صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

گفت‌وگو|

انفاق و احسان جامع‌ترین برنامه اجتماعی از سوی پروردگار است

۰۳ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۷:۰۰:۱۵
کد خبر: ۴۷۶۴۹۳۸
کارشناس علوم قرآنی احسان و کمک به مستمندانه را امری مهم و مورد تاکید در قرآن کریم خواند و طلب از پروردگار برای یاری و حرکت در این مسیر سعادت را ضروری خواند.

هادی حمزه کارشناس علوم قرآنی در گفت‌وگو با خبرگزاری میزان درباره دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان گفت: دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان نکاتی همانند دوست داشتن نیکی و احسان و ناپسند شمردن بدی و فسق و دور شدن از خشم و آتش جهنم سخن گفته و به بندگان شیوه دعا و درخواست از خداوند متعال را بیان کرده است. روزه‌داری در کنار احسان و بخشش جایگاه ویژه برای انسان فراهم می‌کند، اما کیفیت روزه بسیار مهم است. امیرالمومنین علی (ع) در این زمینه می‌فرمایند: «روزه قلب بهتر از روزه زبان است و روزه زبان بهتر از روزه شکم است.»

وی در مورد مضمون دعا روز یازدهم ماه مبارک رمضان بیان کرد: در این دعا بندگان از خداوند متعال می‌خواهند «اللَّهُمَّ حَبِّبْ إلى فِیْهِ الاِحْسانَ، وَکَرِّهْ إلى فِیْهِ الفُسُوقَ وَالعِصْیانَ، وَحَرِّمْ عَلَیَّ فِیْهِ السَّخَطَ وَالنِّیرانَ، بِعَوْنِکَ یا غِیاثَ المُسْتَغِیثِینَ. خدایا دوست گردان به من در این روز نیکی را و نـاپسند بدار در این روز فسق و نافرمانی را و حرام کن بر من در آن خشم و سوزندگی را، به یاریت،‌ ای دادرس دادخواهان.»

حمزه احسان و نیکی را مهم خواند و افزود: در دعای روز یازدهم ماه رمضان، اشاره‌ای به بخشش و نیکی شده است. بندگان در این روز از خداوند متعال می‌خواهند نیکی به دیگران را روزی آنان کند، زیرا این مهم جایگاه ویژه در دین اسلام دارد. در آیه ۱۳۳ و ۱۳۴ سوره آل عمران بیان شده است «الَّذِینَ یُنْفِقُونَ فِی السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْکَاظِمِینَ الْغَیْظَ وَالْعَافِینَ عَنِ النَّاسِ ۗ وَاللَّهُ یُحِبُّ الْمُحْسِنِینَ، آن‌هایی که از مال خود در حال وسعت و تنگدستی انفاق کنند و خشم خود فرونشانند و از (بدیِ) مردم درگذرند، و خدا دوستدار نکوکاران است.» تقوا، از انفاق جدا نیست. به همین دلیل ائمه معصومین (ع) شبانه و به دور از سایر افراد به نیازمندان و مستمندان کمک می‌کردند. در عین حال باید توجه داشت که انفاق، سخاوت مى‌خواهد نه ثروت. چه بسیاری افرادی که مال و دارایی فراوانی ندارند، اما هر آنچه دارند را نصف می‌کنند و به سایر افراد نیز کمک می‌کنند.

وی تاکید کرد: نه در حال رفاه از محرومان غافل باشیم و نه در تنگدستى و هرگز نگوییم که ما خود گرفتاریم. همانطور که امام علی (ع) می‌فرماید: باارزش‌ترین کار‌های نیک فریادرسی ستم‌دیده است. همانطور که در آیه ۹۰ سوره نحل آمده «ان الله یامر بالعدل و الاحسان وایتا ذی القربی و ینهی عن الفحشا و المنکر والبغی یعظکم لعلکم تذکرون، همانا خدا (خلق را) فرمان به عدل و احسان می‌دهد و به بذل و عطای خویشاوندان امر می‌کند و از افعال زشت و منکر و ظلم نهی می‌کند و به شما پند می‌دهد، باشد که موعظه خدا را بپذیرید.» بنابراین جامع‌ترین برنامه‌های اجتماعی که خداوند به آن فرمان داده، عدل و احسان است

حمزه بیان کرد: بخشش به نزدیکان که بر پایه عدالت استوار شده است، ارزنده محسوب می‌شود، زیرا عدالت با همه قدرت در مواقع بحرانی به تنهایی کارساز نیست. خداوند دستور به احسان داده که حل مشکلات علاوه بر عدالت نیاز به ایثار و گذشت و فداکاری هم دارد و این مقوله‌ها همگی با اصل احسان تحقق می‌یابد. امام صادق (ع) فرمود: اگر ثروت و دولت در کف حق شناسان افتد آنان که حق نعمت الهی را بدانند در کار نیک و احسان به خلق کوشا باشند، مایه بقای اسلام و مسلمین خواهد بود اگر در کف حق نباشند موجب فنای اسلام و مسلمین خواهد بود.

این کارشناس علوم قرآنی تصریح کرد: قرآن کریم در آیات فراوانی توصیه به احسان و نیکی به دیگران کرده است و احسان در آیات قرآن به معنای نیکی مورد توصیه قرار گرفته است. کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق می‌کنند سپس به دنبال انفاقی که کرده‌اند منت نمی‌گذارند و آزاری نمی‌رسانند، پاداش آن‌ها نزد پروردگارشان است. علاوه بر آن نه ترسی بر آن‌ها هست و نه غمگین می‌شوند. گفتار پسندیده و عفو و گذشت از بخششی که آزاری به دنبال آن باشد بهتر است و خداوند بی نیاز و بردبار است.

حمزه بیان کرد: خداوند متعال در آیه ۹ سوره حشر تاکید دارند: انفاق کردن به دیگران را بر خود مقدم بدارید هرچند که خود نیازمند شدید باشید و یا آیه ۲۷۳ سوره بقره بیان فرموند: «انفاق مخصوص نیازمندان باشد که در راه خدا یا بیماری یا عوامل دیگر در محاصره قرار گرفته اند.» و در ادامه همین سوره «انفاق و صدقه‌ها را آشکار کنید کار نیکوست و اگر پنهان به تهی دستان ببخشید برای شما بهتر است‌، اما در آیه ۲۶۴ سوره بقره نیز بار دیگر تاکید کرده‌اند «ای اهل ایمان صدقه‌هایتان را نباید با منت نهادن بر مستمندان باطل کنید.» همه این مطالب در آیات خداوند نشان دهند اهمیت احسان و رعایی از آتش دوزخ را به واسطه همدلی و کمک به مستمندان بیان فرموده‌اند. پس ماه رمضان بهترین زمان برای توجه به دستورات الهیی و حرکت در مسیر خشوع خداوند متعال محسوب می‌شود.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *