قالیباف: مثلث دولت، مجلس و مردم در کنار هم میتوانند مشکلات کشور را برطرف کنند
خبرگزاری میزان - به گزارش خانه ملت، محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم افتتاحیه رویداد «نظاره جهش تولید دانش بنیان» که صبح امروز (دوشنبه، ۲۰ شهریور ماه) در بهارستان برگزار شد، با بیان اینکه به حوزه فناوری از نگاه مدیریتی مینگرم، گفت: باید خلاءهای موجود حوزه دانشبنیان، پژوهش و فناوری را پرکنیم که البته در زمان بررسی احکام لایحه برنامه هفتم تلاش کردهایم ایرادات موجود برطرف شود و هنوز این فرصت موجود است تا در صحن علنی این موضوع را بیشتر بررسی کنیم که در این مسیر نیازمند کمک اهالی فناوری هستیم.
نهاد علم باید اجتماعیسازی شود/تفاوت فلسفه جمهوری اسلامی و غرب، محور قرار دادن مردم است
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت اجتماعی کردن نهاد علم، عنوان کرد: لازم است مبنای توسعه اجتماعی را ارجحیت دهیم از این رو اجتماعی کردن نهاد علم بسیار مهم است؛ شخصاً بعد از مدتها به الگویی رسیدهام که باید در هر مجموعهای به ویژه در بخش خصوصی، «هوشمندسازی»، «مردمیسازی» و «شفاف سازی» را مورد توجه قرار دهیم که خروجی آن «کارآمدسازیی» است.
وی ادامه داد: زمانی که حرف از مردمیسازی میزنیم یعنی قدرت معنوی و مقبولیت ما به مردم است و به توان نظامی ما نیست. فرق ما با کشورهای غربی این است که محوریت ما مردم هستند و فلسفه ما در جمهوری اسلامی افزایش معرفت و به تعبیر دیگر آگاهی بخشی است.
آگاهیبخشی به مردم نسبت به حقوق خود از وظایف مسئولان است/ اعتمادسازی منجر به افزایش مشارکت میشود
قالیباف با اشاره به اولویتهایی که باید در مسیر آگاهی بخشی در نظر داشت، عنوان کرد: در وهله اول مردم باید به حق خود آگاه بوده و بدانند که حق خود را مطالبه کنند و این وظیفه ما بهعنوان مسئول، نخبگان و هرکسی است که در هر قسمتی از جمهوری اسلامی فعالیت میکند؛ اما متأسفانه در حال حاضر فقط وظایف مردم را مشخص میکنیم. ما باید حق مردم را به آنها نشان دهیم تا مردم در زمانی که به دنبال حق خود میروند وظایف خود را نیز بشناسند و متوجه شوند که کجا حقشان است و کجا باید وظیفهای که بر گردن دارند را انجام دهد.
رئیس قوه مقننه بر همین اساس تصریح کرد: اگر این رفت و برگشت در جامعه اتفاق بیفتد، اعتماد میان مردم و همه اجزای حاکمیت از بخش خصوصی و دولتی گرفته تا عمومی غیردولتی برقرار میشود که بزرگترین سرمایه اجتماعی ماست. اگر در جمهوری اسلامی اعتماد نباشد هیچ کاری نمیتوانیم انجام دهیم و در نهایت اگر این اعتمادسازی صورت گیرد، مشارکت مردم افزایش مییابد و اینجاست که خانوادهها فرزندان خود را به جبهه اعزام میکنند، خلاقیت به خرج میدهند، سرمایه گذاری میکنند و در نهایت رشد در همه ابعاد صورت میگیرد.
بهرهوری باید نسبت به سرمایهگذاری محوریت اول کار باشد
وی در ادامه با بیان اینکه برای عدالت جغرافیایی و توسعه اجتماعی باید همه رویکردها را براساس «محلهمحوری»، «مسجدمحوری»، «مدرسهمحوری»، «منزلمحوری» به معنای محوریت خانواده و «مجازیمحوری» به معنای فضای مجازی محوری قرار دهیم، عنوان کرد: اگر نگاه مردمی داریم باید محلهها را در نظر بگیریم؛ از سوی دیگر از آنجایی که باورها و ارزشها مهم است باید به مساجد نیز توجه کنیم؛ همچنین به جرأت میگویم حدود ۲۰ سال است از مدرسه و معلمان غفلت کردهایم که کانون تربیت است؛ از طرفی باید به خانواده بسیار توجه کنیم که در این میان اهمیت به سبد خانوار بسیار مهم است که تلاش کردهایم آن را در جریان رسیدگی به احکام لایحه برنامه هفتم، محور قرار دهیم؛ این ۵ عنصر اساسی باید در جامعه مانند زنجیره، روابط انسانی را شکل دهد.
قالیباف با بیان اینکه اقتصاددانان بر سرمایهگذاری و بهرهوری تأکید دارند، گفت: متأسفانه مدیران میایستند تا سرمایه بیاید و رشد اتفاق بیفتد؛ چنانچه در حال حاضر نیز صرفاً میزان اعتبار مورد نیاز خود را در جریان رسیدگی به احکام لایحه برنامه هفتم مطرح میکنند تا کار انجام دهند و همین باعث میشود که اگر این اعتبار تأمین نشد، کار بخوابد لذا امروز بهرهوری محور اصلی کار نسبت به سرمایه است و با بهرهوری میتوانیم سرمایه را ایجاد کنیم که با همان به سمت رشد برویم لذا نباید سرمایهگذاری محوریت اول باشد.
اصلاح بهرهوری باید از طریق دانشبنیان و فناوری صورت گیرد
به گزارش خانه ملت، رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان با بیان اینکه امروز روزانه ۳٫۵ میلیون بشکه نفت را به دلیل بهره وری غلط هدر میدهیم، اظهار داشت: هر بشکه حدود ۸۰ دلار است که این میزان در سال، مبلغی قریب به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار میشود لذا اصلاح این بهرهوری در کنار اینکه موضوعی اجتماعی است باید از طریق دانشبنیان و فناوری حل شود که البته در نهایت نفع اصلی آن را مردم میبرند.
وی در ادامه فعالان حوزه دانشبنیان و فناوری را موتور اصلی اصلاح بهرهوری دانست و افزود: ما در مجلس باید با شما به صورت کاربردی جلساتی برگزار کنیم تا مصداقی بر موضوعاتی همچون انرژی، سلامت، آب و ... متمرکز شویم تا موضوعات مربوط به آن برطرف شود.
باید مشکلات کشور را به مسأله تبدیل کرده و سپس آن را حل کنیم/تشخیص علمی در کنار تصمیم سیاسی مسائل را حل میکند
قالیباف ادامه داد: بزرگی میگفت مشکلات در کشور زیاد است، اما مسأله نداریم که این حرفی دقیق و حکیمانه است. امروز ما مدیران میخواهیم مشکلات را حل کنیم، اما نمیشود و حتی بر آنها افزوده میشود. همین امروز طرحی در صحن مجلس در رابطه با کولبران و ملوانان مطرح است تا مشکلشان حل شود، اما بنده به عنوان یک نماینده مردم میگویم که ممکن است اگر مسأله را دقیق و حکیمانه بررسی نکنیم از همین طریق مشکلات دیگری را ایجاد کنیم.
رئیس مجلس اضافه کرد: فهم این موضوع بسیار مهم و کلیدی است که مشکل را به مسأله تبدیل کرده و بعد آن را حل کنیم و این وظیفه خطیر بر عهده شماست که در حوزه دانشبنیانها و فناوری فعالیت دارید. حُکم در حکمرانی شامل دو بخش تشخیص علمی و تصمیم سیاسی است که این دو بدون هم باعث مشکل میشود؛ چنانچه در حکمرانی اقتصاد و یا حکمرانی در حوزه آب به هر دو بخش تشخیص علمی و تصمیم سیاسی نیاز داریم.
وی افزود: امروز شما به عنوان پیشگامان این حوزه میتوانید در برنامه هفتم، کشور را از جا بلند کرده و ۱۰۰ میلیارد دلار هدررفت انرژی را به کشور بازگردانید تا مردم منفعت آن را ببرند و این موضوع که قطعاً در یک قدمی ما است که صرفاً نیاز به علم، خلاقیت و جذب جوانان دارد. ما نباید کاری کنیم که از کشورهای اطراف خود عقب بمانیم بلکه باید افتخارآفرینی کنیم.
قالیباف با بیان اینکه امروز کشور به دست مردمی اداره میشود که اقشار مختلف را تشکیل میدهند، گفت: فلسفه برگزاری رویداد امروز این است که قانونی که در مجلس برای حمایت از جهش تولید دانشبنیان به تصویب رسید را بررسی کنیم؛ همان کاری که باعث شد رهبری درباره مجلس یازدهم بفرمایند که این مجلس با نقشه راه حرکت کرد.
رئیس قوه مقننه در این بخش از سخنان خود با بیان اینکه اعلام برنامه کار در مجلس بسیار سختتر از هر نهاد دیگری است، عنوان کرد: مدیریت در هر سازمان دیگری بسیار راحتتر از مجلس است، اما با این حال برنامههای خود را در اولین گفتوگوی زنده تلویزیونی خود با مردم اعلام کردم و امروز توانستهایم بیش از ۸۰ درصد این برنامه اعلامی را در مجلس به ثمر برسانیم.
وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب در فروردین ۱۴۰۱ درباره اهمیت تولید دانش بنیان صحبت کردند که ما در اردیبهشت همان سال تدوین طرحی در این حوزه را به جریان انداختیم که قطعاً مقدمات آن از سال قبل آغاز شده بود و توانستیم در نهایت یک قانون مستحکم را به تصویب برسانیم و امروز قصد داریم در جریان رسیدگی به احکام لایحه برنامه هفتم آن را تکمیل و تقویت کنیم.
مثلث دولت، مجلس و مردم در کنار هم میتوانند مشکلات کشور را برطرف کنند/حمایت از فعالیتهای نوآورانه باید نسبت به حمایت از فعالیتهای فناورانه در اولویت باشد
قالیباف افزود: امیدواریم بعد از این موضوع، سایر قوانینی که امروز بر زمین مانده را نیز بررسی کنیم تا به صورت کامل اجرا شود لذا مثلث دولت، مجلس و مردم باید در کنار هم قرار گیرند تا بتوانند مشکلات کشور را برطرف کنند.
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان با بیان اینکه امروز فرصتها، تسهیلات و امکانات زیادی را برای حوزه دانشبنیان قرار داده و در حال توسعه آن در جریان رسیدگی به احکام لایحه برنامه هفتم هستیم، عنوان کرد: باید دقت کنیم که حمایت از فعالیتهای نوآورانه را نسبت به فعالیتهای فناورانه در اولویت قرار دهیم؛ اگر صرفاً به بخشهای فناوری که راه اندازی شده و در قسمتی ایستادهاند، رانت بدهیم، به سرنوشت ایران خودرو گرفتار میشویم که در ادامه وضعیت آن آنالوگی نبوده و دیجیتالی است و دچار مشکل میشویم.
منابع انسانی بزرگترین سرمایه کشور است/ ضرورت استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور
وی در ادامه بزرگترین سرمایه را منابع انسانی دانست که قدرت تولید ثروت، خلاقیت و اعتبار دارد و گفت: افرادی که به این خاک و میهن و دین خود هیچ علاقهای ندارند، مشمول این سرمایه نیستند بلکه افرادی جزو سرمایه منابع انسانی ما محسوب میشوند که برای میهن و دین خود در هر حوزهای از جبهه نظامی گرفته تا جبهه اقتصادی میجنگند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به پنجره جمعیتی کشور خاطرنشان کرد: باید پیش از بسته شدن پنجره جمعیتی کشور، از این فرصت استفاده کنیم و حتی نباید روی خود را از ایرانیان خارج از کشور بازگردانیم بلکه باید از ظرفیت آنها نیز استفاده کنیم تا بتوانیم کشور را به رشد و شکوفایی برسانیم که همه اینها نیازمند اخلاص عمل، نیت خیر کمک به مردم است که وعده الهی بوده و اگر در راه خدا و خلق او گام برداریم، خداوند ضمانت کرده که ما را به موفقیت خواهد رساند.
انتهای پیام/