صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

پیام تاریخی رای لاهه برای رژیم صهیونیستی و غرب

۱۶ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۸:۵۷:۰۷
کد خبر: ۴۷۵۸۲۹۵
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
اعلام رای اولیه دیوان بین‌المللی دادگستری خطوط غبار گرفته اخلاقی، انسانی و حقوقی زمین بازی‌های سیاسی و نظامی را برای همه جهان آشکار کرده و پیام مهمی را به رژیم صهیونیستی و کشور‌های حامی آن مخابره کرد.

خبرگزاری میزان – اگرچه تا زمان اعلام رای نهایی دیوان بین‌المللی دادگستری ICJ (لاهه) در پرونده شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی به اتهام نسل‌کشی احتمالا سال‌ها باقی مانده است، اما این پرونده در مجموع توانسته خطوط مبهم متعدد اخلاقی، بشری و سیاسی را آشکار سازد و به‌صورت خاص درباره فلسطین این پیام را به حامیان رژیم صهیونیستی مخابره کند که جامعه بین‌المللی دیگر نظاره‌گر منفعل جنایت‌های این رژیم علیه فلسطینی‌ها نیست.

صدور یک رای تاریخی در دیوان بین‌المللی دادگستری

آفریقای جنوبی در پی تداوم جنگ جنایت‌کارانه رژیم صهیونیستی علیه غزه، براساس منافع عمومی بین‌المللی با تاکید بر قوانین و حقوق بین‌المللی تنظیم شده پس از جنگ جهانی دوم، در اقدامی جسورانه، تلاش کرد روند بی‌کیفرمانی دهه‌ها اعمال آپارتاید، جنایت و ظلم رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین و محرومیت آن‌ها از حقوق اولیه بشری را به چالش بکشد.

دیوان بین‌المللی دادگستری یک ماه پس از اقدام حقوقی آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی به اتهام نسل‌کشی حکمی کم‌سابقه را صادر کرد؛ این رای که موفقیت درخواست آفریقای جنوبی برای اجرای اقدام‌های موقت در غزه بود، جلوگیری از تعرض غیرقابل جبران به حقوق فلسطینی‌ها در چارچوب کنوانسیون نسل‌کشی را با هدف ممانعت از هرگونه کشتار بیشتر از سوی رژیم صهیونیستی ضروری می‌کرد.

دیوان بین‌المللی دادگستری با نپذیرفتن درخواست رژیم صهیونیستی درباره رد شکایت آفریقای جنوبی، به این رژیم دستور داد تا از هرگونه اقدام بالقوه نسل‌کشی در غزه دست برداشته و مدارک موجود در این زمینه را حفظ کند؛ ضمن اینکه عاملان تحریک جنایت نسل‌کشی در غزه را مجازات و دسترسی مردم این منطقه تحت محاصره به کمک‌های بشردوستانه را تسهیل کند.

براساس دستور دیوان بین‌المللی دادگستری، رژیم صهیونیستی باید ظرف یک ماه گزارشی از اقدام‌های خود را به دیوان ارائه کند.

جاذبه استثنایی رای اولیه دیوان بین‌المللی دادگستری

دور جدید تجاوز رژیم صهیونیستی علیه غزه که از هفتم اکتبر (۱۵ مهر) آغاز شد، به دلیل گستردگی ابعاد جنایت این رژیم، سبب برانگیخته شدن بی‌سابقه خشم بین‌المللی شد.

این خشم و ابراز انزجار از جنایت‌های رژیم صهیونیستی در اشکال مختلف از جمله برپایی اعتراض‌ها و تجمع‌های گسترده در کشور‌های سراسر جهان خود را نشان داد و خیابان‌ها را به جلوه‌گاه خشم از جنایت‌های رژیم آپارتاید صهیونیستی تبدیل کرد.

صدور رای دیوان بین‌المللی دادگستری در پرونده شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی سبب شد تا خشم از جنایت‌های این رژیم در سطح دیگری نیز خود را نشان دهد و آن حمایت کشور‌های مختلف از این رای بود.

با وجود این، در جهانی که به شدت بر سر جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه تقسیم شده، یک حکم قضایی مبتنی بر بررسی دقیق حقایق و با حمایت اخلاقی عالی‌ترین نهاد قضایی جهان، راهی طولانی را طی می‌کند.

حکم مذکور به جهان یادآوری کرده است که استناد مکرر رژیم صهیونیستی به عملیات طوفان الاقصی برای ارتکاب گسترده جنایت در غزه، یک موضوع بی‌ربط است، چراکه این عملیات نمی‌تواند توجیه‌کننده جنایت‌های رژیم صهیونیستی از جمله نسل‌کشی باشد.

به‌طور خلاصه، دیوان بین‌المللی دادگستری، ادعای رژیم صهیونیستی درباره دفاع از خود را بیهوده خوانده و تاکید دارد که حتی دفاع مشروع از خود مجوز نسل‌کشی که در حقوق بین‌الملل به‌عنوان جنایتی بزرگ شناخته می‌شود، نیست.

مسئله مهم‌تر این که وضعیت رژیم صهیونیستی به‌عنوان یک بازیگر اشغالگر اجرای کنوانسیون ژنو ۱۹۴۹ را ضروری می‌کند؛ کنوانسیون مذکور تعهدات الزام‌آور و قابل اجرایی را بر بازیگر اشغالگر در رابطه با ساکنان سرزمین اشغالی و در این مورد فلسطینی‌های ساکن غزه تحمیل می‌کند.

صرف نظر از چالش‌های پیش روی اجرای دستور‌های دیوان بین‌المللی دادگستری شامل بی‌توجهی رژیم صهیونیستی به این رای و حمایت آمریکا از این رژیم برای پیروی نکردن از دستورات، اقدام متهورانه آفریقای جنوبی برای مقابله با آپارتاید رژیم صهیونیستی در برابر دیوان آشکارا مصونیت این رژیم از مجازات - که مدت‌ها از آن لذت می‌برد- انکار خسته‌کننده حقایق از سوی رژیم صهیونیستی و انحراف‌های این رژیم را افشا کرد و آن را در معرض یک فرآیند رسیدگی قضایی و در نهایت قضاوت قرار داد.

رای اولیه دیوان بین‌المللی دادگستری؛ تمرینی تعیین‌کننده برای توجه به حقیقت

رای اولیه دیوان بین‌المللی دادگستری در پرونده شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی به اتهام نسل‌کشی نوعی تمرین تعیین‌کننده برای توجه به حقیقت است که بسیار ارزشمند محسوب می‌شود.

تکمیل شدن رای اولیه دیوان بین‌المللی دادگستری با حکم نهایی علیه رژیم صهیونیستی، می‌تواند از وقوع نسل‌کشی‌ها در آینده در مناطق مختلف جهان جلوگیری کرده و قربانیان و بازماندگان در جنایت‌های مشابه را به دریافت پاسخ و غرامت برساند.

ضمن اینکه می‌تواند به اشغالگری رژیم صهیونیستی در فلسطین پایان داده و حقوق کامل فلسطینی‌ها را تضمین کند؛ مهم‌تر از همه اینکه می‌تواند پیامد‌هایی را متوجه همدست‌های رژیم صهیونیستی در نسل‌کشی در غزه کند، کشورهایی که از این رژیم حمایت‌مالی، دیپلماتیک و نظامی کرده یا با بی‌توجهی به جنایت‌های رژیم صهیونیستی مسیر تداوم این روند را فراهم کردند.

رای اولیه دیوان بین‌المللی دادگستری و فشار بر کشور‌های غربی

رای اخیر دیوان بین‌المللی دادگستری در پرونده شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی به اتهام نسل‌کشی، این پرونده را به کانون توجهات جهانی برد و بحث‌های شدیدی را در رسانه‌ها برانگیخت.

واقعیتی درباره پرونده‌های وارد شده به دیوان بین‌المللی دادگستری وجود؛ همه پرونده‌های مذکور تا حدی سیاسی هستند و قضاتی که پشت میز دیوان نشسته‌اند، تحت تاثیر شرایط سیاسی در سطوح مختلف قرار دارند.

با وجود این، صدور رای اولیه دیوان بین‌المللی دادگستری در پرونده شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی به اتهام نسل‌کشی در غزه می‌تواند کشور‌های غربی را با فشار افکار عمومی جهانی، فشار‌های بین‌المللی و اصول اخلاقی مواجه کرده و آن‌ها را ناچار به پرداخت بهای سنگین برای موضع‌گیری‌هایشان کند.

با در نظر داشتن انتقاد‌ها به رای اولیه دیوان بین‌المللی دادگستری، این رای پیامی قوی برای رژیم صهیونیستی و متحدانش فرستاد؛ دیگر جهان و جامعه بین‌المللی نظاره‌گر منفعل اقدام‌های وحشیانه رژیم صهیونیستی در غزه نیست و افکار عمومی در سراسر جهان، آمریکا را شریک فعال نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه می‌داند.

موضع‌گیری متحدان و شرکای رژیم صهیونیستی در پی صدور رای اولیه دیوان بین‌المللی دادگستری نشان می‌دهد که آن‌ها این پیام را دریافت کرده‌اند؛ به‌عنوان مثال، آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان به‌عنوان یک کشور حامی جنایت‌های رژیم صهیونیستی به‌ویژه در سه ماه گذشته، اعلام کرد که رژیم صهیونیستی باید از حکم اولیه دیوان بین‌المللی دادگستری پیروی کند.

انتهای پیام/


برچسب ها: غزه

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *