صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

معضل اخلاقی ارسال بمب‌های خوشه‌ای به اوکراین

۰۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۵:۴۲:۰۴
کد خبر: ۴۷۲۵۳۵۶
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
ارسال بمب‌های خوشه‌ای به اوکراین از سوی آمریکا از ابعاد مختلف محل اشکال و تناقض است.

خبرگزاری میزان - اخیرا، اوکراین بمب‌های خوشه‌ای را که از سوی آمریکا ارائه شده بود به سمت اهداف روسیه شلیک کرده است؛ این بمب‌ها در ۱۲۳ کشور، از جمله اکثر اعضای ناتو ممنوع است، اما آمریکا و اوکراین کنوانسیون سال ۲۰۰۸ مورد حمایت سازمان ملل در مورد ممنوعیت استفاده، تولید، انباشت یا انتقال مهمات خوشه‌ای را امضا نکرده‌اند.

به گزارش واشنگتن پست، استفاده از آن‌ها در یک لحظه خاص در طول جنگ انجام می‌شود؛ حمله متقابل اوکراین برای بازپس گیری سرزمین‌های از دست رفته کندتر از آنچه برخی از مقامات غربی می‌خواهند پیش می‌رود.

استحکامات روسیه در شرق و جنوب با مین‌های ضد تانک و ضد نفر و سیم‌های خاردار در مناطقی از عمق ۳ تا ۱۰ مایلی به شدت مین گذاری شده است؛ پدافند‌ها در متوقف کردن حمله متقابل اوکراین که از حدود یک ماه پیش آغاز شده بود، موفق بوده‌اند؛ یک مقام اوکراینی به واشنگتن پست گفت که مهمات خوشه‌ای به سمت مواضع روسیه برای شکستن خندق شلیک شده است.

مهمات خوشه‌ای در هوا منفجر می‌شوند، قبل از اینکه ده‌ها تا صد‌ها بمب کوچک‌تر را در گستره وسیعی از زمین، گاهی به اندازه یک زمین فوتبال، پرتاب کنند؛ آن‌ها زرادخانه‌های جنگ سرد را به عنوان سلاح‌هایی برای استفاده در برابر تشکیلات انبوه تانک و پیاده نظام پر کردند.

مهمات ارسال شده به اوکراین، گلوله‌های توپخانه‌ای است که می‌تواند از هویتزر‌هایی شلیک شود که کشور‌های غربی سال گذشته در اختیار اوکراین قرار دادند.

دور زدن قانون داخلی آمریکا

دولت بایدن ماه‌ها را صرف بحث در مورد ارسال مهمات خوشه‌ای کرد تا اینکه سرانجام با این کار در اوایل ماه جاری موافقت کرد.

اگرچه برخی کارشناسان معتقدند که نرخ واقعی عدم انفجار بمب‌های خوشه‌ای بسیار بالاتر از ارقام یک درصد و ۲.۵ درصد اعلام شده است؛ مقامات آمریکا مدعی هستند به اوکراینی‌ها در تلاش برای مین زدایی و پاکسازی مناطق آلوده به مهمات خوشه‌ای کمک خواهند کرد.

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، اخیرا مدعی شد که اوکراین متعهد شده است که بمب‌ها را در مراکز جمعیتی مستقر نکند.

با این وجود، این تصمیم به انتقاد از سوی دولت‌های اروپایی و متحدان آمریکا، گروه‌های حقوق بشر و همچنین برخی از دموکرات‌های آمریکا منجر شد؛ در ماه ژوئن، ائتلافی متشکل از ۳۸ سازمان، از جمله دیده‌بان حقوق بشر و دفتر یونیسف، آژانس کودکان سازمان ملل، نامه‌ای به کاخ سفید ارسال کردند و از بایدن خواستند در برابر این انتقال مقاومت کند.

ائتلاف در نامه خود می‌گوید: مهمات خوشه‌ای یکی از مضرترین سلاح‌ها برای غیرنظامیان هستند، زیرا آن‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که به طور بی رویه در یک منطقه گسترده پراکنده شوند و اغلب در استفاده اولیه منفجر نمی‌شوند، جوامع را با مهمات منفجر نشده ناپایدار پر می‌کنند و سال‌ها پس از پایان درگیری، آسیب‌های ویرانگری به غیرنظامیان و به ویژه کودکان وارد می‌کنند.

سابقه ننگین آمریکا

آمریکا سابقه طولانی و ننگین استفاده از این سلاح‌ها را دارد؛ آن‌ها در کمپین‌های بمباران تحت سرکردگی آمریکا در عراق و صربستان حضور داشتند، و در جنگ ویتنام ثابت بودند - در لائوس، مهمات منفجر نشده که بیش از نیم قرن پیش از سوی آمریکا پرتاب شد، هنوز هم تا به امروز غیرنظامیان را می‌کشد.

یک پزشک در بیمارستان آموزشی شهر نجف در عراق طی سال ۲۰۰۳ به دیده‌بان حقوق بشر گفت: بمب‌های خوشه‌ای گاهی اوقات چیز‌های زیبایی به نظر می‌رسند. بچه‌ها دوست دارند با آن‌ها بازی کنند؛ در اینجا و آنجا هستند، همه جا در زمین‌های کشاورزی یافت می‌شوند.

منتقدان همچنین استدلال می‌کنند که تحویل این سلاح‌ها تعهد اعلام شده بایدن به نظم بین‎المللی «مبتنی بر قوانین» را تضعیف می‌کند.

در سرمقاله نیویورک تایمز آمده است: کشور‌ها در نظم بین‌المللی مبتنی بر قوانین به‌طور فزاینده‌ای به دنبال ترسیم خط قرمز علیه استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی یا سلاح‌هایی هستند که خطری جدی و طولانی‌مدت برای غیرنظامیان ایجاد می‌کنند. مهمات خوشه‌ای به وضوح در دسته دوم قرار می‌گیرند.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *