دارو و مواد غذایی تنها کالاهای مورد تبادل در کانال مالی اروپا نیستند
وی تصریح کرد: واقعیتهای منطقه فرصتهایی را برای استمرار سیاست فعلی ایجاد میکند. در این نشستها شرکت میکنیم تا بتوانیم مجددا مواضعمان را مطرح کنیم، تحولات منطقه را مرور کنیم، نگاهی به آینده داشته باشیم و ببینم برای رسیدن به منطقه با ثبات چه باید کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه، گفت: در مجموعِ کشورهای همسایه، این سیاست جمهوری اسلامی ایران بیشتر از قبل خود را نشان میدهد. نشست قطر جدید نبود اما با توجه به نقشی که در این برهه این نشست میتوانست ایفا کند ظریف به دوحه سفر کرد. فرصت خوبی برای گفتوگو با مقامات منطقه و خارج منطقه بود. دستاوردهای خوبی داشت و این سیاست را ادامه خواهیم داد.
وی درباره کانال مالی با اتحادیه اروپا و مطالب مطرح شده پیرامون پرداخت پول نفت در برابر واردات دارو از اروپا اظهار داشت: این مکانیزم برای تسهیل مبادلات ایران با سایر کشورهای اروپایی است و شامل حال اقلام زیادی می شود. در این سبد می تواند دارو و مواد غذایی و دیگر نیازمندی ها باشد و صرفا برای دارو و مواد غذایی تعریف نشده و حتی تا انتقال تکنولوژی باید بتواند در این کانال جای خودش را پیدا کند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره مبادلات تجاری با پول ملی با سایر کشورها گفت: در خیلی از کشورهای جهان با توجه به سیاستهای حاکم بر کاخ سفید و نقش دلار و مشکلاتی که در بازار مالی ایجاد می شود، تفکری هست که چگونه بدون استفاده دلار و شاید دیگر ارزها از طریق پول های ملی خود همکاری اقتصادی را سامان دهند. ترکیه، چین، روسیه و ایران مطالعات زیادی در این باره انجام می دهند. این اندیشه بیش از گذشته در حال مطرح شدن است. برخی کشورها با جدیت بیشتری با ایران مذاکره کردند و در صورت نهایی شدن، میتوان بیشتر در این باره صحبت کرد. به دلیل کارشکنیهای آمریکا تا نهایی شدن از ذکر جزییات خودداری میکنم.
اقدام نظامی ترکیه بدون مجوز دولت سوریه میتواند روند آستانه را با مشکل مواجه کند
قاسمی درباره عملیات احتمالی ترکیه در شرق فرات و شمال سوریه تصریح کرد: مدتی است در رسانهها چنین اخباری مطرح شده است. اما در مورد سوریه مواضع ما همان مواضع قبلی است. هیچ کشوری بدون اجازه دولت مرکزی نمیتواند اقدامی در خاک این کشور انجام دهد. اگر این رعایت نشود میتواند وضعیت سوریه که در هماهنگی پرثمر چندساله روند آستانه قرار داشتیم را با مشکل مواجه کند. ما در همکاریهای سه جانبه در جای خوبی ایستاده ایم. این نوع اخبار در حد گمانه زنی است.
وی در مورد همکاری دوجانبه با اروپا به جای کار با اتحادیه اروپا با توجه به ماجرای برگزیت در انگلیس، بیان کرد: در نهایت هر انچه در مورد بریتانیا مطرح است یک مساله داخلی اتحادیه اروپا است و در کار ما و نقشی که ۴+۱ باید داشته باشد خللی ایجاد نمیکند. برای ما هم مهم نیست و چین و روسیه هم به عنوان کشورهای غیر اتحادیه اروپا با ما همکاری داشتند.
هرکمکی برای کاهش آلام یمن لازم باشد انجام میدهیم
قاسمی در خصوص موضع ایران درباره آتش بس یمن عنوان کرد: از ابتدای تجاوز نیرویهای ائتلاف به رهبری عربستان به یمن مواضع ما نسبت به این وضعیت کاملا روشن بود. در این مدت همه تلاشمان این بود که نهایتا آتش بس برای ارسال کمکهای بشردوستانه و مذاکرات یمنی یمنی برای تشکیل دولت فراگیر صورت گیرد. ما شاهد فجایع یمن بودیم و تلاشمان این بود اتفاق مثبتی در این زمینه رخ دهد. در همین راستا دیپلماسی فعال با کشورهای منطقه و اروپا وجود داشت. چهار جلسه مشخص داشتیم تا اروپا از نفوذش برای این مساله استفاده کند. نشست استکهلم نشست خوبی بود و امیدواریم سرآغاز منشا بزرگی برای یمن باشد. اما باید متجاوزین به حملاتشان خاتمه دهند و هر آنچه در استکهلم دنبال شد اجرایی شود. ما هم از این روند حمایت میکنیم و هر کمکی به بتواند به کاهش آلام مردم یمن منتهی شود انجام میدهیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره تهدیدات نتانیاهو علیه ایران گفت: موضع ما درباره رژیم صهیونیستی روشن است. تا اشغالگری وجود دارد مقاومت ادامه دارد و ربطی به تحولات منطقه ندارد. هرازگاهی به دلایل مختلف سران این رژیم به یاوه گویی علیه ملت ایران روی میآورند که چیزی جز از این از آنها انتظار نیست. ماهیت این رژیم، تجاوز و درنده خویی است.
اگر اجباری وجود ندارد ایرانیان فعلا از سفر به گرجستان خودداری کنند
قاسمی در رابطه با ادامه دیپورت ایرانیان از گرجستان اظهار داشت: پس از شدت گرفتن این نوع برخوردهای نامناسب که انتطارمان از دولت گرجستان این نبود و برای ما تعجب انگیز بود که این اتفاقات در مبادی ورودی این کشور رخ میدهد. هم در تهران و هم در تفلیس تلاشهای زیادی شد و موضوع دنبال شد، اما تمام شده نیست. موارد لازم را متذکر شدیم. مقامات سیاسی این کشور ابراز تاسف کردند، ولی ما تمهیداتی را بررسی کردیم و در دو هفته آینده اقداماتی را انجام میدهیم. قطعا اجازه نخواهیم داد حقوق ایرانیان به این شکل خدشه دار شود. ما متاسفانه شاهد برخی گروهها و شرکتهای سودجو هستیم که از فضای لغو روادید استفاده میکنند و با دروغ نسبت به گمراه کردن برخی ایرانیان برای امتیاز گرفتن در گرجستان اقدام کردند که آن را ما تحت پیگرد قرار دادیم. تاکید میکنیم اگر ایرانیان اجباری برای رفتن به گرجستان ندارد این مدت تحمل کنند و به این کشور سفر نکنند تا مشکل حل شود.
اطلاعی از سرنوشت سایر نیروهای مرزبانی به گروگان گرفته شده در پاکستان نداریم
وی درباره احضار سفیر ایران در پاکستان پس از حمله تروریستی در این کشور گفت: موضوع ناامنی در مرزهای دو کشور جدید نیست. چندی قبل بعد از ربایش گروهی از نیروهای مرزبانی، ظریف به پاکستان سفر کرد و بر اقدامات خوبی برای کارهای مشترک توافق شد. ۵ نفر از نیروهای مرزبانی آزاد شدند و در مورد سرنوشت مابقی اطلاعی نداریم. ما مرزمان را مرز صلح و دوستی میدانیم. بعد از حادثه بلوچستان پاکستان در چند روز قبل، من همچنان بر قول مساعدت برای کنترل مرزها ایستاده ایم. در صحبتی که با سفیر ما در اسلام آباد شد روی موضوع بررسی شد؛ و آنها شواهد غلط از طرف کانونهای معاند، ارائه کردند که مجدد بررسی شد و فیصله یافت.
قاسمی درباره موضع ایران نسبت به اقدام نماینده پارلمان کانادا برای در اختیار قراردادن تریبون به یکی از مخالفین ایران بیان داشت: آن نماینده پارلمان کانادا چهره شناخته شدهای برای ما است و در سالهای گذشته از هر اقدامی برای ایجاد فضای روانی منفی علیه ایران دریغ نداشته و با گروههای معاند در ارتباط بوده است. این اقدام هم در همان راستا بود.
اظهارات هوک درباره اخراج فرزندان مقامات ایرانی از آمریکا یک سخن یاوه است
سخنگوی وزارت خارجه درباره اخراج فرزندان مقامات ایران از آمریکا گفت: برایان هوک حرفهای بی ربط زیاد میزند و در راستای جنگ روانی علیه ایران است. سخن او بیشتر یاوهای برای ایجاد تشویش است.
دولت فرانسه باید در مورد معترضین خویشتن دار باشد
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تحولات داخلی فرانسه گفت: این یک مساله داخلی است، اما انچه دیدم این است که رفتار نیروهای نظامی فرانسه در قبال مردم، خشن و نسنجیده است. اخباری در مورد گروههای آنارشیست هم وجود دارد و به تخریب و صدمه زدن اقدام میکنند که باید به آنها گفت باید اعتراض را به شکل متمدنانه پیگیری کنند. با این حال دولت فرانسه باید خویشتن دار باشد.
قاسمی درباره موضع همکاری ترکیه با اسد در صورتی که مجددا به قدرت برسد بیان کرد: مواضع گذشته ترکیه در قبال سوریه و اختلاف نظر ما با آنکارا قابل انکار نیست. اما باید صبر کرد و دید که روند همکاریهای آستانه خودش را نشان دهد. نشستهای ما و شفاف سازی مواضع ما در آستانه و بحث تروریستها و اهدافشان عوامل مهمی بود که نه تنها در ترکیه بلکه در سایر کشورها شاهد این تغییر موضع در مورد سوریه هستیم.
وی درباره انتخاب سفرای ایران در فرانسه و آلمان و ترکیه تصریح کرد: تقریبا برای همه کشورهایی که سفرا دوران ماموریشان پذیرفته اقدامات خودمان را شروع کردیم. سیر اداری و رایج بسیاری از کشورها که باید سفرای جدید معرفی شوند، مسیرش را دارد طی میکند. اما در باره این سه کشور کمی عقبتر هستیم، اما روال کار در حال انجام است.
مساله موشکی ایران با هیچ قطعنامهای منافات ندارد
سخنگوی وزارت خارجه در مورد گفتگوهای احتمالی با اروپا برای عدم تاثیرپذیری از آمریکا خاطر نشان کرد: هیچ دو کشوری نیستند در همه مسایل اشتراک نظر داشته باشند. اروپا در برجام مواضع مشخص و راسخی در مخالفت با آمریکا دارد. در مورد سایر مسایل مثل موشکی میتوانیم با کشورها اختلاف نظر داشته باشیم. در بحث موشکی این اختلاف بین ما با برخی کشورهای اروپا شدیدتر و با برخی کمتر است. ما شاهد بیانات منفی از سوی برخی مقامات اروپایی و غبراروپایی هستیم در حالی که مسایل موشکی منافاتی با هیچ قطعنامهای ندارد و یک بحث دفاعی است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره تاثیر عضویت رژیم صهیونیستی در «افایتیاف» بر تصمیم مجمع این نهاد پیوستن ایران به آن گفت: نهادهای قانون گذار در ایران بسته به نظر خودشان عمل میکنند و وزارت خارجه فقط بخشی از تحلیلهایش را در اختیار آنها میگذارد. در این راستا عضویت رژیم صهیونیستی برای ما اهمیتی ندارد، چون در هر صورت کارهای خرابکارانه اش را دنبال میکند.
وی درباره عدم حذف ویزا با کشورهای همسایه تصریح کرد: مسایل سیاسی به این صورت نیست که تصمیم بگیرید و انجام شود ما تصمیم گیرنده صرف نیستیم. مذاکرات ما با کشورها به ویژه کشورهای همسایه ادامه دارد و بستگی به نظر دو طرف دارد و باید زیرساخت هایش آماده شود.
مساله اخراج فرزندان مسئولین از آمریکا بی جواب نمیماند
قاسمی درباره اقدام حقوقی ایران با برنامه آمریکا با اخراج فرزندان مقامات ایرانی از این کشور گفت:در حوزه روابط سیاسی چیزی بی جواب نمیماند، اما راهکارها همیشه علنی نمیشود و در زمان خودش مطرح میشود. حتما این مسایل بررسی میشود و برخورد خواهد شد.