فراز و نشیبهای روابط کره شمالی و روسیه در دهههای گذشته
خبرگزاری میزان - «کیم جونگ اون»، رئیس کره شمالی به تازگی برای دیدار با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه به روسیه سفر کرد.
نشست روز چهارشنبه دومین نشست کیم با پوتین بود و به نظر میرسد که رئیس کره شمالی به دنبال کمک اقتصادی و فناوری نظامی برای کشور خود باشد.
آمریکا که چندی قبل برای اولین بار فاش کرد که این دیدار قریبالوقوع است، گفت که کیم و پوتین همچنین احتمالا درباره ارائه تسلیحات به روسیه برای جنگ اوکراین از سوی کره شمالی گفتوگو خواهند کرد.
چنین حرکتی نشاندهنده تغییر نقش از جنگ کره بین سالهای ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۳ است؛ زمانی که اتحاد جماهیر شوروی مهمات، هواپیماهای جنگی و خلبانان را برای حمایت از کره شمالی فراهم کرد.
در ادامه به چگونگی آغاز روابط کره شمالی و روسیه و برخی از فراز و نشیبها در روابط آنها اشاره شده است.
متحدان جنگ سرد
زمانی که حکومت استعماری ژاپن بر کره با شکست این کشور در جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵ به پایان رسید، این شبه جزیره به کره شمالی مورد حمایت اتحاد جماهیر شوروی و کره جنوبی مورد حمایت آمریکا تقسیم شد.
مسکو «کیم ایل سونگ»، که یک گروه کرهای را در ارتش شوروی فرماندهی میکرد، بهعنوان رئیس در پیونگ یانگ منصوب کرد و این شخص کشور کره شمالی را در سال ۱۹۴۸ تاسیس کرد.
۲ سال بعد، با حمایت اتحاد جماهیر شوروی و چین، نیروهای کیم ایل سونگ با کره جنوبی مقابله کردند.
نیروهای کره جنوبی، آمریکا و سایر کشورها برای دفع آنچه حمله کره شمالی مینامیدند، جنگیدند که درگیری متعاقب آن به کشته شدن میلیونها نفر منجر شد.
آتشبس در سال ۱۹۵۳ به جنگ پایان داد، اما شبه جزیره کره را در وضعیت فنی جنگ قرار داد.
اتحاد جماهیر شوروی به ارائه کمکهای اقتصادی و نظامی به کره شمالی در طول جنگ سرد از جمله ارائه سوخت و تسلیحات ادامه داد. در سال ۱۹۶۱، کیم ایل سونگ و «نیکیتا خروشچف»، رئیس وقت شوروی، پیمانی را امضا کردند که در آن مسکو متعهد شد در صورت حمله از پیونگ یانگ دفاع کند.
قطع روابط
فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، کره شمالی را از کمکهای اصلی اقتصادی و امنیتی خود محروم کرد.
دولت پسا شوروی در مسکو تحت ریاست جمهوری «بوریس یلتسین» اجازه داد تا ائتلاف نظامی با پیونگ یانگ منقضی و کمک به این کشور قطع شود.
احیای روابط
پوتین که در سال ۲۰۰۰ بهعنوان رئیس جمهور روسیه انتخاب شد، فعالانه به دنبال احیای روابط مسکو با کره شمالی بود.
چند ماه پس از ریاست جمهوری خود، پوتین به پیونگ یانگ سفر کرد تا با «کیم جونگ ایل» ملاقات کند، کسی که در زمان مرگ پدرش مسئولیت را بر عهده گرفته بود.
این دیدار پوتین را به اولین رئیس جمهور روسیه تبدیل کرد که به کره شمالی سفر کرده بود. او و کیم جونگ ایل توافق کردند که روابط را به مسیر اصلی بازگردانند و یک توافقنامه همکاری نظامی گسترده امضا کردند.
پوتین میزبان کیم جونگ ایل برای دیدارهای بعدی در روسیه در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ بود.
برنامه هستهای
با وجود روابط گرمتر، روسیه ۲ بار از تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه کره شمالی در اواسط تا اواخر دهه ۲۰۰۰ به دلیل برنامه موشکی و تسلیحات هستهای پیونگ یانگ حمایت کرد.
روسیه همچنین در مذاکراتی با هدف متقاعد کردن پیونگ یانگ به ترک برنامه اتمی خود در ازای منافع امنیتی و اقتصادی شرکت کرد.
اما مذاکرات که شامل آمریکا، چین، کره جنوبی و ژاپن نیز بود، در دسامبر ۲۰۰۸ شکست خورد.
کیم جونگ ایل سومین و آخرین سفر خود را در سال ۲۰۱۱، چهار ماه قبل از مرگش به روسیه انجام داد. سپس پسرش کیم جونگ اون مسئولیت را بر عهده گرفت.
سال بعد، روسیه موافقت کرد که از ۹۰ درصد از بدهی ۱۱ میلیارد دلاری کره شمالی به خود چشمپوشی کند.
اما مسکو به همراه چین از تحریمهای سختگیرانه شورای امنیت سازمان ملل علیه کره شمالی در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ حمایت کردند، زیرا این کشور شروع به تسریع آزمایشهای هستهای و موشکی خود کرد.
در سال ۲۰۱۷، کیم جونگ اون پس از آغاز دیپلماسی با کره جنوبی و آمریکا، اقداماتی را برای ترمیم روابط با روسیه و چین انجام داد.
در حالی که ۲ سال بعد مذاکرات با واشنگتن شکست خورد، کیم جونگ اون برای اولین دیدار خود با پوتین به شهر ولادی وستوک در شرق روسیه سفر کرد.
سران ۲ کشور متعهد شدند که همکاری را گسترش دهند، اما این دیدار نتایج قابل توجهی نداشت.
روابط نزدیکتر
زمانی که در سال ۲۰۲۲ جنگ اوکراین آغاز شد، کره شمالی از مسکو حمایت کرده و گفت که «سیاست هژمونیک» غرب عامل آغاز جنگ بوده است.
کره شمالی همچنین یکی از کشورهایی بود که استقلال ۲ منطقه تحت حمایت مسکو در شرق اوکراین را به رسمیت شناخت.
با وجود انجام بیسابقه آزمایشهای موشکی پیونگیانگ، روسیه با پیوستن به چین در مخالفت با تحریمهای جدید علیه کره شمالی متقابلا واکنش نشان داده است.
در آوریل سال گذشته، مسکو و پکن تحریمهای آمریکا علیه کره شمالی را وتو کردند.
از آن زمان، آمریکا کره شمالی را به ارائه تسلیحات به روسیه از جمله فروش توپخانه به گروه واگنر متهم کرده است.
مسکو و پیونگ یانگ هر دو این ادعاها را رد کردهاند.
اما گمانهزنیها درباره همکاری نظامی بین ۲ کشور از زمانی که «سرگئی شویگو»، وزیر دفاع روسیه در ماه جولای از کره شمالی بازدید کرد، افزایش یافت.
شویگو هنگامی که در پیونگ یانگ بود، در یک رژه نظامی بزرگ شرکت کرد که در آن کیم جونگ اون موشکهای دوربرد طراحی شده برای هدف قرار دادن اهدف بسیار دور را به نمایش گذاشت.
انتهای پیام/