در مدار قرار گرفتن موفقیت آمیز ناو کیهانی سایوز ام.اس-11
این نخستین ماموریت به ایستگاه فضایی بینالمللی از زمان حادثه پرتاب ناکام سایوز ام.اس-10 در 11 اکتبر بشمار میرود. روز یکشنبه سازمان فضایی روسیه اعلام کرد مسئولین فنی پرواز, آخرین عملیات مربوط به کنترل موشک حامل و سفینه سایوز ام.اس-11 را به پایان رساندهاند و موشک و ناو کیهانی از هر جهت آماده پرتاب است. دیروز همچنین کمیسیون دولتی مسئول پرواز آخرین امتحان علمی را از فضانوردان به عمل آورده و صلاحیت آنها را برای انجام ماموریت صد در صد تائید کرد.
روسکاسموس در برنامهای زنده از صبح امروز(دوشنبه) گزارشهای مربوط به مراحل مختلف آماده شدن فضانوردان، موشک و وضعیت بایکونور را گزارش میداد. سه فضانورد چند ساعت قبل از پرتاب، مورد یک آزمایش طبی کوتاه قرار گرفتند.
بعد با کمک کارشناسان لباسهای ویژه خود را پوشیده عازم محل پرتاب شدند. 2 ساعت و 35 دقیقه قبل از پرتاب کیهاننوردان از طریق بخش مداری به داخل سفینه راه یافتند. 25 دقیقه بعد آنها در صندلیهای خود در بخش فرودی ناو بودند و بررسی دستگاهها را آغاز کردند. 7 دقیقه قبل از پرتاب اعلام شد کلیه دستگاهها و تجهیزات طبق برنامه پیشبینی شده مرتب و منظم کار میکند و آماده آغاز ماموریت هستند.
از دقیقه دوم قبل از پرتاب موتورهای مخازن سوخت و اکسیژن مایع شروع به فعالیت کردند و مخازن تحت فشار قرار گرفت. یک دقیقه قبل از پرتاب نخستین بازوی نگهدارنده موشک کنار کشید. 45 ثانیه بعد دومین بازوی نگهدارنده به وظیفه خود پایان داد و بالاخره آخرین مراحل شمارش معکوس در ساعت 11:31 به پایان رسید و غول آهنین سکوی پرتاب را ترک کرد و راه آسمان را پیش گرفت.
70 ثانیه پس از پرتاب، مرکز هدایت پرواز گزارش داد نخستین طبقه موشک همه سوخت را به مصرف رساند و از سایر طبقات جدا شد. در همین حال طبقه دوم کار خود را شروع کرد. این همان مرحلهای بود که در پرتاب قبلی مشکل آفرید. 4 دقیقه و 55 ثانیه بعد از پرتاب کار طبقه دوم موشک پایان یافت. 8 دقیقه و 55 ثانیه سوخت طبقه سوم نیز به پایان رسید. بالاخره با اتمام سوخت طبقه سوم در 9 دقیقه و 5 ثانیه بعد از پرتاب، سفینه پرواز آزاد خود در مدار زمین را آغاز کرد. بر صفحه نمایش تلویزیونی مرکز هدایت پرواز تصویر سه فضانورد دیده شد که با فشردن دست یکدیگر، موفقیتشان را به هم تبریک میگویند.
مرکز کنترل پرواز ضمن تایید رسیدن ناو کیهانی سایوز ام.اس-11 به مدار، اعلام کرد حدود 6 ساعت دیگر سفینه به ایستگاه فضایی بینالمللی خواهد رسید و این مرحله پرواز نیز بطور زنده پخش خواهد شد.
منبع: ایسنا