قاضی می تواند در صورت نبود قانون به فتوای معتبر استناد کند

۱۸ آذر ۱۳۹۷ - ۰۱:۳۰:۰۱
کد خبر: ۴۷۴۱۱۶
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: قاضی می تواند به فتوای معتبر در صورت نبود در قانون، استناد کند و قدر متقین هم فتوای مرجعی است که مورد توجه مردم است.

قاضی می تواند در صورت نبود قانون به فتوای معتبر استناد کندبه گزارش گروه فرهنگی ؛آیت الله علیدوست، در نشست رؤسای انجمن‌های علمی حوزه با رئیس پژوهشگاه رویان که درسالن اجتماعات این انجمن در قم برگزار شد، با بیان اینکه کار‌های که در مؤسسه رویان و کشور انجام می‌شود، بسیار بزرگ و در راستای پیشرفت دانش، رفع مشکلات از مردم و دفاع از اعتبار و اقتصاد کشور است، گفت: در گذشته خارجی‌ها نگاه چندان خوبی به دانش، علم و تولیدات علمی کشور ایران نداشتند، ولی در حال حاضر شرایط علمی کشور با گذشته بسیار فرق کرده و همین مسئله باعث تغییر نوع نگاه خارجی‌ها به جامعه علمی ایران اسلامی و نظام شده است.

آیت الله علیدوست بابیان اینکه فقه شیعه دارای ظرفیت بزرگی است و فقیه شیعی، ضمن حفظ هنجار‌های اجتهاد، می‌تواند بسیاری ازمسائل و سؤالات را حل کند عنوان کرد: براین باوریم که فقه شیعه پاسخ گوی همه مسائل است و هیچ سؤالی نیست که فقه شیعه نتواند پاسخ دهد.

عضو جامعه مدرسین بابیان اینکه فقه شیعه منبع عالی وحیانی برای پاسخ گویی است و اگر الان چیز جدیدی مطرح می‌شود این طور نیست که در فقه نبوده و بلکه تنها ادبیات جدیدی است، گفت: اگر چه در تراث گذشته سخنی از ادبیات جدید مانند تغییر جنسیت نبود و شاید اولین بار از زمان امام راحل با این ادبیات شروع شد، ولی با همه این احوالات این ادبیات و مسائل چیز جدیدی نیست و این همان ظرفیت فقه شیعه است که می‌تواند پاسخ همه مسائل باشد.

این استاد حوزه افزود:، اما موضوعی که در ارتباط با کار پژوهشگاه رویان است، گزارش دادن صحیح، دقیق و کامل از موضوعات است. اما گاهی گزارش‌هایی که از مراکز علمی حوزوی می‌رسد، ناقص است و گاهی جانب دارانه سوال می‌شود. برای همین جواب‌های که داده می‌شود یا ناقص یا بکار نمی‌آید.

وی گفت: اکنون سوالاتی که از دادگاه‌ها به مؤسسه پژوهشی وتحقیقاتی قوه قضاییه می‌رسد، شاهد هستیم که سؤالات که از طریق دادگاه‌ها مطرح می‌شود همه جدید هستند و این جدید بودن یا به دلیل این است که قانون ورود نکرده یا قانون متناقض قانون است.

آیت الله علیدوست افزود: کاری که موسسه حقوقی قوه قضاییه انجام می‌دهد، این است برای آن سوال پرونده علمی درست می‌کند، سوال را کامل می‌کنند، بعد سراغ مراجعی می‌روند که مقلد دارند، چون قاضی می‌تواند به فتوای معتبر در صورت نبود در قانون، استناد کند و قدر متقین هم فتوای مرجعی است که مورد توجه مردم است.

عضو جامعه مدرسین ادامه داد: این کار انجام می‌دهند تا از این طریق جلوی سوالات غلط و ناقص گرفته شود، به همین دلیل جواب‌هایی که مراجع می‌دهند، هماهنگ است.

این استاد حوزه بیان داشت: این حرف را برای این زدم که پژوهشگاه رویان هم در همین جهت حرکت کند و همین کار را انجام دهد، چون ما شاهد این هستیم که آنچه دراین پژوهشگاه مطرح است مربوط به دانش واحد نیست، برای همین باید در طرح موضوع از روانشناس و جامع شناس... استفاده شود.

رئیس انجمن فقه و حقوق اسلامی برای همکاری دو مجموعه پیشنهادی هم داد و اظهارداشت: اگر سه مرحله تبیین موضوع، تشکیل پرونده علمی که همان بومی فقه و گرفتن فتوا است را شروع کنیم، کار بزرگی انجام دادیم. چون اگر صد صفحه پرونده علمی داشته باشیم و فتوای معتبری پشت آن نباشد، کار موجه نخواهد بود.

عضو جامعه مدرسین حوزه گفت: برای همین در قدم اول از سوی پژوهشگاه رویان ارائه پرونده صحیح و در تشکیل مرحله دوم پرونده علمی فقهی است که انجمن فقه، مرکز تحقیقات مجلس و قوه قضاییه می‌تواند، کمک کند تا پرونده را به حد فتوا برسانند، چون این گروه‌ها می‌دانند فقیه دنبال چه چیزی است.

وی ادامه داد: این کار فق‌های جوانی است که تخصص دارند و مبانی را می‌دانند، ولی این فق‌های جوان اگر نظری بدهند بدرد شاید پژوهشگاه نخورد. برای همین فق‌های جوان بعد از کار‌های تحقیقاتی و تعیین موضوع برای ارائه تعیین فتوا برای فقیه ارسال خواهند کرد تا فتوا‌های مطابق موضوع صادر شود.

آیت الله علیدوست گفت: اگر برای اینکار و مراحل فرایند دائم تعریف کنیم، به فتوا خواهیم رسید، ولی اگر این فرایند ومراحل طی نشود، فتوا هم با موضوع هم خوانی ندارد دلیل آن این است دائم موضوعات جدید خلق می‌شود.

این استاد حوزه اظهارداشت: انجام این مراحل باعث می‌شود در همه حال فقیه و کارشناس در کنار پژوهشگاه رویان وجود داشته باشند.

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *