عربستان در دوراهی نفتی؛ اقتصاد ریاض قادر به تحمل کاهش قیمت نفت نیست
اویل پرایس در یادداشتی به معضل بزرگ روزهای اخیر عربستان یعنی کاهش یا عدم کاهش تولید نفت پرداخته است.
به گزارش گروه بین الملل ، پایگاه اویل پرایس در یادداشتی به معضل بزرگ روزهای اخیر عربستان یعنی کاهش یا عدم کاهش تولید نفت پرداخته است.
در این یادداشت آمده است: عربستان پیش از نشست ماه دسامبر امسال با این دوراهی مواجه شده است؛ کاهش تولید و افزایش قیمت یا عدم کاهش و حفظ سهم در بازار نفت. اوپک به همراه روسیه در سال ۲۰۱۶ برای جلوگیری از سقوط قیمت نفت اقدام به کاهش ۱.۸ میلیون بشکهای در روز کردند. در پیش گرفتن این مشی در حال حاضر نیز برای اعضای اوپک اقدامی حساب شده محسوب میشود چرا که هنوز آثار سقوط قیمت نفت بر اقتصاد اعضا آشکار است و عربستان نیز از این قاعده مستثنی نیست.
گزارش اخیر «کپیتال اکونومیک» Capital Economics اعلام کرد عربستان قادر است حداقل تا یک دهه کسری تجاری خود به دلیل قیمت پایین نفت را از طریق ذخایر ارز خارجی خود تامین کند.
این ایده با مخالفتهای گستردهای روبرو شد. رویترز این هفته در ستون مربوط به نفت خود نوشت ذخایر ارز خارجی عربستان در حال حاضر در حدود ۵۰۰ میلیارد دلار است. این در حالی است که در سال ۲۰۱۴ که قیمت نفت سقوط کرد ذخایر ارز خارجی این کشور تقریبا ۷۵۰ میلیارد دلار بود. علاوه بر این کاهش محسوس در ذخایر ارز خارجی، عربستان پروژههای هزینه بر بسیاری را برای تنوع بخشیدن به منابع درآمدی خود آغاز و پول زیادی به آن اختصاص داده است.
در ادامه این گزارش آمده است: "عربستان احتمالا باید چند صد میلیارد دلار در دست داشته باشد تا بتواند از سقوط احتمالی ارزش پول خود در مقابل دلار را جلوگیری کند. "
اویل پرایس شرایط حاضر را برای سعودیها نقطهای دشوار ارزیابی میکند که از یک طرف با پمپاژ نفت به بازار قیمت فعلی را حفظ کنند و از طرف دیگر با کاهش تولید سبب افزایش قیمت شوند. درست مانند کاری که چند سال پیش کردند. این استراتژی به شکل قابل توجهی به شیل آمریکا آسیب خواهد زد.
عربستان برای در پیش گرفتن مسیر کاهش تولید باید سایر تولیدکنندگان اوپک و از همه مهمتر روسیه را متقاعد کند. رویترز در ساعات ابتدایی روز شنبه به نقل از منابع ناشناس اعلام کرد روسیه کاهش تولید را پذیرفته است. با اعلام این خبر قیمت نفت افزایش یافت.
نویسنده در ادامه نوشت با این تفاسیر اتخاذ تصمیم کاهش تولید از سوی عربستان محتملتر است. در صورتی که عربستان بتواند با چشم پوشی از تنشها با ایران و نیز دور جدید تحریمها علیه این کشور توسط آمریکا، سایر اعضا را متقاعد به کاهش تولید کند، همه این کشورها از مشکلات اقتصادی کمتری رنج خواهند برد.
کارشناسان بر این باورند که عربستان قادر به تحمل دور دیگری از کاهش قیمت در بازار نفت نخواهد بود. این کشور برای کسب درآمد بالا و حفظ اقتصاد خود از ابتلا به رکود و نیز تامین بودجه برنامههای اجتماعی و اقتصادی خود به عواید حاصل از فروش نفت خود نیاز دارد.
تولید در ماههای اخیر رکورد شکسته است مانند اتفاقی که در سال ۲۰۱۶ و پیش از اولین اقدام برای کاهش تولید افتاد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *