صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

بیانیه ایران درباره شرایط افغانستان؛ تاکید بر شکل‌گیری حاکمیت متشکل از اقشار جامعه افغانستان

۲۰ دی ۱۴۰۲ - ۰۸:۳۷:۴۹
کد خبر: ۴۷۵۳۸۸۵
وزارت امور خارجه اعلام کرد که ثبات و امنیت در افغانستان و منطقه مستلزم آن است که سازمان ملل در انجام وظایف و مسئولیت‌های خود توجه و اهتمام ویژه‌ای نسبت به مسائل، مشکلات و شرایط انسانی داشته باشد.

خبرگزاری میزان - وزارت امور خارجه ایران درباره شرایط افغانستان بیانیه‌ای صادر کرد.

متن این بیانیه به شرح زیر است:

جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یکی از نخستین امضاکنندگان منشور ملل متحد ضمن حمایت از ابتکارات سازنده‌ای که بتواند موجب تضمین صلح، ثبات، امنیت و تمامیت ارضی افغانستان شود، معتقد است ثبات و امنیت در افغانستان و منطقه مستلزم آن است که سازمان ملل در انجام وظایف و مسئولیت‌های خود توجه و اهتمام ویژه‌ای نسبت به مسائل، مشکلات و شرایط انسانی داشته باشد.

بنابر چنین نگرشی بود که جمهوری اسلامی ایران همانند سالیان طولانی گذشته، طی دو سال و نیم اخیر نیز کوشید با درک شرایط دشوار افغانستان پس از اشغال و برای کاهش آلام مردم این کشور در مرحله گذار، مسیری را بپیماید که مردمان شریف آن بتوانند در برابر شدائد و مصائب حاصل از دوران اشغال بیگانه تاب‌آوری داشته باشند.

استمرار میزبانی از جمعیت میلیونی آوارگان و پناهجویان، پشتیبانی از تجارت و بازرگانی، تسهیل تردد ساکنان و اتباع افغانستان، ارائه خدمات در حوزه سلامت و درمان، کمک به حادثه‌دیدگان از بلایای طبیعی و دیگر نمونه‌ها، نمایان‌گر رویکرد سازنده و اهداف انسانی سالیان اخیر جمهوری اسلامی ایران نسبت به افغانستان است.

باید درنظر داشت که این رویکرد سازنده و انسانی در شرایطی اتخاذ و اجرا شد که نخست، ملت شریف ایران تحت شدیدترین تحریم‌های ظالمانه قرار داشتند؛ دو، برخی کشور‌ها و مراجع بین‌المللی ضمن نادیده انگاشتن مسئولیت‌های رژیم اشغالگر در دوره اشغال افغانستان، در مسیر برداشتن گام‌های ضروری در مرحله پس از اشغال، به اقتضائات داخلی، پیوند‌های تاریخی و اتصالات اجتماعی، الزامات محیط همسایگی و مسائل اصلی، چون مهاجرت، تروریسم، مواد مخدر، حقوق اجتماعی اقشار متنوع و سلایق متکثر مردم افغانستان توجه کمتری نشان دادند.

اینک با توجه به کوشش دبیرکل سازمان ملل در توجه بیشتر به «مسئله افغانستان» به‌عنوان یک دستور کار مهم که طی ماه‌های اخیر تحرک بیشتری گرفته است و با قدردانی از نقش سازنده دبیرخانه سازمان ملل، جمهوری اسلامی ایران ملاحظات خود در زمینه وضعیت پیش‌رو را به‌ترتیب ذیل اعلام می‌دارد:

الف. ضرورت حل و فصل «مسئله افغانستان» و کوشش برای تسریع مشارکت این کشور در سازوکار جهانی، ایجاب می‌کند پیش از بنای دوگانگی ساختاری و ایجاد ماموریت‌های تازه، با مطالعه تجارب آزموده قبلی و ارائه گزارش عملکردی از آن‌ها، دامنه تمرکزگرایی در ایفای مسئولیت‌های بین‌المللی در مشورت با محیط همسایگان افغانستان تقویت شود.

ب. مطالعه تحولات افغانستان از زمان استقلال تاکنون موید آن است که عدم موفقیت در آزمون پیش‌رو، اثرات مخرّبی را بر صلح و امنیت بین‌الملل برجای خواهد گذاشت؛ از این جهت ضروری است جامعه جهانی و سازمان‌های بین‌المللی به این نکته توجه نشان دهند که؛ «افغانستان کنونی تحمل پذیرش ناکامی تازه را ندارد».

ج. دروازه ورود افغانستان به جامعه جهانی، محیط منطقه‌ای و همسایگی آن است؛ از این‌رو پیشنهاد ایجاد گروه تماس منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران ــ مندرج در بیانیه نشست فرمت مسکو اجلاس غازان ۲۰۲۳ ــ یک گام اصولی و روند معقول برای نتیجه‌بخشی به هرگونه ابتکار جدید است؛ شکی نیست، راه برگزیده افغانستان در مسیر همگرایی با همسایگان خود، ترتیباتی را مشخص خواهد ساخت که تضمین‌کننده کامیابی ماموریت‌های تازه در ساختار و سازمان نظام بین‌الملل است.

د. یک ضروت مهم دیگر، توجه به واقعیات و مشکلات مزمنی است که امروز گریبانگیر افغانستان و جامعه جهانی شده است؛ گشودن پرونده‌های تازه بدون سامان بخشیدن به موضوع‌های ریشه‌دار گذشته، همچون مهاجرت، آوارگان، مواد مخدر و تروریسم به حل «مسئله افغانستان» منجر نخواهد شد؛ لذا پیشنهاد آن است پیش از نگرش‌های تازه و جنسیت‌زده، کوشید در حل پرونده‌های جاری نتایج اطمینان بخشی حاصل آید.

جمهوری اسلامی ایران همچنین باور دارد در این مسیر، کمک به شکل‌گیری و موفقیت یک حاکمیت معین از افراد صالح متعلق به اقشار متنوع جامعه افغانستان به ترتیبی که «اصولی روشن»، «تعهداتی مسئولانه» و «برنامه‌ای مطلوب» برای عبور افغانستان از مشکلات دهه‌های اخیر را موجب شود، سازنده‌ترین گام از ناحیه این کشور در مسیر «تعامل، همگرایی و همکاری سازنده» با کشور‌های منطقه و جهان است.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *