صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

گفت‌وگو |

ساختار‌های بنیادین حزب توسط شهید بهشتی پایه‌گذاری شد/نگاهی به علل انحلال حزب جمهوری اسلامی

۱۷ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۰:۰۱
کد خبر: ۴۷۵۸۲۰۹
یک نویسنده کتاب تاریخ حزب جمهوری اسلامی انتقال دهند اطلاعات مهم در مهم‌ترین ورطه ابتدای تاریخ انقلاب اسلامی دانست، مطرح کردن علل انحلال این حزب را نقطه قوت آن خواند.

محمدمهدی دزفولی نویسنده کتاب «طلوع و غروب یک حزب» در گفت‌وگو با خبرگزاری میزان درباره مضمون این اثر گفت: کتاب نام برده شده در رده تاریخ شفاهی حزب جمهوری اسلامی است. روایت این محتوا به شکل‌گیری انقلاب اسلامی باز می‌گردد، حزبی که بعد از دو هفته از تاسیس انقلاب اسلامی شکل گرفت و تا به امروز ۴۵ ساله شده است. حزب جمهوری اسلامی نزدیک به یک دهه فعالیت مؤثر داشت. بررسی مقاطع مهم فعالیت این حزب در حساس‌ترین حوادث دهه اول انقلاب اسلامی و همچنین تحلیل و بررسی فراز و نشیب‌های آن با شیوه تاریخ شفاهی، از مباحث اصلی کتاب حاضر است.

وی ادامه داد: برای اینکه انقلاب اسلامی را بشناسیم می‌توانیم ساختار‌های مطرح شده و بنیادین فکری بنیان‌گذاران آن را موردمطالعه قرار دهیم. افراد بزرگی از این حزب بیرون آمدند و سرنوشت انقلاب را رقم زدند، افرادی همانند مقام معظم رهبری شهید بهشتی و شهید باهنر و. بسیاری از افراد دیگر که شاکله‌های ساختار‌های و بنیاد‌های فکری همانند عدالت اجتماعی، نگاه به اقتصاد، اجتماع، فرهنگ را پایه‌گذاری کردند و جهان‌بینی‌های ویژه‌ای را در آن پایه‌گذاری کردند. قطعا بازخوانی تفکرات آنان در روند شکل گری تصمیمات بعدی انقلاب اسلامی تاثیر گذار بود.

دزفولی تاکید کرد: کتاب «طلوع و غروب یک حزب» در سال ۹۲ و به خاطر معرفی حزب جمهوری اسلامی در قالب یک مستند با نام داستان نا تمام یک حزب» تولید شد. اما اطلاعات و اسنادی که به دست آمده سبب شد تا کتابی نیز در کنار آن شکل بگیرد این اثر از سال ۹۳ تا ۹۵ ادامه یافت، بدین ترتیب مصاحبه با چهره‌های مختلف، سرشناس، پایه‌گذاران و حتی برخی از مخالفان حزب انقلاب اسلامی همراه با اسناد در آن منتشر شد.

این نویسنده کتاب، به فصل‌های کتاب «طلوع و غروب یک حزب» اشاره و بیان کرد: این اثر دارای ۱۰ فصل و ۵۵۰ صفحه است به عبارتی تقریباً هر یک سال و نیم از عمر حزب جمهوری اسلامی در یک فصل دسته‌بندی و بیان‌شده است همچنین اساسنامه‌های این حزب نیز به صورت مستند در آن جای داده شده است.

وی ویژگی کتاب «طلوع و غروب یک حزب» را بیان و تاکید کرد: نکاتی که بیان شده در این کتاب عجین شده با یک دهه اول شکل‌گیری انقلاب اسلامی است به همین دلیل کسانی که می‌خواهند تاریخ اولین انتخابات مجلس بعد از انقلاب اسلامی و یا اولین انتخابات مجلس خبرگان و وزرای ابتدایی را بشناسند می‌توانند به این کتاب مراجعه کنند. کتاب علاوه بر اینکه به ارائه مستندات پرداخته تحلیل‌هایی را نیز در کنار آن از زبان افراد برجسته دارد و اسنادی که تکمیل‌کننده محسوب می‌شود، بنابراین از سال ۵۷ سال ۶۶ که حزب به کار خود خاتمه داد در آن جای داده شده است.
دزفولی به نقطه تمایز کتاب «طلوع و غروب یک حزب» اشاره تاکید کرد:، چون علل انحلال حزب و نفاق‌ها و برخی از تضاد‌هایی که در آن شکل گرفته بود به صورت مستند بیان شده می‌توان آن را کتابی متفاوت نسبت به سار کتاب‌های منتشر شده دانست.

وی علل نام‌گذاری کتاب «طلوع و غروب یک حزب» را مطرح و بیان کرد: در ابتدا قرار بود تا این کتاب با عنوان «داستان ناتمام یک حزب» نام‌گذاری شود، اما در زمان چاپ نام آن تغییر کرد.

این نویسنده، جذاب‌ترین بخش کتاب «طلوع و غروب یک حزب» دانست و تصریح کرد: بخش‌های سوم و چهارم زمانی که بنی‌صدر به میدان سیاسی ایران وارد می‌شود و عملکرد او تا زمان فرارش رویداد‌های ویژه‌ای را در تاریخ ایران رقم زده و نکات مطرح شده بسیار جذاب و خواندنی است. در این میان نامه‌ای که برای اولین بار توسط شهید بهشتی به امام خمینی (ره) می‌نویسد و در طی آن از ایشان می‌خواهد تا با انتخاب خود از حزب جمهوری اسلامی یا حزب مخالف که بنی صدر بود بهترین مسیر را برای جامعه رقم بزند و اگر لازم است یکی از این دو را انتخاب کنند ارائه شده، البته این نامه به دلیل برخی از مصالح به دست امام خمینی (ره) نرسید و در ادامه مسیر اهداف و عملکرد بنی‌صدر خود را نشان داد و باعث حذف او شد.

وی به بخش‌های دیگر کتاب «طلوع و غروب یک حزب» پرداخت و افزود: در این کتاب اطلاعات مناسبی نیز در مورد بمب‌گذاری دفتر حزب جمهوری و شهادت شهید بهشتی بیان شده است و اینکه در سال‌های اولیه انقلاب اسلامی چه اتفاقاتی روی داد و کشمکش‌ها، بمب‌گذاری‌ها، ماجرای عزل بنی‌صدر، مسئله نخست وزیری میرحسین موسوی موضوعات مرتبط با جناح‌های چپ و راست در این مقطع حساس به خوبی مطرح شده است. از آنجا که برخی از افرادی که با آن‌ها مصاحبه شده اکنون به دیار باقی شتافتند یک اثر ویژه محسوب می‌شود، زیرا آخرین نظرات این افراد را در خود جای داده است. اطلاعات از سوی افرادی مانند عبدالله جاسبی قائم‌مقام دبیر کل، جواد منصوری، فرشاد مومنی، حجت الاسلام و المسلمین حسین ابراهیمی، عبدالمجید معادی خواه و افراد مختلفی مثل ابراهیم یزدی علیرضا بهشتی و سایر افراد شکل گرفته است.

دزفولی حزب جمهوری اسلامی، مطرح‌ترین و تأثیرگذارترین حزب سیاسی جمهوری اسلامی ایران در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی دانست و بیان کرد: برجسته‌ترین چهره‌های سیاسی پس از انقلاب اسلامی در حزب جمهوری اسلامی عضویت داشتند. بنیان‌گذاران حزب افرادی همانند شهید آیت‌الله بهشتی بودند کسانی که امام خمینی (ره) ایشان را به خوبی می‌شناختند و اعتماد داشتند، اما بعد از رحلت ایشان ساختار‌ها به خاطر تنوع افکار وارد شده ازهم‌گسیخته شد و این حزب منحل شد.

انتهای پیام/


برچسب ها: انقلاب اسلامی

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *