بررسی آینده روابط روسیه با ایران و آمریکا؛ ابقای پوتین در کرملین به چه معناست؟
خبرگزاری میزان - روسیه در اواخر سال ۱۴۰۲ شاهد برگزاری انتخابات ریاستجمهوری بود.
براساس آرا، ولادیمیر پوتین برای یک دوره دیگر بهعنوان رئیسجمهور روسیه انتخاب شد.
یکی از موضوعاتی که همواره از سوی جهان زیر نظر است، جنگ اوکراین و در همین حال، روابط میان مسکو و آمریکا بوده است.
روابط میان تهران و مسکو نیز همواره مورد توجه محافل خبری جهان بوده است.
نگاهی به انتخابات ریاستجمهوری روسیه
در همین رابطه روحالله مدبر، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با میزان ضمن بررسی تحولات مرتبط با روسیه در سالی که گذشت و برگزاری انتخابات در این کشور، گفت: روسیه برای نخستین بار دوره برگزاری انتخابات ریاستجمهوری را ۳ روز در نظر گرفت و همچنین اولین انتخابات در این کشور بود که مسکو در زمان برگزاری آن شاهد برخی اقدامات ناامن کننده از سوی غرب بود.
مدبر با اشاره به اینکه اقدامات مذکور شامل حملات به مراکز رایگیری در مناطقی بود که بهتازگی به روسیه الحاق شدهاند، اظهار کرد: منطقه بلگورود هدف موشکباران در نزدیکی مراکز رایگیری قرار گرفت؛ همچنین تحرکاتی از سوی برخی افراد در مراکز رایگیری انجام شد؛ روسیه اعلام کرد که پس از بازداشت این افراد مشخص شده که آنها از طرف غرب و آمریکا مبالغی دریافت کرده بودند تا در فرآیند رایگیری اختلال ایجاد کنند.
سیاست داخلی و خارجی پوتین ادامه خواهد داشت
کارشناس مسائل بینالملل در ادامه درباره آینده سیاسی روسیه، گفت: شعار و برنامه ولادیمیر پوتین ادامه سیاستی است که در حوزه داخلی و خارجی در پیش گرفته است؛ پوتین یک برنامه کوتاه اعلام کرده و گفته که مردم روسیه رفتار، عملکرد و برنامههای او را در عمل دیدهاند.
وی با بیان اینکه منظور پوتین این است که روسیه با وجود اینکه امروزه با بیش از ۱۸ هزار مورد تحریم روبرو بوده، توانسته در زمینههای مختلف از جمله اقتصادی موفق عمل کند، افزود: تورم در روسیه کنترل شده و ارزش پول ملی این کشور نیز حفظ شده است؛ شعار پوتین هم همین موضوع بود و میگوید که توانسته اقتصاد کشورش را حفظ کند.
مدبر در ادامه با اشاره به اینکه پوتین در زمینه سیاست خارجی نیز از جمله موضوع اوکراین و همچنین مقابله با ناتو دارای برنامه مشخصی است، بیان کرد: روسیه از سال ۲۰۲۴ در موضوع ائتلافسازی بسیار منسجمتر عمل خواهد کرد؛ روسیه از امسال ریاست بریکس را برعهده خواهد داشت و ۲۰۰ برنامه محوری در حوزه بریکس طراحی کرده است.
تفاهمنامهها میان مسکو و تهران باید عملیاتی شوند
مدبر در بخشی دیگر درباره مناسبات میان ایران و روسیه، گفت: ایران در حال حاضر عضو بریکس است و همکاریهای خود را با روسیه تنظیم کرده و همچنین عضو سازمان همکاری شانگهای شده است.
وی با بیان اینکه لغو تعرفه ترجیحی از سوی روسیه باعث شده که بیش از ۷ هزار و ۵۰۰ قلم کالای ایرانی در روسیه و در بازار اوراسیا بدون تعرفه وارد شود، عنوان کرد: مسئله ما با روسیه امضای تفاهمنامه و قرارداد نیست؛ ما صدها تفاهمنامه با روسیه داریم؛ موضوع اصلی این است که این تفاهمنامهها عملیاتی شود.
کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اینکه سطح تبادل تجاری امروز ما با روسیه حدود ۲ میلیارد دلار است، افزود: این میزان قابل دفاع نیست چراکه رئیسجمهور در سفر ۲ سال قبل خود به روسیه موضوع تبادل تجاری ۱۵ میلیارد دلاری را مطرح کرده بود.
مدبر، اضافه کرد: یکی از حوزهها بحث ترانزیتی بوده و برای روسها بسیار مهم است که راهگذر شمال به جنوب راهاندازی و عملیاتی شود؛ حوزه مهم دیگر حوزه انرژی است؛ روسها علاقهمند هستند که با ایران در حوزههای انرژی همکاری کنند. نمونه این موضوع هم تفاهماتی است که میان ایران و روسیه امضا شد؛ حوزه سوم همکاری امنیتی و سیاسی است؛ روسیه تمایل دارد همکاریهای امنیتی خود را در بُعد تقویت موضوعات نظامی بهویژه در ادامه رزمایشهای مشترک و موضوع تولیدات نظامی افزایش دهد.
به گفته وی، موضوع دیگر دارای اهمیت برای روسیه همکاری در سازمانها و مجامع بینالمللی است؛ اینها حوزههایی هستند که روسها بهطور دقیق بر روی آنها کار میکنند.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه وقتی تبادل تجاری ما با روسیه تنها حدود ۲ میلیارد است، یعنی هنوز فرصتها در روسیه شناخته نشده، اظهار کرد: ما اگر قرار است در بریکس، اتحادیه ارواسیا و سازمان همکاریهای شانگهای کار کنیم باید این میزان تبادل تجاری را افزایش دهیم.
روابط مسکو و واشنگتن در صورت پیروزی ترامپ تغییر میکند
مدبر در بخشی دیگر با اشاره به انتخابات آمریکا و روابط میان واشنگتن و مسکو، گفت: سیاست روسیه در موضوعات سیاست خارجی بر مبنای واقعیتگرایی است؛ قطعا با تغییر سیاست خارجی آمریکا و روی کار آمدن احتمالی دونالد ترامپ و با توجه به روابط سنتی که میان پوتین و ترامپ برقرار است، یخ روابط میان مسکو و واشنگتن رفته رفته آب خواهد شد.
وی همچنین بر این باور است که حتی اگر ترامپ پیروز انتخابات آمریکا شود و در این زمینه بر روسیه فشار آورد، روسیه در روابطش با ایران تغییری اعمال نخواهد کرد.
کارشناس مسائل بینالملل در پایان، گفت: آمریکا جدای از اینکه چه کسی رئیسجمهور این کشور باشد، میخواهد که ایران نقشی در منطقه و روابط مفیدی با روسیه نداشته باشد.
انتهای پیام/