صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

انعقاد تفاهم نامه همکاری معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و سازمان انتقال خون

۲۰ آذر ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۵:۳۷
کد خبر: ۴۷۴۹۰۸
دسته بندی‌: جامعه ، عمومی
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت گفت: سازمان انتقال خون از سازمان‌های بسیار مهم و موثر کشور است که اگر یک روز حذف شود خسارات بسیاری در پی دارد. این سازمان خوشنام، نماد نوع دوستی، مهرورزی و تعاون مردم است و اگر عضوی از جامعه دچار مشکل شود سایر اعضای جامعه در قبال او احساس مسئولیت می‌کنند.

به گزارش گروه جامعه   فراهانی انعقاد تفاهم نامه همکاری بین معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و سازمان انتقال خون کشور اظهار داشت: نهاد‌های دانشجویی را سازمان داده‌ایم که دغدغه اجتماعی دارند، اما این شکل گیری نمی‌تواند ارزش داشته باشد و زمانی ارزشمند می‌شوند که خروجی‌های مشخصی داشته باشند. این تفاهم‌نامه فرصتی است که این ساختار‌های دانشجویی کارآمدی خود را نشان دهند. تمام سرمایه ما، دانشجویانی هستند که در این نهاد‌ها سازمان‌دهی شده‌اند.

معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه در معاونت دانشجویی و فرهنگی، تسهیل گر هستیم، گفت: این نهاد‌های دانشجویی خودجوش و از بطن قشر دانشجو هستند، دغدغه اجتماعی دارند و می‌خواهند فعالیت کنند. در واقع ما کاری انجام نداده‌ایم و فقط تسهیلگر هستیم. این تفاهم نامه در حوزه کانون‌ها و نهاد‌های دانشجویی یک نقطه عطف است که کارآمدی این ساختار‌ها را به عمل در می‌آورد و اطمینان داریم که این دانشجویان عملکرد خوبی خواهند داشت و همان طور که در زمان جنگ قشر جوان ایثارگری می‌کردند، امروز هم اگر کار را که به خودشان واگذار کنیم به نحو احسن و با حداکثر بهره وری انجام خواهند داد.

همچنین علی اکبر پورفتح‌اله مدیر عامل سازمان انتقال خون نیز با یادآوری ایثارگری‌های جوانان در دوران جنگ، گفت: مطالعه‌ای که بر روی سن اهداء کنندگان خون انجام دادیم نشان داده که اکثر اهداء کنندگان امروز از جوانان دوران جنگ هستند. در آن دوران، سالانه شاهد افزایش ۷ برابرای اهداء خون هستیم. آن حس همبستگی که در دوران جنگ ایجاد شده بود باعث به وجود آمدن نسلی از اهداء کنندگان خون شد که بر همین اساس امروز حرفی برای گفتن در سطح جهان داریم. اگر دو میلیون و ۹۰۰ هزار اهداءکننده خون در کشور داریم، اگر ۲۷ واحد اهدای خون به ازای هزار نفر جمعیت داریم و اگر تنها کشور در حال توسعه جهان هستیم که اهدای صد در صد داوطلبانه خون داریم، مدیون همین نسل و آن دوران است.

وی افزود: چالش آینده کشور هم چالش سالمندی است. با افزایش سن جامعه، از جمعیت اهداء کننده خون کم می‌شود چرا که افراد بالای ۶۰ سال عملا اجازه اهدای خون ندارند. از طرفی سالمندی مصرف خون و فرآورده‌های خونی را افزایش می‌دهد. گزارش سال گذشته سازمان بهداشت جهانی بسیار تکان دهنده بود و نشان داد که در اروپا حدود ۶۵ درصد خون‌های اهدایی برای بیماران بالای ۵۰ سال مصرف می‌شود و ممکن است که مشکلاتی در آینده برای ما به وجود آید.

مدیر عامل سازمان انتقال خون با اظهار امیدواری از انعقاد این تفاهم نامه یادآوری کرد: با کار خیری که امروز شروع می‌کنیم، امیدواریم بتوانیم همان تاثیرگذاری دوران جنگ ایجاد شود و دستاورد آن دوران را دوباره به ثبت برسانیم. در حال حاضر چالشی وجود دارد که روحیه ایثار دوران جنگ تداوم نیافت و امیدواریم در پی این تفاهم نامه، جوانان را به سمت اهدای خون سوق دهیم.

فتح‌اله در ادامه درباره اهمیت سلول‌های بنیادی خاطر نشان کرد: بر اساس گزارش‌های جهانی هر چقدر سن اهداء کننده سلول بنیادی جوان‌تر باشد، میزان تحمل و پاسخ پیوند مغز استخوان بهتر خواهد شد. بر همین اساس در حال ایجاد تغییر در دستورالعمل‌ها هستیم تا سن اهداء را به زیر ۳۰ سال بیاوریم؛ این اقدامی است که در کشور‌های در حال توسعه انجام شده است. همین حرکت به سمت دانشگاه‌ها به معنای این است که داوطلبانی زیر ۳۰ سال خواهیم داشت.

وی اضافه کرد: موضوع اهداء پلاسما و تولید دارو از پلاسمای ایرانی نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است. در حال حاضر حدود ۶۰ درصد داروها، مشتق از پلاسمای ایرانی تولید می‌شوند. طبق توصیه‌های سازمان بهداشت جهانی و به دلیل بیماری‌های نوظهور و نوپدید و ویروس‌های جدید، لازم است دارو‌های مشتق از پلاسمای منطقه‌ای تولید شوند. در آینده نزدیک اهداء خون از شکل سنتی که خون به طور کامل اهداء می‌شود تغییر می‌کند و به این شکل درمی‌آید که فقط جزء خونی مورد نظر اهداء می‌شود.

مدیر عامل سازمان انتقال خون با یادآوری اینکه از سال ۷۳ واکسیناسیون هپاتیت سی از بدو تولد در کشور انجام شد، اظهار داشت: افرادی که در آن زمان واکسیناسیون شدند الان دانشجو هستند و برای اهداء خون داوطلب می‌شوند و نسلی هستند که از نظر هپاتیت ایمن شده‌اند.

امیر للگانی مدیر کل فرهنگی وزارت بهداشت با اشاره به مذاکرات انجام شده بین معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و سازمان انتقال خون، گفت: با بهره بردن از ظرفیت و پتانسیل‌های موجود در فضای فرهنگی و دانشجویی دانشگاه‌های علوم پزشکی، امیدواریم بتوانیم در حوزه رسالت‌ها و وظایف سازمان انتقال خون در زمینه اهدای خون، اهدای پلاسما و سلول‌های بنیادی از طریق این تفاهم نامه همکاری کنیم.

وی در ادامه با بیان اینکهدر دانشجویان ظرفیت‌های زیادی برای جذب داوطلب و فرهنگسازی در زمینه اهدای خون و محصولات آن وجود دارد، خاطر نشان کرد: این ظرفیت در کانون‌های فرهنگی دانشگاه‌های علوم پزشکی در چند حوزه وجود دارد؛ کانون‌های سلامت، کانون‌های خیریه و کانون‌های هلال احمر. این شبکه‌های دانشجویی که از طریق مجامع تخصصی به یکدیگر وصل هستند از پتانسیل بالایی برخوردار هستند و می‌توانند حوزه جدیدی با عنوان اجتماعی شدن موضوع اهداء در جامعه ایجاد کنند.

عباس صداقت، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، جذب و فراخوان اهداکنندگان سازمان انتقال خون نیز ضمن اشاره به طرح تحول نظام سلامت، گفت: این تفاهم نامه و برنامه‌ریزی‌هایی که متعاقب آن انجام خواهد شد در راستای طرح تحول سلامت و به منظور تامین خون و فرآورده‌های خونی در نظام سلامت است. اگر شبکه ۱۰۰ هزار داوطلب پذیره نویسی اهداء سلول‌های بینادی و ۳۰۰ هزار داوطلب اهداء پلاسما شکل بگیرد، تحول بسیار مهمی در نظام سلامت رخ داده است که هم از نظر اقتصاد سلامت و هم از نظر تاکیدی که نظام سلامت برای عدم پرداخت هزینه از جیب بیمار دارد، حائز اهمیت خواهد بود.

کریم شمس معاون فنی و فناوری‌های نوین سازمان انتقال خون نیز اظهار داشت: برنامه ریزی انجام شده بر پایه دو محور شکل گرفته است؛ یکی نیاز کشور به یک بانک حداقل ۱۰۰ هزار نفری از داوطلبان اهدای سلول‌های بنیادی است که حدود ۶۰ درصد نیاز کشور را پوشش می‌دهد. به علاوه اینکه می‌توانیم با اتصال به بانک‌های جهانی بقیه نیاز کشور را از کانال تبادل سلول پوشش دهیم.

وی در ادامه افزود: استراتژی دوم سازمان، تامین پلاسما و دارو‌های مشتق از پلاسمانی ایرانی است. سازمان در دو سه سال گذشته ۱۵ مرکز را برای تامین پلاسما تجهیز کرده و ۲۰۰ هزار لیتر نیز هدف گذاری شده است.

شمس با اشاره به اهمیت همکاری دانشجویان در این طرح اظهار داشت: قشر دانشجو از نظر شاخص‌های سلامت روانی و جسمی نسبت به دیگر اقشار جامعه وضعیت بهتری دارد، این قشر جزو اقشار فرهیخته است و پایبندی و تعهد دارند و از این نظر که به دنبال تضمین سلامت و ایمنی خون هستیم، دانشجویان قشر قابل اعتمادی هستند. با توجه به اینکه کشور‌های پیشرفته هم تاکید ویژه‌ای بر مشارکت دانشجویان و قشر جوان در فعالیت‌های اجتماعی مرتبط با انتقال خون دارند و این تفاهم نامه حرکت بسیار بزرگی است که کمک می‌کند به هداف ملی دست یابیم.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *