صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

درباره اجلاس سران بریکس و دستور کار آن

۳۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۳:۰۳
کد خبر: ۴۷۳۰۴۸۶
ده‌ها کشور برای به چالش کشیدن سلسله مراتب جهانی فعلی خواهان پیوستن به باشگاه ۵ کشوری بریکس هستند.

خبرگزاری میزان - بزرگترین گردهمایی سران کشور‌های جهان غیرغربی در چارچوب «بریکس» در تاریخ ۲۲ آگوست(۳۱ مرداد) در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی آغاز می‌شود.

پانزدهمین اجلاس سران بریکس از ۲۲ تا ۲۴ آگوست(۳۱ مرداد تا دوم شهریور) در منطقه مالی «سندتون» ژوهانسبورگ به ریاست سران برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی برگزار می‌شود.

امسال، ۶۷ رئیس دولت از جمله ۵۳ نفر از آفریقا و همچنین بنگلادش، بولیوی، اندونزی و ایران به این اجلاس دعوت شده‌اند. 

بریکس و هدف آن چیست؟

نام اختصاری BRIC(برزیل، روسیه، هند و چین) از سوی «جیم اونیل»، اقتصاددان موسسه «گلدمن ساکس» ابداع شد، که استدلال کرده بود اقتصاد‌های در حال پیدایش باید بلوک‌های سازنده سیستم‌های مالی و حکومتی جهانی تازه‌ای را تشکیل بدهند.

در ژوئن ۲۰۰۶، BRIC از سوی وزرای اقتصاد برزیل، روسیه، هند و چین در چارچوب مجمع اقتصادی سن پترزبورگ (PEF) تأسیس شد. مبتکر ایجاد انجمن جدید مسکو بود.

در ۲۴ دسامبر ۲۰۱۰، BRIC از آفریقای جنوبی برای پیوستن به این بلوک دعوت کرد. بنابراین، این گروه نام خود را به بریکس BRICS تغییر داد.

در سال ۲۰۲۲، بریکس اعلام کرد که تعداد کشور‌های عضو را افزایش خواهد داد تا این سازمان فراگیرتر شود. 

از اول ژانویه، آفریقای جنوبی با شعار «بریکس و آفریقا: مشارکتی برای رشد شتابان مشترک، توسعه پایدار و چندجانبه گرایی فراگیر»، ریاست بریکس را بر عهده دارد.

تقویت چندجانبه‎گرایی؛ اصلاح نهاد‌های حکمرانی جهانی؛ توسعه پایدار و بررسی پتانسیل توافقنامه تجارت آزاد قاره آفریقا؛ تعمیق همکاری در زمینه انتقال عادلانه انرژی و مبارزه با تغییرات آب و هوایی؛ همچنین تحول آموزش و افزایش مشارکت معنادار زنان در فرآیند‌های صلح از اولویت‌های ریاست آفریقای جنوبی به حساب می‌آید.

کدام کشور‌ها می‌خواهند به بریکس بپیوندند؟ 

به گزارش «رویترز»، ۲۳ کشور به طور رسمی درخواست عضویت در بریکس را ارائه کرده‌اند که در پانزدهمین اجلاس سران این گروه بررسی می‎شود.

همانطور که «سیریل رامافوسا»، رئیس جمهور آفریقای جنوبی، گفت: آفریقای جنوبی از گسترش عضویت در بریکس حمایت می‌کند.

پیش از این، بیش از ۴۰ کشور از جمله بولیوی، کوبا، کنگو، کومور، گابن و قزاقستان، همگی تمایل خود را برای پیوستن به بلوک اقتصاد‌های بزرگ در حال توسعه ابراز کرده بودند. 

آرژانتین، ترکیه، عربستان، امارات، مصر، سنگال، الجزایر، اتیوپی، ایران و اندونزی از جمله کشور‌هایی هستند که از فرصت درخواست رسمی پیوستن به بریکس استفاده کردند.

قابل توجه است که بسیاری از متقاضیان جدید عضویت در بریکس از آفریقا هستند. 

پیش از این، «وانگ ون‎بین»، سیاستمدار و دیپلمات چینی که در حال حاضر به عنوان سخنگوی وزارت خارجه این کشور فعالیت می‌کند، بر توسعه بریکس تاکید کرده و گفت که پانزدهمین اجلاس بر تعمیق مشارکت بین بریکس و آفریقا برای ارتقای رشد متقابل، دستیابی به توسعه پایدار و تقویت فراگیری و چندجانبه‌گرایی متمرکز خواهد بود.

ارز بریکس و کنار گذاشته شدن دلار آمریکا

به گفته «آنیت سوکال»، سفیر آفریقای جنوبی در آسیا و بریکس، تنظیم واحد پول مشترک بریکس در دستور کار پانزدهمین اجلاس نخواهد بود.

این دیپلمات ارشد، گفت که اگرچه پروژه ارز مشترک در گردهمایی آگوست مورد بحث قرار نخواهد گرفت، اما کشور‌های بریکس به دور شدن از دلار آمریکا ادامه خواهند داد. 

چگونه بریکس می‌تواند اقتصاد جهانی را تغییر دهد؟

افزایش گردش مالی ارز‌های ملی در مبادلات اقتصادی بین‌المللی، دلارزدایی، بهبود مکانیسم‌های پرداخت، و همچنین تقویت نقش بانک توسعه جدید و ترتیبات ذخایر مشروط بریکس از موضوعات کلیدی اقتصادی است که در پانزدهمین اجلاس سران این گروه به تفصیل بررسی می‎شود.

هدف بانک توسعه جدید چیست؟

انتظار می‌رود در اجلاس پانزدهم بریکس، کشور‌های این بلوک افزایش منابع مالی و وام‌دهی به ارز محلی از سوی بانک توسعه جدید(NDB) را برای خنثی کردن تأثیر نوسانات ارز خارجی و قدرت دلار که ناشی از افزایش شدید نرخ بهره از سوی بانک مرکزی آمریکاست، بررسی کنند.

بانک توسعه جدید، که قبلاً به عنوان بانک توسعه بریکس شناخته می‌شد، در سال ۲۰۱۵ از سوی کشور‌های بریکس با هدف بسیج منابع برای پروژه‌های زیرساختی و توسعه پایدار در بازار‌های نوظهور و کشور‌های در حال توسعه(EMDC) تأسیس شد.

در سال ۲۰۱۸، مرکز منطقه‌ای آفریقا (NDB) در آفریقای جنوبی افتتاح شد؛ همچنین در سال‌های ۲۰۱۹، ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲، ساختار‌های مشابهی در برزیل، روسیه و هند تاسیس شد؛ در مارس ۲۰۲۰، این بانک برنامه کمکی ۱۰ میلیارد دلاری را برای مبارزه با همه‌گیری کووید-۱۹ و غلبه بر پیامد‌های اجتماعی-اقتصادی آن راه‌اندازی کرد. 

تا ۳۰ ژانویه سال ۲۰۲۳، NDB) ۸۳) پروژه سرمایه‎گذاری به ارزش بیش از ۳۰.۱ میلیارد دلار را تصویب کرده است.

همانطور که «سیریل رامافوزا»، رئیس جمهور آفریقای جنوبی اعلام کرد به تازگی آفریقای جنوبی ۱۰۰ میلیارد راند(۵.۲۷ میلیارد دلار) از این بانک برای ساخت جاده‌ها، تامین آب و انرژی دریافت کرده است.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *