صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

گفت‌وگو|

شریفی کندری: معرفی عید غدیر و ابعاد آن برای جامعه انسانی فرهنگ‌ساز است

۱۶ تير ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۳:۰۱
کد خبر: ۴۷۲۱۹۱۴
یک کارشناس علوم قرآنی معتقد است معرفی عید غدیر و ابعاد آن را برای جامعه انسانی فرهنگ‌ساز است و آنچه در خطبه غدیر برای جامعه انسانی بیان شده تنها در بعد اسلام خلاصه نشده است، بلکه در نگاه و سلوک انسان اثرگذاربوده و می‌تواند او را به سوی رشد و تعالی هدایت کند.

حجت الاسلام حسن شریفی کندری در گفت‌وگو با میزان درباره اهمیت برگزاری آیین عید تا عید، «قربان تا غدیر»، گفت: چند سالی است که هفته‌ای با عنوان از عید قربان تا عید غدیر در نظر گرفته شده و زمانی برای برگزاری جشن و آیین‌های مذهبی قرار گرفته است.

حجت لااسلام شریفی کندری ضمن اشاره به اینکه زمان مذکور فرصتی مناسب برای بیان اهمیت و علل عید غدیر و قربان است، اظهار کرد: زمان برای دعوت جامعه امروز خصوصا جوانان برای تدبر در خطبه غدیر است. جامعه جوان امروز محتوای خطبه غدیر را درک نکرده و اطلاعاتی در مورد آن ندارد. 

وی در بخشی دیگر ضرورت معرفی غدیر را مورد بررسی قرار داد و افزود: اگر جامعه امروز خصوصا نسل جوان ما با دغدغه‌ها و مشکلات متعددی روبه‌رو هستند. علت آن‌ عدم شناخت نسبت به اعیاد و در عین حال مناسبت‌های مذهبی همچنین توجه و تفکر در فسلفه آنان است، زیرا هر یک از این رویدادها پیام مهم و اثرگذاری را برای سبک زندگی انسان مطرح می‌کند. موضوعی که به حاشیه رانده شده و از نگاه نسل جوان پنهان مانده و به همین دلیل بکارگیری نکات مهمی که در خطبه غدیر مطرح شده است، امری ضروری و اثرگذار بر سبک زندگی جامعه امروز محسوب می‌شود. 

شریفی کندری، معرفی عید غدیر و ابعاد آن را برای جامعه انسانی فرهنگ‌ساز دانست و تاکید کرد: آنچه در خطبه غدیر برای جامعه انسانی بیان شده است تنها در بعد اسلام خلاصه نشده، بلکه در نگاه و سلوک انسان اثرگذاربوده و می‌تواند او را به سوی رشد و تعالی هدایت کند. موضوعی که حتی در کشور خودمان نیز به تازگی مورد توجه قرار گرفته و ابعاد آن برای بسیاری از افراد ناگفته باقی مانده است. 

وی همچنین ابعاد خطبه غدیر را مورد بررسی قرار داد و اظهار کرد: غدیر تنها یک جمله «مَنْ کُنْتُ مَوْلَاهُ فَهَذَا عَلِیٌّ مَوْلَاهُ» نیست. بلکه مجموعه‌ای از برنامه‌هایی است که خاتم النبیین (ص) به دستور الهی اقدام به اجرای آن کرد. وقایعی سرنوشت‌ساز که خطبه غدیر شاخص‌ترین و زنده‌ترین سند آن محیوب می‌شود. این خطبه قانون نامه زیربنایی اسلام بوده و نتیجه آن ولایت حضرت علی (ع) محسوب می‌شود، به همین دلیل نمی‌توان تنها به خطبه غدیر و درقالب یک جمله کوتاه و یا یک سخنرانی مفصل از سوی پیامبراسلام (ص) نگاه کرد. آنچه در حاشیه سخنرانی غدیر اتفاق افتاده است، بصیرت لازم برای درک حقایق نهفته در این واقعه عظیم و حتی فهم بعضی عبارات و جملات خطبه غدیر را طلب می‌کند. 

این کارشناس علوم قرآنی لازمه درک بهتر خطبه غدیر را توجه به همه ابعاد زمان رخدادها و مکان دانست و تصریح کرد: واقعه غدیر تحویل میراث انبیا به صاحب ولایت حضرت علی(ع) بود، زیرا تنها چیزی که می‌توانست همه نقشه‌های منافقین را یک جا خنثی کند و اسلام را در چنین جو اجتماعی بر حقیقت خود حفظ کند، تعیین و اعلان رسمی جانشین پیامبر اسلام (ص) بود. ایشان این حقیقت مهم را از آغاز بعثت خویش در هر فرصت مناسب بیان کرده بودند و حتی بارها با سند و پشتوانه اجتماعی آن را مطرح کرده بودند. با همه این اقدامات، خداوند متعال تعیین رسمی و عمومی غدیر را برای موقعیتی مهم از نظر زمانی و مکانی در نظر گرفته بودند که در عظیم‌ترین اجتماع مردم در تاریخ حیات خاتم النبیین (ص) و در آخرین ماه‌های عمر ایشان بود. از سوی دیگر باید تاکید کرد که غدیر اصلی‌ترین دغدغه پیامبر اسلام (ص) محسوب می‌شد که به اجرا گذاشته شد. 

وی افزود: جایگاه وی‍ژه مخاطبان خطبه غدیر و حالت خاص آنان که همگی حاجیانی بودند که انسان‌هایی پاک محسوب می‌شدند و شاهد جانشینی امیرالمومنین علی (ع) بودند باید برشمرد. از سوی دیگر مفاهیم بلند و حساسی که در مقام تبیین ولایت در متن خطبه غدیر آمده تدبر برانگیز است. نکته مهم دیگر اینکه مراسم غدیر بسیار ویژه بود که قبل و بعد از خطبه را شامل می‌شد از بیعت و تهنیت که دلالت بر اهمیت ویژه این ماجرا دارد، گرفته تا اجرای حکم خداوند متعال که خطاب به پیامبر اسلام (ص) فرمودند: (الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دِینا؛ امروز دین شما را کامل کردم و نعمت خود را بر شما تمام نمودم). 

شریفی کندری همچنین بیان کرد: ریشه اصیل ولایت و امامت را باید از خطبه غدیر پی‌گیری کرد. نکته مهم دیگر اهدافی بود که پیامبر اسلام (ص) از بیان خطابه غدیر مدنظر داشتند، نتیجه‌گیری از زحمات ۲۳ساله با تعیین جانشینی که ادامه‌دهنده راه ایشان باشد؛ حفظ دائمی اسلام با تعیین جانشینانی که از عهده این مهم برآیند؛ اقدام رسمی برای تعیین خلیفه که از نظر قوانین ملل در همیشه تاریخ سندیت دارد. بیان یک دور جامع به عبارتی یک سند چشم‌انداز از برنامه ۲۳ساله و گذشته و حال مسلمین، همچنین ترسیم خط مشی آینده مسلمین تا آخر دنیا و در ادامه اتمام حجت بر مردم بر اساس هدف اصلی پیام پیامبران(ع) گذشته تا خاتم‌النبیین (ص) را بیان کرد. 

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *