مناسبات سیاسی و اقتصادی ایران و سوریه بر مدار توسعه
خبرگزاری میزان - یک هیئت عالیرتبه سوری به ریاست «فیصل المقداد»، وزیر خارجه سوریه برای گفتوگوهای دیپلماتیک و اقتصادی به تهران سفر کرده است.
هدف اصلی این سفر تسهیل اجرای معاملات توافق شده قبلی بین سوریه و ایران اعلام شده است.
این هیئت شامل شخصیتهای کلیدی مانند وزیر اقتصاد و تجارت خارجی سوریه و وزیر ارتباطات و فناوری این کشور است که نشان دهنده اهمیت این ماموریت است.
پیگیری توافقات قبلی
این سفر به دنبال رویداد مهمی بود که در اوایل ماه می، زمانی که آیت الله رئیسی از دمشق بازدید کرد، انجام شد.
روسای جمهور ایران و سوریه در این سفر توافقنامه جامع همکاری بلندمدت و راهبردی میان ۲ کشور را امضا کردند.
این توافقنامه نقطه عطفی در گفتوگوهای محوری اخیر و مبنای فعالیتهای هیئت سوری در تهران بود.
نقش کمیته مشترک ایران و سوریه
یکی دیگر از جنبههای کلیدی این سفر دیپلماتیک شامل کمیته مشترک ایران و سوریه است.
این کمیته که نقشی مهم در گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور ایفا میکند، در جریان این سفر تشکیل جلسه داد.
«شفیق دیوب»، سفیر سوریه در تهران اعلام کرده بود که تمرکز این کمیته بر رفع موانعی که مانع گسترش این همکاریها شود، بوده است.
اهداف پیشبینی شده
در نهایت هدف اولیه این سفر دیپلماتیک اطمینان از اجرای موثر توافقنامههای دوجانبهای بود که در سفر رئیس جمهور ایران به دمشق بین طرفین امضا شد.
این هیئت پیشبینی میکند که کمیته مشترک ایران و سوریه نقشی محوری در رفع موانع احتمالی و در نتیجه ارتقای همکاریهای اقتصادی و تجاری بین دو کشور ایفا کند.
نگاه به آینده
توافقات امضا شده بین سوریه و ایران وعده تقویت روابط اقتصادی بین ۲ متحد دیرینه را میدهد.
این همکاری بخشهای متعددی از جمله نفت و سایر حوزههای اقتصادی پرسود را پوشش میدهد و یک راه حیاتی بالقوه برای سوریه که در سالهای اخیر با چالشهای اقتصادی دست و پنجه نرم کرده است، فراهم میکند.
با وجود مناقشات و موانع، همانطور که از ماموریت دیپلماتیک روز مشهود بود، مدیریت هر ۲ کشور تعهد مشترکی را برای تقویت اتحاد خود نشان دادهاند.
پیامدها برای منطقه
به گزارش «بیانان»، تقویت روابط بین ایران و سوریه نه تنها برای ۲ کشور قابل توجه است، بلکه پیامدهایی گسترده برای منطقه نیز دارد.
این تقویت روابط به سمت تغییر موازنه قدرت در این منطقه مهم ژئوپلیتیکی اشاره دارد.
در حالی که منتقدان این تقویت روابط را افزایش نفوذ سیاسی ایران میدانند، دیگران آن را گامی ضروری برای بهبود اقتصادی و ثبات منطقه توصیف میکنند.
رویدادهای در حال آشکار شدن و تعاملات دیپلماتیک در آینده بدون شک مسیر این مشارکت استراتژیک و تأثیر آن بر خاورمیانه گستردهتر را شکل خواهد داد.
چرخش کشورهای منطقه به سمت سوریه
به گفته برخی کارشناسان، تحولات ماههای اخیر، از جمله توافق از سرگیری روابط دیپلماتیک میان عربستان و ایران گرایش برخی کشورهای عربی به تقویت روابط با دمشق را در پی داشته است.
یکی از نشانههای این موضوع را میتوان عضویت دوباره سوریه در اتحادیه عرب در ماههای گذشته برشمرد.
در حالی که تغییر موضع عربستان محرک اصلی دعوت از رئیس جمهور سوریه برای پیوستن مجدد به اتحادیه عرب بود، سایر کشورهای عربی، به ویژه اردن و لبنان، دلایل خوبی برای حمایت از این اقدام دارند.
ماه گذشته نیز «محمد شیاع السودانی»، نخست وزیر عراق که اولین نخست وزیر عراق است که از سال ۲۰۱۱ به سوریه سفر کرده با رئیس جمهور سوریه در دمشق دیدار کرد.
انتهای پیام/