صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

نقش پلتفرم‌ها در «کودک سربازی»

۲۶ تير ۱۴۰۲ - ۱۳:۲۳:۳۵
کد خبر: ۴۷۲۴۰۲۵
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
فناوری‌های جدید همانند بقیه موضوعات بین المللی (حقوق بشر، سازمان ملل، تجارت جهانی، سوئیفت و...) تبدیل شده به ابزاری در اختیار آمریکا و کشور‌های غربی تا مخالفان خود را از پای درآورند.

خبرگزاری میزان - امروزه بیشتر پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی خطری برای خانواده‌ها به‌خصوص کودکان ایجاد کرده‌اند و این افراد و خانواده‌های آن‌ها هستند که خسارت می‌بینند.

به گزارش مدیریت ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت امور بین‎الملل قوه قضاییه و ستاد حقوق بشر، پدران و مادران که تمام تلاش خود را به‌کار می‌گیرند تا فرزندشان موفق شود و آینده خوبی داشته باشد، امروز شبکه‌های اجتماعی خارجی، دختران و پسران جوان را به سمتی می‌برند که خلاف نیت پدران و مادران دلسوز است؛ در این نوشتار تلاش می‌شود با استفاده از نگرانی‌های نمایندگان کنگره آمریکا در خصوص پلتفرم (تیک تاک) که سرورهایش در آمریکا و کشور‌های غربی نیست، درباره چالش‌هایی که همه پلتفرم‌ها برای مردم جهان بخصوص کودکان ایجاد کرده اند نکاتی ارائه شود.

۱. الگوریتم می‌تواند مروج خودکشی، خودزنی و اختلال تغذیه در میان کودکان باشد، آن‌ها را به انجام چالش­‌هایی تشویق می‌­کند که زندگی­شان را به خطر می‌­اندازد و به بزرگسالان اجازه می‌دهد تا دختران زیبا را به دام بیندازند.

۲. شبکه‌های اجتماعی طوری مناسب ­سازی شده‌اند که افراد را تشویق کنند زمان بیشتری را در اپ صرف کنند؛ با توجه به وفور کاربران جوان، این نگرانی وجود دارد که این شبکه‌ها چالش‌­های موجود در سلامت روان را تشدید کنند.

۳. وقتی کاربران مشغول محتوای بالقوه مضر می‌شوند، ضروری است که اپ برای تعدیل این رفتار اقداماتی انجام بدهد که نمی‌دهد یا افراد را مخیر می‌کند.

۴. بعضی از شبکه‌های اجتماعی خارجی در شرایط بحرانی اولویت را به عرضه محتوای مضر، مستقیما به کودکان می‌دهند؛ مثل چالش‌های خودزنی و حتی خودکشی. آموزش بمب گذاری، تخریب اموال مردم و...

۵. اهمیت اساسی دارد که فرهنگ ایرانی در فضای مجازی برای ایرانیان بازتاب داشته باشد؛ الگوریتم‌ها و شیوه‌های تعدیل محتوای به‌کار رفته توسط شبکه‌های اجتماعی هیچ نشانه‌ای از فرهنگ کشورمان ندارد، در عوض محتوایی مثل سوءاستفاده جنسی از کودکان، نفرت ­پراکنی اساسی یا محتوای مربوط به تروریسم داخلی، استثمار، اقتباس فرهنگی غلط و... به وفور دیده می‌شود.

۶. یکی از نمایندگان کنگره آمریکا به‌عنوان یک متخصص اطفال در خصوص بعضی از شبکه‌های اجتماعی اینگونه نظر خود را ابراز کرد؛ سال گذشته آکادمی طب اطفال آمریکا زنگ خطر را درمورد بحران سلامت روان کودکان ما به صدا درآورد؛ من به عنوان یک متخصص اطفال می‌دانم که این قضیه بیش از یک دهه است که ادامه دارد؛ در واقع تمام و کمال تابع میزان استفاده از رسانه اجتماعی است؛ در طول همه ­گیری کرونا نوجوانانی که جای تعاملات اجتماعی در زندگی روزمره­ شان خالی بود بیشتر به رسانه­‌های اجتماعی جذب شدند تا با دوستان خود ارتباط بگیرند؛ رسانه‌های اجتماعی طوری طراحی شدند که اعتیادآور باشند؛ این الگوی کسب­ و کارشان است و پلتفورم شما از همه اعتیادآورتر است؛ گوشی ­بازیِ افراطی نوجوانان را از روابط انسانی دور می‌کند و مسئله مهم اینجاست که این نوجوانان را تمام شب بیدار نگه می‌دارد؛ در دوره‌ای از زندگیشان که خواب برای مغز و جسم حیاتی است؛ در واقع کم ­خوابی فی ­نفسه فارغ از محتوای مصرفی باعث افسردگی، اضطراب، دوری­ گزینی اجتماعی، بی­ توجهی، ضعف مهارت‌های سازگاری و شکست تحصیلی می‌شود؛ الگوی کسب و کار شبکه‌های اجتماعی این است که اپ را اعتیادآور نگه دارند.

۷. نوجوانان و اینفلوئنسر‌ها باید این موضوع را بدانند، هر چیز شاید الان برایتان مهم نباشد، اما این‌ها به داده‌های شما دسترسی دارند و روزی می‌رسد که این موضوع برایتان مهم می‌شود و مشکل اصلی همین جاست؛ با این داده‌ها قدرت هم به دست می ­آید؛ می‌توانند تصمیم بگیرند که چه ببینید و چطور! کاری کنند که چیز‌هایی را باور کنید که حقیقت ندارند. می‌توانند شما را تشویق به رفتار‌هایی کنند که زندگی­تان را نابود می‌کند و حتی اگر الان اتفاق نیفتد می ­تواند در آینده اتفاق بیفتد؛ هدف بلند مدت آمریکاست که مسیرش با جوانان ما شروع می‌شود؛ هر لحظه می‌توانند درخواست کنند که همه داده‌­های پلتفرم‌ها برای طراحی از یک الگوریتم هوش مصنوعی استفاده شود که یگانه هدف آن پیشبرد منافع لیبرالیسم و تخریب جامعه ما از درون باشد.

۸. نکات متعدد دیگری وجود دارد که در حوصله این نوشتار نمی‌باشد.

مقایسه و نتیجه گیری

مواردی از انتقادات نمایندگان کنگره به تیک تاک، مبتلابه دیگر شبکه‌های اجتماعی به ویژه شبکه‌های اجتماعی مبتنی بر انتشار صوت و تصویر مانند اینستاگرام نیز است

برای تقریب به ذهن، الگوی فعالیت اینستاگرام را که دارای بیشترین شباهت با تیک تاک است، مدنظر قرار می‌دهیم؛ علت دیگر اهمیت این اپلیکیشن اقبال گسترده ایرانیان به آن است؛ براساس گزارشی که مرکز آمار ایران از حضور ایرانیان در شبکه‌های اجتماعی در سال ۹۹ منتشر کرد، بعد از فیلترینگ تلگرام مردم ایران به حضور در دو شبکه اینستاگرام و واتس اپ روی آوردند.

نتایج آخرین نظرسنجی ایسپا که در خرداد ۱۴۰۱ منتشر شده نشان می‌دهد واتس اپ با سهم ۷۱.۱ درصدی، پرطرفدارترین شبکه اجتماعی ایران است؛ اینستاگرام هم در جایگاه دوم بهترین سوشال مدیا در ایران قرار دارد و ۴۹.۴ درصد افراد از آن استفاده می‌کنند؛ براساس گزارش منتشر شده از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در سال ۱۴۰۰، در میان شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های مختلف اینستاگرام با ۸۳ درصد، بیشترین سهم استفاده را در میان واحد‌های تجارت الکترونیکی دارا بوده است.

پس از اینستاگرام، واتس‌آپ ۵۳ درصد، تلگرام ۴۳ درصد، وبلاگ و فیسبوک ۸ درصد، پیام‌رسان سروش ۵ درصد، پیام‌رسان‌های ایتا، بله، گپ۳ درصد، آی‌گپ۲ درصد و سیگنال ۱ درصد، در استفاده واحد‌های تجارت الکترونیکی از شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های مختلف نقش آفرینی کرده‌اند؛ اینستاگرام نیز همانند تیک تاک مورج سبک زندگی مبتنی بر رژیم‌های غذایی دشوار برای کسب استاندارد‌های خاصی از زیبایی ظاهری و تناسب اندام است؛ نخستین پرچم داران این سبک زندگی سلبریتی‌هایی هستند که اینستاگرام آن‌ها را نشان‌دار می‌کند و با این کار به مرجع شدن آن‌ها و درنتیجه به توسعه مخاطبین‌شان کمک می‌کند؛ بنابراین خطر سوءتغذیه، اختلالات روانی ناشی از احساس منفی نسبت به بدن و ظاهرِ خویشتن، اختلال در روابط اجتماعی ناشی از عدمِ جذبِ مخاطب و عدم جلب توجه در اینستاگرام به دلیل فقدان برخورداری از بدنی متناسب با استاندارد‌های سلبریتی‌های اینستاگرامی و ملال جنسیتی همگی خطراتی در کمینِ مخاطبینِ اینستاگرام به ویژه کودکان هستند.

نمایندگان کنگره نگرانند که تیک تاک محتوای قاچاقچیان انسان را غربال نمی‌کند؛ این درحالیست که اغلب افرادی که دختران ایران را با نام فریبکارانه «مُدلینگ» به خارج از ایران قاچاق کرده و می‌کنند، در اینستاگرام بدون هیچ محدودیتی پیج دارند و با ارائه تصاویر و ویدئو از زندگی فوق لاکچری خودشان در دیگر کشورها، اقدام به فریبِ قربانیانشان می‌کنند؛ بررسی میزان فراوانیِ این اتفاق، یعنی رابطه مستقیم استفاده از اینستاگرام با افتادن در دامِ این قاچاقچیانِ انسان می‌تواند موضوعِ یک پیمایش استراتژیک با مطالعه پرونده‌هایی نظیر پرونده موسوم به «الکس» باشد؛ متاسفانه امروزه در تمام منازعات و شورش‌ها کودکان بیشترین آسیب را می‌بینند.

در شرایطی که خطرات اینستاگرام و دیگر شبکه‌های اجتماعیِ آمریکایی برای ایرانیان تا این حد محرز است، جا دارد نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در مواجهه با این پلتفرم‌ها به فیلترینگ بسنده نکنند؛ مجلس می‌تواند طرح تحقیق و تفحص فنی و تخصصی از زوایای مختلف نقض حقوق بشر توسط این پلتفرم‌ها را کلید بزند و از ایرانیانِ قربانیِ این پلتفرم‌ها از طریق گشودنِ پرونده دریافت غرامت از کشور‌هایی که راه انداز این اپلیکیشن‌های خاطی هستند، حمایت کنند.

«هیلاری کلینتون»، وزیر خارجه اسبق آمریکا به صراحت در زمان یکی از اغتشاشات ایران در رسانه‌ها اعلام کرد، ما از یکی از پلتفرم‌ها که زمان تعمیرات سالانه‌اش بود خواستیم این تعمیرات را به تعویق بیندازد تا آتش اغتشاشات کم نشود؛ متاسفانه در آن زمان چندین نفر از نوجوانان مصدم شدند.

با توجه به نقش شبکه‌های اجتماعی در آشوب‌های فرانسه و چند کشور اروپایی اتحادیه اروپا قصد دارد از شهریور ۱۴۰۲ قوانین سختگیرانه تصویب و اجرا کند، البته این قوانین فقط شامل آشوب‌ها در اروپا می‌شود.

در پایان موضوع را با این نکته پایان می‌دهیم که در تهاجم نرم چند جانبه و ترکیبی علیه مردم ایران بیش از ۱۲۰ کانال تلویزیونی- ماهواره‌ای ۱۰۰ فرکانس رادیویی و ده‌ها سایت و شبکه‌های اجتماعی خارجی تمرکز خود را روی کودکان ایرانی گذاشته‌اند و آن‌ها را به آموزش درگیری مسلحانه، ساخت بمب دستی و تخریب اموال مردم ترغیب کرده‌اند، در صورتی که کودک سربازی در ماده ۳۸ پیمان نامه حقوق کودک منع شده است؛ طبق ماده ۸/۶/۲۶ اساسنامه رم از دیوان بین المللی کیفری جرم جنگی مرتکب شده اند (بر اساس معاهدات حقوق بشری به افراد زیر ۱۸ سال کودک گفته می‌شود).

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *