روایت عجیب دانشجویی که تبدیل به استراتژیست جنگ شد
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، یکی از مهمترین آثاری که در حوزه خاطرهنگاری و خاطرهنویسی فرماندهان ارشد جنگ تحمیلی منتشر شده، کتاب "کالکهای خاکی" خاطرات سردار محمدعلی (عزیز) جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران است که وی در آن روزها سراسر حادثه، حضور در دانشگاه را ترک میکند و راهی دانشگاهی دیگر در عرصه دفاع از کشور میشود.
این کتاب مشتمل بر خاطرات شفاهی وی از سال ۱۳۳۵ تا سال ۱۳۶۱ است که در یازده فصل به کوشش گلعلی بابایی و حسینبهزاد تدوین و منتشر شده است.
در این اثر در خلال سالهای پیش از انقلاب تا فتح خرمشهر حوادث و وقایع متعددی همچون ورود امام (ره) به ایران، تسخیر لانه جاسوسی، چگونگی تشکیل گروه دانشجویان مسلمان خط امام (ره)، آغاز جنگ، چگونگی راهیابی فرمانده سپاه به این ارگان و ... روایت میشود.
یکی از اصلیترین ویژگیهای این اثر بیان این روزها از زبان فرمانده سپاه است که از این جهت اهمیت ویژهای نسبت به دیگر آثار دارد.
رهبر انقلاب در بیانات خود در دیدار با جمعی از فرماندهان دفاع مقدس در سال ۹۲ فرموده اند: «به این نکته خوب است، توجه شود و در اظهارات گفته شود. این نکته را در ارتباط با مطالعه کتابهای مربوط به هشت سال دفاع مقدس میگویم، نکتهای که از بس واضح است، مغفول عنه واقع میشود و آن، این است که در دوره جنگ، افرادی و عناصری بودهاند و جوانانی که اطلاع از جنگ نداشتند و شاید سربازی هم نرفته بودند.
بعد میبینیم که در ظرف یک سال، یا یک سال و نیم تبدیل میشوند به یک استراتژیست نظامی. این نکته درباره همه صدق میکند؛ درباره آقای رشید، درباره آقای جعفری و دیگران.
من شرح حال آقای جعفری را میخواندم. این کتابی که چاپ کردهاند؛ کالکهای خاکی با او مصاحبهکردهاند. اولی که دارد میرود طرف سوسنگرد، میگوید: من اصلاً هیچ نمیدانستم، هیچ شلیکی نکرده بودم. بلد هم نبودم. دیگران هم همین طور.
لکن در عملیات فتحالمبین، او یکی از طراحهاست و در اجرا هم، یکی از مدیران خوب است، که فرماندهی یکی از قرارگاهها را بر عهده میگیرد. من شرح حال این آقایان و کتابهای جنگ را زیاد میخوانم. جنگ کاری کرد که سرباز صفر ما، تبدیل شد به یک استراتژیست نظامی! این چیست؟ این؛ معجزه انقلاب و دفاع مقدس است و این حرفها از بس واضح است، گم میشود. شما اینها را بگویید.