صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

کشور‌های شاد غربی تحت سونامی مصرف دارو‌های ضد افسردگی

۲۰ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۳:۲۷:۵۳
کد خبر: ۴۷۳۳۷۹۶
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
شادترین کشورهای جهان یا همان کشورهای اروپایی، اصلی‌ترین مصرف‌کنندگان داروهای ضد افسردگی هستند.

خبرگزاری میزان – جهان در حال دست‌وپنجه نرم کردن با بحران سلامت روان است و مصرف دارو‌های ضد افسردگی (AD) در ۲ دهه اخیر در سراسر جهان به‌شکل چشمگیری افزایش یافته است.

براساس جدیدترین گزارش‌ها، اروپایی‌ها بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان دارو‌های ضد افسردگی هستند؛ به این معنا که مصرف دارو‌های ضد افسردگی در اروپا طی ۲ دهه گذشته بیش از ۲ برابر شده است.

بحران سلامت روان در سال‌های اخیر برای کشور‌های اروپایی به چالشی مهم و حیثیتی تبدیل شده است، زیرا روند وخامت فزاینده این بحران با ادعا‌های مقام‌های اروپایی مبنی بر تامین زندگی مرفه و آسوده برای مردمان قاره سبز همخوانی ندارد.

 

 

شادترین مصرف‌کنندگان دارو‌های ضدافسردگی!

بر اساس داده‌های به‌دست آمده از بررسی جدید سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) استفاده از دارو‌های ضد افسردگی طی سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ در ۱۸ کشور اروپایی تقریبا ۲‌ونیم برابر افزایش یافته است.

داده‌های بررسی مذکور همچنین افزایش چشم‌گیر ابتلا به اضطراب و افسردگی را در طول دوران شیوع کرونا در اروپا نشان می‌دهد.

میانگین مصرف دارو‌های ضد افسردگی در ۱۸ کشور اروپایی در سال ۲۰۰۰ حدود ۳۰.۵ دوز به ازای هر هزار نفر در روز بود که در سال ۲۰۲۰ به ۷۵.۳ دوز به ازای هر هزار نفر افزایش یافت؛ روندی که رشدی ۱۴۷ درصد را نشان می‎دهد.

 

 

اما این میانگین کلی نقاط شروع بسیار متفاوت برای استفاده از دارو‌های ضد افسردگی در سال ۲۰۰۰ در برخی کشور‌ها را پنهان می‌کند؛ از ۶.۴ دوز در استونی تا ۷۰.۵ دوز در ایسلند.

جمهوری چک با ۵۷۷ درصد رشد، بیشترین افزایش را در مصرف دارو‌های ضد افسردگی به ثبت رساند، در حالی که این میزان در فرانسه تنها ۳۸ درصد افزایش یافت.

فرانسه کم‌ترین تغییر را در میان کشور‌های اروپایی بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ به ثبت رساند.

 

رشد مصرف دارو‌های ضدافسردگی بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ در ۲۴ کشور اروپایی با میانگین مصرف روزانه از ۴۹.۸ دوز به ۶۸ دوز، ۳۶.۵ درصد افزایش یافته است.

در همین مدت مصرف دارو‌های ضد افسردگی در پرتغال ۳۰۴ درصد، در انگلیس ۲۵۶ درصد، در اسپانیا ۲۰۸ درصد و در آلمان ۲۰۰ درصد افزایش یافت.

 

شیوع افسردگی مزمن در اروپا

شیوع کرونا تاثیر قابل‌توجهی بر شیوع افسردگی مزمن در کشور‌های اروپایی داشت؛ براساس گزارش سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، وضعیت سلامت روان در اروپا از زمان شیوع کرونا در این قاره به شکل قابل‌توجهی بدتر شده است.

براساس این گزارش، از مارس ۲۰۲۰ به بعد، شیوع اضطراب و افسردگی در ۱۵ کشور منتخب سازمان همکاری اقتصادی و توسعه از جمله چندین کشور اروپایی افزایش یافته است؛ شیوع اضطراب در اوایل سال ۲۰۲۰، حدود ۲ برابر یا بیش از ۲ برابر میزانی بود که در سال‌های گذشته در بلژیک، فرانسه، نیوزیلند و انگلیس مشاهده شد.

 

در عین حال، شیوع افسردگی در کشور‌های بلژیک، فرانسه، جمهوری چک، سوئد و انگلیس در اوایل سال ۲۰۲۰ نیز ۲ برابر یا بیشتر از ۲ برابر سال‌های گذشته بود.

شیوع اضطراب و افسردگی در پی شیوع کرونا سبب شد تا نرخ مصرف دارو‌های ضد افسردگی در این کشور‌ها رشد قابل‌توجهی داشته باشد.

 

 

رکوردشکنی مصرف دارو‌های ضد افسردگی در اروپا

با وجود هشدار‌های متعدد درباره اعتیادآور بودن مصرف دارو‌های ضد افسردگی، پزشکان اروپایی همچنان به تجویز این دارو‌ها برای طولانی‌مدت ادامه می‌دهند.

ترکیب این رویکرد با سرمایه‌گذاری اندک دولت‌های اروپایی در بخش سلامت و مراقبت روان، اوضاع را به‌شدت وخیم کرده است.

 

 

از سال ۲۰۱۰ تاکنون کشور‌های اروپایی با روند افزایشی استفاده از دارو‌های ضدافسردگی مواجه شده‌اند، زیرا شمار افراد مبتلا به اضطراب و افسردگی در این کشور‌ها در حال افزایش است.

دلایل متعددی برای رشد نرخ مصرف دارو‌های ضدافسردگی در کشور‌های اروپایی طی ۲ دهه اخیر وجود دارند.

 

 

شیوع اختلال‌های روانی رایج، دسترسی آسان به دارو‌های ضدافسردگی و فراوانی درمان دارویی برای اختلال‌های روانی رایج، دسترسی ضعیف به درمان‌های غیر دارویی، شیوع کرونا و بحران هزینه‌های زندگی از مهم‌ترین دلایل روند افزایشی مذکور هستند.

کمبود روانشناس نیز از دیگر دلایل افزایش مصرف دارو‌های ضد افسردگی در کشور‌های اروپایی هستند؛ در سیستم بهداشت ملی کشور‌های اروپای به صورت میانگین به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر ۲۰ روانشناس وجود دارد.

 

 

شادترین کشور جهان با بالاترین میزان مصرف داروی ضد افسردگی

یکی از شاخص‌هایی که کشور‌هایی اروپایی همواره به آن به چشم مزیت در زمینه زندگی مردمان قاره سبز می‌نگرند، شاخص مردم شاد است؛ البته آن‌ها رابطه میان این شاخص و شاخص مصرف دارو‌های ضد افسردگی را به‌صورت عامدانه نادیده می‌گیرند.

به عنوان مثال، ایسلند که براساس گزارش جهانی شادی در سال ۲۰۲۰ دومین کشور شاد جهان بود، بیشترین مصرف دارو‌های ضد افسردگی را در اروپا دارد.

سوئد که در رتبه ششم این فهرست قرار دارد، با ۱۰۵ دوز مصرف روزانه دارو‌های ضد افسردگی در جایگاه چهارم مصرف این دارو‌ها در اروپا قرار دارد.

 

 

فنلاند که در صدر فهرست شادترین مردم قرار داشت، با مصرف حدود ۸۲ داروی ضد افسردگی از این حیث در میان ۲۴ کشور اروپایی در رتبه هفتم قرار دارد.

از سوی دیگر لتونی با مصرف روزانه ۲۰ دوز و مجارستان با مصرف روزانه ۳۰ دوز داروی ضد افسردگی در گزارش جهانی شادی در رتبه‌های ۳۴ و ۴۳ قرار دارند.

 

هزینه مصرف دارو‌های ضد افسردگی باری بر دوش شهروندان و کشورهایشان است.

در سال ۲۰۲۰، آلمان ۸۱۲ میلیون دلار (۷۸۳ میلیون یورو) برای دارو‌های ضد افسردگی هزینه کرد؛ اسپانیا (۶۴۹ میلیون دلار یا ۶۲۶ میلیون یورو) و ایتالیا (۴۵۶ میلیون دلار یا ۴۴۰ میلیون یورو) دیگر کشور‌های پیشرو در هزینه دارو‌های ضد افسردگی هستند.

نسبت هزینه دارو‌های ضد افسردگی به کل فروش دارو در کشور‌های اروپایی نشان می‌دهد که این امر یک هزینه قابل‌توجه در برخی کشور‌ها است.

 

تجویز گسترده دارو‌های ضد افسردگی

همان‌طور که گفته شد، پزشکان اروپایی به شکل گسترده‌ای دست به تجویز دارو‌های ضد افسردگی می‌زنند؛ این در حالی است که انتقادهای زیادی متوجه این رویکرد پزشکان اروپایی است.

توجیه آنها در اتخاذ این رویکرد به‌ویژه در مورد کودکان، نوجوانان و جوانان نگرانی از احتمال بالای خودکشی و خودآزاری در میان این افراد است.

 

این در حالی است که در شمار قابل‌توجهی از کشور‌های اروپایی هیچ داروی ضدافسردگی برای کودکان و نوجوانان مجوز ندارد.

در عین حال، بررسی‌ها نشان می‌دهند که شمار نوجوانان ۱۲ تا ۱۷ ساله انگلیسی که برایشان دارو‌های ضد افسردگی تجویز شده، از سال ۲۰۰۵ تاکنون به شدت افزایش یافته است.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *