیگر، حاکمیت نیجر را نقض میکند.
او اضافه کرد که این توافق نه تنها در ماهیت خود عمیقا غیرمنصفانه است، بلکه خواستهها و منافع مردم نیجر را برآورده نمیکند. در نتیجه دولت نیجر خواستار خروج بیش از ۶۰۰ نظامی آمریکایی باقیمانده در این کشور شد.
در یک چشمانداز ژئوپلیتیکی که شاهد نفوذ فزاینده چین و روسیه بود، نیجر آخرین نماینده، متحد و یک همکار اصلی در عملیاتهای آمریکا و اروپا در منطقه ساحل بود که از سواحل غرب آفریقا (موریتانیا) تا دریای سرخ (سودان) امتداد دارد.
اهمیت نیجر پس از اخراج فرانسه از مالی، بورکینافاسو و نیجر که به شدت دههها عملیات فرانسه در منطقه را تضعیف کرد، تقویت شد.
توافق نظامی میان آمریکا و نیجر یک عنصر حیاتی از استراتژی به اصطلاح ضدتروریسم آمریکا را تشکیل میدهد. این توافق حضور نظامی آمریکا را از طریق پایگاه هوایی ۱۰۱ در نیامی، پایتخت نیجر و پایگاه هوایی ۲۰۱ در نزدیکی آگادز، واقع در جنوب غربی نیامی، تسهیل میکرد.
با خروج فرانسه از منطقه، آمریکا و پایگاه هواپیماهای بدون سرنشین آن در نیجر آخرین سنگر تداوم عملیاتهای نظامی به حساب میآمدند.
غربیها ادعا میکنند که خروج آمریکا از نیجر میتواند عواقب امنیتی قابل توجهی برای کشورهای منطقه ساحل و همچنین کشورهای جنوب صحرای آفریقا داشته باشد.
خروج غرب از نیجر نه تنها یک فاجعه برای ابتکارات نظامی آن در منطقه خواهد بود، بلکه مانع از تلاشهای کشورهای غربی برای مقابله با پیدایش قدرتهایی مانند روسیه و چین خواهد شد که در تلاش برای گسترش نفوذ خود در منطقه هستند.
نفوذ غرب در آفریقا در طول سالها کاهش یافته و در دوران دولت ترامپ به پایینترین حد خود رسید.
در این میان نفوذ روسیه عمدتا از طریق گروه واگنر بهویژه در مالی، نیجر، چاد و سودان در حال افزایش است.
حال شبکه تلویزیونی دولتی RTN نیجر گزارش داده که متخصصان نظامی روسیه برای ارائه آموزشهای رزمی و استقرار سیستم دفاع هوایی در این کشور وارد نیجر شدهاند.
پیش از ورود مربیان نظامی روسیه مکالمهای میان ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و عبدالرحمن چیانی، رئیس شورای ملی نیجر برای حفاظت از میهن در ۲۶ مارس (۷ فروردین) انجام شده بود.
دو مقام در این مکالمه با تاکید بر مسائل امنیتی و فعالیتهای ضد تروریسم، وضعیت منطقه ساحل را مورد بحث و بررسی قرار دادند. پوتین و چیانی بر تشدید گفتگوهای سیاسی دوجانبه و افزایش همکاری در زمینههای مختلف توافق کردند.
انتهای پیام/